Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Διάσπαση ΣΥΝ: Από τον ευρωπαϊσμό, στην «Αριστερά του ΔΝΤ»

Mε το σύνθημα «εμπρός, εμπρός για σοσιαλισμό - ελεύθερο, ανθρώπινο και δημοκρατικό», τα μεσάνυχτα του προπερασμένου Σαββάτου, οι πάνω από 300 αντιπρόσωποι της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» αποχώρησαν από το συνέδριο του Συνασπισμού για ένα ταξίδι, που μέσα από κάποιες αναγκαίες αναπροσαρμογές θα έχει σαν κατάληξη τη συμμετοχή στην επικείμενη αντιδραστική αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού.
Κώστας Μάρκου

«Ευρω - Νταχάου» η ΕΕ!

Δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη σαδιστική ικανοποίησή της την Τετάρτη η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε, καθώς ανέλυε τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. «Οι χώρες της ευρωζώνης θα τιμωρούν νωρίτερα τους αμαρτωλούς του ελλείμματος» πανηγύριζε στους τίτλους της: «Στο μέλλον θα περιέρχεται σε δυσκολίες όποιος περνάει με πορτοκαλί το φανάρι της τροχαίας» θριαμβολογούσε στον υπότιτλο. «Οι παραβιάσεις εναντίον του Συμφώνου Σταθερότητας θα τιμωρούνται μελλοντικά νωρίτερα από όσο μέχρι τώρα» άρχιζε ασυγκράτητη την ανάλυση.


του Γιώργου Δελαστίκ

Μίζενς στους επάνω, απολύσεις στους κάτω

Mέσα στο προπέτασμα καπνού από το μεγάλο σκάνδαλο της Ζίμενς και το υπόλοιπο μεγάλο φαγοπότι της δικομματικής διαχείρισης και του επιχειρηματικού υπερκράτους, η κυβέρνηση προετοιμάζει μια συνολική αντεπανάσταση σε βάρος των εργαζομένων, σε εργασιακό και ασφαλιστικό


του Γιάννη Ελαφρού

ΜιληΜΜΕνα υπέρ ΔΝΤ

Ολα είναι θέμα μάρκετινγκ στην εποχή μας, ακόμα και το σφαγείο του ΔΝΤ.  Όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Civitas στη Bουλή κατά την εξέτασή του για την υπόθεση Zίμενς, το ΔNT είχε αναθέσει στην εταιρεία του να προωθήσει με θετικά μηνύματα το μισητό μνημόνιο της τρόικας και να στρέψει τη δημόσια συζήτηση υπέρ των κυβερνητικών μέτρων. Πώς γίνονται όμως αυτές οι δουλειές, καθώς δεν είδαμε καταχωρήσεις και κανονικές διαφημίσεις υπέρ του Μνημονίου ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΔΝΤ;


ΣΥΝ ...πλην Λακεδαιμονίων

Εξοδο ...βιβλικών διαστάσεων πραγματοποίησε η «Ανανεωτική Πτέρυγα» στο 6ο έκτακτο Συνέδριο του Συνασπισμού. Όπως οι Ισραηλίτες της Παλαιάς Διαθήκης, μετά τη 40χρονη περιπλάνησή τους στη έρημο του Σινά, βρήκαν το δρόμο της εξόδου από την Αίγυπτο προς τη Γη της Επαγγελίας, έτσι και η φιλοευρωπαϊκή τάση του Συνασπισμού οδήγησε τα βήματά της στην έξοδο του κτιρίου της Κουμουνδούρου, μετά από συγκατοίκηση εξήμισι χρόνων εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
του Γιώργου Λαουτάρη

Μνημόνιο συνεργασίας: Δεν τους βγαίνουν τα νούμερα

Να τους έπεισε είναι αδύνατο, τουλάχιστον όμως εκεί δεν αποδοκιμάστηκε όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνιση του πρωθυπουργού στην Ελλάδα, από το Ηρώδειο μέχρι τελευταία την Αρκαδία. Ο λόγος γίνεται για το διεθνές συνέδριο των τραπεζών στην Βιέννη, όπου παρέστη για να διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει. Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του είναι πέρα για πέρα αναληθή και προπαγανδιστικά (όπως οι άπειρες διαβεβαιώσεις που έδινε από την προεκλογική ακόμη περίοδο) και στόχο είχαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την εν εξελίξει καταβαράθρωση της χώρας.
του Λεωνίδα Βατικιώτη

KKE: Δεν χρωστάω, δεν πληρώνω (και δεν ασχολούμαι)

«Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος και από αυτή την άποψη δεν πρέπει να πληρώσει ο λαός» δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η οικονομία βρίσκεται σε «καλό δρόμο». Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι το χρέος και τα ελλείμματα, χάριν των οποίων έγινε το μνημόνιο, «εμείς δεν τα αναγνωρίζουμε και δεν πρέπει να τα αναγνωρίζει και ο ελληνικός λαός καθώς δεν τα προκάλεσε». Ως εδώ καλά.

της Αφροδίτης Πολίτη

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρεμβαίνει



Με γύρο συνελεύσεων, εκδηλώσεων και πολιτικών παρεμβάσεων υποδέχονται το καλοκαίρι οι επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η καμπάνια του Μετώπου για την προβολή της αντικαπιταλιστικής ανατρεπτικής απάντησης στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου, για την κλιμάκωση των εργατικών αγώνων και την ισχυροποίηση της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή και με την εγγραφή μελών (βλέπε και www.antarsya.org).


Θέμα: Αντικαπιταλιστική αριστερή απάντηση... ..



...ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου. 

Το αντικαπιταλιστικό πολιτικό πρόγραμμα πάλης, που διεκδικεί παύση πληρωμών και διαγραφή του δημόσιου χρέους, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, έξοδο από ευρώ και ΕΕ, για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων, συζητείται όλο και πιο έντονα. Πλήθος ερωτημάτων δημιουργούνται. Στη συζήτηση αυτή, με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων, συμβάλλει και το κείμενο που ακολουθεί.


του Βασίλη Γάτσιου


Κρίση, Αριστερά και ιδεολογία

Διανύουμε μια περίοδο ιστορικής σύγκρουσης. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Έρχεται βαθειά ύφεση και ανεργία. Σ’ αυτήν τη σύγκρουση η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας είναι κυρίαρχη. Είναι αυτή που καθορίζει σε τελευταία ανάλυση τις κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Απεναντίας η αντίθεση ανθρώπου - φύσης, που είχε αναδειχθεί τη διετία των πυρκαγιών (2007-2009) υποβαθμίστηκε και τέθηκε στο περιθώριο της τρέχουσας πολιτικής περιόδου.

Συλλογικό κείμενο των Οικολόγων-Εναλλακτικών

Τελευταία λέξη: Στο μεταίχμιο των καιρών

Στις εποχές που παίρνει στροφές ο καιρός και ξεσηκώνει θύελλες λιγοστεύουν εκείνοι που στέκουν στις παραλίες και ρίχνουν βοτσαλάκια. Κινδυνεύουν να τους παρασύρουν τα μεγάλα κύματα. Κι όσοι στέκουν από μακριά και παρατηρούν βουλιάζουν στο φόβο και την αμφιβολία για το τι φέρνει η καταιγίδα.

του Θανάση Σκαμνάκη

Ιδεολογία Σαμαρά: Αντιδραστικές τομές με "ανθρώπινο" πρόσωπο

Επιστροφή στις ρίζες για τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος  την περασμένη Κυριακή, στην προσυνεδριακή ομιλία του, έδωσε έμφαση στην ιδεολογία της κεντροδεξιάς.

του Δημήτρη Τζιαντζή

Ευρω-τράπεζες: Ο "φόβος" του Κλ. Τρισέ



Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλόντ Τρισέ, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει, μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, «δημόσιο χρέος» με τη μορφή των κρατικών ομολόγων. Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, που υπήρχαν τις τελευταίες δέκα ημέρες, ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη, παρά τις πολιτικές και νομισματικές παρεμβάσεις των Βρυξελών και της Φραγκφούρτης, εξακολουθεί να είναι κρίσιμη.


Εκλογικός νόμος: Η κρίση θέλει άλλη Βουλή

Να τελειώνουμε με τις ανορθογραφίες της μεταπολίτευσης, ζήτησε κοφτά σε διαδικτυακή του συνέντευξη στο in.gr ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Τι εννοούσε; Τα ψήγματα αναλογικότητας που ίσχυαν στην τηλεοπτική μας δημοκρατία, που διαδέχτηκε τη χούντα των συνταγματαρχών: Το σταυρό προτίμησης, την πολυ-κομματική εκπροσώπηση των περιφερειών στη Βουλή και τη σχετική λογοδοσία των βουλευτών πρώτα απ’ όλα στους ψηφοφόρους.

του Γιώργου Λαουτάρη

Με μεγάλη επιτυχία οι Αναιρέσεις 2010

Το πιο επιτυχημένο φεστιβάλ Αναιρέσεων, σε αυτή τη διαδρομή 13 χρόνων, διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Αγγελική Ερωτοκριτου
Παντελής Προμπονάς

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ 2010: Η κρίση και η απάντηση της Αριστεράς

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των φετινών Αναιρέσεων 2010 ήταν η μεγάλη επιτυχία των τριών συζητήσεων, που διοργανώθηκαν. Ξεχωριστή επιτυχία είχε η συζήτηση του Σαββάτου, για την κρίση και την απάντηση της Αριστεράς....



Το τέλος ενός μύθου

Το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση για την αποπομπή της 89χρονης δημοσιογράφου Ελεν Τόμας, που επί 50 χρόνια ήταν διαπιστευμένη στο Λευκό Οίκο, εξαιτίας μιας δήλωσης που έκανε στις 27 Μαΐου για το Ισραήλ.

της Μαριάννας Τζιαντζή

Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος: ¨Οχι μετάθεση στην Κύπρο!

Για μια ακόμη σειρά το ΓΕΣ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρανόμησαν. Παρά το γεγονός ότι φαντάροι που είχαν προεπιλεγεί αρνήθηκαν τη μετάθεση στην Κύπρο και υπέγραψαν αρνητικά όπως είχαν κάθε δικαίωμα, τελικά τους ήρθε εκ νέου σήμα για μετάθεση στην Κύπρο.

Εντατικοποίηση της μαθητικής ζωής

Απουσία υποδομών και διδακτικού προσωπικού

Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη απόπειρα αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς. Το πολυνομοσχέδιο για τους διορισμούς, το νέο σχολείο, η αυτοαξιολόγηση είναι μέρος αυτής.

της Ντίνας Ρέπα

ΔΕΗ: Μεσαιωνικό καθεστώς στις εργολαβίες

Το θέμα των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους εργολάβους, που εκτελούν έργα για τη ΔΕΗ, φέρνει εκ νέου στην επικαιρότητα, με επιστολή του το Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», την οποία απευθύνει προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της επιχείρησης, Α. Ζερβό. Στην επιστολή του το Συνδικάτο, περιγράφει μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, οι οποίες θα πρέπει να τονίσουμε ότι προϋπήρχαν της κρίσης και αναμένεται να επιδεινωθούν εξαιτίας της.

του Στράτου Βουραζέρη

Ακρίβεια: Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 5%

TαŸ βουνά παίρνει ο πληθωρισμός, φτάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη: Για το μήνα Μάιο άγγιξε το 5,4%, ενώ έπονται και περαιτέρω αναρριχήσεις εντός του θέρους. Συνεχείς κι εξοντωτικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη λαϊκής.
της Νατάσας Κεφαλληνού

Πάσα Ισραήλ σε Χριστόφια

Σε παραλήρημα ακροδεξιάς προπαγάνδας επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα αρκετές οργανώσεις στο Ισραήλ, που δηλώνουν έτοιμες να πλεύσουν προς την Τουρκία για να μεταφέρουν «ανθρωπιστική βοήθεια» στους Κούρδους και τους Αρμένιους.


Χωρίς αυταπάτες για την Τουρκία οι Παλαιστίνιοι

Αραγε η έκτασης της ισραηλινής βαρβαρότητας απέναντι στο στολίσκο της λευτεριάς, αναλογούσε στην τόση ενοχλητική για το Ισραήλ νέα πολιτική της Τουρκίας ή στο πολύ δυνατό διεθνές εγχείρημα των ακτιβιστών;


του Νασίμ Αλατρας*

Τουρικική στάση: Πολλά λόγια, καμιά πράξη κατά του Ισραήλ

Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη είχαν αντικυβερnητικό περιεχόμενο


του Σεϊτ Αλντογάν, ανταποκριτή της Εβρενσέλ

'Ενα σχολείο για τη Γάζα



 Άλλη μια ρωγμή στο τείχος του αποκλεισμού του χειμαζόμενου λαού της Γάζας στοχεύει να αποτελέσει η αποστολή αλληλεγγύης εκπαιδευτικών από ΕΛΜΕ και Συλλόγους Δασκάλων που αναχώρησε την Πέμπτη 10/6 και αναμένεται να επιστρέψει αύριο Δευτέρα 14/6.


Η μάχη των τριών εταιρειών στο Μουντιάλ και η «φουσκόμπαλα»

Ζούμε στην εποχή της άνθησης της βιομηχανίας του τζόγου στο ποδόσφαιρο: αν επαληθευθούν οι φόβοι των παικτών, εάν δηλαδή η νέα μπάλα με τα καπρίτσια της αυξήσει το μερίδιο της τύχης στην έκβαση κάποιων κρίσιμων φάσεων, θα έχουμε να λέμε ότι το νέο «προϊόν» είναι «ιν»...

του Διονύση Ελευθεράτου

Χωρίς αντίκρισμα οι κυρώσεις του ΟΗΕ κατά του Ιράν


Με χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα που πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια παρομοίασε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ τον τέταρτο κατά σειρά γύρο κυρώσεων που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

του ¨Αρη Χατζηστεφάνου

Ευρω-λιτότητα και αντιδράσεις

Από τη μια άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως την άλλη προαναγγέλλονται προγράμματα καρατόμησης κοινωνικών δαπανών κι εργατικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι απεργίες κι οι εργατικοί ξεσηκωμοί.

της Ειρήνης Κοσμά

Περισκόπιο

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο Βερολίνο και τη Στουτγάρδη από ένα  μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που ονομάζεται Πρωτοβουλία  Ενάντια στην Κρίση «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας».

Εκτός Ορίων: Ένας «Κεμάλ» η απάντηση στον ισλαμο-κεμαλισμό του Ερντογάν;


Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευε μύδρους κατά του Ισραήλ για την αιματηρή, πειρατική επέμβαση στο τουρκικό σκάφος «Μάβι Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο νέος ηγέτης της «σοσιαλδημοκρατικής» αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επέλεξε τη στιγμή να εξαπολύσει μια –μέχρι παρεξηγήσεως– επίθεση στον τούρκο πρωθυπουργό. «Γιατί στείλαμε τους πολίτες μας εκεί; Για ποιο λόγο η τουρκική κυβέρνηση δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ;» διερωτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου, δηλώνοντας ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Ερντογάν στη Βουλή.


Του Μιχάλη Ψύλου