Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δεν κάμπτονται οι απεργοί στην Χαλυβουργία


Αφού απέτυχαν παταγωδώς όλες οι άλλες μέθοδοι των απειλών, της τραμπούκικης απόπειρας απεργοσπασίας, των μηνύσεων σε βάρος συνδικαλιστών και της προβοκάτσιας με τους ...Κασιδιάρηδες, το μπλοκ Μάνεση, κυβερνήσεων και μίντια έθεσε σε εφαρμογή ένα ακόμα σχέδιο για την κάμψη των ανυπότακτων απεργών χαλυβουργών.



του Δημήτρη Σταμούλη



Μετά από 220 περίπου ημέρες, έβαλαν τα δικαστήρια να βγάλουν παράνομη την απεργία που αποφασίζουν με συντριπτική πλειοψηφία οι ίδιοι οι εργάτες!
Ο μύθος της ανεξάρτητης δικαιοσύνης για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται και τάσσεται αναφανδόν στο πλευρό ενός αδίστακτου εργοδότη, που έχει ήδη απολύσει πάνω από το 25% των εργατών και τους έχει καταδικάσει να διαλέξουν ή τη δουλειά στα καμίνια έναντι ψίχουλων ή την απόλυτη εξαθλίωση της ανεργίας και της πείνας. Φυσικά, αυτή καθεαυτή η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι σε θέση να ανατρέψει στο ελάχιστο τα δεδομένα και τη στάση των εργατών, αφού αναφέρεται σε συνέλευση του περασμένου ...Οκτωβρίου, όταν οι εργάτες είχαν αποφασίσει απεργιακό αγώνα διά ανατάσεως του χεριού τους κι όχι με ...κάλπη όπως ορίζει ο περιβόητος νόμος 1264.

Λίγες ημέρες προτού εκδοθεί η τρομοκρατική δικαστική απόφαση, είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Ελληνικής Χαλυβουργίας που δείχνουν το πόσο η ηρωική απεργία έχει στριμώξει τον Μάνεση. Στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου η ζημία προ φόρων ανήλθε σε 49,71 εκατ. ευρώ το 2011, υπερτριπλάσια από την αντίστοιχη ζημία 15 εκατ. ευρώ το 2010. Ωστόσο, ο ενοποιημένος ισολογισμός φανερώνει και τις πραγματικές επιδιώξεις της εργοδοσίας, αφού παρά την κρίση και την απεργία, οι εξαγωγές της εταιρείας διευρύνθηκαν, ενώ ευνοϊκή ήταν και η άνοδος των τιμών των χαλυβουργικών προϊόντων διεθνώς. Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 301,43 εκατ. ευρώ, από 272,36 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση κατά 10,7%.

Εύστοχα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της τονίζει πως «για όσους ταξικά βρίσκονται απέναντι από τον Μάνεση και τους ομοίους του, για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους εκμεταλλευόμενους, η απεργία δεν είναι μόνο νόμιμη και επιβεβλημένη, αλλά αποτελεί και πρότυπο! Η νομιμοποίηση της απεργίας είναι οι συνελεύσεις και οι αποφάσεις των ίδιων των απεργών, είναι η αντοχή και η αλληλεγγύη τους. Η νομιμοποίηση της απεργίας είναι η αλληλεγγύη όλων μας, που τώρα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ οι χαλυβουργοί. Δεν θα σπάσει με τόσο φτηνά κόλπα η απεργία».

Το κάλεσμα των απεργών εργατών, πρωτοβάθμιων σωματείων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΠΑΜΕ και άλλων δυνάμεων έξω από την πύλη και η μαζική παρουσία εργαζομένων τις ημέρες που ακολούθησαν στο εργοστάσιο απέδειξε ότι το κίνημα όχι μόνο παραμένει ζωντανό, αλλά έχει όλες τις προϋποθέσεις ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης, ώστε όχι μόνο να συνεχίσει να «γράφει ζημιές» ο Μάνεσης από τη συγκλονιστική απεργία, αλλά και να κάνει τα πρώτα έμπρακτα βήματα υποχώρησής του στα αιτήματα των εργατών για επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους.