Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η άνθηση της τουρκικής Αριστεράς: 1965-1971

Στις πιο λαμπρές σελίδες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος έχουν γραφεί οι αιματηρές και ανυποχώρητες μάχες που έδωσε η Αριστερά της γειτονικής χώρας ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και την αστική της τάξη. Mαζικές διαδηλώσεις, απαγωγές και συγκρούσεις με την αστυνομία αποτελούσαν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Πανηγύρια και θρύψαλα

Ο Αύγουστος γεμάτος τάματα και καλοπιάσματα σε Παναγίες, αμπελόεσσες, θαλασσοπορούσες, χρυσοβάλαντες, πορτοκαλούσες, μεγαλόχαρες εν γένει για όσα προσδοκούμε ή κακά που ευχόμαστε να μη μας εύρουν, εκτονώσεις πίστεως και συσσωρευμένων αγωνιών, κάλυψη του φόβου.



ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ


Ν.Δ: Εκστρατεία δεξιάς ενσωμάτωσης της διαμαρτυρίας

Την οικοδόμηση ενός «μεγάλου πλειοψηφικού συνασπισμού δυνάμεων που απορρίπτει τα αδιέξοδα του Μνημονίου και στηρίζει την εναλλακτική προοπτική» (της ΝΔ) προτάσσει ο Αντώνης Σαμαράς με καταλύτη τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και ανεξάρτητα από αυτές. Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα της εισήγησης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος την περασμένη εβδομάδα.




ΘΕΜΑ: Αντικαπιταλιστικό σχέδιο

Με το σύνολο των εργατικών συμφερόντων 

Έχουμε μπει σε μια περίοδο που το κοινωνικό ζήτημα επανέρχεται με τον πιο δραματικό τρόπο. Σε μια τέτοια περίοδο που διαπερνάται από κοινωνικές συγκρούσεις, οι τάξεις, τα πολιτικά κόμματα και οι οργανώσεις, τα άτομα και οι συλλογικότητες βρίσκονται σε μια διαδικασία επανεξέτασης των ιδεών, των βεβαιοτήτων και της στάσης ζωής που είχαν υιοθετήσει την προηγούμενη περίοδο. Αναρωτιούνται τι πρέπει να κρατήσουν και τι να αλλάξουν. Ο καπιταλισμός μπορεί σίγουρα να απορροφήσει τυφλές εκρήξεις τύπου Λος Άντζελες ’92 και παρισινών προαστίων. Η λαϊκή οργή χωρίς ένα σχέδιο δεν πρόκειται να ανατρέψει την μεγάλης κλίμακας επίθεση του κεφαλαίου.



ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ


Στο 1,60 το εισιτήριο των λεωφορείων!

Αυξήσεις σε ΟΣΕ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, 



Νέες αυξήσεις-φωτιά στα εισιτήρια του ΟΣΕ αλλά και των αστικών λεωφορείων ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες, με πρόσχημα για άλλη μια φορά την ανάγκη περιστολής των τεράστιων χρεών που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις λειτουργίας (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ). 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Για άλλους βάσεις εισαγωγής και για άλλους απαγόρευσης


 Ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βάζοντας έτσι ένα τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους. Συνολικά εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 80.785 μαθητές, αριθμός μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι καθώς φέτος καταργήθηκε και η βάση του 10. Παρ’ όλα αυτά όμως, και πάλι 25.404 υποψήφιοι έμειναν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα 4.000 είναι συνολικά και οι κενές θέσεις σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. 




 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

"Καλλικράτης" στην έρευνα

Αλλαγές με στόχο το κέρδος

Η Άννα πήρε τ’ όπλο της και δεν πρόκειται να αφήσει τίποτε όρθιο στα πεδία ευθύνης της. Αυτό φαίνεται από τις κινήσεις της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης.



ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ


Σιωπηρό πραξικόπημα στην Αυστραλία


Μια ιδιότυπη και άστατη «μεταπολίτευση» ύστερα από ένα «πραξικόπημα» της οικονομικής ελίτ και των πολυεθνικών βιώνει η Αυστραλία μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου. 




Ρέκβιεμ για τη «στρογγυλή θεά» στην εποχή της κρίσης



Η σέντρα στο 32ο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ξεκίνησε με εκπλήξεις καθώς ούτε ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός, ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο Ολυμπιακός κατάφεραν να "νικήσουν το άγχος της πρεμιέρας" και να φύγουν με τους τρεις βαθμούς της νίκης. Μήπως το "πρωτάθλημα στα χρόνια του ΔΝΤ" είναι διαφορετικό από παλιότερα;

ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Μεγάλοι κύκλοι της καπιταλιστικής οικονομίας

Συγγραφέας: Κυριάκος Κατσαρός
Eκδόσεις:   Παπαζήσης



Η οικονομική κρίση αυξάνει το ενδιαφέρον για την Πολιτική Οικονομία! Βάζει ένα (ας ελπίσουμε όχι προσωρινό) ανάχωμα στον καταιγισμό των εγχειριδίων μικρο-οικονομικής, ενθαρρύνοντας τη στροφή στα φιλόδοξα θεωρητικά εγχείρημα, στις παρεξηγημένες και κακόφημες «μεγάλες αφηγήσεις». Μάρτυρας η εμφάνιση σοβαρών εργασιών που αναφέρονται σε θεμελιώδη ζητήματα της μαρξιστικής οικονομίας, όπως του βιβλίο του Κυριάκου Κατσαρού που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση με τίτλο Μεγάλοι κύκλοι της καπιταλιστικής οικονομίας και κυρίαρχα ρεύματα του αστικού φιλελευθερισμού.


Χιλιάδες μαθητές χωρίς δασκάλους και καθηγητές

Δραματική επιδείνωση των μορφωτικών συνθηκών για τη λαϊκή πλειοψηφία




ΝΤΙΝΑ ΡΕΠΠΑ

Όταν ήρθαν να πάρουν τους Ρομά δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Ρομά.

Στόχος των απελάσεων η ενθάρρυνση του ρατσισμού και η θωράκιση του κράτους απέναντι στις επερχόμενες κοινωνικές συγκρούσεις για το ασφαλιστικό. Ζητούμενο επίσης η υφαρπαγή των ψήφων της Άκρας Δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.




ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ


Διεθνιστική αλληλεγγύη στη Σμύρνη



Μια σημαντική και μεστή πολιτική εμπειρία αποτέλεσε για τα 86 μέλη της ελληνικής αποστολής η Διεθνής Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Σελτζούκ, κοντά στη Σμύρνη, από τις 3 μέχρι τις 12 Αυγούστου. Μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία διεθνιστικής αλληλεγγύης και επαφής νέων και εργαζόμενων από 20 χώρες του κόσμου, στην οποία συμμετείχαν 3.200 αγωνιστές.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΒΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΣΗΣ, ΔΑΝΑΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΟΥΓΙΑΚΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΟΥΚΗΣ, ΣΤΕΛΛΑ ΣΟΥΝΔΟΥΛΟΥΝΑΚΗ



Για ποιους κυβερνά;

Eξ ονόματος τίνων κυβερνά και τα συμφέροντα ποιων εκπροσωπεί τελικά η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου; To ότι τα εκατομμύρια εργαζομένων, συνταξιούχων και νέων είναι έξω φρενών με την πολιτική του το γνωρίζαμε ήδη. Το ότι στρέφονται εναντίον του και οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι μικρομεσαίοι της ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιοποίησαν έκθεση βάσει της οποίας 175.000 επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν με κλείσιμο, ήταν αναμενόμενο.



Στρατευμένοι: Ευθύνες για τον απαγχονισμό

Αλήθεια, θυμάται κανείς τις υποσχέσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευ.Βενιζέλου; Ότι θα βάλει τέλος στου «παραλόγου τη θητεία» και θα σέβεται τα δικαιώματα των φαντάρων.

 ΔΙΚΤΥO ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚOΣ

Είδος προς εξαφάνιση πλέον η μεσαία τάξη

Στην Ελλάδα, μία στις πέντε μικρές επιχειρήσεις (μιλάμε για 175.000 επιχειρήσεις και ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι) είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές που επιβάλλονται από το μνημόνιο της τρόικας δεν σαρώνουν μόνο τα φτωχότερα στρώματα, αλλά συμπιέζουν πλέον δραματικά και τη λεγόμενη μεσαία τάξη, που γίνεται πλέον έρμαιο της μεγαλύτερης ανακατανομής εισοδήματος εις βάρος της.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ


ΔΕΘ: Aνεξάρτητη, ενωτική και ταξική

Η φετινή ΔΕΘ δεν θα είναι μια από τα ίδια. Για τους πάνω, την αντιδραστική συμμαχία κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, ο Σεπτέμβρης είναι αφετηρία του νέου κύματος της επίθεσης, του μνημόνιου Νο 2, που φιλοδοξεί να ισοπεδώσει άμεσα ότι άφησε όρθιο το νομοθετικό πραξικόπημα του προηγούμενου Μαΐου: εξοντωτική λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, νέα δυσβάσταχτη φορολογία για τα λαϊκά στρώματα, έκρηξη των απολύσεων και άγρια περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, επιβολή της μερικής απασχόλησης και των ατομικών συμβάσεων εργασίας, πωλητήριο σε όλες τις ΔΕΚΟ, καταβαράθρωση της δημόσιας υγείας και παιδείας, παράδοση των «κλειστών επαγγελμάτων» στις πολυεθνικές.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΙΖΟΣ

Το ΚΚΕ στη δεκαετία του '80

Tο άθροισμα των δημοκρατικών δυνάμεων: μια φράση η οποία κυριάρχησε στη φρασεολογία της Αριστεράς τη δεκαετία του ’80. Μια θέση του ΚΚΕ που για τον κόσμο του (ακολουθώντας τη νόρμα της ηγεσίας) σήμαινε τουλάχιστον για τη δεδομένη χρονική στιγμή, την ισοπέδωση του δικομματισμού, για ένα ΠΑΣΟΚ που αποτελούσε βασικό του κομμάτι με ό,τι μπορεί να σήμαινε αυτό την εποχή εκείνη.



ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΚΑΠΠΟΣ

H κυβερνητική "υπερδομή" του ΔΝΤ



Η καθυστερημένη αποκάλυψη της απόφασης του πρωθυπουργού, που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβέρνησης στις 6 Αυγούστου, για τη δημιουργία ενός κονκλαβίου επίσημων «συμβούλων» γύρω από τον ίδιο, φέρνει στην επιφάνεια ένα ευρύτερο αντιδημοκρατικό πολιτικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Ως «υπερδομή της κυβέρνησης» χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο το «σύστημα συμβούλων» του Παπανδρέου, ενώ παρουσιάοτηκε ως αντιγραφή του "οβάλ γραφείου" των προέδρων των ΗΠΑ, που περικυκλώνεται από «συμβούλους».



Νέα μέτρα λιτότητας


Ένα άλλο, περισσότερο συναινετικό πρόσωπο επιχείρησε να δείξει η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των επαφών που είχαν οι οικονομικοί υπουργοί της εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μη φανταστείτε ότι έταξαν τίποτε. Το παραμικρό. Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε τέτοιους «λαϊκισμούς», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ακόμη κι έτσι «το κλίμα» των συναντήσεων, σύμφωνα με τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στον Τύπο, ανέδυε μια προσπάθεια συνεννόησης και αμοιβαίας κατανόησης των δυσκολιών!



Η νέα Εποχή του Χαλκού

Mια συγκινητική, δραματική και συναρπαστική ιστορία διάσωσης. Έτσι περιγράφουν τα περισσότερα ΜΜΕ την ιστορία των 33 χιλιανών μεταλλωρύχων που από τις 5 Αυγούστου ζουν κλεισμένοι στα σπλάχνα της γης, 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.


¨Ολοι φτύνουν την Ε.Ε!

Ευρωβαρόμετρο: «Ποτέ άλλοτε η ΕΕ ή η ΕΟΚ δεν ήταν τόσο μισητές ή αντιπαθείς στους λαούς της Ευρώπης»



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Το μέτωπο της «απομνημονιοποίησης»

  


"ΠΑΣΟΚ, ΔΗΑΡΙ και Οικολόγοι Πράσινοι καθώς και Ντ. Μπακογιάννη και ΛΑΟΣ  πρωταγωνιστούν σε μια εκστρατεία υποβάθμισης της πολιτικής σημασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών και αποσύνδεσης τους από την ασκούμενη στρατηγική των ΔΝΤ-ΕΕ-αστικής τάξης τόσο για να δικαιολογήσουν συμμαχίες υπερ της του κεφαλαίου όσο και για τον περιορισμό μιας ισχυρής αριστερής διαμαρτυρίας-και ιδιαίτερα εργατικής κινητοποίησης- απέναντι στα νέα σαρωτικά μέτρα." 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ

Δημοσιογραφική Υποχώρηση

Κίνηση σκοπιμότητας που εντάσσεται στις εσωτερικές διεργασίες της Τουρκίας, ερμηνεύεται η κίνηση συμβιβασμού της με το Διεθνές Δίκαιο. 



Αντικαπιταλιστική παρέμβαση στις εκλογές


  Επιταχύνονται οι διαδικασίες και οι κάθε είδους διεργασίες για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Από την πλευρά των κυρίαρχων δυνάμεων και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στόχος είναι να βγουν εκτός συζήτησης τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που προκαλεί η βαρβαρότητα του «Μνημονίου», ο Καλικράτης και συνολικά η κυρίαρχη πολιτική, προτάσσουν τα «αυτοδιοικητικά» κριτήρια για να «υφαρπάξουν» για μια ακόμα φορά την «συναίνεση» που εκ των υστέρων βέβαια θα ερμηνευθεί σαν συναίνεση στην πολιτική τους.







ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΣ 

Inception: Σκέψη για τις μάζες…


 Ως η τέταρτη καλύτερη ταινία όλων των εποχών βαθμολογήθηκε από εκατομμύρια χρήστες του imdb το Inception που σκηνοθέτησε ο Βρετανός Κρίστοφερ Νόλαν, μετά τους -δύο πρώτους- Νονούς του Κόπολα και την Τελευταία έξοδο Ρίτα Χέιγουορθ. Και μόνο γι'αυτό το λόγο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. 


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ

Περισκόπιο, Διεθνείς ειδήσεις

Αντιμέτωποι με πραιτοριανούς και ασφαλίτες του προέδρου της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των Παλαιστινιακών οργανώσεων που συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Δυτική Όχθη με στόχο να καταδικάσουν τις απευθείας συνομιλίες Αμπάς- Νετανιάχου.



Εξώφυλλο ΠΡΙΝ 28 Αυγούστου 2010