Του Γιάννη Τσουκαράκη
Tη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συναυλία διαμαρτυρίας από την Επιτροπή Αγώνα Φυλής στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων, η οποία αποτέλεσε μουσικό «σταθμό» στον αγώνα που διεξάγεται για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων - Φυλής.
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων για την Αττική προβλέπει δημιουργία εργοστασίων καύσης. Ειδικά για τη Φυλή, προβλέπεται και η συνέχιση λειτουργίας της υπάρχουσας χωματερής. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυλής, στις 19 Aπριλίου κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η απομάκρυνση της χωματερής σε 2,5 χρόνια λόγω κορεσμού, το οποίο όμως δεν πρόκειται να γίνει.
Αυτό που θα κορεστεί σε 2,5 χρόνια είναι το πρώτο κύτταρο από τα 5-6 που προβλέπεται να δημιουργηθούν στην Α’ φάση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. Ήδη οι εργασίες για το δεύτερο κύτταρο έχουν σχεδόν τελειώσει. Αυτή τη στιγμή στη χωματερή υπάρχει μια τεράστια τρύπα, στην επιφάνεια της οποίας προχωρούν οι εργασίες στρωσίματος των μεμβρανών συγκράτησης των υγρών.
Οι περιβαλλοντικές μελέτες απεικονίζουν τα εργοστάσια καύσης που θα κατασκευαστούν. Φαίνεται καθαρά η πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δημιουργία εργοστασίων βιοξήρανσης. Είναι μάλιστα τόσο αποφασισμένοι, που έχουν εξαφανίσει από το χάρτη τον οικισμό Γεννηματά και ένα μεγάλο κομμάτι της Ζωφριάς γιατί η χωροθέτηση των εργοστασίων συζητιέται να είναι έξω και δίπλα στα όρια της υπάρχουσας χωματερής, σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και ανθρώπους.
Η σημερινή δημοτική αρχή, η οποία στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν θέλει να κλείσει η χωματερή, αλλά παζαρεύει και τη συμμετοχή της στα Διοικητικά Συμβούλια των εργοστασίων που θα φτιαχτούν. Ζητάει ουσιαστικά την ανταλλαγή της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος με χρήματα, που κι αυτά θα καταλήξουν στις ίδιες τσέπες που κατέληγαν χρόνια τώρα.
Τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκαν πολύπλευροι αγώνες για το σταμάτημα του εγκλήματος που συντελείται στη Δυτική Αθήνα με αποκορύφωμα τη δράση της Διαδημοτικής Επιτροπής. Πρόσφατα, μέσα από ανοιχτή συνέλευση κατοίκων και φορέων, συγκροτήθηκε ανοιχτή επιτροπή αγώνα στην οποία προϋπόθεση συμμετοχής είναι η θέληση για αγώνα και σύγκρουση με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ανεξάρτητα από πολιτική και κομματική ένταξη. Ανοιχτές συνελεύσεις κατοίκων έχουν γίνει σε όλες σχεδόν τις γειτονιές του Δήμου, όπου συγκροτήθηκαν τοπικές επιτροπές αγώνα. Αγωνιστές που συμμετείχαν στους χρόνιους αγώνες για το κλείσιμο της χωματερής, επανέρχονται στην ενεργό δράση με πρόθεση ο αγώνας να φτάσει μέχρι το οριστικό κλείσιμό της. Δυστυχώς, από αυτό το νέο ξεσηκωμό οι δυνάμεις της «επίσημης» Αριστεράς είναι απούσες.
Το ΚΚΕ παρακαλουθεί από απόσταση και περιχαρακώνεται στην «δική» του Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα η οποία όμως δεν έχει καμία δράση σχετικά με τη χωματερή. Οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι διασπασμένες στην περιοχή. Η μια ομάδα έχει ακολουθήσει τον υποψήφιο δήμαρχο για πολλά χρόνια, στη σύμπλευσή του με τον «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ και δεξιά στοιχεία, ενώ η άλλη ομάδα παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις.
Απέναντι στις ταξικές πολιτικές, όπου οι χωματερές γίνονται δίπλα σε σπίτια εργαζομένων αλλά ποτέ στην Εκάλη ή το Κολωνάκι, η απάντηση είναι πολιτική, για τη συγκρότηση κινήματος ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής στη διαχείριση απορριμμάτων. Επιδιώκεται η ενότητα με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Αττικής οι οποίοι δέχονται την ίδια επίθεση (Κερατέα, Γραμματικό κ.ά). Απέναντι στις «κωλοτούμπες» των Δημοτικών Αρχών Φυλής, Λαυρεωτικής και Μαραθώνα, αντιτάσσεται η απόφαση των κατοίκων των περιοχών αυτών να δράσουν ενωμένοι φωνάζοντας, «καμιά χωματερή, κανένα ΧΥΤΑ ποτέ και πουθενά».
Από τους κατοίκους της Φυλής διεκδικείται το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής, η απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων γύρω από τη χωματερή. Επίσης, να μη δημιουργηθεί εργοστάσιο καύσης και καμία δραστηριότητα διαχείρισης και επεξεργασίας σκουπιδιών λόγω του χρόνιου κορεσμού της περιοχής. Άμεση αποκατάσταση της περιοχής και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και ανάδειξη και προστασία του κατακερματισμένου αρχαιολογικού χώρου του Δέματος στη περιοχή της χωματερής. Διεκδικείται επίσης ανατροπή του περιφερειακού σχεδιασμού και προώθηση νέου παννατικού σχεδιασμού για τη μείωση των απορριμμάτων, τη διαλογή στην πηγή, το σχεδιασμό προγραμμάτων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, επαναχρησιμοποίησης. Απαγόρευση της εμπλοκής ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων και δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και χωρίς τη μετακύλιση του κόστους κατασκευής των έργων στους εργαζόμενους, μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών. Προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας των πολιτών και ανθρώπινες και ενιαίες συνθήκες εργασίας εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των σκουπιδιών.