Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ολοκληρωτισµός και βλασφηµία µετά τις 15 Δεκέµβρη

  

Η απεργία και η µαζική διαδήλωση της 15ης Δεκέµβρη χαρακτηρίστηκαν από δύο πρωτόγνωρα γεγονότα:
την απροκάλυπτη δράση εκατοντάδων ασφαλιτών, που έκαναν ακόµη και συλλήψεις, και τη βίαιη επίθεση διαδηλωτών στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Κ. Καραµανλή, Κωστή Χατζηδάκη.



ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεκέμβρης 2008: Το διαρκές σάουντρακ του κινήματος


Δύο χρόνια μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, όπως είναι φυσικό αποπειρούνται πολλών ειδών καταγραφές, στις πραγματικά πολυδιάστατες πλευρές του. Στο παρόν άρθρο επιχειρούμε μια διαφορετική καταγραφή, η οποία αν και δεν συνηθίζεται ή δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση με την ιστορική ή κοινωνικο-πολιτική διάσταση του ζητήματος, εκφράζει σημαντικές τάσεις στο σώμα της νεολαίας και όχι μόνο. Επιχειρούμε μια μουσική καταγραφή, γιατί το τραγούδι, αποτελεί μια συναισθηματικά φορτισμένη και «θερμή» αφήγηση, είναι μια διαφορετική μορφή λαϊκής ιστοριογραφίας. Με άλλα λόγια, αν θες να καταλάβεις την ουσία μιας εποχής άκου τα τραγούδια της…




ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ

Ό,τι χειρότερο το ΔΝΤ

Η Μάρτα Χάρνεκερ είναι σύμβουλος του Ούγκο Τσάβες. Χιλιανή, αυστριακής καταγωγής, εργάστηκε για την κυβέρνηση Λαϊκής Ενότητας και έζησε πολλά χρόνια εξόριστη στην Κούβα μετά το πραξικόπημα Πινοσέτ. Έχοντας μεγάλη εμπειρία από τους αγώνες της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική επισκέφθηκε τον Δεκέμβρη την Ελλάδα, μαζί με το συνεργάτη της Μάικλ Λίμποβιτς, ύστερα από πρόσκληση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.




 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ


Η κρίση του πολιτικού συστήματος και η αντικαπιταλιστική Αριστερά

Σύµφωνα µε τον Tύπο αυτών των ηµερών οι πρώτοι µήνες του 2011 θα είναι οι πιο κρίσιµοι της σύγχρονης µεταπολιτευτικής ιστορίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να συνεχίσει τον οδοστρωτήρα της διάλυσης της κοινωνίας, µέσα σε ένα κλίµα ραγδαίας πολιτικής απονοµιµοποίησης της ίδιας και του πολιτικού συστήµατος, πρωτοφανούς κοινωνικής και οικονοµικής κρίσης και δυσαρέσκειας των πιο πλατιών τµηµάτων των εργαζοµένων και τέλος συνέχισης της διεθνούς οικονοµικής κρίσης, η οποία –ιδιαίτερα για την Ευρώπη και την ΕΕ- καλά κρατεί.



ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΣ 

Τελειώνουν τα καύσιμα του Γιωργάκη

  Απρόθυμη η κοινοβουλευτική ομάδα να βάλει πλάτη στην κοινωνική σφαγή

Aπροσδόκητη αναβολή πήρε η συζήτηση για το άνοιγµα των «κλειστών λεγόµενων επαγγελµάτων» από το υπουργικό συµβούλιο της Τετάρτης, που ήταν και το τελευταίο της χρονιάς που πέρασε. Η αλλαγή της ατζέντας δεν προήλθε από κάποιον φιλολαϊκό οίστρο του πρωθυπουργού. Η πρόταση κατάργησης της διανοµής δωρεάν σχολικών βιβλίων, που εξαλείφει την πιο συµβολική πλευρά της δωρεάν παιδείας και οδηγεί τα σχολεία στην προπολεµική περίοδο, µαζί µε την επαναφορά των ελιτίστικων πρότυπων σχολείων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας για το περιεχόµενο της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και τη νέα χρονιά: άγρια µείωση των κοινωνικών δαπανών χωρίς κανέναν ενδοιασµό για τις επιπτώσεις στο επίπεδο ζωής της εργαζόµενης πλειοψηφίας.




ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Θα τους πάρουν με τα πτώματα

Ίσως καµιά άλλη εικόνα να µην εκφράζει µε τόση τραγική δύναµη το πνεύµα των Χριστουγέννων της κρίσης όσο εκείνη που απεικονίζει µια απόπειρα αυτοκτονίας στο ρουµανικό Κοινοβούλιο.
Προπαραµονή των Χριστουγέννων, ένας 40χρονος τεχνικός της κρατικής ρουµανικής τηλεόρασης TVR σκαρφαλώνει στο στηθαίο του εξώστη της κεντρικής αίθουσας της Βουλής και ύστερα σαλτάρει στο κενό, µε κατεύθυνση τις έδρες των βουλευτών. Εκείνη την ώρα το θέµα της συνεδρίασης είναι η χορήγηση ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Εµίλ Μποκ, όµως το εκτός ηµερήσιας διάταξης γεγονός οδηγεί στην αναβολή της συζήτησης. Στο βίντεο βλέπουµε κάποιους βουλευτές να περικυκλώνουν το ασάλευτο σώµα, ενώ άλλοι γουρουνοκέφαλοι συνάδελφοί τους σταυροκοπιούνται και αποµακρύνονται.



ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ 

Χρονιά ολέθρου και αγώνων


Απροσδόκητη αναβολή πήρε η συζήτηση για το άνοιγµα των «κλειστών λεγόµενων επαγγελµάτων» από το υπουργικό συµβούλιο της Τετάρτης, που ήταν και το τελευταίο της χρονιάς που πέρασε. Η αλλαγή της ατζέντας δεν προήλθε από κάποιον φιλολαϊκό οίστρο του πρωθυπουργού. Η πρόταση κατάργησης της διανοµής δωρεάν σχολικών βιβλίων, που εξαλείφει την πιο συµβολική πλευρά της δωρεάν παιδείας και οδηγεί τα σχολεία στην προπολεµική περίοδο, µαζί µε την επαναφορά των ελιτίστικων πρότυπων σχολείων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας για το περιεχόµενο της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και τη νέα χρονιά: άγρια µείωση των κοινωνικών δαπανών χωρίς κανέναν ενδοιασµό για τις επιπτώσεις στο επίπεδο ζωής της εργαζόµενης πλειοψηφίας.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Με εκβιασμούς στρώνουν το έδαφος για νέα μέτρα

Να ανοίξουν τα βιβλία του δημόσιου χρέους, στοιχειώδες δημοκρατικό αίτημα 



 Με το ενδεχόµενο των πρόωρων εκλογών τον Απρίλη θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να επιβάλει τα ακραία αντιλαϊκά µέτρα που ζητούν κεφάλαιο, ΔΝΤ και ΕΕ για να εκταµιευτεί η τέταρτη δόση του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ. Ήδη τα παπαγαλάκια του Μαξίµου έχουν αρχίσει να σείουν απειλητικά το ενδεχόµενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε µια προσπάθεια οι κοινωνικές αντιδράσεις να παραµείνουν καθηλωµένες και υποτονικές. Στην πραγµατικότητα ακόµη και να ήθελε ο... Γιωργάκης Τσολάκογλου τις εκλογές (πιθανότητα αδύνατη δεδοµένης της παθολογικής του πρόσδεσης στην πρωθυπουργική καρέκλα) ποτέ δεν θα τον άφηναν να τις προκηρύξει τα διεθνή κέντρα, που αποφασίζουν για το παρόν και το µέλλον της Ελλάδας από τον Οκτώβρη του 2009. Ξέρουν πολύ καλά πως η πολιτική τους δεν χαίρει της ελάχιστης καν κοινωνικής νοµιµοποίησης και όπως παντού αλλού στον κόσµο (Λατινική Αµερική, Νοτιοανατολική Ασία) εφαρµόζεται µε τη µέθοδο του σοκ. Γιατί να διακινδυνεύσουν την εφαρµογή της θέτοντάς τη στην κρίση του κόσµου;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Δεν θα δίνουν δωρεάν βιβλία







Αδίστακτοι, χωρίς κανένα ηθικό ή κοινωνικό φραγµό είναι οι πολιτικοί απατεώνες του ΠΑΣΟΚ που κυβερνούν (για πόσους µήνες ακόµα;) τη χώρα. Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαµαντοπούλου ετοιµάζει, η άθλια, την κατάργηση της παροχής των δωρεάν σχολικών βιβλίων! Μόνο το άγριο κράξιµο του Tύπου που αποκάλυψε τα σχέδιά της την υποχρέωσε να κάνει µια πολιτική «κωλοτούµπα» και να βγάλει ανακοίνωση ότι τα σχολικά βιβλία θα συνεχίσουν να διανέµονται δωρεάν. Ελπίζεται έτσι ότι µε την αποµάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία θα συνεχιστεί ο θεσµός της δωρεάν διανοµής των σχολικών βιβλίων που εισήγαγε το 1965 ο Γεώργιος Παπανδρέου, παππούς και συνονόµατος του αχρείου εγγονού του.
Η A. Διαµαντοπούλου διέλυσε τον Οργανισµό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), ο οποίος µε ελάχιστο προσωπικό και επιχορήγηση περίπου 25 εκατοµµυρίων ευρώ το χρόνο παρήγε 45 εκατοµµύρια βιβλία 1.200 τίτλων ετησίως, µε το εκπληκτικά χαµηλό κόστος των 70 - 80 λεπτών το βιβλίο. Μετατάσσει το προσωπικό του σε άλλες υπηρεσίες και µεταφέρει τις αρµοδιότητές του µέσω του υπουργείου Παιδείας σε ένα ινστιτούτο ...ιδιωτικού (!) δικαίου. Το ινστιτούτο αυτό για την ώρα επιδοτείται από την ΕΕ, αλλά µόλις τελειώσει η επιδότηση το 2013 είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχουν χρήµατα για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Με το κόλπο αυτό θα οδεύσουµε προς την κατάργηση των δωρεάν βιβλίων, ενώ για να διευκολύνει αυτό το πέρασµα η A. Διαµαντοπούλου σκοπεύει το 2011 να µοιράσει ...µεταχειρισµένα σχολικά βιβλία! Πάντως, ακόµη και αν τον Σεπτέµβρη η χώρα έχει απαλλαγεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, τη ζηµιά και στην Παιδεία θα έχουν προλάβει να την κάνουν.

2011: Μαύρος ορίζοντας με κόκκινο ήλιο



Σε ολοµέτωπη επίθεση θα περάσει η κυβέρνηση - δούλος του κεφαλαίου και της τρόικας από τη Δευτέρα κιόλας, καθώς το πρώτο τρίµηνο του 2011 θεωρείται από πολλούς ως το πλέον κρίσιµο µέχρι τώρα. Με δέλεαρ την επικείµενη τέταρτη δόση του δανείου - παγίδα από ΕΕ και ΔΝΤ, η κυβέρνηση είναι έτοιµη να προχωρήσει σε νέες πρωτοφανείς αντιδραστικές τοµές παντού. Μετά την καρατόµηση των µισθών και των συντάξεων σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα (τυπικά ή άτυπα), µετά τη φορολογική ληστεία σε βάρος των µισθωτών, προετοιµάζουν τώρα νέα φοροεισπρακτική επιδροµή, ύψους 14 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το ίδιο σχεδόν µε την τέταρτη δόση του µνηµονιακού δανείου (15 δισ.), αποδεικνύοντας περίτρανα ποιος πληρώνει το… γιατρό Στρος Καν και τις τράπεζες (ευρωπαϊκές, ελληνικές και αµερικάνικες). Ταυτόχρονα έρχονται περικοπές στο Δηµόσιο (ακόµα και τα δωρεάν σχολικά βιβλία θέλουν να καταργήσουν), ιδιωτικοποιήσεις, ξεχαρβάλωµα και αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους σιδηροδρόµους, απολύσεις στον ιδιωτικό τοµέα, αλλά και στο Δηµόσιο, µαζί µε χιλιάδες µετατάξεις. Eπίσης, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισµένη να ανοίξει τα «κλειστά επαγγέλµατα», δηλαδή να ανοίξει τις θύρες για την είσοδο των εταιρειών και του µεγάλου κεφαλαίου. Το αποτέλεσµα θα είναι η αύξηση του κόστους και η πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών αυτών για τους εργαζόµενους, µε ταυτόχρονο µεγάλο πλήγµα σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούµενους. Στην πραγµατικότητα, το πιο προκλητικό «κλειστό επάγγελµα» στην Ελλάδα είναι το επάγγελµα του αστού πολιτικού, του πολιτικού που είναι πάντα πρόθυµος να ικανοποιεί τις επιθυµίες των µεγάλων «συντεχνιών»: των τραπεζιτών, των βιοµηχάνων, των εφοπλιστών, των αρχόντων του µαύρου ή του γκρίζου χρήµατος. Λαµπρό παράδειγµα του προκλητικού αυτού επαγγέλµατος ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Οι εργαζόµενοι, τα εκατοµµύρια αυτής της χώρας που στενάζουν και οργίζονται µπορούν να ανατρέψουν αυτή την καµαρίλα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να κάνουν πολιτική για τον εαυτό τους. Με ελπίδα και αισιοδοξία, βγαλµένη από τις δυνατότητες του κινήµατος και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αντικρίζουµε το 2011.