Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στα 13,5 δισ. ευρώ η «μπίλια» των νέων μέτρων κι ακόμη γυρίζει


Το δρόμο για την διαπραγμάτευση με την Τρόικα πήρε το πακέτο άγριων περικοπών που θα βυθίσει την κοινωνία στην εξαθλίωση, τελικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ, μετά την έγκρισή του από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Οι συζητήσεις με την Τρόικα ξεκινούν αύριο, Δευτέρα, χωρίς να αποκλείεται οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού κέντρου να απορρίψουν ορισμένα μέτρα απ’ όσα ήδη συμφωνήθηκαν κι έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Ο λογαριασμός δηλαδή ενδέχεται ν’ αυξηθεί κι άλλο. Η πίεση που ασκεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους του είναι τα μέτρα να ψηφιστούν έως τις 18 Οκτωβρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στις αποσκευές του ο περήφανος Μεσσήνιος να πάει στις Βρυξέλλες εκλιπαρώντας τον οίκτο τους. Στόχος είναι να πιέσει για την καταβολή ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ όσο το δυνατό συντομότερα και σε καμία περίπτωση μετά τις 6 Νοεμβρίου, οπότε διεξάγονται οι αμερικάνικες εκλογές, γιατί κανείς δεν ξέρει τι γίνεται μετά…


του Λεωνίδα Βατικιώτη



Το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, που δεν θα είναι και το τελευταίο, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για το επίπεδο ζωής δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που ήδη έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται άμεσα δια των μονομερών ανακοινώσεων της εργοδοσίας κι έμμεσα επ’ αφορμή τις συνεχείς αυξήσεις στους φόρους και την κατάργηση κοινωνικών και ασφαλιστικών παροχών. Τα νέα μέτρα θα κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δραματική για την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τα μεσαία στρώματα και την οικονομία δεδομένου ότι θα οξύνουν την ύφεση οδηγώντας το εθνικό προϊόν σε νέα πτώση. Ταυτόχρονα, κι αυτό είναι το οξύμωρο στοιχείο των νέων μέτρων, η εφαρμογή τους θα σημάνει την βελτίωση της θέσης της αστικής τάξης και των ανώνυμων εταιρειών. Η κυβέρνηση του Σαμαρά θα ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με το κεφάλαιο καθώς θα του μειώσει τη φορολογία από το 45% που είναι σήμερα ο ανώτατος συντελεστής για τους μισθωτούς στο 35% και από το 42,5% που είναι η ανώτατη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις στο 35%. Το δωράκι που κάνει η Τρόικα εσωτερικού στην αστική τάξη (χωρίς να συνοδεύεται κι από τις συνήθεις αποτιμήσεις κόστους) αποκαλύπτει πόσο υποκριτική είναι η φιλολογία για την ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών και συρρίκνωσης του ελλείμματος. Όλα αυτά είναι παραμύθια! Αν ήθελαν έσοδα δεν θα μείωναν τους συντελεστές όσων έχουν για να πληρώσουν. Ή θα τους άφηναν εκεί που ήταν (δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα με βάση διεθνή δεδομένα) ή θα τους αύξαναν! Μειώνοντας τους συντελεστές φορολόγησης δείχνουν σε όλους πιο είναι το πραγματικό επίδικο των περικοπών και του Τρίτου Μνημονίου: η βελτίωση της θέσης του κεφαλαίου και η επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων. Οι αλλαγές στη φορολογία θα αποδειχθούν πολιορκητικός κριός για την επίτευξη και των δύο αυτών στόχων καθώς την ίδια ώρα που θα μειώνουν την φορολογία των πλουσίων και των ΑΕ θα αυξάνουν τα βάρη στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του ενιαίου φορολογικού συντελεστή που θα σημάνει μια απότομη αύξηση των φορολογικών τους επιβαρύνσεων.

Παραπέρα, το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει: μείωση του εφάπαξ σε 22 ταμεία από 20% στο 30%, επιβολή εισφοράς ύψους 1%-3% στη σύνταξη όσων εισέπραξαν ως τώρα εφ’ άπαξ που δεν δικαιολογούταν από τις εισφορές τους, μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ (από τα 360 στα 330), κλιμακούμενες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και περικοπές επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας σε όλες τις συντάξεις πλην του ΟΓΑ, αύξηση κατά 5 χρόνια (από τα 15 στα 20) των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση, αύξηση κατά 2 έτη (από τα 65 στα 67) του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ (από τα 64 στα 60), αύξηση εισφορών για συνταξιούχους του ΟΓΑ, χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, κλιμακωτές μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, κ.α.) κατά 12% μέσο όρο, κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 25%, συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κι επίσης ΑΕΙ και ΤΕΙ, επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, και συμμετοχή των φοιτητών στο κόστος των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, αύξηση ωρών διδασκαλίας για να μειωθούν οι ανάγκες σε αναπληρωτές καθηγητές, περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη ύψους 900 εκ. ευρώ και νέου τύπου εφεδρεία υπό τη μορφή πρόωρης συνταξιοδότησης για 15.000 δημόσιους υπάλληλους.

Συνολικά πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που θα σημάνει την ραγδαία και μακρόχρονη (καθώς τα περισσότερα μέτρα είναι εμπροσθοβαρή) επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων.