Του Γιώργου Λαουτάρη
Φυγόκεντρες διεργασίες με ηχηρές αποχωρήσεις πυροδοτεί στο κυβερνών κόμμα η εφαρμοζόμενη πολιτική του Μνημονίου. Με συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, η ομάδα του περιοδικού Νέος Αγωνιστής, που δημιουργήθηκε το 2006 από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ που διαφωνούσαν με την αναθεώρηση του άρθρου 16, ανακοίνωσε την οριστική της αποχώρηση από το «ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ», καλώντας σε αγώνες κατά της κυβερνητικής πολιτικής και σε συγκρότηση ενός «νέου σοσιαλιστικού κόμματος, γιατί το παλιό έχει αυτοκαταργηθεί».
Όπως είπε εισαγωγικά η Νίνα Κασιμάτη, που στο τελευταίο Συνέδριο είχε εκλεγεί μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, «το Μνημόνιο πρέπει να καταγγελθεί άμεσα, να προχωρήσουμε σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους και να αρνηθούμε να πληρώσουμε το απεχθές μέρος του». Το ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσε, «έχει αντιποιηθεί την ιστορία και τους αγώνες του λαού που το στήριξαν, έχει καταληφθεί από εγχώριους και ξένους εκπροσώπους της ολιγαρχίας του χρηματιστικού κεφαλαίου», αφού έθεσε τη χώρα «σε καθεστώς εξάρτησης, οικονομικά την οδήγησε στην πτώχευση και κοινωνικά τη μετέτρεψε σε εργαστήρι εξαθλίωσης». Τοποθετούμενοι ως κομμάτι της λαϊκής δυσαρέσκειας που βρήκε μια θέση αγώνα στην πλατεία Συντάγματος, τα μέλη του Νέου Αγωνιστή σημείωσαν ότι κεντρικό αίτημα του κινήματος των πλατειών θεωρούν αυτό της εθνικής ανεξαρτησίας και της αποκατάστασης της κυριαρχίας του λαού. Όπως είπε ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, «προοπτική όλων των αγώνων που εκτυλίσσονται σήμερα είναι μια λαϊκή μεταπολίτευση», με στόχο όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «να μην επαναληφθεί το 1974, γιατί ο τρόπος που έγινε τότε η μεταπολίτευση και οι δυνάμεις που κυριάρχησαν μας οδήγησαν εδώ». Ακολούθως ζήτησε «η επόμενη μεταπολίτευση να έχει τη σφραγίδα του λαϊκού παράγοντα».
Οι ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι δεν εισηγούνται μια «διεύρυνση των μετώπων της Αριστεράς», αλλά ένα πολύ ευρύτερο μέτωπο, που στον πυρήνα του θα έχει ένα νέο σοσιαλιστικό φορέα και θα θέτει πρόταση εξουσίας. Στελέχη άλλωστε του Νέου Αγωνιστή συμμετείχαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο του Αλέξη Μητρόπουλου για την περιφέρεια Αττικής. «Η δυναμική του τότε εγχειρήματος αφορούσε μια συγκεκριμένη περίοδο με μεγάλη πολυδιάσπαση, τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική», εκτίμησε ο Γιάννης Χατζηαντωνίου και τόνισε πως «θα επιθυμούσαμε μια ευρύτατη ενότητα, τόσο μεγάλη που θέτει θέμα εξουσίας».
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δηλώσουμε παραιτήσεις, γιατί δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ», είπε γλαφυρά ο Βασίλης Ασημακόπουλος. «Τους καλούμε να αλλάξουν όνομα, να κατεβάσουν τα σύμβολα και να αφαιρέσουν τη φωτογραφία του ιδρυτή από όλα τα γραφεία. Δεν μπορούν να σφετερίζονται κάποιοι την ιστορία ενός χώρου», υπογράμμισε, ενώ έστρεψε τα βέλη του σε όσους επιμένουν να αλλάξουν εσωκομματικά την κυβερνητική πολιτική: «Όσοι σύντροφοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει αριστερή πτέρυγα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, πέρα ότι πλανώνται πλάνην οικτρά, αντικειμενικά παίζουν το παιχνίδι της ηγετικής κλίκας του όλου ΠΑΣΟΚ, αντί να κινηθούν σε μια κατεύθυνση απελευθέρωσης του κόσμου και συγκρότησης ενός νέου σοσιαλιστικού χώρου», είπε.
Πυρετός διεργασιών πάντως χαρακτήρισε την εβδομάδα που πέρασε για το χώρο των ΠΑΣΟΚογενών, όπως επικράτησε να ονομάζονται τα ρεύματα που διαχωρίζουν τη θέση τους από τη σημερινή ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Έντονη φημολογία έκανε λόγο για ανακοίνωση νέου κόμματος, με πρωταγωνιστικά στελέχη τον πρώην σύμβουλο του πρωθυπουργού και πρόεδρο του IΣTAME, Νίκο Κοτζιά, τον πανεπιστημιακό Νότη Μαριά, τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο, τους ανεξάρτητους βουλευτές Σοφία Σακοράφα, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Βαγγέλη Παπαχρήστο, τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Σπύρο Παπασπύρο αλλά και το στέλεχος της Σπίθας Γ. Κασσιμάτη. Η πρώτη «πλατφόρμα» του σχήματος δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα, χωρίς να αναφέρονται ονόματα που θα πλαισίωναν το νέο κόμμα, όπου ξεχώριζε η αντιμνημονιακή σφραγίδα, χωρίς τα αιτήματα για παύση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ. Ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα έφεραν τους πρωταγωνιστές να βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με την ηγετική ομάδα του Συνασπισμού, καθώς εξετάζονταν οι δυνατότητες συνεργασιών. Οι αναμενόμενες ανακοινώσεις πάντως δεν έγιναν ποτέ, κάτι που ίσως και να οφείλεται και στην κατηγορηματική διάψευση που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών για τη συμμετοχή του στο «νέο κόμμα».
Παράλληλα, το ρεύμα της «Κοινωνική Αριστεράς» του ΠΑΣΟΚ (Αντώνης Κοτσακάς, Γιώργος Ραυτόπουλος, Σπύρος Κότσιας, Γιάννης Γκόβας) εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών των Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου, όπου καλούν από κοινού σε ένα «παλλαϊκό κίνημα ανατροπών και αλλαγών» κατά της κυβέρνησης.