Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Από κοινού δρουν…Αστυνομία και Χρυσή Αυγή


Ολοένα και πιο επικίνδυνα ανεξέλεγκτες διαστάσεις αποκτούν οι καθημερινές πλέον επιθέσεις φασιστών καθώς και τα απανωτά κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας εναντίον μεταναστών, μελών αντιρατσιστικών ομάδων και συνδικαλιστών σε όλη τη χώρα. Ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί και βασανισμοί βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη κάτω από την ανοχή ή και την σύμπραξη αρκετές φορές των αστυνομικών δυνάμεων, ξεγυμνώνοντας τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις του υπουργού …Προ.Πο. περί μηδενικής ανοχής στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.



του Κυριάκου Νασόπουλου



Αυτό που αποδεικνύεται στην πράξη είναι μια σιωπηλή «συνεργασία» κράτους και παρακράτους, με θύματα τους «αδύνατους» μετανάστες και όσους αντιδρούν στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Μοναδικός σκοπός ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας κι η επιβολή των νέων μέτρων.

Στο Περιστέρι, οι ρατσιστικές επιθέσεις της αστυνομίας και των φασιστών έχουν ενταθεί τρομακτικά το τελευταίο διάστημα. Την Κυριακή 16/9, μετανάστης δέχτηκε επίθεση στην πλατεία Μπουρναζίου από δωδεκαμελές τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Με γκλομπ, ίδια με της αστυνομίας, άρχισαν να τον χτυπούν σε όλο το σώμα, σπάζοντάς του τη μύτη. Όταν μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο, αστυνομικός που τον αναζήτησε τον πίεσε να ισχυριστεί πως τον χτύπησαν Πακιστανοί. Μετά την άρνηση του μετανάστη να καταθέσει ό,τι του ζητούσε ο αστυνομικός, προσήχθη τραυματίας στο ΑΤ Περιστερίου, όπου και τον κράτησαν μέχρι το επόμενο πρωί, εντελώς αναίτια. Την ίδια μέρα, αστυνομικοί του ΑΤ Περιστερίου και πάλι που αναζητούσαν μετανάστη κρατούμενο που είχε διαφύγει από το νοσοκομείο, πραγματοποίησαν έφοδο σε σπίτι μεταναστών στην οδό Μεγάλου Σπηλαίου. Εκεί άρχισαν να χτυπούν και να βασανίζουν δυο εξ αυτών, για να τους αποκαλύψουν πού ήταν ο φυγάς μετανάστης. Δυο μέρες μετέπειτα, δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Πελασγίας, στο σημείο που καθημερινά εργάτες, Έλληνες και ξένοι, συγκεντρώνονται αναζητώντας εργασία. Ένας αστυνομικός αφού ρώτησε «ποιος είναι παλιός να μιλάει Ελληνικά;», ζήτησε τα χαρτιά από τον μετανάστη που του απάντησε και πριν καν τα κοιτάξει άρχισε να τον χτυπάει με μπουνιές και κλωτσιές φωνάζοντας να φύγουν όλοι γιατί αλλιώς «θα σας σπάσουμε τα πόδια».

Στον Πειραιά τώρα, το περασμένο Σάββατο, μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας της πόλης μετά το τέλος της παρέμβασής τους στους δρόμους γύρω από την πλατειά Κοραή, δέχτηκαν επίθεση από ομάδα κρούσης της Χρυσής Αυγής. Στη συμβολή των οδών Καραΐσκου και Σωτήρος, ομάδα τεσσάρων «φουσκωτών» που βγήκαν από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, άρχισαν να βρίζουν και να χτυπούν με ξύλα μέλη της Πρωτοβουλίας, μέχρις ότου η αντίδραση των περαστικών τους αναγκάσει να τραπούν σε φυγή και να κατευθυνθούν και πάλι στα γραφεία τους.

Η επίθεση αυτήν των φασιστών δεν ήταν η πρώτη που πραγματοποιείται στον Πειραιά, αφού τους τελευταίους μήνες τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν αποθρασυνθεί. Τον περασμένο Μάρτιο, 20 τραμπούκοι είχαν χτυπήσει 3 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το βράδυ των εκλογών του Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επίθεση σε εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν λίγες μέρες, αυτοσχέδιο τζαμί στην πλατεία Ιπποδαμείας δέχτηκε επίθεση.

Στην Ξάνθη, την περασμένη Τρίτη (18/9), τέσσερις εργαζόμενοι, μέλη της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή δέχτηκαν επίθεση από έξι σωματώδη άτομα που φορούσαν μαύρες μπλούζες, την ώρα που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για αντιφασιστική εκδήλωση σε κεντρικό σημείο της πόλης, έξω από τα ΚΤΕΛ. Δύο από τους φασίστες άρχισαν να βρίζουν και να χτυπούν πισώπλατα με γροθιές και μεγάλο μένος τον δάσκαλο, μέλος των Παρεμβάσεων εκπαιδευτικών και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μηλιαζήμ Τζεμαλή, την ίδια στιγμή που άλλοι τέσσερις τραμπούκοι κατέφθαναν στον χώρο κρατώντας λοστάρια και ξύλινα στειλιάρια. Στην ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε για το περιστατικό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης, μεταξύ άλλων σημειώνει πως «ήταν ένα δείγμα και στην Ξάνθη για τη λογική της Χρυσής Αυγής, για το ποιον θεωρεί εχθρό και σε ποιον θα επιτίθεται με το υποτιθέμενο αντισυστημικό της προσωπείο: Στους αγωνιστές, τους εργαζόμενους, τους μετανάστες και κάθε λογής καταπιεσμένους. Στους ίδιους δηλαδή που επιτίθεται και η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η ΕΕ είτε με τα εξοντωτικά μέτρα είτε με τις δυνάμεις καταστολής. Όλοι εμείς οφείλουμε να συσπειρωθούμε κόντρα σε αυτούς και τους βρόμικους παρακρατικούς μηχανισμούς τους, όπως η Χρυσή Αυγή».

Στη Νάουσα, ομάδα φασιστών που φορούσαν μπλούζες και είχαν τατουάζ της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε σε Αλβανούς μαθητές του ΕΠΑΛ Νάουσας, βρίζοντας και σπρώχνοντας τα παιδιά, φωνάζοντας παράλληλα το σύνθημα «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή». Φοβισμένοι οι μαθητές άρχισαν να τρέχουν για να ξεφύγουν. Οι φασίστες όμως δεν περιορίστηκαν σε αυτό, καθώς λίγη ώρα αργότερα τέσσερις εξ αυτών επιτέθηκαν εκ νέου σε δυο ακόμα Αλβανούς μαθητές μέσα στην πόλη, στην είσοδο του πάρκου.

Χθες, Σάββατο, στον Πειραιά και την Ξάνθη πραγματοποιήθηκαν μαζικά αντιφασιστικά συλλαλητήρια, ενώ για την ερχόμενη Παρασκευή έχει αποφασιστεί ανάλογη δράση στο Περιστέρι, στις 6.30 μ.μ., στην Πλατεία Αγίου Αντωνίου.