Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Να χρεοκοπήσουμε εμείς τρόικα και κυβέρνηση!


Την «επιλεκτική χρεοκοπία» των εργαζομένων, του λαού και της χώρας επέλεξαν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σώσουν τις τράπεζές τους από τα «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και από την πλήρη αποτυχία των τεσσάρων μνημονίων. Παράλληλα παίρνει σάρκα και οστά η ιταμή απαίτηση του Βερολίνου να τεθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα ακίνητα και η γη της χώρας σε καθεστώς «ενυπόθηκης εγγύησης», ώστε να κατασχεθούν υπέρ των πιστωτών μόλις βάλουν τη χώρα σε «συντεταγμένη χρεοκοπία» το 2013! Τα ανδρείκελα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενώ υποτάσσονται άβουλα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον, θέλουν να επιβάλουν «στρατιωτική πειθαρχία» στο λαό, όπως απαίτησε στη Βουλή ο B. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας το παρατσούκλι… Μπενίτο. Για να διασκεδάσουν τις αλγεινές εντυπώσεις περί «οικονομικής δικτατορίας στην Ελλάδα», όπως έγραφε η γαλλική Λιμπερασιόν, ο Παπανδρέου σκαρφίζεται αποπροσανατολιστικά δημοψηφίσματα, με γελοία αλλά επικίνδυνα ερωτήματα. Στόχος, να υποκλέψει τη λαϊκή συναίνεση στη βάρβαρη πολιτική του και να σωθεί με τη λαϊκή έγκριση.

«Όχι στα δημοψηφίσματα - καρικατούρα» και «κάτω η χούντα κυβέρνησης και τρόικας» πρέπει να πει ο λαός, απορρίπτοντας την «επιλεκτική χρεοκοπία», με την απαίτηση για άμεση παύση πληρωμών προς τους πιστωτές και διαγραφή του χρέους για να σωθούν οι εργαζόμενοι. Το σύνθημα «δεν πουλάμε» τη δημόσια περιουσία, αλλά εθνικοποιούμε τις τράπεζες και κάθε στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, πρέπει να δυναμώσει, απέναντι και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, που εμφανίζεται ως διάδοχη λύση με την ίδια και χειρότερη πολιτική. «Έξω από το ευρώ και την ΕΕ» πρέπει να απαιτήσουμε, γιατί αλλιώς μας περιμένει πλήρης οικονομική κατοχή.

Μπροστά σε μια νέα φάση της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, που οδηγεί ακόμη και σε δεύτερη κρίση, μετά την αποτυχία όλων των μέτρων υπέρ των τραπεζών και του κεφαλαίου, το εργατικό και λαϊκό κίνημα καλείται να επιλέξει: Ή μαζική εξαθλίωση ή αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης. Ταυτόχρονα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η προβολή της μοναδικής διεξόδου από τις καπιταλιστικές κρίσεις: Eνός νέου γύρου επαναστάσεων για τον κομμουνισμό της εποχής μας. Σε αυτή την κατεύθυνση καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ με απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής του.

Κινδυνεύει το Πριν


Σε δεινή οικονομική θέση έχει περιέλθει το Πριν. Τα διαφημιστικά έσοδα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και οι διαφημιστικές εταιρείες έχουν ετεροχρονίσει πολλούς μήνες τις πληρωμές, καθώς η κυβέρνηση έχει κηρύξει ανομολόγητη στάση πληρωμών στο εσωτερικό και δεν πληρώνει κανέναν που συναλλάσσεται μαζί της. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη καταστροφικό γεγονός. Μεγάλη διαφημιστική εταιρεία «βάρεσε κανόνι», στερώντας και από το Πριν έσοδα από διαφημίσεις που έχουν δημοσιευθεί, αλλά δεν έχουν πληρωθεί και βεβαίως τώρα δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ.

Ο διπλός εφιάλτης και η ιστορική κρίση του καπιταλισμού


Τούτες τις μέρες ολόκληρος ο καπιταλιστικός κόσμος μοιάζει να ζει ένα διπλό εφιάλτη. Από τη μια οι ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν το φάσμα του χρέους με τον εκβιασμό της χρεοκοπίας και της υποβάθμισης της οικονομίας τους από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, αν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί δεν συμφωνήσουν στην αύξηση του νομικά καθορισμένου ορίου για το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους. Κι από την άλλη η ΕΕ, που αδυνατεί να καταλήξει σε λύση για το χρέος μιας χώρας - παρωνυχίδας που αντιπροσωπεύει το 1,6% της ευρωπαϊκής οικονομίας και αντιμετωπίζει το ζόφο μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της Ιταλίας.

Το πραγματικό δημοψήφισμα είναι οι δρόμοι της ανατροπής


Του Κώστα Μάρκου

Με μια πονηρή κίνηση αποπροσανατολισμού, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να εκμαιεύσει τη συναίνεση των εργαζομένων στα αλλεπάλληλα υποδουλωτικά και εξουθενωτικά μνημόνια. Σύμφωνα με κατευθυνόμενες από το Μαξίμου πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Παπανδρέου και τα επιτελεία του σχεδιάζουν την οργάνωση δημοψηφίσματος - καρικατούρα «άμεσης δημοκρατίας», με ερωτήματα, όχι πάνω στην τοποθέτηση επί του μείζονος πολιτικού προβλήματος της οικονομικής πολιτικής, αλλά σε δευτερεύοντα ζητήματα, όπου ευελπιστεί να υποδαυλίσει περαιτέρω τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Οικονομική χούντα του ΠΑΣΟΚ


Του Γιώργου Δελαστίκ

Τους πήραν χαμπάρι στο εξωτερικό, ακόμη και οι δικοί τους. Για την κυβέρνηση των δοσίλογων του Παπανδρέου, λέμε. «Η γέννηση μιας οικονομικής δικτατορίας στην Ελλάδα» ήταν ο χαρακτηριστικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής φιλοσοσιαλιστικής εφημερίδας Λιμπερασιόν. «Στρατιωτική πειθαρχία(!)» όλης της αντιπολίτευσης στις διαταγές της κυβέρνησης Τσολάκογλου - Παπανδρέου απαίτησε με το ανάλογο ύφος μιλώντας στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Βαγγέλης Βενιζέλος.

ΚΚΕ: Όχι τώρα έξοδος απ’ το ευρώ


Επανήλθε στη θέση της για τον καταστροφικό χαρακτήρα που θα είχε το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ υπό τις παρούσες συνθήκες η Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή για τα σενάρια χρεοκοπίας και το χρέος. Όπως τόνισε στην εισηγητική της ομιλία, «κάθε ρήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ... με μια αστική κυβέρνηση», που «δεν το αξιοποιεί για να το διευρύνει το εργατικό κίνημα, δεν θα εξελιχθεί σε όφελός του», αλλά δεν έθεσε το ερώτημα εάν μπορεί να επιβληθεί τέτοιο ρήγμα από το εργατικό κίνημα που θα το αξιοποιήσει για την επαναστατική προοπτική. Μετά από ερώτηση του Πριν, αν συμβαδίζει η θέση αυτή με την πρόταση για «αποδέσμευση από την ΕΕ», η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έκανε κατ’ αρχάς λόγο για αποσπασματική αξιοποίηση των λεγομένων της στην επίμαχη τηλεοπτική συνέντευξη και διευκρίνισε πως μιλά για «αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία».

Αποχώρηση από το «ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ»


Του Γιώργου Λαουτάρη

Φυγόκεντρες διεργασίες με ηχηρές αποχωρήσεις πυροδοτεί στο κυβερνών κόμμα η εφαρμοζόμενη πολιτική του Μνημονίου. Με συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, η ομάδα του περιοδικού Νέος Αγωνιστής, που δημιουργήθηκε το 2006 από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ που διαφωνούσαν με την αναθεώρηση του άρθρου 16, ανακοίνωσε την οριστική της αποχώρηση από το «ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ», καλώντας σε αγώνες κατά της κυβερνητικής πολιτικής και σε συγκρότηση ενός «νέου σοσιαλιστικού κόμματος, γιατί το παλιό έχει αυτοκαταργηθεί».

Δημιουργείται Κίνηση κατά ευρώ και ΕΕ



Αγωνιστές του εργατικού κινήματος της Αριστεράς, παρά τους δισταγμούς ή και την υποταγή των ηγεσιών της στην καταστροφολογία της κυβέρνησης, σηκώνουν το γάντι της πρόκλησης του Προέδρου του ΣΕΒ σχετικά με τη συμφωνία ή όχι στην «ευρωπαϊκή πορεία» της χώρας: Εκατοντάδες υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε μια προσπάθεια συγκρότησης ανοιχτής πρωτοβουλίας δράσης ενάντια στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

Απολύθηκαν Δ. Ελευθεράτος και Γ. Δερμεντζόγλου


Με ξεκάθαρο στόχο, πλέον, τους αριστερούς και αγωνιστές δημοσιογράφους συνεχίζουν το πογκρόμ των διώξεων και απολύσεων τα αφεντικά των ΜΜΕ, θέλοντας να απαλλαγούν από κάθε ενοχλητική φωνή στα μαγαζιά τους. Τις τελευταίες ημέρες, προστέθηκαν στη λίστα (η οποία, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο), ο δημοσιογράφος Διονύσης Ελευθεράτος και ο σκιτσογράφος Γιάννης Δερμεντζόγλου.

Πειρατική κατάσχεση, πειρατική φύλαξη, ύποπτη έκρηξη


Του Αλέκου Αναγνωστάκη

Είναι μία εικόνα ολέθρου», δήλωσε στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής περιγράφοντας την κατάσταση. Δεκατρείς νεκροί και εξήντα ένας, μέχρις ώρας, τραυματίες από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Ζύγι μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Δύο δισ. ευρώ οι άμεσες υλικές ζημιές, δηλαδή πάνω από το 10% του κυπριακού ΑΕΠ που ανέρχεται στα 18 δισ. ευρώ. Οι συνολικές επιπτώσεις στην οικονομία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ανέλθουν στο 20% του ΑΕΠ. Κι αυτό γιατί οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τον τουρισμό είναι άμεσες και ισχυρές.

Το «εθνικό» στη μυλόπετρα της κρίσης


Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Συνεχείς πιέσεις για συναίνεση
ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗ

Στις μέρες της κρίσης η εθνικοφροσύνη φαίνεται να αναβιώνει. Μας κατακλύζει ένας ποταμός εθνικών εκφράσεων και παραινέσεων: Εθνική σωτηρία, εθνική συναίνεση, εθνικό καθήκον, εθνικό συμφέρον κ.ο.κ. Αυτή βέβαια η πλειοδοσία εθνικών συνθημάτων δεν έχει σχέση με τον πατριωτισμό (αγάπη για την πατρίδα), αλλά είναι έκφραση του αστικού εθνικισμού, που χρησιμοποιεί την έννοια του εθνικού συμφέροντος, για τη συγκάλυψη των ιδιοτελών συμφερόντων της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών.

Αυτή τη φορά, τα τανκς δεν θα περάσουν


Του Μάκη Ζέρβα

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το προηγούμενο άρθρο που λέγαμε ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε ολοκληρωτισμό και δυστυχώς, η επιβεβαίωση έρχεται πιο γρήγορα από ό,τι κάποιος μπορούσε να φανταστεί. Τις τελευταίες μέρες έχουμε δυστυχώς πολλά γεγονότα που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε αυτό που έρχεται ταχύτατα. Αρχικά είναι τα γεγονότα στο Σύνταγμα, όπου η αστυνομία όχι μόνο απαγορεύει απροκάλυπτα τη συγκέντρωση των πολιτών με τη βάρβαρη χρήση χημικών και τη βία, αλλά και τρομοκρατεί με την οργανωμένη χρήση των παρακρατικών, όπως αυτή φάνηκε για άλλη μία φορά από τα δεκάδες βίντεο.

Συμβάσεις - δηλώσεις ατομικής υποταγής


Του Θανάση Σκαμνάκη

Έρχεται πάντα ο καιρός που χρειάζεται να αποφασίσεις. Πάντα οι κρίσιμοι καιροί είναι καιροί αποφάσεων. Όσο είμαστε στη νηνεμία, καταριόμαστε εκείνη τη φθορά της αδράνειας, του να μη γίνεται τίποτα, να περιμένεις με χαμηλωμένα πανιά και φτερά, κάποιους ανέμους να φυσήξουν, να πάρεις κι εσύ τα κύματα και να παλέψεις, να συμμετάσχεις στην ιστορία, καθώς πάντα κάποια Τροία περιμένει εκείνους που τη φαντάζονται και την επιθυμούν. Κι όταν αρχίσουν να φυσάνε οι αέρηδες, αρχίζουν άλλες έγνοιες. Πώς θα τα βγάλεις πέρα με τον καιρό; Κι αν είναι με τα κύματα βουνά, κάτι λέει. Όλοι μαζί οι σύντροφοι σε κατάρτια και κουπιά, στην κοινή αγωνία και στον κοινό αγώνα, με ορατούς ορίζοντες και με αίσιες προοπτικές, τουλάχιστον εντός τους. Αλλά εκείνη η υπονομευτική δράση των μικρών πραγμάτων, εκεί που στέκεσαι μόνος και πρέπει να πεις τι θυσιάζεις, το παρόν στο όνομα του μέλλοντος ή το μέλλον στο όνομα του παρόντος;

Ανατρεπτικά πολιτικά αιτήματα πάλης


Του Δημήτρη Δεσύλλα

Η βαθειά κρίση, αναξιοπιστία, απονομιμοποίηση και χρεοκοπία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα του αστικού πολιτικού συστήματος είναι δεδομένη. Η δικαιολογημένη και διευρυμένη οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαϊκού κόσμου, δεν αξίζει να καθηλώνεται σε αδιέξοδες ή και αντιπολιτικές πρακτικές. Δεν μπορεί να εγκλωβίζεται σε εκλογίστικες διαχειριστικές λογικές. Αντίθετα, σήμερα είναι αναγκαίο, δυνατό και ρεαλιστικό να ανυψωθεί, σε μαζικό πολιτικό αγώνα για ανατροπή. Να μετασχηματιστεί σε μαζική πολιτική πάλη για την ανατροπή του «Μνημονίου διαρκείας», του «Μεσοπρόθεσμου», της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής (ΝΔ, συγκυβερνήσεις κ.ά.). Ανατροπή από τη σκοπιά της αντικαπιταλιστικής επανάστασης και στην προοπτική της εργατικής εξουσίας - εργατικής δημοκρατίας.

Ναυάγιο του Μνημονίου η «επιλεκτική χρεοκοπία»


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Σε νέα κορύφωση θα οδηγηθεί η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αύριο, μετά την πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Kορυφής της ΕΕ την Πέμπτη 21/7. Το Βερολίνο δεν έκρυψε ούτε και τώρα τη διαφωνία του με τη συνεδρίαση, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη συμφωνία επάνω σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είναι σε εξέλιξη. Με άλλα λόγια, θεώρησε μέσο εκβιασμού της Γερμανίας τη σύγκλιση της Συνόδου Kορυφής, πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Αν επομένως δούμε και αυτή τη συνεδρίαση να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, ας μην ξαφνιαστούμε...

Κ. Παπούλιας: Προσκύνησε και αυτός…


Του Μάκη Βάσιλα

Επίσημη επίσκεψη έπειτα από πρόσκληση, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο κράτος τρομοκράτη της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, Ισραήλ, όπου και έγινε δεκτός με τιμές. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά. Η Ελλάδα εδώ και πάνω από δύο χρόνια, έχει προχωρήσει αργά αλλά σταθερά, σε πλήρη ανατροπή των παραδοσιακών σταθερών που συγκροτούσαν την εξωτερική της πολιτική στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτές περνούσαν από την υποστήριξη –έστω στα λόγια– του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και αυτοδιάθεση, όπως επίσης και την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του για επιστροφή των παρανόμως καταληφθέντων εδαφών από το Ισραήλ και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Ταμείο λεηλασίας δημοσίου πλούτου


Του Μάκη Γεωργιάδη

Ο κύβος ερρίφθη. Το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας τώρα αρχίζει καθώς και το πάρτι για τα κάθε λογής κοράκια της ελεύθερης αγοράς. Η ισοπέδωση κάθε έννοιας κοινωνικού αγαθού βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους, ωστόσο σε πρακτικό επίπεδο «δάνειες δυνάμεις», κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ δρουν με όρους πολιτικής μαφίας η οποία λυμαίνεται κάθε κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας.

Βαθιά παρακμή ο πολιτισμός στα χρόνια του Μνημονίου


Της Δέσποινας Κουτσούμπα

Η φωτογραφία της σιδερόφραχτης από τα ΜΑΤ Ακρόπολης, που έκανε τον γύρο του κόσμου τον περασμένο Οκτώβρη, συμπύκνωνε με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα μιας κυβέρνησης που επιβάλλει την πολιτική της μόνο με την μπότα της καταστολής. Πολλοί τότε κατηγορούσαν τους συμβασιούχους που κατέλαβαν την είσοδο της Ακρόπολης ότι απαγορεύουν την πρόσβαση των επισκεπτών στον Ιερό Βράχο, ξεχνώντας να συνεχίσουν την κριτική τους όταν μόλις ένα μήνα μετά όχι μόνο η Ακρόπολη αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία σε όλη την επικράτεια παρέμεναν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Δυστυχώς, η πολιτική που ασκείται στο χώρο του πολιτισμού έχει πολύ περισσότερα και πραγματικά θύματα από την προσβολή της… αισθητικής κάποιων «ευαίσθητων» (όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της κυβέρνησης) αρθρογράφων.

Νεοπρολετάριοι της νέας εποχής


Της Μαριάννας Τζιαντζή

Τη θέση του παλιού προλετάριου, του βιομηχανικού εργάτη που δεν είχε να χάσει παρά μόνο τις αλυσίδες του αλλά είχε να κερδίσει έναν ολόκληρο κόσμο, έχει πια πάρει ο προλετάριος της νέας εποχής που δεν έχει να χάσει παρά μόνο τα χρέη. Νεοπρολετάριοι χωρίς εργοστάσια, χωρίς χώρο δουλειάς και αναφοράς, χωρίς προοπτική να βρουν εργασία σε εργοστάσιο ή σε οικοδομή, «χωρίς ταξική πείρα και παράδοση συνδικαλιστικής πειθαρχίας και αλληλεγγύης», όπως έγραφαν κάποτε τα εγχειρίδια. Άνθρωποι που τους ξερνά η συρρικνούμενη μεσαία τάξη στην οποία κάποτε ανήκαν ή είχαν την ελπίδα ότι θα ενταχθούν σ’ αυτήν.

Φυλή: Κινητοποιήσεις για το κλείσιμο της χωματερής


Του Γιάννη Τσουκαράκη

Tη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συναυλία διαμαρτυρίας από την Επιτροπή Αγώνα Φυλής στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων, η οποία αποτέλεσε μουσικό «σταθμό» στον αγώνα που διεξάγεται για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων - Φυλής.

Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης


Της Μαριάννας Τζιαντζή

Δυόμισι εβδομάδες έχουν περάσει από το χημικό βομβαρδισμό του κέντρου της Αθήνας από ημέτερες δυνάμεις και η σκοτεινή αυτή σελίδα στην ιστορία της δημοκρατίας δεν λέει να κλείσει. Όχι βέβαια επειδή η κυβέρνηση σκοπεύει να ρίξει άπλετο φως και να μπήξει το μαχαίρι στο κόκαλο, αλλά γιατί πληθαίνουν οι καταγγελίες και φουντώνει η διαμαρτυρία και η αγανάκτηση.

Αρμαγεδδών και Αττίλας μαζί στα πανεπιστήμια


Του Δημήτρη Καλιαμπάκου

Η κυβέρνηση έκανε τελικά αυτό που εξ αρχής είχε στο μυαλό της. Μετά τα μέτρα ανείπωτης σκληρότητας και κοινωνικής αναλγησίας (που η ίδια κυνικά και προκλητικά ονομάζει «κοινωνικά άδικα», χωρίς καν να μπει στον κόπο να εξηγήσει γιατί δεν παίρνει, άραγε, κοινωνικά δίκαια μέτρα) προσπαθεί να καταφέρει ένα συντριπτικό χτύπημα στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Πλατείες: Πολύμορφη και μαχητική δράση


Διήμερο Συζήτησης

«Χωρίς διακοπή συνεχίζει το κίνημα των πλατειών», δηλώθηκε από όλες τις περιοχές στις 9 και 10 Ιούλη 2011 στην πρώτη διαδικασία συνάντησης και απολογισμού λαϊκών συνελεύσεων μετά το ξεκίνημα του κινήματος των πλατειών πριν 47 μέρες. Σε αυτό το 2ήμερο ήρθε εικόνα για τις θέσεις, τη λειτουργία και τις δράσεις από 52 συνελεύσεις, 24 από πόλεις της περιφέρειας και 28 από περιοχές της Αττικής. Οι περισσότερες παρουσίες ήταν με αποφάσεις των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, ενώ λειτουργούν ή ξεκινούν τώρα συνελεύσεις και σε άλλες περιοχές, που δεν μπόρεσαν να έρθουν. Αντιπροσωπεύτηκαν όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Προσπάθεια εκκένωσης της πλατείας


Της Μαρίας Μπικάκη

Ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη μετατράπηκε σε κυνικό εκτελεστή των άνωθεν κυβερνητικών εντολών. Μετά και παρά τη δολοφονική καταστολή στις 14, 28 και 29 Ιούλη το κίνημα αντέχει και παραμένει στην πλατεία. Έτσι, μπαίνουν σε εφαρμογή σχέδια για πλύση εγκεφάλου που εμφανίζουν την πλατεία αντιαισθητική, αντιτουριστική, αντιεμπορική και αντιλειτουργική με μόνη λύση την εκκένωσή της.

Ρέμπελ Ντίαζ: Ο Ομπάμα, το φιλικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού




Συνέντευξη στον Μιχάλη Παπαμακάριο

Γνωρίσαμε το συγκρότημα των Rebel Diaz στις εκδηλώσεις των Αναιρέσεων, διαπιστώνοντας από πρώτο χέρι ότι πρόκειται για ένα πραγματικά αντικαπιταλιστικό χιπ χοπ σχήμα, οργανικά ενταγμένο στο διεθνές κίνημα. Η συνέντευξη που μας έδωσαν οι αδερφοί Venegas, o Rodrigo (Rodstarz) και ο Gonzalo (G1), κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο τι σημαίνει πολιτικά ενεργός καλλιτέχνης στις μέρες μας.

Νότιο Σουδάν: Πριν γεννηθεί, το πούλησαν!


Της Κατερίνας Σταυρούλα

Ένα νέο μέλος, το 193ο, το νεότερο κράτος στον κόσμο και το 54ο της Αφρικής, υποδέχτηκε και επισήμως την εβδομάδα που πέρασε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Το Νότιο Σουδάν που στις 9 Ιουλίου κήρυξε και επισήμως την ανεξαρτησία του. Μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου που εκτιμάται πως στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.000.000 ανθρώπους, μία ειρηνευτική διαδικασία που το 2005 οδήγησε σε υπογραφή συνθήκης μεταξύ της κυβέρνησης του Σουδάν και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν στο Nότο, μετά το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου του 2011 όπου το 98,3% των κατοίκων του Νότου ψήφισαν την ανεξαρτησία τους από το Βορά, με νέα σημαία και νέο εθνικό ύμνο, το νέο κράτος γεννήθηκε.

Παρακράτος ο κίτρινος Τύπος


Της Αφροδίτης Πολίτη

Ενός σκανδάλου –και ενός λουκέτου– μύρια έπονται. Δεν πέρασε μία εβδομάδα από το κλείσιμο του σκανδαλοθηρικού ταμπλόιντ News of the World, του εικονιζόμενου μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, και η κρίση που συμπαρασύρει τον κολοσσό των μίντια πέρασε ήδη τον Ατλαντικό: Οι τριγμοί από το παταγώδες λουκέτο στη βρετανική κίτρινη φυλλάδα κλόνισαν και την αμερικάνικη νεο-συντηρητική εφημερίδα Wall Street Journal που ανήκει στον ίδιο όμιλο. Στα απόνερα της υπόθεσης υποκλοπών, παραιτήθηκε ο 67χρονος Λες Χίντον, διευθυντής του Dow Jones της Wall Street Journal, πρωτοπαλίκαρο της News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοχ. Παράλληλα το FBI ερευνά τις υποκλοπές του ομίλου, που ελέγχει επίσης το κανάλι Fox, σε τηλέφωνα οικογενειών θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Λιτότητα φέρνει στις ΗΠΑ ο κίνδυνος χρεοκοπίας


Της Ειρήνης Κοσμά

Το φάντασμα της χρεοκοπίας ξύπνησε και πάλι στις ΗΠΑ, εκεί όπου εκδηλώθηκε η κρίση χρέους το 2008, πριν αρχίσει να πλήττει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Η νέα διόγκωση του αμερικανικού δημόσιου χρέους δίνει νέα τροφή για σενάρια τρόμου, όσον αφορά το μέλλον της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Το 4ο Ράιχ αποκαλύπτεται: «Όλη η εξουσία στο Βερολίνο»!


Του Μιχάλη Ψύλλου

Ρίγη ανατριχίλας διαπέρασαν εκατομμύρια ευρωπαίους αναγνώστες του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ, διαβάζοντας το άρθρο του Χέρφριντ Μίνκλερ, καθηγητή Πολιτικής Θεωρίας στο περίφημο πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου. «Ο εκδημοκρατισμός στη λήψη των αποφάσεων δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη... Η ευρωπαϊκή εξουσία πρέπει να περάσει χωρίς αναστολές από την περιφέρεια στο κέντρο», γράφει εντελώς κυνικά ο γερμανός καθηγητής, εννοώντας φυσικά ότι «κέντρο» σημαίνει το... Βερολίνο.