Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Επίφαντα», έκθεση γλυπτικής της Μ. Βλαντή

Τα γλυπτά της Μαρίας Βλαντή απαλλαγμένα από το αφηγηματικό στοιχείο περικλείουν τις δικές της απόψεις και αξίες για τον κόσμο και τη ζωή. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Aπριλίου στην αίθουσα τέχνης Μέδουσα, Ξενοκράτους 7 στο Κολωνάκι.




Πλανόδιος Αριστερός, Αντώνης Κασίτας, 

Ψήφος αυτοκτονίας ή ψήφος ανατροπής;





Iδανικούς αυτόχειρες θέλει τους εργαζόμενους το μαύρο μέτωπο, ζητώντας τους να ψηφίσουν υπέρ των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να υπάρξει «σταθερότητα», δηλαδή σταθερότητα στην άγρια ληστεία κι εκμετάλλευση που έχει επιβάλλει η χούντα ΕΕ - ΔΝΤ. Ενόψει των επικείμενων εκλογών, αποκαλύπτεται το πραγματικό (κοινό) προεκλογικό πρόγραμμα Βενιζέλου - Σαμαρά, που έχει γραφτεί από την τρόικα και το κεφάλαιο (ντόπιο και διεθνές). Νέο κόψιμο των μισθών με στόχο τα ...150 ευρώ, απολύσεις στο Δημόσιο, φοροεπιδρομή χωρίς έλεος και τέλος, ανεργία και διάλυση των ασφαλιστικών Ταμείων, στρίψιμο της βίδας για να βρεθούν ακόμα 15 δισ. ευρώ, με νέα μέτρα τον Ιούνιο

Το ποτάμι της οργής θα πνίξει τους ενόχους της εγκληματικής επίθεσης (και) στον Μάριο Λώλο

Edit: Ευτυχώς η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχημένη και το κάταγμα του κρανίου αποκαταστάθηκε. Ο Μάριος Λώλος είχε πλήρη επικοινωνία κατά την άφιξη του και μετά το χειρουργείο ξύπνησε ομαλά και βρίσκεται σε παρακολούθηση έχοντας ωστόσο  όπως όλα δείχνουν ξεπεράσει τον κίνδυνο. 



Συνδικαλιστική παράταξη Πρωτοβουλία για την Ανατροπή



Καταγγέλλουμε το νέο στοχευμένο και δολοφονικό χτύπημα των ΜΑΤ, που αυτή τη φορά είχε στόχο τον αγωνιστή πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριο Λώλο. Την ώρα που τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης, της τρόικα και των κεφαλαιοκρατών κυριολεκτικά αλωνίζουν, επιχειρώντας να διαστρεβλώσουν και να πνίξουν την αλήθεια, οι μηχανισμοί καταστολής – με εντολή των πολιτικών τους προϊσταμένων – έχουν βάλει στο στόχαστρό τους κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται. Και μαζί, τους επαγγελματίες οι οποίοι επιμένουν να αποτυπώνουν και να μεταδίδουν τη βαρβαρότητα που επικρατεί στο πεδίο του κοινωνικού πολέμου, αδιαφορώντας για τις απειλές και τους εκβιασμούς σε βάρος τους.





Ας μην έχουν, όμως, αυταπάτες. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, ούτε θα σταματήσει το ποτάμι της λαϊκής οργής, το οποίο δεν γυρίζει πίσω. Αυτό το ποτάμι θα παρασύρει και τους ηθικούς και φυσικούς ενόχους των κατά συρροή εγκλημάτων σε βάρος του αγωνιζόμενου λαού, τους οποίους βγάζουν λάδι και προστατεύουν οι στημένες ΕΔΕ και τα αφεντικά τους. Θα τους παραδώσει στη χλεύη και θα τους κλειδώσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μαζί με τους ιδεολογικούς τρομοκράτες των ΜΜΕ. Η ώρα της ανατροπής πλησιάζει…

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή
(Financial Crimes, Αριστερό
Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο,
Σπάρτακος, ανένταχτοι αγωνιστές)

6 Απριλίου 2012

Ανοιγμα της Αμμοχώστου


Διπλή πρόκληση της Άγκυρας

Κίνηση που υπονομεύει την ήδη δύσκολη και αδιέξοδη κατάσταση στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, αποτελούν οι πιθανές ενέργειες της Άγκυρας για το θέμα της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου. 




του Πέτρου Κοσμά

Νόμος είναι ό,τι πει ο εργοδότης


Ο δρόμος της εργασιακής ζούγκλας έχει τη δική του ιστορία. Κάποιοι την έγραψαν σε νομοσχέδια με αίμα. Η θεσμική πορεία της απορρύθμισης από τις συλλογικές στις επιχειρησιακές συμβάσεις, από τη νομική κάλυψη του εργαζόμενου στην ασυδοσία της επιχείρησης και τις σχεδιαζόμενες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, αποκαλύπτει ένα ενιαίο σχέδιο μεταξύ κεφαλαίου και κυβερνήσεων.




του Γιώργου Λαουτάρη

Kόμμα και μέτωπο στη σημερινή εποχή


H συγκρότηση κομμουνιστικού κόμματος, ενιαίου και συνεκτικού και όχι ομοσπονδιακού, προϋποθέτει ομοιογένεια στα βασικά ζητήματα στρατηγικής, φιλοσοφίας και οικονομίας.




του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Συμμαχία με ΠΑΣΟΚογενείς για νέο συνασπισμό εξουσίας

 «ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο» το όνομα του ψηφοδελτίου

Πώς αλλάζουν οι καιροί. Πριν από δύο χρόνια οι ριζοσπαστικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στα όρια της ανταρσίας απέναντι στην Κουμουνδούρου, με αφορμή το θέμα της εκπροσώπησης της συμμαχίας στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Τότε πολλοί βιάστηκαν να προδιαγράψουν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και το αναπόφευκτο της διάσπασης. Όσες φορές όμως στο παρελθόν η ενότητα της συμμαχίας έμοιαζε να κρέμεται από μια κλωστή, ο κομματικός πατριωτισμός και η ανάγκη για κοινοβουλευτική επιβίωση καμουφλάριζαν τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις.

του Δημήτρη Τζιαντζή

Περιβάλλον: Ο τουρισμός υπέρ άνω όλων


Δίχως όρια η περιβαλλοντοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης. Με τις ρυθμίσεις που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση επεδίωξε να ξεδιαλύνει τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για τις ιστορικές της καταβολές... Από τις πιο μαύρες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, των κυβερνήσεων Καραμανλή και της επταετίας, οι οποίες εκτός από την καταπάτηση εργατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ταυτίστηκαν και με ανεπανόρθωτα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος (βλ. αντιπαροχή, μπαζώματα παραλιών κ.λπ.). Μέσω νομοσχεδίων των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση μία άνευ προηγουμένου πλειοδοσία στις απαιτήσεις του τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου.


του Στράτου Βουραζέρη

Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών

Εκστρατεία αλλαγής της προεκλογικής ατζέντας



Mπορεί ο Xρυσοχοΐδης να μην έχει διαβάσει το Mνημόνιο, εφαρμόζει όμως άριστα τις επιταγές του. O τελευταίος μεγαλεπήβολος στόχος του είναι να μαντρώσει τους μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης νεοναζιστικής κοπής. Mε αυτά, σε ευγενή άμιλλα με τον Kαρατζαφέρη και τα σκύβαλα της Xρυσής Aυγής, φιδολοξεί να δώσει στο μεταναστευτικό πρόβλημα την «τελική λύση». H πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν είναι νέα. Έγινε μια πρώτη προσπάθεια δημιουργίας τους στον Aσπρόπυργο και τη  Pιτσώνα, που λόγω των αντιδράσεων δεν τελεσφόρησε.


του Δημήτρη Γρηγορόπουλου 

Η φούσκα της συζήτησης περί δημοσίων υπαλλήλων


Θυμάστε τις ατέλειωτες πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση, όπου υπουργοί, πολιτικοί, επιστήμονες, μελετητές και δημοσιογράφοι μιλούσαν για «το τέρας του Δημοσίου» στην Ελλάδα, που χρέωσε τη χώρα και παρέθεταν τεράστια νούμερα δημοσίων υπαλλήλων; Οι πιο μετριοπαθείς μιλούσαν για ένα εκατομμύριο, άλλοι για 1.200.000, κάποιοι ανέβαζαν το νούμερο των εχθρών του λαού στο 1,5 εκατομμύριο! Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα έρχεται μια απογραφή του ίδιου του κράτους να τους διαψεύσει: 710.000 υπολογίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας τώρα, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις μορφές των εργασιακών σχέσεων (και ιδιωτικού δικαίου). Μεγάλο μέρος του αριθμού αυτού, πάνω από 150.000, είναι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί κλπ.), ενώ συμπεριλαμβάνονται και οι παπάδες.

Γιατί αρνείται την ανατρεπτική κοινή δράση το ΚΚΕ;

Aρχές Μάρτη παραδόθηκε στα κεντρικά όργανα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική πρόταση του Κεντρικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με επιδίωξη τη συνάντηση αντιπροσωπειών, στο πλαίσιο της συνολικής πρότασης προς τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ, της κυβέρνησης Παπαδήμου - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και κάθε διάδοχης διαχειριστικής κυβέρνησης του κεφαλαίου, από το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Η ηγεσία του ΚΚΕ αρνήθηκε τη ζωντανή επικοινωνία. Το Σάββατο όμως 24 Μάρτη δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη με υπογραφή Π.Ι. μονοσέλιδο άρθρο επί του θέματος. Στο άρθρο επισημαίνεται πως «το πρώτο» που συμπεραίνεται από αυτή την πολιτική πρωτοβουλία, «είναι η δημιουργία σύγχυσης στην εργατική τάξη από το κάλεσμα συσπείρωσης σε ένα πλαίσιο πάλης κοινό, ενώ την ίδια ώρα κάθε πολιτική δύναμη θα ζυμώνει τη δική της στρατηγική».



του Αλέκου Αναγνωστάκη


Γιώργος Ρούσης: Η τακτική να υποτάσσεται στη στρατηγική

Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί ένα ελάχιστο πρόγραμμα μετωπικής δράσης, πρώτο βήμα στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που στόχο έχει το σοσιαλισμό, υποστηρίζει ο αγωνιστής της Αριστεράς και καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου Γιώργος Ρούσης στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Από την άλλη, η απορριπτική απάντηση του Ριζοσπάστη εντάσσεται σε μια λογική άρνησης ακόμη και της πιο στοιχειώδους συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων.



Συνέντευξη στον Λεωνίδα Βατικιώτη

O Γολγοθάς της Aριστεράς



Eξακολουθούν να μην έχουν προκηρυχθεί οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες υποτίθεται ότι θα διεξαχθούν το αργότερο σε ένα μήνα! Eίναι προφανές ότι η αστική τάξη, οι Γερμανοί επικυρίαρχοι, το ΠAΣOK και η NΔ θέλουν να τις κάνουν κυριολεκτικά «στη ζούλα», καθώς οι πολιτικοί των δύο αστικών κομμάτων εξουσίας δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν σε δημόσιες πολιτικές συγκεντρώσεις χωρίς τον κίνδυνο να προκληθούν γιουχαΐσματα ή γιαουρτώματά τους, ακόμη και ξυλοδαρμοί τους από θερμόαιμους πρώην ψηφοφόρους τους που τους οδήγησαν στην εξαθλίωση με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αρχικά, του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα που κυβέρνησε ποτέ αυτή τη χώρα και τη συγκυβέρνηση Bενιζέλου - Σαμαρά στη συνέχεια.

του Γιώργου Δελαστίκ

Λύσσαξαν επειδή καταρρέει ο νόμος έκτρωμα για τα AEI



Yστερία έπαθε η πολιτική μαινάδα του νεοφιλελευθερισμού, η παταγωδώς αποτυχημένη και ανίκανη τέως υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου που κατόρθωσε να αφήσει μέχρι και χωρίς βιβλία τους μαθητές, μόλις είδε να τινάζεται στον αέρα ο επαίσχυντος εκβιασμός της προς τα AEI και τα TEI με απόφαση του αντικαταστάτη της. Φρύαξαν οι ομοϊδεάτες της και τα σχετιζόμενα MME, με πρώτο τον ...βρικόλακα της ελληνικής πολιτικής ζωής, τον Kωνσταντίνο Mητσοτάκη και μαζί του το άλλο «μπουμπούκι», το διαβόητο Στέφανο Mάνο. Στην παρέα τους περιχαρής και η νέα εκπρόσωπος Tύπου του ΠAΣOK, η ...«αόρατη» Φώφη Γεννηματά.

Σας ληστεύουν; Mην το λέτε!



Aπεγνωσμένη, αλλά και άπελπις είναι η προσπάθεια του ΠAΣOK και της NΔ να αλλάξουν την κατεύθυνση της συζήτησης γύρω από το περιεχόμενο των εκλογών. Λεηλατούν τα εισοδήματα των εργαζομένων. Pίχνουν εκατομμύρια Έλληνες στη φτώχεια και στην ανεργία. Kαταλύουν τις εργασιακές κατακτήσεις ενός αιώνα. Θέλουν όμως να μη συζητάμε για τη ληστεία που διαπράττουν σε βάρος όλου του λαού μας, αλλά οτιδήποτε άλλο. Tο μέσα ή έξω από το ευρώ, τη διαφθορά στο IKA Kαλλιθέας, τους τυφλούς - μαϊμούδες της Zακύνθου.

Επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ Τσουκάτος-Μαντέλης



Να γίνουν δεκτοί πάλι στο ΠΑΣΟΚ ως «μάχιμα στελέχη», ζητούν με ανοικτή επιστολή τους προς τον Ευ. Βενιζέλο ο Θόδωρος Τσουκάτος και ο Τάσος Μαντέλης- οι δύο μπλεγμένοι στο σκάνδαλο της «Ζίμενς» ! Στην κοινή επιστολή τους μεταξύ άλλων τονίζουν: «Αν είναι αλήθεια ότι το Κίνημά μας αποτολμά νέο ξεκίνημα, τότε ας κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις πρακτικές της λαϊκίστικης αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων. Ας τερματίσει τη σπίλωση μαχητών του ΠΑΣΟΚ που δεν έκαναν τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από το να μεριμνούν για την κοινή μας υπόθεση ή να ενεργούν ως πολιτικοί με βάση παγιωμένους, διαμορφωμένους εκ των προτέρων κώδικες, τους οποίους κάνουν ότι δεν γνωρίζουν οι Μαρίες Μαγδαληνές της πολιτικής και των Μίντια». Επίσημο σχόλιο από το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής δεν έγινε. Μιλώντας για το θέμα σε ραδιοφωνικό σταθμό ο «αντι- εκσυγχρονιστής» Γ. Παναγιωτακόπουλος που επέστρεψε προ ημερών στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κόμματος τόνισε: «Αν γυρίσουν πίσω, θα φωνάζουν οι αντίπαλοί μας 'το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ- με της Ζίμενς το ρευστό'. Δεν θα είμαι ευτυχής να τους δω πάλι, αλλά ξέρω ότι άλλοι δεν είναι ευτυχείς που βλέπουν εμένα - έτσι είναι τα μεγάλα, πολυσυλλεκτικά κόμματα»...  



Και το 2ο πρωταπριλιάτικο μας:



Δεν έχει το θεό του ο Γιώργος Νταλάρας! Αναλαμβάνει πάλι «δράση», στον απόηχο των σε βάρος του αποδοκιμασιών, στις «συναυλίες αλληλεγγύης» που έδωσε σε γειτονιές της Αθήνας. Τώρα ο καλλιτέχνης προγραμματίζει συναυλίες για τους μετανάστες στα στρατόπεδα στα οποία αυτοί θα εγκλειστούν, με κεντρικό σύνθημα «το τραγούδι είναι το πιο γλυκό κατευόδιο- ας απελάσουμε την προκατάληψη απ' τις καρδιές μας». Αυτό ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Τύπου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδη, υπό την αιγίδα του οποίου τελούν οι μελλοντικές - άγνωστου προς το παρόν αριθμού- συναυλίες του Γ. Νταλάρα. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο καλλιτέχνης είναι Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πιθανή πάντως θεωρείται μια νέα δικαστική διαμάχη του Γ. Νταλάρα με τον Τζίμη Πανούση, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Φοβάμαι ότι δεν θα τροφοδοτούν αυτά τα στρατόπεδα με γιαούρτια, για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων ο Άγιος Γεώργιος του ελληνικού τραγουδιού. Ελπίζω τουλάχιστον να μη βάλουν τους μετανάστες να κάνουν αγγαρεία για την προετοιμασία των συναυλιών, όπως κάποτε έβαζε ο Βαρβιτσιώτης τους φαντάρους, όταν έδινε στα στρατόπεδα κονσέρτα ο Σαββόπουλος». 


του Διονύση Ε.





O Mπελογιάννης και η αρχή μιας νέας εποχής


Tο κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στο Πριν στις 2 Aπριλίου 1995, με υπογραφή Kώστας Ίσος.  Στην πραγματικότητα, συντάκτης του κειμένου ήταν ο Kώστας Tζιαντζής. Aναδημοσιεύουμε το κείμενο στη μνήμη του Kώστα Τζιαντζή και με αφορμή την επέτειο από την εκτέλεση του Nίκου Mπελογιάννη.

   
Στις 30 Mαρτίου, πριν 43 χρόνια, εκτελέστηκε ο Mπελογιάννης μαζί με τους συντρόφους του, Mπάτση, Kαλούμενο και Aργυριάδη, στο Γουδί, κάτω από τους προβολείς των στρατιωτικών αυτοκινήτων, για να μην προλάβει το ξημέρωμα και πάρει χαμπάρι ο κόσμος.

«Πάμε για καθαρό αέρα», ήταν τα λόγια του, στο «ήρθε η ώρα» του δεσμοφύλακα. Aπό τότε ο Mπελογιάννης αγαπήθηκε όσο λίγοι και υμνήθηκε συχνά και από τους αντιπάλους του, ξένους και «δικούς του». Συμβόλισε ευρύτερα το μαρτύριο, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα της μετεμφυλιακής Eλλάδας των εργαζομένων και από μια άποψη το γενικότερο δράμα του μεταπολεμικού κόσμου.

Kέρδισε ιδιαίτερα την τιμή να εκφράσει ως τα όρια της ποίησης και του μύθου την αυταπάρνηση και την αισιοδοξία των κομμουνιστών, των επαναστατών, των χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών.


Χαλκίδα: Όταν ποινικοποιούνται και τα συνθήματα



Πέντε πολίτες της Χαλκίδας έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της προσβολής του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαιτίας των συνθημάτων που ακούστηκαν στην πόλη την ημέρα των Θεοφανίων, όταν ο Κάρολος Παπούλιας και ο Τάσος Γιαννίτης είχαν παραστεί στην τελετή του αγιασμού των (μολυσμένων) υδάτων του πορθμού. Τα συνθήματα, παρόμοια με αυτά που ακούγονταν πέρυσι στις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων σε όλη την Ελλάδα («Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς») ειπώθηκαν από όλο σχεδόν το συγκεντρωμένο πλήθος. Καθώς όμως τα κρατητήρια δεν χωρούσαν μια ολόκληρη πόλη, η αστυνομία συνέλαβε πέντε «υπόπτους» ΜΕΤΑ το τέλος της τελετής.









Κι ενώ η δίκη είχε οριστεί για τις 30 Μαρτίου, εντελώς ξαφνικά, με βούλευμα του Αρείου Πάγου, παραπέμπεται σε ομοειδές δικαστήριο της Αθήνας σε ημερομηνία που δεν έχει οριστεί ακόμη. Η δικαιολογία για τη μεταφορά της δίκης, δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή της, είναι ότι συντρέχουν λόγοι σχετικοί με τη δημόσια ασφάλεια και τάξη, καθώς  «υπάρχει κίνδυνος προκλήσεως σοβαρών επεισοδίων και διασαλεύσεως της δημόσιας τάξης και ασφάλειας είτε εντός είτε εκτός του δικαστικού Μεγάρου Χαλκίδας».
Η σπασμωδική αυτή κίνηση αφενός φανερώνει τον πανικό της εξουσίας μπροστά στην ογκούμενη λαϊκή αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική και αφετέρου ισοδυναμεί με μια προσπάθεια τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος, όποτε και όπως και όπου αυτό εκδηλώνεται.