Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Λεφτά υπάρχουν για τη...Φινλανδία!



Nέο πρωτοφανές φιάσκο της κυβέρνησης - «δώστα όλα» στο κεφάλαιο και στους πιστωτές, αποτέλεσε η συμφωνία Βενιζέλου με τη Φινλανδία, σύμφωνα με την οποία η καταχρεωμένη Ελλάδα θα καταθέσει τώρα ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε λογαριασμό της Φινλανδίας, για να μας τα δανείσουν στη συνέχεια σε δόσεις και με όρους! Την ίδια ρύθμιση ζητούν τώρα Αυστρία, Ολλανδία και Σλοβακία, αποκαλύπτοντας ότι η περιβόητη συμφωνία της 21ης Ιούλη, εκτός από βαθιά αντεργατική είναι και τελείως σαθρή. Καθώς η καπιταλιστική κρίση –διεθνώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση– παροξύνεται, οι συμφωνίες μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών κλυδωνίζονται από τον ανταγωνισμό τους, με μόνη σταθερά την αντιλαϊκή και αντιδραστική κατεύθυνση των αποφάσεών τους. Σε ένα οικονομικό ευρω-Νταχάου λιτότητας οδηγούν όσα αποφασίστηκαν στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί την Τρίτη. Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας αποφάσισαν να απαιτήσουν από όλα τα μέλη της ευρωζώνης να εγγράψουν στα Συντάγματά τους την απαγόρευση κατάρτισης προϋπολογισμών με έλλειμμα! Δηλαδή να μετατρέψουν την αιώνια λιτότητα και την κατάργηση των κοινωνικών δαπανών σε απαρέγκλιτη συνταγματική αρχή. Να το μέλλον που οραματίζονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επικεφαλής των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών. Στην Ελλάδα, η «χούντα» κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ πρωτοστατεί έτσι κι αλλιώς στην υλοποίηση των αντεργατικών επιταγών του κεφαλαίου. Η μόνη βεβαιότητα, όσο αυτή η κυβέρνηση κι αυτή η πολιτική δεν ανατρέπονται, είναι ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και πως τα μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού θα ακολουθούν το ένα το άλλο. Η κατεδάφιση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου, το ενιαίο φτωχολόγιο και οι απολύσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, η απογείωση της ανεργίας και της φτώχειας για το λαό, η διάλυση του δημόσιου σχολείου, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων για μια χούφτα ευρώ, αποτελούν στοιχεία του κυβερνητικού προγράμματος λεηλασίας που εφαρμόζεται χωρίς έλεος. Το τέλος του καλοκαιριού θα σφραγιστεί από την επιστροφή του κινήματος. Ο αγώνας για την εκπαίδευση και ενάντια στο νόμο πλαίσιο και οι διαδηλώσεις με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη σηματοδοτούν το άνοιγμα της νέας …αγωνιστικής περιόδου.

Eυρω-Nταχάου λιτότητας


Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι με τον απίστευτο πολιτικό κρετινισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία για να αποφύγει να δώσει δημόσια γη (π.χ. κάποιο νησί) ως εγγύηση στη Φινλανδία προκειμένου να δώσει το Eλσίνκι το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ που του αντιστοιχεί ως μερίδιο στο νέο δάνειο της EE προς τη χώρα μας, έκανε το εξής εκπληκτικό και πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο: Συμφώνησε να καταθέσει ως εγγύηση σε κρατικό λογαριασμό της Φινλανδίας 1 δισεκατομμύριο σε μετρητά ώστε στη συνέχεια οι Φινλανδοί να ...δανείσουν στην κυβέρνηση Παπανδρέου αυτό το 1 δισεκατομμύριο! H ηλιθιότητα στην αποθέωσή της!

του Γιώργου Δελαστίκ 

Δεν άφησαν τίποτα όρθιο!


Bουλιάζουν –εκτός από τον ελληνικό λαό– και όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες της χώρας, ως αποτέλεσμα του ολέθριου συνδυασμού της πολιτικής του Mνημονίου και της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Mετά την καταβαράθρωση κατά 4,5% του AEΠ πέρυσι και κατά 2,1% το 2009, αναθεωρούνται προς την κατεύθυνση της ...αβύσσου και οι φετεινές προβλέψεις. Aντί για νέα πτώση του AEΠ το 2011 κατά 3,8% που εκτιμούσαν οι ξένοι επικυρίαρχοι της EE, ο ίδιος ο υπουργός Oικονομικών B. Bενιζέλος δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Σκάι ότι η ύφεση «μπορεί  να κινηθεί πάνω από το 4,5% και θα δούμε πού θα σταθεί»!

Τσεκούρι στην ΕΡΤ, υπέρ καναλαρχών


Φωτιά και τσεκούρι συνεπάγεται για την πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΡΤ το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Ηλία Μόσιαλου. Κι αυτό, βεβαίως, χωρίς να δίνεται η παραμικρή εγγύηση (το αντίθετο, μάλιστα) ότι ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα πάψει να είναι ένα κέντρο στυγνής προπαγάνδας και εξυπηρέτησης των πάσης φύσης «ημετέρων» που κινούνται στην αυλή της εξουσίας. Έτσι, οι έλληνες εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να μην έχουν κανέναν απολύτως λόγο για ένα «προϊόν» το οποίο πληρώνουν αδρά – κι όμως, τελικά, αποδεικνύεται απολύτως εχθρικό απέναντί τους.


Χρήσιμος για τη Δύση ο σφαγέας Άσαντ

 H εξέγερση του συριακού λαού κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ εισήλθε στον έκτο μήνα της και ήδη οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.000, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά ο σφαγέας πρόεδρος της Συρίας δεν φαίνεται και να …πολυιδρώνει. Στα μέσα της εβδομάδας ανακοίνωσε βέβαια «το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των μαζικών συλλήψεων» εναντίον των αντικαθεστωτικών, μετά την ολομέτωπη κλιμάκωση των επιθέσεων από την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, τον Αύγουστο. Ουδείς αμφιβάλλει βέβαια ότι ο Άσαντ θα διστάσει να πνίξει και πάλι στο αίμα κάθε λαϊκή εξέγερση.

του Μιχάλη Ψύλλου 

Χιλή: Ενώνονται φοιτητές, εργαζόμενοι, καλλιτέχνες


Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα της Χιλής εμμένει στην αντίθεσή της απέναντι στη νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης του Πινέιρα. Πάνω από 130.000 φοιτητές και καθηγητές βγήκαν στους δρόμους των πόλεων της Χιλής την προηγούμενη εβδομάδα, αψηφώντας τη βάρβαρη καταστολή των σωμάτων ασφαλείας, που σε κάθε διαδήλωση κάνουν εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και αυρών. Ο συνολικός αριθμός των προσαχθέντων διαδηλωτών ανέρχεται σε 874! Ο τεράστιος αυτός αριθμός οφείλεται στο ότι η αστυνομία προσήγαγε οποιοδήποτε άτομο θεωρούσε πως ήταν «ύποπτο για συμμετοχή στη διαδήλωση». Μεγάλος επίσης ήταν ο αριθμός των τραυματιών διαδηλωτών από την αλόγιστη χρήση πλαστικών σφαιρών των δυνάμεων καταστολής.



του Πέτρου Κοσμά

Εξερράγη η κοινωνική δυσαρέσκεια

  
Hπρώτη αντίδραση ήταν σάστισμα και η δεύτερη άρνηση. Μπροστά στα γεγονότα της δεύτερης βδομάδας του Αυγούστου στην Αγγλία, οι πολιτικές δυνάμεις του συστήματος και τα ΜΜΕ αισθάνθηκαν ξαφνικά το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους και απάντησαν επιστρέφοντας στα πιο βαθιά συντηρητικά τους ένστικτα. Δεν φοβήθηκαν ότι θα χάσουν την εξουσία μέσα από τις ταραχές. Πήραν όμως μια γεύση από την αγανάκτηση που σιγοβράζει και εξερράγη, εκεί που μέχρι τώρα δεν έπεφταν τα φώτα της δημοσιότητας.



Ελένη Μιχαλοπούλου, Λίβερπουλ 

Το Μπλόκο ξανά στους κινηματογράφους


Aν η ιστορική μνήμη μένει αναλλοίωτη, τότε και μόνο υπάρχει ελπίδα για το μέλλον και είναι σίγουρο ότι δεν θα συμβούν παρόμοια εγκλήματα από δυνάμεις σκοτεινές. Εξήντα εφτά ακριβώς χρόνια έχουν περάσει από τη σφαγή του ηρωικού λαού της Κοκκινιάς, 17 Αυγούστου του 1944, στο μπλόκο που έκαναν οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες, τους χίτες και ταγματασφαλίτες. Δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να τιμηθεί η μνήμη των 315 ηρωικών Κοκκινιωτών που εκτελέστηκαν και των εκατοντάδων άλλων αγωνιστών που βασανίστηκαν και στάλθηκαν στα ναζιστικά κολαστήρια και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, από την προβολή της ταινίας του Άδωνη Κύρου Το μπλόκο.



Πλανόδιος Αριστερός, Αντώνης Κασίτας 

Αντίο στον Μιχρί Μπελλί

Εφυγε ο δικός μας Καπετάν-Κεμάλ 
Σύμβολο διεθνιστικής πάλης

«Κι ύστερα, γιατρέ, την κάθε αυγή την κάθε αυγή, γιατρέ, με τα χαράματα
πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται». Αυτοί οι στίχοι του τούρκου ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ, αποκαλύπτουν το ανήσυχο και διεθνιστικό πνεύμα ενός ανθρώπου που ζώντας στην πατρίδα του νιώθει βαθιά την αλληλεγγύη του για τους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες των γειτονικών λαών της χώρας του. Ένας άλλος Τούρκος όμως, ο Μιχρί Μπελλί ξεπέρασε ακόμη και αυτούς τους στίχους διεκδικώντας επάξια το σύμβολο της διεθνιστικής αλληλεγγύης.


του Κώστα Παλούκη 

Μαύρη Δευτέρα για την Παιδεία


Σαν τον κλέφτη καταθέτει η Άννα Διαμαντοπούλου τη Δευτέρα στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο για την κατεδάφιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, ενώ η ψήφισή του θα γίνει την Τετάρτη – μέσα σε δύο μόλις μέρες. Αυτή κι αν είναι φαστ τρακ διαδικασία! Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που ονειρεύεται η ελληνική ολιγαρχία θα διοικείται από «εξωπανεπιστημιακούς μάνατζερ», οι οποίοι σύμφωνα με την κυβέρνηση, ταυτίζονται με την «κοινωνία»


Βιβλίο: Μαρξ, Μπακούνιν για το σοσιαλιστικό κράτος του Γ. Ρούση

Όταν το κόκκινο συνυπήρχε με το μαύρο

Πολύ πριν τη συγκρότηση των σοβιέτ στην επαναστατημένη Ρωσία, το ζήτημα του εργατικού μεταβατικού κράτους είχε διχάσει το ενιαίο μέχρι τότε σοσιαλιστικό επαναστατικό κίνημα, όπου οι αναρχικοί συνυπήρχαν με τους κομμουνιστές. Ο Γιώργος Ρούσης, με το νέο του βιβλίο Μαρξ, Μπακούνιν για το σοσιαλιστικό κράτος (εκδόσεις Γκοβόστη) εξετάζει τη συμβολή που μπορεί να έχει η αναρχική κριτική σε ένα νέο κομμουνιστικό εγχείρημα στην εποχή μας.



του Γ. Λαουτάρη

Διαγραφή του χρέους της ...Γερμανίας


Μπαταχτζήδες και τσαμπατζήδες οι «συνεπείς» και «τυπικότατοι» κατά τ’ άλλα Γερμανοί!
Μάρτυρας η αθέτηση της υπόσχεσής τους να επανεξετάσουν τα χρέη τους προς τους πιστωτές τους. Tο «Τέταρτο Ράιχ» έγραψε τη δέσμευσή του στα παλαιότερα των ενδυμάτων του, με τις πλάτες της Ουάσινγκτον…



του Τάσου Παπαδόπουλου

Με συγκρούσεις θα ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά!


 Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα του σοκ. Αυτή τη φορά χτυπάει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο φόντο της κοινωνικής εξαθλίωσης, της ανεργίας και του ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου, το πανεπιστήμιο που ξέραμε μέχρι τώρα καταργείται μαζί με όποιο δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν, τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κοινοβουλευτική χούντα του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν υπολογίζει ούτε τη λαϊκή δυσαρέσκεια και το χάσμα ανάμεσα σε εργαζομένους, νέους και την κυρίαρχη πολιτική, αλλά ούτε και τους μεγαλειώδεις αγώνες και τις αντιστάσεις, από τις καταλήψεις και τις απεργίες μέχρι το κίνημα των πλατειών. Αυτή τη στάση κρατάει και τώρα ψηφίζοντας μέσα στο κατακαλόκαιρο το νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μακριά από το αγωνιζόμενο και μαχόμενο φοιτητικό κίνημα.



Δ. ΖΟΓΚΑΣ, Π. ΛΟΥΒΡΟΣ

Οι τελευταίες διακοπές


Πολλοί δεν έφυγαν φέτος για διακοπές, όπως πολλοί έφυγαν με την ψυχή στο στόμα και το μυαλό στην τσέπη, ξέροντας ότι τους περιμένει ένας δύσκολος Σεπτέμβρης και ότι ίσως περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να κάνουν ξανά διακοπές, έστω και ολιγοήμερες. Όμως, για τον Σπύρο Μπουκάλα οι φετινές διακοπές ήταν πραγματικά οι τελευταίες, αφού ο εικοσάχρονος νέος σκοτώθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας, στην Αθηνών-Κορίνθου, καθώς επέστρεφε από τις διακοπές με τη μηχανή του – και ας φορούσε κράνος.


της Μαριάννας Τζιαντζή

Εν όψει θερμών ημερών


Κι αφού σταδιακά ο Αύγουστος αποσύρεται, με όσα αφόπλισε και όσα προετοίμασε, και αφού από Σεπτέμβρη προβλέπεται πως αρχίζουν τα πραγματικά θερμά, ας επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε όσα δεν μας εγκατέλειψαν, ακόμα κι όταν εμείς κάναμε πως δεν τα βλέπαμε. Καθώς όταν εμείς ψηνόμαστε, όσοι ψηνόμαστε τέλος πάντων, στις παραλίες και ρεμβάζαμε σε «ακρογιαλιές δειλινά», οι άλλοι προετοιμάζονταν πυρετωδώς.

του Θανάση Σκαμνάκη

Ποιος όπλισε το χέρι του δολοφόνου Μπρέιβικ;


Παρανοϊκός είναι σύμφωνα με το δικηγόρο του ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο Νορβηγός ακροδεξιός που στις 22 Ιουλίου συγκλόνισε τον κόσμο με τη μαζική δολοφονία 77 ατόμων, τα 68 στο κάμπινγκ της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Η αποδοχή της ευθύνης και η επιμονή του στην αναγκαιότητα για το αιματοκύλισμα, για να «ταρακουνηθεί» η νορβηγική κοινωνία, έκαναν να μοιάζει λογικό κάτι τέτοιο. Μόνο τρελός θα μπορούσε να σκεφτεί τόσο αλλόκοτα, είναι η βασική ιδέα που υιοθετήθηκε αρκετά εύκολα από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι όπως «Στον κόσμο του ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ» (Καθημερινή, 26/7/11), «Σταυρόλεξο για... δυνατούς ψυχαναλυτές ο Νορβηγός φονιάς» (Βήμα, 27/72011), που απλά ακολουθούν τη γενική κατεύθυνση που έθεσαν τα δυτικά ΜΜΕ με επιρροή.



του Γιώργου Κρεασίδη 

Eυρω-Nταχάου λιτότητας


 Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι με τον απίστευτο πολιτικό κρετινισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία για να αποφύγει να δώσει δημόσια γη (π.χ. κάποιο νησί) ως εγγύηση στη Φινλανδία προκειμένου να δώσει το Eλσίνκι το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ που του αντιστοιχεί ως μερίδιο στο νέο δάνειο της EE προς τη χώρα μας, έκανε το εξής εκπληκτικό και πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο: Συμφώνησε να καταθέσει ως εγγύηση σε κρατικό λογαριασμό της Φινλανδίας 1 δισεκατομμύριο σε μετρητά ώστε στη συνέχεια οι Φινλανδοί να ...δανείσουν στην κυβέρνηση Παπανδρέου αυτό το 1 δισεκατομμύριο! H ηλιθιότητα στην αποθέωσή της!

του Γιώργου Δελαστίκ

Εποχή μεγάλων ρήξεων και ανατροπών

Δεν αρκεί η άρνηση του Mνημονίου, απαιτείται αντικαπιταλιστική γραμμή

Tρομερός ο φετινός Αύγουστος, φέρνει τα κύματα της καπιταλιστικής κρίσης σε κάθε αμμουδιά. Κι αν, για την ώρα, οι ακτίνες του εκτυφλωτικού καλοκαιρινού ήλιου διαμόρφωναν ένα πέπλο προστασίας σε ό,τι έχει απομείνει από την καλοκαιρινή ανεμελιά, οι ριπές των γεγονότων από όλο τον κόσμο προαναγγέλλουν συγκλονιστικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, σε μια εποχή μεγάλων ανατροπών. Η καπιταλιστική κρίση σαρώνει, με τα χρηματιστήρια να σπάνε διαρκώς αρνητικά ρεκόρ, αναδεικνύοντας την πρωτοφανή αδυναμία των καπιταλιστικών ηγεσιών να βγάλουν ένα ισχυρό, θετικό μήνυμα διεξόδου. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί έγινε, αλλά ο κατήφορος στα χρηματιστήρια κλιμακώθηκε.

του Γιάννη Ελαφρού

ΘEMA: Η ακύρωση της αστικής δημοκρατίας

Με ύφος χούντας η βρετανική κυβέρνηση

Η Mεγάλη Βρετανία δεν είναι μόνο ο αποικιοκράτης της περιώνυμης διπλωματίας και των αμείλικτων στρατιωτικών επεμβάσεων, η παρακμάζουσα αυτοκρατορία που παρέδωσε το δαχτυλίδι του παγκόσμιου ηγεμόνα στις ΗΠΑ με τη λήξη του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μαζί με τη Γαλλία συμβολίζουν το στερέωμα, λειτουργία και ανάπτυξη της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, στη γηραιά ήπειρο. Οι εξελίξεις επομένως σε αυτό τον παραδοσιακό αστικό σχηματισμό έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού αποκαλύπτουν βαθύτερες τάσεις στην εξέλιξη των αστικών κοινωνιών.



του Αλέκου Αναγνωστάκη 

Το καθημερινό βάσανο των πεζών


 Eνας, σχεδόν, χρόνος πέρασε από τις δημοτικές εκλογές, αλλά όπου και να περπατήσεις στην Αθήνα, αυτή σε πληγώνει. Έχει γίνει αβίωτη. Ακόμα και στα πιο όμορφα σημεία της. Οι πεζόδρομοι Διονυσίου Αεροπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του έργου της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων είναι στο έλεος των κάθε είδους οχημάτων και κυρίως των δίκυκλων. Δυστυχώς, το κυκλοφοριακό σε συνδυασμό με την παράνομη στάθμευση και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με το λεγόμενο «νέφος» αποτελούν το «καρκίνωμα» της Αθήνας.

του Δ. Χατζηπαναγιώτου*

ΠΕΡΙσκόπιο


Επίθεση κατά ΡΚΚ

Επιθέσεις κατά πόλεων και θέσεων των ανταρτών του ΡΚΚ έχει εξαπολύσει η Τουρκία σε μία σπασμωδική προσπάθεια να αντιδράσει στα απανωτά χτυπήματα που δέχεται από τους Κούρδους. Συγκεκριμένα, στις 17/8 πραγματοποιήθηκε ενέδρα ανταρτών του ΡΚΚ κατά τουρκικής φάλαγγας στην ανατολική επαρχία Χάκαρι με αποτέλεσμα ένας ταγματάρχης και εννέα στρατιώτες να σκοτωθούν. Για αντίποινα 14 μαχητικά της αεροπορίας της Τουρκίας χτύπησαν θέσεις ανταρτών του PKK μεταξύ του νότιου Κουρδιστάν και του Βόρειου Ιράκ. Η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε και πόλεις όπως η Βαρτέ και η Κουασρέ, ενώ η διείσδυση των μαχητικών της Άγκυρας σε κουρδικό και ιρακινό έδαφος έφτασε τα 40 χιλιόμετρα, χτυπώντας περιοχές που ανήκουν στο «τριεθνές» μεταξύ Τουρκίας-Ιράκ-Ιράν.



Αντίο στον Βασίλη Ανδρεόπουλο


Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 88 ετών ένας σπουδαίος άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού, ο Βασίλης Ανδρεόπουλος. Πολυτάλαντος και σύνθετος, πέρασε μια ζωή μέσα στην τέχνη. Είχε γράψει στίχους για τραγούδια.


Σε μιαν ακριά της Ελλάδας

Δυστυχισμένε μου λαέ,
καλέ και ηγαπημένε,
πάντοτ’ ευκολόπιστε
και πάντα προδομένε. (Διονύσιος Σολωμός)

Αύγουστος μήνας και στη χάση του άλλο ένα καλοκαίρι. Σε κάποια άκρια της Ελλάδας ιδρώνει ο τόπος στην κάψα του ήλιου. Ένα φεγγάρι επιμένει να γαντζώνεται πάνω σε μια κορυφογραμμή ενός βουνού συνόρου, γιατί «ο θεός δεν κατέχει από σύνορα και τέτοια και όπως το ’χει συνήθειο, κάνει το Αυγουστιάτικο φεγγάρι να ρίχνει το ασήμι του στις λίμνες και τα ποτάμια και κάνει να δείχνεται ένα άλλο φως».