Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Φόροι σε φτωχούς χάρη σε πλούσιους




Θρασύτατα και απροκάλυπτα ταξικά είναι τα νέα φορολογικά μέτρα που προωθεί η άθλια τρικομματική κυβέρνηση. Και ενώ δήθεν τους έχει πιάσει ο πόνος για τους φτωχούς Έλληνες που πληρώνουν, ενώ οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν, αποφάσισαν να αυξήσουν ακόμα πιο δραματικά τη φορολογία των φτωχών και των εργαζομένων και να μειώσουν προκλητικά την επιβάρυνση για τους έχοντες και κατέχοντες. Απλά τα πράγματα: Η κυβέρνηση πάει να καθιερώσει ενιαίο συντελεστή φορολόγησης για όλα τα ετήσια εισοδήματα από 16.000 ευρώ και πάνω 35%! Δηλαδή, είτε παίρνεις 5.000 πάνω από τα 16.000, είτε παίρνεις 100.000 ευρώ και πάλι η φορολογία θα είναι 35%! Μέχρι τώρα, η φορολογική κλίμακα προβλέπει για υψηλά εισοδήματα φόρο 38%, 40% και 45%. Πρακτικά λοιπόν η κυβέρνηση χαρίζει ένα 10% φόρο στους πολύ πλούσιους (από 45% στο 35%)! Την ίδια ώρα καταργεί την κλίμακα του 25%, που ήταν από 16.000 - 26.000 ευρώ (μιλάμε πάντα για μικτές αποδοχές) και το κάνει κι αυτό 35%!



Αυτά για τα φυσικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΣΕΒ μειώνει τη φορολογία των επιχειρήσεων και των Ανωνύμων Εταιρειών από 42,5% σε 35%, όσο θέλει να φορολογήσει τα μπλοκάκια της πιο σκληρής εκμετάλλευσης! Δικαιοσύνη λοιπόν. Ίδιο φόρο όποιος μαζεύει με νύχια και με δόντια στο μπλοκάκι του 500 ευρώ, με εκείνον που κερδίζει χιλιάδες ευρώ από τη δουλειά των άλλων.

Παίρνουν φόρους από τους πλούσιους και τους ρίχνουν στους φτωχούς. Αυτό πήγε να κάνει και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας με τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά εκεί δεν πέρασε. Εδώ θα τους αφήσουμε;