Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μίζενς στους επάνω, απολύσεις στους κάτω

Mέσα στο προπέτασμα καπνού από το μεγάλο σκάνδαλο της Ζίμενς και το υπόλοιπο μεγάλο φαγοπότι της δικομματικής διαχείρισης και του επιχειρηματικού υπερκράτους, η κυβέρνηση προετοιμάζει μια συνολική αντεπανάσταση σε βάρος των εργαζομένων, σε εργασιακό και ασφαλιστικό


του Γιάννη Ελαφρού







Υπολογίζεται ότι 1 νέος που τελειώνει σήμερα το σχολείο στα 18, με το νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα θα πάρει σύνταξη στα 88. Όλο μαζί 11888. Τυχαίο; Δεν νομίζω!» Αυτή η πλάκα, παράφραση της γνωστής διαφήμισης του ΟΤΕ, κυκλοφορεί πλατιά τις τελευταίες μέρες στο ίντερνετ, απέκτησε και ειδικό γκρουπ στο Φέισμπουκ, που ήδη το απόγευμα της Παρασκευής είχε 8.000 εγγραφές! Άμεσος στόχος; Να φτάσει τις... 11.888. Αστεία - αστεία, αλλά η νεολαία δείχνει να έχει καταλάβει τι την περιμένει. Μπορεί ο ανεκδιήγητος Ανδρέας Λοβέρδος να επαναλαμβάνει ρουτινιάρικα το κόλπο του Χότζα, αλλά αυτό δεν πιάνει, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια από το «χαζοκούτι». Τη Δευτέρα πανηγύρισε ξανά ο υπουργός Εργασίας, γιατί ο Όλι Ρεν εκ Βρυξελλών δήλωσε ότι για το ασφαλιστικό αρκεί ότι γράφει το Μνημόνιο. Εκεί φτάσαμε: Να προσπαθούν τα ανδρείκελα της κυβέρνησης να μας πείσουν ότι πάλι καλά που εφαρμόζεται το... Μνημόνιο -μνημόσυνο κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ.
Κι έτσι μέσα στο προπέτασμα καπνού από το μεγάλο σκάνδαλο της Ζίμενς και το υπόλοιπο μεγάλο φαγοπότι της δικομματικής διαχείρισης και του επιχειρηματικού υπερκράτους, η κυβέρνηση προετοιμάζει μια συνολική αντεπανάσταση σε βάρος των εργαζομένων, σε εργασιακό και ασφαλιστικό. Τα μέτρα είναι εφιαλτικά, αλλά γίνεται προσπάθεια να περάσουν κομματιαστά, όσο γίνεται πιο αργά, καλοκαιρινά και ειδικά στην περίπτωση των εργασιακών με την εντελώς πραξικοπηματική μέθοδο των Προεδρικών Διαταγμάτων! Ο στόχος είναι δεδομένος. Φοβούμενοι μια έκρηξη ανάλογη της 5ης Μάη προσπαθούν να περάσουν μια αντιδραστική τομή χωρίς αναισθητικό, αλλά με θερινή ραστώνη.
Με τις ρυθμίσεις για το εργασιακό, που προβλέπονται από το Μνημόνιο και εξειδικεύονται τώρα, όλοι οι εργαζόμενοι γίνονται ...απολύσιμοι! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί πλέγμα μέτρων που διευκολύνει τις μαζικές απολύσεις: Μειώνει δραματικά τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων (σύμφωνα με δημοσιεύματα έως και 50%!), ενώ αυξάνει και τα όρια. Στο 4% από 2% η δυνατότητα απολύσεων κάθε μήνα στις μεγάλες μονάδες και απεριόριστες απολύσεις σε εταιρείες μέχρι 30 υπαλλήλους (από 20). Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να «προειδοποιήσει» τον εργαζόμενο μόλις ένα μήνα πριν την καταγγελία της σύμβασής του και να απαλλαχθεί από μεγάλο μέρος της αποζημίωσης! Σε μια περίοδο που σαρώνει η ανεργία, η οποία έφτασε –στην επίσημη καταγραφή της– το 11,6% τον Μάρτιο (από 9,2% πέρσι), με τη στρατιά των ανέργων να μετρά ήδη 600.000 άτομα (εκ των οποίων μόλις 190.000 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας!), παρόμοιες ρυθμίσεις ρίχνουν ...βενζίνη στη φωτιά.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, η πιο σκληρά ταξική κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση, προχωρά και άλλα αντεργατικά μέτρα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ: την κατάργηση, ουσιαστικά, των συλλογικών συμβάσεων, με τη δυνατότητα σύναψης κλαδικών, τοπικών και επιχειρησιακών συμβάσεων σε επίπεδα κατώτερα της Εθνικής Σύμβασης. Την κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής του εργατικού σωματείου στη διαιτησία. Την καθιέρωση της δυνατότητας πρόσληψης νέων και μακροχρόνια ανέργων με μισθούς στο 80% του (πρώην) κατώτερου μισθού. Έτσι, τελειώνουμε με τη γενιά των 700 ευρώ. Γίνεται γενιά των... 500 ευρώ.
Στο ασφαλιστικό, ο θλιβερός Λοβέρδος, αφού πήρε τα «σκονάκια» από ΕΕ και ΔΝΤ, οριστικοποιεί το νομοσχέδιο, το οποίο όμως θέλει να φέρει στη Bουλή όσο πιο αργά τον Ιούνη. Γράφεται ότι θα κατατεθεί 22-23 Ιούνη, για να ψηφισθεί αρχές Ιούλη! Είναι σίγουροι ότι θα γλιτώσουν νέαŸ Ιουλιανά; Το περιεχόμενο δεδομένο: σύνταξη στα 40 έτη δουλειάς, ηλικιακό όριο τα 65 χρόνια, ποσοστό αναπλήρωσης μόλις 1,2% το χρόνο αντί για 2% σήμερα, κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, σπάσιμο της σύνταξης σε δύο τμήματα (αναλογική και βασική), που σημαίνει καρατόμηση του δημόσιου καθολικού δικαιώματος στην ασφάλιση. Συνοπτικά, θα πρέπει να δουλέψεις 40 χρόνια (ποιος θα τα καταφέρει και με τέτοια ανεργία;) για να πάρεις τη μισή σύνταξη που έπαιρνες σήμερα στα 35.
Δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής. Το ταξικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα τονίζει την αναγκαιότητα μιας νέας κορύφωσης του αγώνα για να μην περάσει το ασφαλιστικό τερατούργημα και ο εργασιακός μεσαίωνας. Ρίχνοντας το σύνθημα του απεργιακού μπλακ άουτ ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να ψηφίσει το ασφαλιστικό πρέπει να γίνει η τελευταία πράξη αυτής της πολιτικής. Με διαδηλώσεις, καταλήψεις, πολυήμερες απεργίες σε κάθε κλάδο και γενικά –και όχι απλά μια 24ωρη τουφεκιά στον αέρα– να στείλουμε το ασφαλιστικό, και γενικά το «μνημόνιο - τέρας» και όσους το στηρίζουν στα σκουπίδια της ιστορίας»! Πάνω σε αυτή τη βάση τονίζουν ότι «θέλουμε να συναντηθούμε στο δρόμο του αγώνα με κάθε σωματείο, που θέλει να αγωνιστεί ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα. Μακριά από λογικές ταξικής συνεργασίας και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ανεξάρτητα από κομματική ή παραταξιακή τοποθέτηση. Για να οικοδομηθεί ένα διαρκές αντίπαλο δέος, μια πανίσχυρη και μαχητική εργατική ενότητα».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση του ΠΑΜΕ να απευθύνει ανοικτή επιστολή (δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη της Παρασκευής), με την οποία καλεί «τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της εργατικής τάξης να μπούμε τώρα σε νέο κύκλο ακόμα πιο μαζικών πανελλαδικών κινητοποιήσεων, να αποφασίσουμε νέα πανελλαδική απεργία για το 3ο δεκαήμερο του Ιούνη», ενώ αφήνει η ημερομηνία να οριστεί με συνεννόηση. Αν και το περιεχόμενο που προτείνει είναι περιορισμένο (ούτε καν κατάργηση του Μνημονίου δεν περιλαμβάνει), αν και μένει μόνο σε μια 24ωρη και όχι σε λογική αποφασιστικού αγώνα, είναι αξιοσημείωτο ότι απευθύνεται και σε άλλα συνδικάτα (χωρίς να διευκρινίζει το πώς). Το ζητούμενο σήμερα είναι μια αποτελεσματική κοινή δράση όλων εκείνων των εργατικών δυνάμεων που θέλουν να παλέψουν πραγματικά για την ανατροπή της επίθεσης, σε ρήξη με την υποταγμένη γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.
Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ ανακοίνωσαν απλά δύο συλλαλητήρια: 16 Ιούνη, στις 7.00 μ.μ. στην Κλαυθμώνος κι ένα στις 23/6 και πρόθεση για 24ωρη απεργία. Αλλά αυτά δεν αρκούν. Τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.