Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΟΥΤΟΠΙΑ με αφιέρωμα στο λαϊκό πολιτισμό

Τεύχος 90


Κυκλοφόρησε το τεύχος 90 (Μάιος - Ιούνιος) του περιοδικού Ουτοπία, αφιερωμένο στις όψεις του λαϊκού πολιτισμού. Το αφιέρωμα διερευνά τον τρόπο ύπαρξης (ή ανυπαρξίας) του λαϊκού στις μέρες μας, τα πιθανά στοιχεία ετερολογίας του, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις που μπορούν να μετατρέψουν αυτή τη δυνάμει ετερολογία σε συνειδητή και συγκροτημένη ετεροπραξία.



Επίσκεψη Παπανδρέου στη Σόφια με αιχμή τους αγωγούς ενέργειας

Βαθύ παρασκήνιο φαίνεται να έχουν οι ενδοβαλκανικές συμφωνίες στο ενεργειακό πεδίο. Η «επιδημία» για την προστασία του περιβάλλοντος που ήρθε πέραν του Ατλαντικού και φυσικά δεν αφορά στο περιβάλλον, φαίνεται να ενταφιάζει τον «ανατολικο-ορθόδοξο πετρελαιαγωγό», όπως έχει ονομαστεί το έργο λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.



Νομιμοποιούνται τα κολέγια - μαϊμού!

Με το μοίρασμα των αδειών από το υπουργείο Παιδείας σε 30 κολέγια ολοκληρώθηκε η αναγνώριση και ενσωμάτωση των «μαγαζιών» αυτών στην ελληνική εκπαίδευση.



Φαντάροι κατά τρόικας!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ


                                           (φωτό: http://endiaferon.wordpress.com/)
Το Πριν δημοσιεύει κείμενο υπογραφών που έστειλαν στο Δίκτυο Σπάρτακος εκατοντάδες φαντάροι από 66 μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ενάντια στη χούντα κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΔΝΤ - ΕΕ!

Το πέταγμα της πεταλούδας

Μια πεταλούδα εγκλωβισμένη στο δωμάτιο δεν ήξερε πώς να πετάξει ανάμεσα στα ανοίγματα των παραθύρων και να φύγει. Είχε μια φυσική βεβαιότητα για τις τροχιές της, που δεν την αμφισβητούσε καμία πραγματικότητα τουλάχιστον όσον αφορά στο σχέδιο των πτήσεών της.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ

Διάσπαση του ΣΥΝ και "Δημοκρατική Αριστερά"



Η "ΑΝΑΝΕΩΣΗ" ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς από τα στελέχη της πρώην «Ανανεωτικής Πτέρυγας» σηματοδοτεί την αναγέννηση στη μετά ΔΝΤ εποχή της οικονομικής κρίσης εκείνου του ιστορικού ρεύματος της Αριστεράς, που αναζητά δημιουργικό ρόλο στο αστικό σύστημα εξουσίας. Ξεκινώντας με την ψήφιση άρθρων του ασφαλιστικού της τρόικας, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη διαγράφει τροχιά δορυφοροποίησης γύρω από το ΠΑΣΟΚ.



Η νεότερη τζαζ δισκογραφική παραγωγή





 Οι παρακάτω προτάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κυκλοφοριών που κινούνται στο χώρο της διεθνούς τζαζ από τα τέλη του 2008 έως και τις πρώτες κυκλοφορίες του 2010. Σε αυτές οι ακροατές θα βρουν τόσο φρέσκιες προτάσεις από την ανερχόμενη ευρωπαϊκή σκηνή, δίσκους αναφοράς στη world jazz, σημαντικές επανεκδόσεις όσο και μοντέρνες προσεγγίσεις αυτής της τόσο μοναδικής μουσικής. Τζαζ για όλα τα γούστα λοιπόν και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο, να γνωρίσουμε τη σημερινή τζαζ σε όλες τις εκφράσεις.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ

Απαγορεύονται οι αυξήσεις



Απαγορεύονται οι διεκδικήσεις, απαγορεύεται να απεργήσεις, τώρα απαγορεύονται και οι αυξήσεις! Με την τροπολογία που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και Εργασίας, Α. Λοβέρδου, οι αποφάσεις μεσολάβησης ή διαιτησίας για συλλογικές διαφορές θα είναι άκυρες αν επιδικάσουν αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται στην κατάπτυστη Eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας. Οι εργοδότες έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν τους μισθούς ακριβώς ίδιους για τρία χρόνια (όπως προβλέπει η εθνική σύμβαση) την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 5%, εκβιάζοντας ότι ακόμη και αν προσφύγουν οι εργαζόμενοι στη διαιτησία, δεν θα καταφέρουν τίποτα.

Η τρόικα θέλει να πάρει και τη ΔΕΗ!

Λιτότητα επ’ αόριστον (και ασφαλώς, πέρα από το 2012, που ορισμένοι αφελείς ελπίζουν ότι θα τελειώσει ο εφιάλτης), μαζικές ιδιωτικοποιήσεις της εναπομείνασας δημόσιας περιουσίας, αλλά και χοντρό δούλεμα περιλαμβάνει το μενού της νέας επίσκεψης που πραγματοποιεί η τρόικα στην Ελλάδα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ


Φορέας υποτέλειας το ΠΑΣΟΚ

Τρομερής έκτασης είναι η ζημιά στα συμφέροντα των εργαζομένων που προκαλεί και θα συνεχίσει να προκαλεί η κυβέρνηση Παπανδρέου όσο θα βρίσκεται στην εξουσία. Δεν θα κουραστούμε να υπογραμμίζουμε ότι πρόκειται για την πιο επιθετική κυβέρνηση του κεφαλαίου που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα – κοινωνικά σαφώς πιο αντιδραστική από τη δικτατορία του Μεταξά, τη μετεμφυλιακή Δεξιά ή τη χούντα των συνταγματαρχών σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Νόμος...αναπτυξιακός για το κεφάλαιο.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού νόμου. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί τέλος Αύγουστου- αρχές Σεπτέμβρη, νέα πρωτοφανή προνόμια δίνονται στο κεφάλαιο.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΤΣΙΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ-Ανανεωτική Αριστερά: Η πολύ ενότητα διχάζει

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς και φιλόδοξους λύτες εξελίσσεται η κατάρτιση των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Συνασπισμός, «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης», ΣΥΡΙΖΑ και Αλέκος Αλαβάνος διαμορφώνουν ένα μωσαϊκό αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων και τακτικών ελιγμών που ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς η ονοματολογία έχει ανάψει για τα καλά, την ίδια ώρα που στο κάδρο μπαίνει σαν σφήνα η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο λεγόμενος σοσιαλιστικός χώρος από τους διαγραμμένους του ΠΑΣΟΚ. Όλοι μιλούν για ενότητα και ευρύτερες συσπειρώσεις, στην πραγματικότητα όμως διεξάγεται ένας χαμηλής έντασης «πόλεμος» για την επικράτηση των υποψηφίων, αφήνοντας εκτός συζήτησης πολιτικά ζητήματα πέραν του μνημονίου και της αυτονόητης απόρριψής του.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Ιδιοκτησία ή θάνατος

Ούρλιαζε, χτυπιόταν ένας από τους φορτηγατζήδες που είχαν συγκεντρωθεί την Πέμπτη έξω από το υπουργείο Μεταφορών, απελπισμένος δεν μπορεί πια να κληροδοτήσει στα παιδιά του ένα άυλο, αλλά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο: τη χρυσοπληρωμένη άδεια φορτηγού. «Τι θ’ αφήσω στα παιδιά μου; Τι θ’ αφήσω στα παιδιά μου;» έλεγε και ξανάλεγε.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

Wikileaks-Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ

Μια απειροελάχιστη γεύση από τις καθημερινές φρικαλεότητες των στρατευμάτων κατοχής στο Αφγανιστάν –ικανή όμως να προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή– προσέφερε την περασμένη εβδομάδα η ηλεκτρονική σελίδα Wikileaks.


ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

"Δεύτερος γύρος" και Αριστερά

Αριστερή αντικαπιταλιστική στροφή ή ενσωμάτωση των αγωνιστικών διαθέσεων στους ελιγμούς του συστήματος;

Ποια πρέπει να είναι η πολιτική γραμμή της Αριστεράς μετά τον «πρώτο γύρο» των αγώνων, που ακόμη δεν έχουν βάλει «τελεία», όπως πολλοί υποστηρίζουν. Ο «δεύτερος γύρος» δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά για νίκες απαιτείται ταξική οριοθέτηση και ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.




ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Δήμος βιαιοπραγεί κατά πολιτών

Μετά την αποκάλυψη των έργων υποβάθμισης (κατασκευής άτυπου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων), που γίνονται από τη δημοτική αρχή του Α. Παχατουρίδη, σε χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου, στο Περιστέρι, αλλά και την ανυποχώρητη στάση των κατοίκων, η δημοτική αρχή δεν δίστασε να προχωρήσει στη άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας, εναντίον των κατοίκων του Περιστερίου.

                                           Δείτε:  http://sosalsos.files.wordpress.com

ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ

Φορτηγά: ¨Ολα στις εταιρείες

Στο αυταρχικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης κατέφυγε τελικά, την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει και να σπάσει το απεργιακό μέτωπο των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσης, οι οποίοι τάσσονται ενάντια στη λεγόμενη «απελευθέρωση» των «κλειστών επαγγελμάτων».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Εργατική συγκέντρωση στη ΔΕΘ, απάντηση σε κυβέρνηση-τρόικα και «συνδικαλισμό α λά ΔΝΤ» της

Στο φόντο των νέων αντεργατικών και αυταρχικών μέτρων της κυβέρνησης που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και τον ΟΜΕΔ και εδραιώνει την καταστολή και την απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος, αναπτύσσεται μια πλατιά συζήτηση σε πολλά πρωτοβάθμια σωματεία και στους κατά τόπους συντονισμούς που έχουν συγκροτηθεί για το μέλλον των αγώνων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Οι δoσίλογοι της Κατοχής ζουν ανάμεσά μας.

Το νέο μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου Απόψε δεν έχουμε φίλους (εκδόσεις Μεταίχμιο) συνιστά ένα ακόμη πειστήριο για τη στροφή της ελληνικής λογοτεχνίας από τον ατομικό στο συλλογικό κόσμο. Ξεκινώντας από το παρόν, η διήγηση απλώνεται με κριτική και αιρετική ματιά στο ιστορικό παρελθόν, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.



ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ

To νόημα του κομμουνισμού σήμερα

Οι διαξιφισμοί μεταξύ των Άλεξ Καλλίνικος, Τζον Χόλογουεϊ και Σλάβοϊ Ζίζεκ για τις απελευθερωτικές ιδέες και για μαρξιστικές έννοιες, όπως η φύση της εργασίας, κέρδισαν το ενδιαφέρον στο πρόσφατο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Αγγλίας.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΡΟΛΛΙΟΣ

Γκαράζ... προθάλαμος για το Α’ Νεκροταφείο

Νέο πλήγμα ετοιμάζεται να καταφέρει το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων κατά των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου στην πόλη των Αθηνών. Το νέο θύμα της ανάλγητης πολιτικής τους είναι η πλατεία που βρίσκεται μπροστά στην είσοδο του Α’ Νεκροταφείου στη συνοικία του Μετς, την οποία προορίζουν για τετραώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης!





Η διπλωματία των πυρηνικών ενισχύει την Τουρκία

Οξύνεται η ένταση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών με την Τεχεράνη, με την ΕΕ να υιοθετεί και αυτή, μετά τις ΗΠΑ, νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ να προειδοποιεί ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες οι ΗΠΑ θα «χτυπήσουν» δύο κράτη της Μέσης Ανατολής.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

Η απόφαση της Χάγης αλλάζει το χάρτη του κόσμου

Ληξιαρχική πράξη θανάτου του έθνους κράτους και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιόητας, τις αρχές δηλαδή επάνω στις οποίες στηριζόταν το διεθνές σύστημα εδώ και αιώνες, αποτέλεσε η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης να κρίνει νόμιμη τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.


ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

Απεργία Βυτιοφορεων: Δεν πέρασε το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

Ενα μεγάλο και περήφανο «όχι» είπαν οι βυτιοφορείς στις τρομοκρατικές απειλές της κυβέρνησης που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που διέθετε προκειμένου να κάμψει την απεργία τους.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ