Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

¨Αλυτος γρίφος για τις ΗΠΑ το Ιράκ

Οι δεύτερες εκλογές στο Ιράκ μετά την εισβολή του 2003 έφεραν στην επιφάνεια τα εκρηκτικά εσωτερικά ρήγματα της χώρας και τα άλυτα διλήμματα της αμερικανικής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή, λίγους μήνες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση του μεγαλύτερου όγκου των αμερικανικών στρατευμάτων.
του Πέτρου Παπακωνσταντίνου


ΔΝΤ σημαίνει φτώχεια, ανεργία και οικονομική ερήμωση

Ούτε ΔΝΤ, ούτε Ε.Ε


'Ωρες αγωνίας είναι αυτές που περνάμε μέχρι να αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει, δεδομένης της απόφασης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προσφύγει για δανεισμό στο ΔΝΤ είτε στην ΕΕ και των τρομερών πιέσεων που ασκούν οι Γερμανοί προς την πρώτη κατεύθυνση. Μια απόφαση που πρέπει να υπογραμμίσουμε πως δεν αποτελεί μονόδρομο.του Λεωνίδα Βατικιώτη

Αντιτρομοκρατική: Στήνουν το νέο Μπαμπούλα

«Γάντι» κολλάει στα σχέδια της κυβέρνησης, των μηχανισμών καταστολής και των μυστικών υπηρεσιών η υπόθεση που εκτυλίσσεται γύρω από τον Λάμπρο Φούντα, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα από πυρά αστυνομικών στη Δάφνη, την παραμονή της τελευταίας μεγάλης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας.


του Γιώργου Παυλόπουλου 
Καταστολή: Σε κατάσταση πολιορκίας τα δημοκρατικά δικαιώματα


της Ντίνας Χαριτάτου

ΘΕΜΑ: Κρίση, πολιτική ανατροπή και μαζικό κίνημα

Από τον πολιτικό ρόλο του μαζικού εργατικού κινήματος θα εξαρτηθεί η ανάσχεση των αντεργατικών μέτρων, η άμεση επιβίωση της εργατικής οικογένειας, η ανατροπή της επίθεσης. Και, μακροπρόθεσμα, η σωτηρία του ανθρώπινου πολιτισμού, μέσα από έναν ανώτερο γύρο επαναστάσεων για τον κομμουνισμό της εποχής μας. Η μεταπολεμική ιστορία
του ελληνικού εργατικού κινήματος δείχνει ότι η εξέλιξή του δεν είναι ευθύγραμμη, ούτε κινείται με μια και μοναδική μορφή.


του Κώστα Μάρκου


Φορολογικό πραξικόπημα υπέρ του κεφαλαίου

Το υπουργείο Oικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό που κατά την κυβέρνηση «θα μειώσει τις κοινωνικές αδικίες που προκάλεσαν τα άδικα, αντιλαϊκά, αλλά αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας μέτρα». Είναι όμως τα πράγματα έτσι;


Βασίλης Γκάτσιος

Ανακατατάξεις στο ΣΥΝ

Ανακατατάξεις στους συσχετισμούς εντός του Συνασπισμού, φέρνει η πορεία προς το έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Η ντε φάκτο διάσπαση του Αριστερού Ρεύματος, που μέχρι σήμερα έχει την πλειοψηφία στο κόμμα, ωθεί ιστορικά στελέχη στο πολιτικό περιθώριο, ενώ παράλληλα συγκροτείται νέα «προεδρική τάση», μια νέα πλειοψηφία γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, με φιλοΕΕ θέσεις και επιμονή στο συμμαχικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιώργου Λαουτάρη

Το Ράιχ μας πάει στο ΔΝΤ;

του Γιώργου Δελαστίκ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα γύρω από την πρόθεση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα στα νύχια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι να αξιοποιήσει το καθεστώς «οικονομικής δικτακτορίας» του ΔΝΤ προκειμένου να διευκολυνθεί στην υλοποίηση των βαθύτερων αντεργατικών και αντιλαϊκών τομών που έχουν γίνει ποτέ στην ελληνική κοινωνία. Στηριζόμενος τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΔΝΤ, εκτιμά ότι θα κατορθώσει να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική κατάλυσης κάθε εργατικού δικαιώματος και ριζικής ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου σε βάρος των εργαζομένων.
Η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε για πρώτη φορά –και μάλιστα ενώπιον της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής– ότι «ίσως θα έπρεπε να καλέσουμε το ΔΝΤ», τασσόμενη επίσης κατά της «πρόωρης» βοήθειας προς την Ελλάδα. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι ότι η Μέρκελ δήλωσε για πρώτη φορά –και μάλιστα ενώπιον της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής– ότι «ίσως θα έπρεπε να καλέσουμε το ΔΝΤ», τασσόμενη επίσης κατά της «πρόωρης» βοήθειας προς την Ελλάδα. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι ότι η Μέρκελ υποστήριζε πως οι συνθήκες της ΕΕ πρέπει να «εξελιχθούν περαιτέρω» ώστε «ως έσχατο μέτρο να μπορούμε να αποβάλουμε μια χώρα απρόθυμη να κάνει μεταρρυθμίσεις από την ευρωζώνη». Η θέση αυτή συνιστά αλλαγή στρατηγικής της Γερμανίας στο κεφαλαιώδες θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μέχρι τώρα το Βερολίνο είχε γραμμή ένταξης στην ευρωζώνη όλων των χωρών - μελών της ΕΕ που το επιθυμούσαν, αρκεί να εκπληρούσαν υποτυπωδώς ορισμένα οικονομικά κριτήρια. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν προβλέπεται διαδικασία αποπομπής μιας χώρας από το ευρώ.
Είναι πολύ επίμονη η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να εξωραΐσει το ΔΝΤ στη συνείδηση των μαζών, παρουσιάζοντας ως εντελώς ανώδυνη (!) την υπαγωγή της χώρας στον έλεγχό του. «Λαμβάνουμε ήδη τα μέτρα του ΔΝΤ. Εάν προσφύγουμε στο ΔΝΤ, δεν θα μας ζητηθούν πρόσθετα μέτρα, έχουμε ήδη μιλήσει μαζί τους» δήλωσε την Πέμπτη στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτό είναι ασύστολο ψέμα. Πέρα από τα μέτρα εξοντωτικής λιτότητας που έχει επιβάλει η Σκύλλα ΕΕ, η Χάρυβδη του ΔΝΤ θα απαιτήσει πολλά περισσότερα: Απόλυση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό, απελευθέρωση απολύσεων, γενίκευση της απασχόλησης κάποιων ημερών την εβδομάδα ή κάποιων ωρών την ημέρα σε όλες τις επιχειρήσεις, κατά την απόλυτη βούληση του εργοδότη. Επιπλέον, πέρασμα σε ξένους ιδιώτες και ξένες δημόσιες επιχειρήσεις του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος, των ταχυδρομείων, των  σιδηροδρόμων κ.λπ. Θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ούλεν στο νερό και της Πάουερ στο ηλεκτρικό που μας διηγούνταν οι γονείς μας για την εποχή της Ελλάδας του 1930 και 1940! Για να περάσουν όλα αυτά, είναι προφανές ότι δεν αρκεί η στήριξη της ΕΕ προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό και ο Παπανδρέου επιδιώκει την υπαγωγή και στο ΔΝΤ. «Θα πρέπει η ΕΕ να πει ξεκάθαρα αν η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει στο ΔΝΤ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το πρόσχημα προσφυγής στο ΔΝΤ είναι γελοίο. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να δανειστεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και με 1% και με 2% ακριβότερο επιτόκιο από όσο ήδη δανείστηκε προ εβδομάδων παρά να διαλύσει τη χώρα ο Παπανδρέου –διάλυση φυσικά από εργατική σκοπιά– σέρνοντάς την ως λάφυρο στο ΔΝΤ. Το θεμελιώδες σημείο διαφοροποιήσης όμως είναι ότι ενώ η υπαγωγή στο ΔΝΤ είναι συμφορά χωρίς όρια για τους εργαζόμενους, η υπαγωγή αυτή συνιστά μακροπρόθεσμη ενίσχυση της αστικής τάξης της χώρας. Γι’ αυτό και αν οι εργαζόμενοι δεν κινητοποιηθούν να αποστρέψουν την προσφυγή στο ΔΝΤ, και ελπίζουν ότι... δεν θα αφήσει η Μέρκελ τον Παπανδρέου να πάει στο ΔΝΤ για «να μην υποστεί πλήγμα το ευρώ», δεν αποκλείεται καθόλου να υποστούν οδυνηρές εκπλήξεις. Πιο οδυνηρές από όσο φαντάζονται. «Το Βερολίνο βλέπει την εκδοχή του ΔΝΤ για την Ελλάδα» έγραφαν προχθές σε πρωτοσέλιδο τίτλο τους π.χ. οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου. Ανάλογους τίτλους είχαν όλες οι σοβαρές ευρωπαϊκές εφημερίδες την ίδια μέρα.
Αν συνδυαστεί αυτό με τη θέση της Μέρκελ για αποβολή μιας χώρας από την ευρωζώνη, ενδεχόμενη υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ καθιστά πιθανότερη την υλοποίηση ενός πολύ δυσάρεστου σεναρίου: Προσωρινή απόσυρση της Ελλάδας από το ευρώ, μετατροπή όλων των αποδοχών και τιμών σε δραχμές και στη συνέχεια επανένταξη ίσως στο ευρώ, αλλά με ριζικά διαφορετική ισοτιμία. Π.χ. να ισούται 1 ευρώ με 700 δραχμές, οπότε οι αποδοχές όλων των Ελλήνων, εκφράζομενες εκ νέου σε ευρώ, θα είναι μειωμένες κατά 50%! Όλοι οι Έλληνες θα έχουν γίνει φτωχότεροι, αλλά οι τιμές –θεωρητικά, τουλάχιστον– θα είναι κι αυτές φτηνότερες για να αγοράζουν οι γερμανοί και οι ευρωπαίοι τουρίστες τα ίδια πράγματα στη χώρα μας με τα μισά λεφτά και έτσι να γίνουμε «ανταγωνιστικότεροι» κατά τη Μέρκελ!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΙΝ 21/03/2010

Επίθεση δίχως έλεος από κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ

Τα θέλουν όλα: Ασφαλιστικό, εργασιακό, φορολογικό, παιδεία, υγεία

Tο παλιό ανέκδοτο ήθελε τον κακόμοιρο αιχμάλωτο των ιθαγενών να διαλέγει μεταξύ «ούμπαλα ή θανάτου». Κι όταν προτίμησε ούμπαλα, ο αρχηγός της φυλής ανακοίνωσε: Ούμπαλα μέχρι θανάτου! Το ίδιο πάνε να πάθουν και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.
του Γιάννη Ελαφρού

Στα νύχια του ΔΝΤ μας πετούν Μέρκελ, Ε.ΕΔεν έχει προηγούμενο η επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων. Mέσα σε λίγες μόνο ημέρες, επιχειρεί να ισοπεδώσει δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες δεκαετιών, επιτυγχάνοντας έτσι μια βίαιη και συντριπτική αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου.