Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σχόλια στο ημιφως


ΟΠΑΠ: Ξεπουλιέται λόγω κερδών

«Το μεγάλο φαγοπότι» ξαναπαίζεται, αυτή τη φορά όχι σε κινηματογραφική ταινία, αλλά στην Ελλάδα των μνημονίων, με πρωταγωνιστή τον ΟΠΑΠ, την κυβέρνηση που τον ξεπουλάει και τους κηφήνες που στριμώχνονται για να απολαύσουν οι ίδιοι τα αμύθητα κέρδη του Οργανισμού. Από το 2002 έως το 2011, ο ΟΠΑΠ κατέγραψε κέρδη 5,29 εκατ. ευρώ, όπως έγραψε ο Ριζοσπάστης, ενώ ανά έτος ήταν το 2002, 318 εκατ. ευρώ, το 2003, 381 εκατ., το 2004, 479 εκατ., το 2005, 458 εκατ., το 2006, 600 εκατ., το 2007, 609 εκατ., το 2008, 729 εκατ., το 2009, 594 εκατ., το 2010, 579 εκατ. και το 2011, 543 εκατ. Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο 2012 τα κέρδη του ήταν 266,8 εκατ. ευρώ. Επομένως, ο ΟΠΑΠ ξεπουλιέται όχι επειδή «επιβαρύνει» το κράτος, αλλά επειδή αποφέρει κέρδη!





Στον Καιάδα οι μισθοί

Κατακρημνίστηκε το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα κατά 10,9%, όπως ομολογεί και η Γιούροστατ, συνέπεια του κουρέματος των μισθών των Ελλήνων εργαζόμενων από κυβερνήσεις και εργοδοσία, όταν στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,7%. Εντός ΕΕ μόνο στην Ελλάδα μειώθηκαν μισθολογικό και μη μισθολογικό ωριαίο κόστος εργασίας στο πρώτο τρίμηνο 2012, ενώ στις άλλες μνημονιακές χώρες, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, σημειώθηκαν αυξήσεις του ωριαίου κόστους εργασίας! Πρωταθλητές στη ...συμπίεση μισθών είναι κατασκευές (18,4%), βιομηχανία (11,1%) και υπηρεσίες (7,4%). Όμως σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ελλάδα το 2011 έπεσε στην 90ή θέση ανταγωνιστικότητας (το 2010 ήταν 83η) ανάμεσα σε 142 χώρες, ενώ την ίδια χρονιά, το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών ήταν αρνητικό κατά 16 δισ. ευρώ. Άνθρακες η ανταγωνιστικότητα...

«Ασυνήθιστα» ληστρικά μέτρα
Η εγκαθίδρυση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας, και η παροχή φοροαπαλλαγών για κάθε ξένη επιχείρηση που θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, είναι η συνταγή που προτείνει ακόμα και ο Μ. Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σοσιαλδημοκράτης και υποτιθέμενος ...φίλος των Ελλήνων. «Πρέπει να δοκιμάσουμε ασυνήθιστα μέτρα, γιατί επικρατεί μια ασυνήθιστη κατάσταση», είπε προκαλώντας ρίγη ανατριχίλας. Τέτοιες «ζώνες εκμετάλλευσης» λειτούργησαν κι αλλού, όπως στη Ρουμανία, όπου οι ξένες εταιρείες αφού ξεζούμισαν ανθρώπους και εγχώριο πλούτο, την κοπάνησαν μόλις έληξε το καθεστώς ΕΟΖ και φοροαπαλλαγών, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια. Οι «ξένοι επενδυτές» λειτουργούν όπως οι ...πειρατές: Επελαύνουν, λεηλατούν, ρημάζουν και αποχωρούν!

Αντισυνταγματική
η μετενέργεια
Δικαστικός κόλαφος για την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012, με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, αφού το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής την κήρυξε αντισυνταγματική. Στο δικαστήριο προσέφυγαν οι πέντε απολυμένοι στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και πέτυχαν την ακύρωση των απολύσεών τους, που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ ο εργοδότης τους υποχρεώθηκε να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους και να τους καταβάλει μισθούς υπερημερίας για το διάστημα από την απόλυσή τους έως τον Αύγουστο του 2012. Βέβαια, μόνο ο πανεργατικός αγώνας διαρκείας μπορεί να οδηγήσει σε συνολική ανατροπή της επίθεσης και όλων των αντεργατικών νομοθετικών τερατουργημάτων.

Στο σχολείο με ...οτοστόπ
Με οτοστόπ ή πάνω σε καρότσες αγροτικών οχημάτων προσπαθούν καθημερινά δεκάδες μαθητές από απομακρυσμένα χωριά της Λέσβου να φτάσουν στα σχολεία τους. Όπως καταγγέλλει η «Ανταρσία στο Αιγαίο», το πετσόκομμα στις λειτουργικές δαπάνες της αυτοδιοίκησης έχει οδηγήσει σε εκπαιδευτική κρίση, καθώς μένουν απλήρωτοι οι λεωφορειούχοι που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών από τον τόπο κατοικίας τους στο σχολείο, αφού σε πολλά χωριά των νησιών δεν υπάρχει σχολείο είτε λόγω της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των συγχωνεύσεων - κλεισιμάτων των σχολικών μονάδων είτε λόγω της ερήμωσης της υπαίθρου που έφερε το δήθεν αναπτυξιακό μοντέλο του ευρώ και της ΕΕ. Τέτοιες σκηνές εξαθλίωσης είχε να ζήσει το νησί εδώ και εξήντα χρόνια.
Στο έλεος της παγωνιάς
Χωρίς θέρμανση θα μείνει φέτος η μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), με αφορμή την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αλλά και τα κριτήρια ...περιορισμού στο ελάχιστο των όποιων δικαιούχων επιδότησης. Ένα μήνα πριν τη χειμερινή περίοδο, μηχανισμός χορήγησης του επιδόματος προκαταβολικά δεν υπάρχει, ενώ η εξίσωση του ΕΦΚ γίνεται με αποκλειστικά εισπρακτικά κίνητρα, με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου να αποτελεί ουσιαστικά πρόσχημα, αφού οι λαθρέμποροι θα κάνουν ανενόχλητα τη δουλειά τους και τα σπασμένα θα τα πληρώνει ο παγωμένος λαός.