Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ανοιγμα της Αμμοχώστου


Διπλή πρόκληση της Άγκυρας

Κίνηση που υπονομεύει την ήδη δύσκολη και αδιέξοδη κατάσταση στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, αποτελούν οι πιθανές ενέργειες της Άγκυρας για το θέμα της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου. 




του Πέτρου Κοσμά



Όπως αναφέρει δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Άνοιγμα της πόλης-φάντασμα» της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ σε ανταπόκριση του Σεφά Καραχασάν από τα κατεχόμενα, η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ετοιμάζεται να κάνει ένα «ιστορικό βήμα». Όταν οι Eλληνοκύπριοι αναλάβουν την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την 1ην Ιουλίου, θα ανοίξει τα «Βαρώσια» για εγκατάσταση και όλοι οι Eλληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται πως έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός δήλωσε από την πλευρά του ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιμένει αμετάθετα στην επιστροφή της Αμμοχώστου με βάση τη δεύτερη συμφωνία κορυφής Κυπριανού - Ντενκτάς, αλλά και με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 550 και 789 και να δοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και στη συνέχεια στους νόμιμους κατοίκους και στο νόμιμο κράτος».

Μελετώντας τις αποκαλύψεις της Μιλιέτ περί προσφοράς εγκατάστασης στη σκλαβωμένη νεκρή Αμμόχωστο σε όσους Eλληνοκύπριους έχουν εκεί περιουσία, υπό τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής πλευράς και υπό τυορκοκυπριακή διοίκηση(!!!), το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτή η τουρκική κίνηση στοχεύει στην επιτάχυνση της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξετάζοντας σε βάθος την εν λόγω κίνηση, αμέσως αποκαλύπτεται η κύρια κατεύθυνση της Τουρκίας, η οποία κινείται παράλληλα με τις απειλές του πολεμικού της στόλου σε σχέση με τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Μέσω αυτής της διαξονικής απειλής (άνοιγμα Αμμοχώστου, υποθαλάσσιες έρευνες) η Τουρκία στοχεύει να επιτύχει σε μονομερή λύση του διζωνικού συνεταιρισμού. Η απώλεια μέρους της κυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας με πρόσχημα το συνεταιρισμό δύο συνιστωσών κοινοτήτων, θα καταστήσει την Άγκυρα ισότιμο συγκυρίαρχο επί του συνεταιρισμού και άρα συνιδιοκτήτη της κυπριακής ΑΟΖ. Έχοντας τον απόλυτο έλεγχο του ψευδοκαθεστώτος Έρογλου, που αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης Ερντογάν, η Άγκυρα στοχεύει στην ιμπεριαλιστική της στρατηγική επέκταση και στον έλεγχο των κοιτασμάτων. Αυτή η κίνηση σίγουρα θα οξύνει και άλλο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία οι απευθείας συνομιλίες του Χριστόφια με τον Έρογλου οδηγούνται σε οριστικό αδιέξοδο. Αγκάθι των διαπραγματεύσεων αποτελεί το περιουσιακό. Ίσως δε, η συνάντηση αυτή των δύο ηγετών να ήταν και η τελευταία στις απευθείας συνομιλίες.