Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σήμερα Δευτέρα η μεγάλη εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ




Με το σύνθημα «Να γίνει η Αριστερά δύναμη ανατροπής για να νικήσει το εργατικό κίνημα», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση, στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα 20 Δεκέμβρη, στις 5.00 μ.μ., στο Σινέ Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος 13). Οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις διαρκείας σε πολλούς κλάδους, η μεγάλη επιτυχία της απεργίας και ειδικά η μαζική συγκέντρωση και το μπλοκ δεκάδων χιλιάδων στο Μουσείο, στις 15 Δεκέμβρη, αλλά και η εκλογική επιτυχία των αντικαπιταλιστικών ψηφοδελτίων στις 7 Νοέμβρη, δίνουν φτερά στους αγωνιστές του εγχειρήματος που περιμένουν να γεμίσει ασφυκτικά ο Κεραμεικός.

Βούλιαξε η Αθήνα!

  
Λαϊκός σεισμός στους δρόμους της πρωτεύουσας την Τετάρτη!

Γενική Απεργία 15 Δεκ. 2010

Σαφώς πάνω από 100.000 διαδηλωτές, ίσως κοντά και στις 150.000 κατέκλυσαν τους δρόμους της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, της πιο αντεργατικής που υπήρξε σε αυτή τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των φασιστικών καθεστώτων της Δεξιάς. Με μια γκεμπελικού τύπου ανακοίνωση η αστονομία προσπάθησε να κάνει τη νύχτα μέρα μιλώντας για ...20.000 (!!!) διαδηλωτές, έχοντας ως πρώτιστο στόχο την παραπλάνηση των ξένων μέσων ενημέρωσης, αλλά και δίνοντας γραμμή στα ιθαγενή φερέφωνά της.



 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Στις ελληνικές καλένδες η τουρκική ένταξη



«Η διεύρυνση δεν είναι πια ορατή στο ραντάρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης»! Κατ’ αυτόν τον τρόπο συνόψισε τις εντυπώσεις του ένας εκ των 27 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που πήραν μέρος στη σύνοδο της περασμένης Τρίτης, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την περαιτέρω πορεία της διεύρυνσης – ένα ζήτημα που επρόκειτο να απασχολήσει στη συνέχεια και τη σύνοδο κορυφής. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι, μετά την είσοδο 10 νέων μελών το 2004 και την εσπευσμένη ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας το 2007, η περαιτέρω διεύρυνση παραμένει τοπίο στην ομίχλη, καθώς η οξύτητα της οικονομικής κρίσης και των δρακόντειων μέτρων λιτότητας καθιστά απαγορευτικό, επί του παρόντος, κάθε νέο βήμα.



 ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διχάζονται οι ΗΠΑ για το Ιράν

Παρά τις ερμηνείες που έδωσε η Δύση, κάνοντας την ευχή της πραγματικότητα, η απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, δεν σηματοδοτεί κάποια εσωτερική διαπάλη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν,
απ’ τη στιγμή που όλες οι πτέρυγες του καθεστώτος συμφωνούν για την ανάγκη συνέχισης του.



 ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

Του Ιράκ τα εννιάμηνα






Έπρεπε να περάσουν εννιά μήνες από τις εκλογές στο Ιράκ που ανέδειξαν πρώτο σε ψήφους το συνασπισμό που ηγείται ο Νουρί αλ Μαλίκι, χωρίς όμως να του δίνουν την  πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης,  μέχρι ο επικεφαλής του αντίπαλου κόμματος Ιρακίγια, Αγιάντ Αλαουί, να αποδεχτεί να συμβάλει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, υπό όρους. Στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις,  με σκοπό να ξεκαθαριστεί ο ρόλος αλλά και οι εξουσίες του Αλαουί, σε ρόλο διαιτητή βρίσκονται οι ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Ομπάμα να σπρώχνει προς τη δημιουργία ενός νέου «ευρύχωρου» στρατηγικού συμβουλίου. Στην πολεμικά εισαγόμενη «δημοκρατία» του Ιράκ ο Μαλίκι πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι την 25η Δεκεμβρίου.


H κρίση της ιταλικής Δεξιάς και η ανυπαρξία Αριστεράς

  Σχεδόν όλοι οι Ιταλοί είχαν πιστέψει ότι την περασμένη Τρίτη η Bουλή θα καταψήφιζε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου στην κυβέρνησή του. Αυτή τη φορά στο αντι-μπερλουσκονικό μέτωπο είχε περάσει και ο πρώην νεοφασίστας πρόεδρος της Βουλής, Τζιανφράνκο Φίνι –μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του Καβαλιέρε– μαζί με 37 βουλευτές. Και όμως! 



 ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: Η μεγάλη κρίση στα ΜΜΕ

 H μάχη της 48ωρης 
Ο πολυεπίπεδος κατακερματισμός των εργαζομένων στα ΜΜΕ καθιστά τον ορίζοντα πολύ πιο γκρίζο και υπονομεύει τις δυνατότητες ουσιαστικής αντίστασης και απόκρουσης των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται. Η συγκρότηση ενός μαζικού, ταξικού και ανεξάρτητου από όλους τους μηχανισμούς συνδικάτου όλων των εργαζόμενων στον κλάδο αποτελεί απαίτηση των καιρών και πρέπει να αναδειχθεί σε αίτημα πρώτης γραμμής από το σύνολο της αγωνιστικής και ριζοσπαστικής πτέρυγας του κινήματος.


 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

15η Δεκέμβρη: Με αισιοδοξία για τη νίκη

  
Με μια τεράστια, συγκλονιστική και αποφασιστική απεργία και διαδήλωση, συγκρίσιμη μόνο με την απεργία-σεισμό της 5ης Μάη, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι βγήκαν ξανά στο προσκήνιο σπάζοντας την κοινοβουλευτική χούντα που ψηφίζει ...νύχτα την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η Αθήνα βούλιαξε από εκατό και πλέον χιλιάδες απεργούς, όπως και όλες σχεδόν οι πόλεις της περιφέρειας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καταγράφηκαν και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από την 5η Μάη.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ : Σε νέα φάση ο αγώνας για ανατροπή της επίθεσης

Το Μουσείο δείχνει αλλαγή συσχετισμού μέσα στο μαζικό κίνημα




Η 15η Δεκέμβρη σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας φάσης παρατεταμένων αγώνων αντεπίθεσης, με κύριο επίδικο την ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ με αντικαπιταλιστική, εργατική σφραγίδα.
Η πρώτη φάση κορυφώθηκε με τη μεγάλη απεργία της 5ης Μάη 2010, η οποία χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια αποτροπής της ψήφισης του μνημονίου με μια γιγαντιαία μαζική πολιτική παρέμβαση των εργαζομένων δίκην αστραπής και με την αυταπάτη ότι το εργατικό κίνημα θα νικήσει χρησιμοποιώντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, όπως έγινε με την κατάργηση του νομοσχεδίου Γιαννίτση.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Πολίτες κατά πολιτικών


Στην Αγγλία, φοιτητές οργισμένοι για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα ΑΕΙ, όρμησαν με πέτρες, μπογιές και λοστούς εναντίον της λιμουζίνας που προκλητικά περνούσε μέσα από τις γραμμές των διαδηλωτών για να μεταφέρει τον πρίγκιπα Κάρολο και τη δούκισα Καμίλα στο θέατρο.

Στην Ιταλία, χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν μαζευτεί έξω από το κοινοβούλιο την ώρα που συζητιόταν η πρόταση μομφής εναντίον του «μαφιόζου» Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έσπασαν και έκαψαν αυτοκίνητα και βιτρίνες, πέταξαν μολότοφ σε κυβερνητικά κτίρια και τράπεζες μόλις έμαθαν ότι ο Μπερλουσκόνι επιβίωσε πολιτικά έχοντας εξαγοράσει τουλάχιστον δύο βουλευτές του μεταλλαγμένου νεοφασίστα Φίνι και δύο ακόμη του «αδιάφθορου» Ντι Πιέτρο.

Στην Ελλάδα, εκατοντάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα έστρωσαν στο κυνήγι και κάποιοι αψίκοροι σφαλιάρωσαν τον τέως υπουργό της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος προσπάθησε επιδεικτικά και περιφρονητικά να διασχίσει τη διαδήλωση, την ίδια ώρα που η ΝΔ είχε ψηφίσει την προηγούμενη μέρα υπέρ των περικοπών των μισθών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Είναι προφανές ότι το ρήγμα στις σχέσεις των πολιτών με τους πολιτικούς εκπροσώπους του κατεστημένου μετατρέπεται ταχύτατα σε άβυσσο. Η βαθύτατη περιφρόνηση που δείχνουν οι πολιτικοί προς τη θέληση του λαού, η υπεροψία τους ότι τώρα πλέον μπορούν ατιμώρητα να λεηλατούν τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων, να τους αφαιρούν κάθε κοινωνική κατάκτηση στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας συνοδεύεται από την εμφάνιση μιας ιδιόμορφης βίας της εξουσίας, βαθύτατα αντιδημοκρατικής.

Οι αστοί πολιτικοί αδιαφορούν προκλητικά πλέον για κάθε ειρηνική, δημοκρατική έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας - πορείες, διαδηλώσεις, απεργίες. Αρχίζουν έτσι να εισπράττουν τις συνέπειες.

Κάτω η νέα χούντα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ



Βούλιαξε η Αθήνα και όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας από τη μεγαλειώδη απεργία και τις πολύ μαχητικές συγκεντρώσεις της περασμένης Τετάρτης. Τα συνθήματα «κάτω η χούντα» και «εμπρός λαέ, έξω απ’ την ΕΕ», κυριάρχησαν στη διαδήλωση της Αθήνας. Συγκλονιστική η συγκέντρωση και το «μπλοκ του Μουσείου», στο οποίο κάλεσε ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ξεπερνώντας κατά πολύ την άμαζη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αλλά και για πρώτη φορά, του ΠΑΜΕ, που επίσης ήταν μαζική. Πρόκειται για σαφή τάση αλλαγής του συσχετισμού εντός του εργατικού και λαϊκού κινήματος, που είναι όμως ασταθής και διακυβευόμενη.
Πανικόβλητη η κυβέρνηση, που βλέπει να ξηλώνεται η κοινοβουλευτική της ομάδα μετά και το «όχι» του Βαγγέλη Παπαχρήστου, πέρασε πραξικοπηματικά το πολυνομοσχέδιο, «για να μην έχουμε 20 μέρες κινητοποιήσεις», όπως παραδέχτηκε κυνικά ο υπουργός Οικονομικών της τρόικας. Απομονωμένη κοινοβουλευτικά ακόμη και από τους «προθύμους», εκλιπαρώντας για συναίνεση, στηρίζεται πλέον στις ορδές των ειδικών δυνάμεων, στο χημικό πόλεμο και στην τηλεοπτική δικτατορία. Είναι η πιο αδύναμη κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ.
Περνάμε σε νέα φάση των αγώνων. Η πρώτη φάση κορυφώθηκε με την 5η Μάη και χαρακτηρίστηκε από την αυταπάτη ότι μπορεί να αποτραπεί η ψήφιση του μνημονίου με μια κίνηση - αστραπή, χρησιμοποιώντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όπως με το νομοσχέδιο Γιαννίτση. Η δεύτερη φάση, που αρχίζει από την Τετάρτη, σηματοδοτείται από τη συνειδητοποίηση ότι η επίθεση είναι υπερδεκαετής, ότι το χρέος ήταν πρόσχημα και ότι απαιτείται παρατεταμένος εργατικός αγώνας για την ανατροπή της εξαθλίωσης και όλης της βάρβαρης επίθεσης, για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση του αίσχους, το αντιλαϊκό πραξικόπημα ΣΕΒ, ΕΕ και ΔΝΤ.
Ανεβαίνουν κατακόρυφα οι ευθύνες της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς και των μαχόμενων ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα. «Απαιτείται σήμερα ένα ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα –τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ– που θα υπερβεί τον υποταγμένο κυβερνητικό συνδικαλισμό της ήττας και της παρακμής των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, οι οποίες περιθωριοποιούνται στη συνείδηση ολοένα και ευρύτερων μαζών». Σε κλιμάκωση με πολύμορφες διαδηλώσεις στις 22 Δεκέμβρη, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, καλεί ο Συντονισμός, ζητώντας την κήρυξη νέας απεργίας από τα συνδικάτα. 

Η Ευρωζώνη Ανάμεσα στη Λιτότητα και την Αθέτηση Πληρωμών


   Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010, στις 19:30 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα), θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου "Η Ευρωζώνη Ανάμεσα στη Λιτότητα και την Αθέτηση Πληρωμών" των Κ. Λαπαβίτσα, Α. Καλτενμπρούνερ, Γ. Λαμπρινίδη, Ντ. Λίντο, Τζ. Μέντγουεϊ, Τζ. Μίτσελ, Χ. Π. Παϊνσέιρα, Τζ. Πάουελ, Ε. Πίρες, Α. Στένφορς, Ν. Τέλες.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- o Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής,
- ο Κώστας Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,
- ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Πρόκειται για μια πρόσφατη μελέτη για την κρίση της Ευρωζώνης των οικονομολόγων της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (SOAS). Οι συγγραφείς ανήκουν στην ομάδα Έρευνα για το Χρήμα και το Χρηματοπιστωτικό Τομέα (Research on Money and Finance, RMF) και συντονίζονται από τον καθ. Κώστα Λαπαβίτσα. Η μελέτη διατείνεται ότι η κρίση της Ευρωζώνης οφείλεται στη μεγάλη αναταραχή που ξέσπασε στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ το 2007 και γρήγορα εξελίχθηκε σε παγκόσμια ύφεση. Είναι επομένως μια περαιτέρω φάση της μεγάλης δομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2007.