Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ήταν μια σπίθα στην αρχή

«Ήταν μια σπίθα στην αρχή.

MAPIANNA TZIANTZH

                                                  37 χρόνια μετά την ταράτσα της Νομικής, η ιστορία επαναλαμβάνεται, όχι όμως σαν φάρσα.

Μπήκε και η Βρετανία στο χορό της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Περίπου 50.000 άνθρωποι (φοιτητές, μαθητές, γονείς, άνεργοι πτυχιούχοι) συμμετείχαν στη μαχητική διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης στο Λονδίνο, που κορυφώθηκε με την αυθόρμητη κατάληψη του πολυώροφου κτιρίου των γραφείων των Συντηρητικών και η οποία κράτησε λίγες ώρες. Αφορμή ήταν η επικείμενη αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, όμως το γενικότερο φόντο κάτι πολύ γνώριμο μας θυμίζει.

Εκλογικές εκτιμήσεις, ανακοινώσεις: Με μυρωδιά κοινωνικής πυρίτιδας


Νέα δύναμη για την εργατική αντίσταση» θεωρεί το ΣΕΚ το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. «Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγράφουν το μεγαλύτερο τμήμα της ανόδου της Αριστεράς» σημειώνουν και συνεχίζουν: «Η εργατική Αλληλεγγύη και το ΣΕΚ χαιρετίζουν όλους, μέσα και έξω από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έδωσαν αυτή τη μάχη (…) Μαζί ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες της “Καλλικράτειας” γραφειοκρατίας και των οικονομικών φραγμών. (…) Για εμάς ο επόμενος γύρος δεν δίνεται την Κυριακή 14/11 στις κάλπες, αλλά στους χώρους δουλειάς και σπουδών, στους δρόμους».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: Ένας αιώνας μεξικάνικης επανάστασης

 Εκατό χρόνια πέρασαν από την κήρυξη της επανάστασης στο Μεξικό. Ήταν 20 Νοεμβρίου του 1910. Καλύτερος τρόπος για να γιορταστεί αυτή η επέτειος από ένα φεστιβάλ κινηματογράφου δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Οι θρυλικές μορφές των μεγάλων επαναστατών των αρχών του 20ου αιώνα, που με τον αγώνα τους και τη δράση τους ενέπνευσαν όλα τα μετέπειτα επαναστατικά κινήματα ζωντανεύουν ξανά καρέ - καρέ μέσα από τη δύναμη και δυναμική που έχει το σελιλόιντ.



ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΙΤΑΣ

Έκτωρ Κακναβάτος: εικονολάτρης της ανατρεπτικής σκέψης

αν έχω αριστερότητα εκεί κάτω στους βουβώνες
είναι που ο μέγας μονομάχος πολιορκημένος
κάνει έξοδο
έχοντας μεταλάβει των αχράντων φωνηέντων
Έκτωρ Κακναβάτος, Κως, Ιούνης 1994


Αν κάτι μένει από τον Έκτορα, πέρα από την επαναστατική του ποίηση που αγνοείται, ακόμα κι από την Αριστερά
όπου διαμορφώθηκε, ανήκε και ύμνησε – είναι η θέλησή του ν’ αλλάξει τον κόσμο μέσω της απελευθέρωσης της τέχνης από αυτούς που τη λυμαίνονται.





ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

Μαθήματα ελληνικών από άγγλους φοιτητές

Στα γραφεία του κόμματος των Τόρηδων, στο κέντρο του Λονδίνου εισέβαλαν χιλιάδες εξαγριωμένοι φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση συμμαχίας στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας. 




ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ

Όχι στη λιτότητα λένε στην Πορτογαλία


Με μαζικές διαδηλώσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία στο πρόγραμμα λιτότητας που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση και η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση. Πανεθνική απεργία έχει προκηρυχθεί στις 24 Νοεμβρίου από τη Γενική Συνομοσπονδία Πορτογάλων Εργατών (CGTP).



 ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

Περισκόπιο, Διεθνείς ειδήσεις

Κλειστά έμειναν την Παρασκευή πολλά μουσεία, βιβλιοθήκες και πινακοθήκες της Ιταλίας, λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα περικοπών απο τον πολιτισμό που αποφάσισε ο Σ. Μπερλουσκόνι ύψους 280 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό υποστηρίζουν ότι οι συνεχείς περικοπές έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες και μη αντιστρεπτές φθορές στα ιστορικά μνημεία της χώρας. Μάρτυρας, η κατάρρευση πριν μια εβδομάδα του Οίκου των Μονομάχων στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας. Ότι γλίτωσε από τον Βεζούβιο το ισοπεδώνει η λιτότητα.

  

Ο Μπ. Ομπάμα παίζει το χαρτί της Ινδίας κατά της Κίνας



‘Ορθιοι οι ινδοί βουλευτές χειροκροτούσαν και επευφημούσαν σχεδόν επί πέντε λεπτά τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην κατάμεστη αίθουσα της Βουλής, στο Νέο Δελχί. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε μόλις ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει το ινδικό αίτημα για μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους οικοδεσπότες του.



 ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ


Εβδομάδα των παθών με νέα αντιλαϊκά μέτρα ξεκινάει από αύριο

                                                                                                         
Ως γλυκιά ανάμνηση θα θυμόμαστε από αύριο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες που διήρκεσε η απαγόρευση ανακοίνωσης νέων αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση. Από αύριο κιόλας τα δυσάρεστα για το ΠΑΣΟΚ εκλογικά αποτελέσματα θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο, σχεδόν θα εξαφανιστούν από τα πρωτοσέλιδα, υπό το βάρος των νέων μέτρων που θα ανακοινώνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, όπως συνέβαινε μέχρι τον Σεπτέμβρη.




ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Μαύρο» σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και στο δεύτερο γύρο

                         O δεύτερος γύρος θα δοθεί στους αγώνες!

«Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών καλούμε να μαυριστούν ξανά οι πολιτικοί εκφραστές του μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ -ΔΝΤ και του «Καλλικράτη», δηλαδή οι υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ και τα δεξιά ή αριστερά δεκανίκια τους», τονίζει ξεκάθαρα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Ο δεύτερος γύρος θα δοθεί στους αγώνες! Η πολιτική τους θα ανατραπεί στους δρόμους», τονίζει το Μέτωπο.

ΘEMA: Η Αριστερά μπροστά σε μεγάλες ευθύνες


Η ποσοστιαία άνοδος, η εκτίναξη του αριθμού και τα χαρακτηριστικά των ψήφων των αντικαπιταλιστικών ψηφοδελτίων, εκφράζουν με σαφήνεια την ύπαρξη ενός σχετικά μαζικού, πολύμορφου και αντιφατικού, αλλά πανελλαδικού ρεύματος εκλογικής - πολιτικής στήριξης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, που εκτινάσσει ευθέως ανάλογα τις ποιοτικές ευθύνες όλων των δυνάμεων που τα στήριξαν.


ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Πολιτικό μπιγκ - μπανγκ της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

 Αποδυναμωμένη η κυβέρνηση, νέα αυτοπεποίθηση στο κίνημα

Σε πορεία αποσάρθρωσης βρίσκεται η κυβέρνηση και το κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό, μετά το πολύ ισχυρό (αλλά όχι σαρωτικό) πλήγμα που δέχθηκε την προηγούμενη Κυριακή, την ώρα που δυναμώνει η αμφισβήτηση του συνολικού πολιτικού εποικοδομήματος (με τα τεράστια μεγέθη άκυρου - λευκού και αποχής) και αναπτύσσεται η αριστερή δυναμική, με ιδιαίτερο ποιοτικό χαρακτηριστικό την εντυπωσιακή ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.




  ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ


Πιο κοντά στο νόημα της εξέγερσης


H έναρξη του φετινού τριημέρου του Πολυτεχνείου συμπίπτει με τη νέα «επίσκεψη» των ελεγκτών της τρόικας και τη λήξη μιας τραυματικής για το σύστημα εκλογικής αναμέτρησης, που έδειξε σαφή τάση αποστοίχισης των εργαζομένων και της νεολαίας, από το δικομματισμό και την πολιτική του μνημονίου. Παράλληλα τον τόνο δίνει η έναρξη ενός νέου γύρου φοιτητικού κινήματος, που από ότι φαίνεται θα έχει αρκετό μέλλον με βάση τα όσα έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας.



Ο λαϊκός παράγοντας αναστατώνει το σκηνικό!


Oταν ο Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια να περάσει στα μουλωχτά τις συμπληγάδες της οργής και της δυσαρέσκειας με το εφεύρημα του «αυτοδιοικητικού» χαρακτήρα των εκλογών, αδειάζοντας το αριστερό εξαπτέρυγο της Δημοκρατικής Αριστεράς, και να μιλήσει για τον «κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας», πολλοί εργαζόμενοι αντί να τρομοκρατηθούν χαμογέλασαν. Ήταν μια ζωντανή απόδειξη πως ο λαϊκός παράγοντας όχι μόνο δεν χάνει τον πολιτικό του ρόλο, αλλά μπορεί και να αναστατώνει το πολιτικό σκηνικό.




ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

Μέσα Ενημέρωσης: Η ένοχη σιωπή…

 «Το ‘‘τείχος της σιωπής’’ που στήνουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ γύρω από τα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς δεν μας προξενεί απορία» ανέφερε η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δυο μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη.



ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Εκλογική αποχή: Εκτίναξη με αντιφάσεις


Η αποχή στις φετινές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έφτασε στο 40% τόσο στη μία όσο και στην άλλη κάλπη. Το ποσοστό αυτό αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο σε εκλογικές αναμετρήσεις, μετά την πρωτιά που κατέγραψε η αποχή στις προηγούμενες ευρωεκλογές, δείχνοντας, ως φαινόμενο, μια τάση μονιμοποίησης στην παρούσα πολιτική φάση.





ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ

Νεοφασιστική ακροδεξιά: Η...χρυσή εφεδρεία του συστήματος


Το ΛΑΟΣ κατέβηκε σε έξι περιφέρειες αυτόνομα, σε τέσσερις στήριξε τη ΝΔ, σε μία τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε δύο δεν είχε καν υποψήφιο. Στο δεύτερο γύρο, στην πιο συμβολική του παρέμβαση, στηρίζει στην Αττική τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αντισταθμίσει αυτή τη στάση με τη στήριξη των υποψηφίων της ΝΔ στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις.

                                          O Καρατζαφέρης χέρι-χέρι με τον Χρυσαυγίτη Ζαφειρόπουλο που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονική επίθεση εναντίον τριών αριστερών φοιτητών. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ

Β’ ΓΥΡΟΣ: Μαστίγιο και καρότο για την αριστερή ψήφο

Γελοιοποίηση αλλά και επικίνδυνος γκεμπελισμός από το δικομματισμό

Σε μια πρωτοφανή εκστρατεία έχουν επιδοθεί οι μηχανισμοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε όλη της Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να εγκλωβίσουν τους ψηφοφόρους της Αριστεράς σε ψεύτικα διλήμματα περί «μικρότερου κακού» στο δεύτερο γύρο και να περιορίσουν την κυρίαρχη τάση που είναι η αποδοκιμασία και η συνολική καταδίκη των δυνάμεων του δικομματισμού.




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ

100.000 ψήφοι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ!


Επιτέλους! Γέλασε μια φορά και το χείλι των αγωνιστών της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς με κάποιο αποτέλεσμα εκλογών! Ένα δάκρυ χαράς και συγκίνησης για τις περίπου εκατό χιλιάδες ψήφους που συγκέντρωσαν στις περιφερειακές εκλογές οι συνδυασμοί που υποστηρίχθηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι μεγάλη τιμή να αισθάνεται κανείς ότι γίνεται σύμβολο αντίστασης και ελπίδας για εκατό χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι τον τιμούν και τον υποστηρίζουν με την ψήφο τους για να τον ενθαρρύνουν να αγωνιστεί πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά, πιο μαχητικά.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Νομισματικός πόλεμος και αποκαθήλωση των ΗΠΑ



Παγωμένο και… δολοφονικό ήταν το βλέμμα της Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη σύνοδο της ομάδας των G20, που έγινε αυτή την εβδομάδα στη Σεούλ. Ήταν η φυσική συνέχεια της ασυνήθιστα σφοδρής επίθεσης που είχε εξαπολύσει η γερμανίδα καγκελάριος κατά των ΗΠΑ την παραμονή της συνόδου, κατηγορώντας τις ότι με την πολιτική που ακολουθούν δημιουργούν μια νέα φούσκα και οδηγούν τον κόσμο σε ένα γενικευμένο νομισματικό πόλεμο.

Οικονομική κόλαση


Εφιαλτικό είναι το κλίμα στη οικονομία και από αύριο θα γίνει χειρότερο. Με την παρέλευση των εκλογών, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου - «Τσολάκογλου» θα εντείνει τη σφοδρότητα των επιθέσεών της εναντίον των λαϊκών στρωμάτων. Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μεγάλη σύσκεψη για τον καθορισμό των λεπτομερειών της επίθεσης, ενώ αύριο φτάνουν στην Αθήνα τα μέλη της αποικιακής διοίκησης της χώρας, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, για να υπαγορεύσουν στη δωσίλογη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους όρους ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2011, την Πέμπτη.

Εγινε.. ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις κάλπες


Ελπίδα, αισιοδοξία αλλά και συναίσθηση των μεγάλων, πλέον, ευθυνών, που επωμίζεται η αντικαπιταλιστική, επαναστατική και κομμουνιστική Αριστερά, σκορπίζει η πρωτοφανής εκτίναξη του ποσοστού και των ψήφων που έλαβαν τα ψηφοδέλτια τα οποία στήριξαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη και πολλοί ανένταχτοι αριστεροί αγωνιστές, στις 11 Περιφέρειες και στους Δήμους, όπου κατέβηκαν συνδυασμοί. Συγκρινόμενα με το 0,36% και τους 25.000 ψήφους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις βουλευτικές του 2009, τα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια φτάνουν, πανελλαδικά, κοντά στο 2% και στις 100.000 ψήφους! Δημιουργείται ένα σχετικά μαζικό, πανελλαδικό, πολύμορφο, αντιφατικό και μη σταθερό, ακόμη, ρεύμα υπέρ της άλλης Αριστεράς. Ωστόσο, είναι ποιοτικά ανώτερο εφαλτήριο για τον τρίτο γύρο των αγώνων, τον αντικαπιταλιστικό πόλο και την αριστερή κοινή δράση με στόχο την ανατροπή της πρωτοφανούς επίθεσης του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της τρόικας σε επαναστατική προοπτική.