Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με πάθος κι αισιοδοξία



Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι ανοιχτές προεκλογικές εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα.

Μαζική συγκέντρωση, μαχητικό και αισιόδοξο πνεύμα, έντονη νεολαιίστικη παρουσία και συμμετοχή από κάθε γενιά των κοινωνικών αγώνων. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της πετυχημένης κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα στο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.


                               (φωτογραφία από την συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη)

του Γιώργου Κρεασίδη



Μπροστά από το κεντρικό εκλογικό περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην Πανεπιστημίου, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από δύο χιλιάδες νέοι, εργαζόμενοι, αγωνιστές του κινήματος και των τοπικών και κλαδικών επιτροπών του Μετώπου από όλη την Αθήνα.
Βασικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιώργος Ρούσης, πανεπιστημιακός δάσκαλος και στρατευμένος κομμουνιστής. Στην ομιλία του που κέρδισε και συγκίνησε τους συγκεντρωμένους μίλησε για τα πραγματικά διλήμματα των εκλογών. «Το δίλημμα μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί είναι παραπλανητικό, γιατί διαχωρίζει τις πολιτικές δυνάμεις με βάση τη στάση τους απέναντι στα μέτρα της κρίσης και όχι με βάση τη στάση τους απέναντι στις αιτίες τους», τόνισε. «Η πραγματική διαφοροποίηση είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα σε φιλοκαπιταλιστές και αντικαπιταλιστές και ακόμη, ανάμεσα σε εκείνους που τοποθετούνται κατά ή υπέρ της ρήξης με τον ιμπεριαλισμό και τους εκφραστές του». Ζήτησε έξοδο της χώρας τώρα από το ευρώ και την ΕΕ γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, «με τους δυνάστες σου δε διαπραγματεύεσαι». «Με την απαλλαγή μας από τους διεθνείς τοκογλύφους, δηλαδή με την παύση πληρωμών και τη διαγραφή του χρέους, μπορούν να βρεθούν χρήματα», όπως επίσης από «τις κοινωνικοποιήσεις, την επαναφορά του κλεμμένου πλούτου, από τα χέρια των εκμεταλλευτών σε εκείνα των παραγωγών του, τη λαϊκή αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας που μας κατέστρεψε η ΕΕ, από τον εργατικό έλεγχο που σημαίνει φωτιά και τσεκούρι για τα λαμόγια».
Επανέλαβε την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κοινή δράση όλης της Αριστεράς, την οποία απέρριψαν για δικούς τους λόγους ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ωστόσο και όσα χωρίζουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τια άλλες δυνάμεις της Αριστεράς: «Το δικό μας όραμα είναι ο σοσιαλισμός που δεν γνωρίσαμε, ενώ εκείνο του ΚΚΕ είναι ο υπαρκτός σοσιαλισμός και δη οι πιο σκοτεινές μέρες του. Ενώ για μας είναι σαφής ο προσανατολισμός ρήξης απέναντι στους δυνάστες μας όπως η ΕΕ, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον ανέφικτο εξανθρωπισμό της».





Στο τέλος της ομιλίας του είπε: «Οι υποψήφιοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αρνούμενοι μετά βδελυγμίας τον τίτλο του πολιτικού, παλεύουμε να κατακτήσουμε τον τίτλο του αγωνιστή με τη συμμετοχή μας μετωπικά μαζί με τους άλλους εργαζόμενους σε όλους τους αγώνες του λαού μας, σε όλα τα κινήματά του, κρατώντας ανυποχώρητη στάση ζωής στην καθημερινότητά μας. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε σας, με αυτήν μας την ιδιότητα και σας καλούμε υπερνικώντας μια θρησκευτικού, οπαδικού τύπου αντίληψη περί πολιτικής, υπερνικώντας τη φοβερή δύναμη της συνήθειας, να κάνετε και στην κάλπη ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με αυτό το μικρό βήμα, θα ενισχύσετε την άμεση έξοδο από τον φαύλο κύκλο στον οποίο μας έχουν οδηγήσει, θα ενισχύσετε τους μεγάλους αγώνες για μια κοινωνία που μοναδικό της θεό δεν θα έχει, όπως τούτη εδώ, το χρήμα και το κέρδος, αλλά τους ανθρώπους και την ευτυχία τους».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τον Αντώνη Σταματόπουλο, πρόεδρο των εργαζομένων του Μετρό και υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Β’ Αθήνας, να θυμίζει στους συγκεντρωμένους την αστυνομική βία που έχουμε όλοι βιώσει στον χώρο των Προπυλαίων, τις συγκρούσεις, μόνο και μόνο γιατί «θέλαμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» και ότι στους αγώνες των εργαζομένων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν η μόνη δύναμη που από την αρχή αταλάντευτα στήριξε τις απεργίες διαρκείας. Η Αλέκα Ζορμπαλά, δικηγόρος και υποψήφια στην Α’ Αθήνας, τόνισε ότι «η δική μας Ευρώπη είναι η Ευρώπη της διεθνιστικής ενότητας των εργαζομένων, Ευρώπη των πολιτισμών και της αλληλεγγύης». Ο Χρίστος Μπίστης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υποψήφιος στην Β’ Αθήνας θύμισε ότι «εμείς τιμούμε τον Γοργοπόταμο και την Αλαμάνα, τα οράματα του λαού για μια λαοκρατούμενη-σοσιαλιστική Ελλάδα, αποδοκιμάζουμε τις ιδέες που οδήγησαν στη Βάρκιζα και στην υποταγή, υποκλινόμαστε μπροστά στους αγώνες του Δημοκρατικού Στρατού, στην πάλη για δημοκρατικές ελευθερίες, ψωμί κι δικαιώματα, κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου».
Ο Παντελής Αυθίνος, γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων ΗΔΙΚΑ και υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Β’ Αθήνας θύμισε την 5η Μάη του 2010 και τα μεγάλα κινήματα στα οποία ήταν παρούσα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, μίλησε για τους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, για τη μαχητική στάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κάθε μέτωπο, σε κάθε απεργία, κινητοποίηση, κατάληψη, από τους εργασιακούς χώρους ως τους αγώνες ενάντια στον φασισμό.









Η Μαριάννα Τσίχλη, ασκούμενη δικηγόρος και υποψήφια στη Β’ Αθήνας, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε.
Ο Δημήτρης Δεσύλλας, πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, μίλησε για την αριστερά που χρειάζεται το κίνημα για να είναι νικηφόρο.
Η Μαρία Ζευγώλη, εκπαιδευτικός και υποψήφια στην Α’ Αθήνας, σημείωσε ότι ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ «για να ανοίξει ο δρόμος από την επόμενη μέρα για τη συγκρότηση την επόμενη μέρα ενός ευρύτερου μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αντίπαλου δέους στην αστική ηγεμονία».
Τέλος, ο Χρήστος Τουλιάτος, εργαζόμενος στο χώρο του βιβλίου και υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, μιλώντας για τη φυσιογνωμία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνισε: «Είμαστε οι γιατροί που δεν παίρνουν φακελάκι, οι εκπαιδευτικοί που πασχίζουν για το δημόσιο σχολείο, οι δικηγόροι που στέκουν δίπλα στον άνθρωπο που του παίρνει η τράπεζα το σπίτι, οι αγωνιστές των κινημάτων για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους».



Στην Πάτρα σε μια εντυπωσιακή συγκέντρωση με παλμό που άνοιξε με το χαιρετισμό του ο δημοσιογράφος Θανάσης Σκαμνάκης, μίλησαν οι Γιάννης Αγγελόπουλος, Αλέκος Αναγνωστάκης και Αλέξανδρος Γεωργίου. Ο Αλέκος Αναγνωστάκης στην ομιλία του περιέγραψε γιατί η αντικαπιταλιστική Αριστερά βλέπει την εποχή μας σαν σκληρή, αλλά και σαν αισιόδοξη λέγοντας πως «ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν παράγεται τόσος πλούτος, ποτέ ξανά δεν αναπτύχθηκαν τόσο ραγδαία η επιστήμη και η τεχνολογία ώστε ο κόσμος της εργασίας να μπορεί να δουλεύει μόνιμα και σταθερά τρεις τέσσερις ώρες την ημέρα, να αμείβεται καλά και να παράγει πολλά και καλά προϊόντα. Το σύνολο όμως των μέτρων που παίρνονται από τις κυβερνήσεις πριν τη κρίση και με αφορμή την κρίση, εκτός των άλλων, στοχεύουν ακριβώς στο να ματαιωθεί το ραντεβού του ανθρώπου με τις νέες εκπληκτικές δυνατότητες της νέας εποχής»!
Και συνέχισε: «Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της παρακμής, όπως τα γερασμένα μαλάκια που έχοντας εξαντλήσει το περιβάλλον τους και έχοντας εξαντληθεί τα ίδια και τρέφονται από τα πλοκάμια τους, κατασπαταλούν για να επιβιώσουν το ανόργανο σώμα του ανθρώπου, τη φύση, τις ίδιες τις ανθρώπινες δυνάμεις της εργασίας. Η οριστική λύση απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η λύση απέναντι στο επιπλέον δεδομένο πως ένα παιδί που ζει τη σημερινή λαίλαπα μετά από 30-40 χρόνια, αφού κάθε 35- 40 χρόνια εκδηλώνεται μια ανάλογη κρίση, θα την ξαναζήσει μαζί με τα παιδιά του, είναι ο σοσιαλισμός, όχι δα αυτός που ζήσαμε, αλλά του 21ου αιώνα». Για να καταλήξει πως «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ένα ενωτικό, πολιτικό μέτωπο που επειδή γνωρίζει το βαθος, την έκταση, τη διάρκεια της κρίσεις, τους κινδύνους από την προωθούμενη πολιτική και τις δυνατότητες της εποχής, επιχειρεί να ενώσει την Αριστερά και το εργατικό κίνημα σε ένα δρόμο του παροντοε και του μέλλοντος!
Καλούμε τους ανθρώπους του μόχθου που απομακρύνονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γιατί είδαν και γνώρισαν, όχι μόνο να μη τα διπλώσουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές... να πάρουν τη δικιά τους θέση που τους περιμένει στη κυβέρνηση του κινήματος! Όχι στα υπουργεία της Βάρκιζας και του ’89 που διέλυσαν το κίνημα, όχι στα υπουργεία των ιταλικών και γαλλικών κυβερνήσεων της παγκόσμιας δυσφήμισης της Αριστεράς και του λαού που την εξαφάνισαν δυο φορές αλλά στο υπουργείο των υπουργείων – στο υπουργείο των Λαϊκών αγώνων! Ανταρσία λοιπόν στο καράβι, σνταρσία παντού».
Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση στη συγκέντρωση της στήριξης στην προσπάθεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 30 αγωνιστές της Αριστεράς με δράση στην πόλη της Πάτρας και την Αχαΐα.
Στα Γιάννενα ο περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου Νίκος Ζήκος τόνισε ότι «όπως δεν μπορούμε να έχουμε ΝΑΤΟ ή ΔΝΤ των λαών, έτσι δεν μπορούμε να έχουμε και ΕΕ των λαών. Ας το καταλάβουμε καλά». Πρόσθεσε ακόμα ότι «το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν είναι μνημονιακές ή αντιμνημονιακές δυνάμεις αλλά φιλοκαπιταλιστικές ή αντικαπιταλιστικές» και τόνισε ότι «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί το μέτωπο με δυνάμεις που είναι υπέρ της ρήξης με τον ιμπεριαλισμό και τους εκφραστές του όπως η ευρωζώνη και η ΕΕ». Ο Αντώνης Δραγανίγος μιλώντας στην ίδια συγκέντρωση στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της επίκλησης στην ενότητα της Αριστεράς, αλλά με επιχειρήματα ...ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας όσους χρησιμοποιούν το επιχείρημα της «χαμένης ψήφου» προκειμένου να πλήξουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρόσθεσε ότι το βασικό ζητούμενο και για την ίδια την Αριστερά και την ενότητά της είναι η επόμενη μέρα των εκλογών και οι κινηματικές διαδικασίες.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις όπως αυτές της Θεσσαλονίκης, που ήταν διπλάσια από αυτή των περιφερειακών εκλογών, της Καλαμάτας, του Βόλου ήταν οι μεγαλύτερες που έχει κάνει η αντικαπιταλιστική Αριστερά μέχρι τώρα.

Μεγάλες ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι προεκλογικές συγκεντρώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με μια εξόρμηση όπου οργώθηκε στην κυριολεξία η Ελλάδα. Πετυχημένη η πρώτη συγκέντρωση στου Γκύζη πάνω από 70 άτομα με τους Κ. Καταραχιά, Δ. Μπλάνα και Ά. Χάγιο, ενώ στο Βύρωνα με τους Π. Παπακωνσταντίνου και Π. Αυθίνο συμμετείχαν σχεδόν 200.
Στο Νέο Ηράκλειο μίλησαν Γ. Ράγκος και Κ. Παπαδάκης και στην Κηφισιά Δ. Δεσύλλας, Χ. Μανώλης, Π. Σωτήρης, ενώ στην Αγία Παρασκευή προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Catastroika. Στο Μαρούσι μίλησαν οι Π. Γκαργκάνας, Δ. Δεσύλλας και Γ. Μελισσαρόπουλος. Στην Νέα Ιωνία μίλησαν οι Δ. Δεσύλλας, Στέλιος Μιχαηλίδης σε μια συγκέντρωση 130 ατόμων. Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός από την γραμματέα του σωματείου υποθηκοφυλακείων. Η πετυχημένη συγκέντρωση στο Μενίδι με Α. Κασίτας και Δ. Σαραφιανός.
Με επιτυχία έγιναν συγκεντρώσεις σε Πετράλωνα, Αιγάλεω, Αγίους Αναργύρους και Άνω Λιόσια. Σε μαζική συγκέντρωση 250 ατόμων έγινε στη Νέα Σμύρνη,  ενώ ανάλογη επιτυχία έγιναν σε Γλυφάδα και Ζωγράφου.  Περισσότερα από 200 άτομα και στη συγκέντρωση στο Μαρούσι την Παρασκευή με κεντρικό ομιλητή το Δ. Δεσύλλα, περισσότερα από την αντίστοιχη εκδήλωση κοινοβουλευτικού κόμματος της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς» την ίδια ώρα.
Στον Πειραιά στην κεντρική συγκέντρωση μίλησαν Τ. Ανδρέου και Λ. Βατικιώτης, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν σε Κορυδαλλό, Κερατσίνι και Σαλαμίνα.
Στην Κερατέα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκανε τη μεγαλύτερη πολιτική με 200 άτομα με τους Π. Στόμη και Κ. Τουλγαρίδη που μίλησε και στον Γέρακα. Στην Ελευσίνα μίλησαν οι Δημήτρης Τσίτκανος και Γιώργος Τσιρώνης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βγήκε μαχητικά στο υπόλοιπο Αττικής με 24 συγκεντρώσεις όπου συμμετείχαν 960 άνθρωποι.
Με αποφασιστικότητα βγήκε στη Θράκη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με εκδηλώσεις Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.
Στη Θεσσαλία έγιναν οι συγκεντρώσεις σε Λάρισα με τον Θ. Βουρεκά, στα Τρίκαλα με τον Β. Μηνακάκη και στην παραλία του Βόλου με Γ. Ελαφρό, Δ. Κανελλή και Σ. Χονδρογιάννη.
Στα νησιά έγιναν συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη με Σ. Παυλή και Ν. Μανάβη, στο Καρλόβασι Σάμου με Ν. Ταμβακλή και Π. Αντωνόπουλο και στο Χριστό Ραχών Ικαρίας με Ν. Μπράτσο και Θ. Σκλαβενίτη.
Στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή πάνω 500 ατόμων μίλησε ο Σπ. Μαρκέτος και άλλοι υποψήφιοι στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας. Συγκεντρώσεις έγιναν στα Γιαννιτσά, στην Καβάλα και στα Μουδανιά Χαλκιδικής οι Σ. Τσελεπίδης και Ε. Ηλιοπούλου.


Στην Πάτρα, η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Όλγας. Στην Καλαμάτα έγινε συγκέντρωση με τον Γ. Ελαφρό και υποψήφιους του νομού. Συγκεντρώσεις έγιναν σε Αίγιο, Ξυλόκαστρο και στο Αγρίνιο.
Η εξόρμηση στην Κρήτη κορυφώθηκε με συγκεντρώσεις σε Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα.
Πετυχημένες συγκεντρώσεις έγιναν στα Γιάννενα με πάνω από 250 άτομα όπου μίλησαν Ν. Ζήκος, Α. Ερωτοκρίτου και Α. Δραγανίγος, καθώς και σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

Σοβαρή ανταπόκριση από τον κόσμο της εργασίας


Μιλώντας για την εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα, ο Στράτος Βουραζέρης υπογραμμίζει πως «για πρώτη φορά έγινε συγκέντρωση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στου Γκύζη και 70 άτομα παρακολούθησαν από την αρχή μέχρι το τέλος και βέβαια το έμαθε όλο το Γκύζη. Ήταν η δεύτερη συγκέντρωση στο 7ο διαμέρισμα. Είχε προηγηθεί το Σάββατο συγκέντρωση στον Αγ. Δημήτριο Πανόρμου με 60 άτομα. Αντίστοιχα στο Βύρωνα έγινε εκδήλωση με 180 περίπου που κράτησε πάνω από δύο ώρες με πλούσια συζήτηση γύρω από το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές η αντίστοιχη εκδήλωση έγινε με 100 άτομα. Επίσης στη συγκέντρωση της Καισαριανής είχαμε 100 άτομα και στο Παγκράτι γύρω στα 70. Υπάρχει αισιοδοξία και αγωνιστικότητα, γιατί επικοινωνούσε με μια δυναμική τάση της κοινωνίας να συζητήσει λύσεις πέρα από χρέος, μνημόνιο και ΕΕ».
Μιλώντας με το Πριν ο Παναγιώτης Ξοπλίδης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης δηλώνει εντυπωσιασμένος από την ανταπόκριση που είχε η εξόρμηση στις γειτονιές της πόλης. «Βγήκαμε σχεδόν σε κάθε συνοικία, σε λαϊκές αγορές, χώρους δουλειάς και πλατείες. Το μήνυμα ξεσηκωμού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακουμπάει σε αυτό που γυρεύει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, ειδικά στις εργατικές περιοχές. Δικαιώνεται η προσπάθεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να βγάλει τις ιδέες της ανατροπής από την περιοχή της Κάμαρας και μιλήσει γι’ αυτές σε εκείνους που την έχουν ανάγκη».
Στη Λέσβο έγινε πρωτοφανής κινητοποίηση με 10 συγκεντρώσεις και ομιλίες στη Μυτιλήνη και στα χωριά του νησιού, ενώ στη Λήμνο η πρώτη εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα χρονικά είχε πάνω από 40 άτομα, μας λέει ο Στρατής Παυλής. Είναι μια κοινωνία που βιώνει την απομόνωση, τη νεανική ανεργία και το χτύπημα της αγροτιάς. «Δεν φτάνει στους ανθρώπους αυτούς να μαυρίσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ζητούν ξεκάθαρες θέσεις για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό και βρίσκουμε κόσμο ώριμο να ακούσει το μήνυμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εξάλλου δεν μας βλέπουν για πρώτη φορά».
Από τη Χαλκιδική ο Σάββας Τσελεπίδης μας είπε πως το καινούργιο και το ελπιδοφόρο που έφερε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτή την προεκλογική συζήτηση είναι ότι προσπάθησε να μιλήσει για τον άλλο δρόμο που υπάρχει πέρα από το μονόδρομο του Μνημονίου, δίνοντας έτσι προοπτική στο «δεν πάει άλλο» που βγαίνει σχεδόν από κάθε στόμα. «Είναι πολλά τα μικρά και μεγάλα μνημόνια που θέλουν να περάσουν σε βάρος μας, με τον εκβιασμό της ανεργίας και της πείνας. Όπως τα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική, που λίγα μεροκάματα θα ρημάξουν για πάντα έναν ολόκληρο τόπο. Η λογική όμως είναι ίδια, όπως ίδιος και ο εκβιασμός είτε έρχεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ είτε από τους παραγοντίσκους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γι’ αυτό λοιπόν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί υπάρχει άλλος δρόμος».