Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Χαϊνηδες: Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο έτσι!

Ο Δημήτρης Αποστολάκης μιλάει εκ μέρους των Χαΐνηδων , με αφορμή το νέο διπλό τους άλμπουμ Αγροκτηνοτροφικά και μητροπολιτικά. Εκτός από μουσικός , συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σπουδαίους στιχουργούς και τους διανοούμενους της εποχής. Αναζητεί το ωραίο. Δεν ξεχωρίζει την τέχνη από την επιστήμη, τη ζωή και την πολιτική. Οι Χαΐνηδες θα παίξουν στο Φεστιβάλ Αναιρέσεων , το Σάββατο 4 Ιούνη, στην Αθήνα.



Συνέντευξη στη Μαριάνθη Πελεβάνη

Αναιρέσεις: Σημαντικές συμμετοχές από την ελληνική σκηνή

  Τα συγκροτήματα και οι δημιουργοί που ολοκληρώνουν τα φετινά προγράμματα των Αναιρέσεων, είναι δίχως άλλο εξαιρετικές περιπτώσεις η κάθε μία στο χώρο αναφοράς της. Ο Σπύρος Γραμμένος με τη σαρκαστικά κριτική τραγουδοποιία του, ο Στάθης Δρογώσης με το ροκ λυρισμό του και οι Burger Project που αποτελούν τον ορισμό του πάρτι συγκροτούν μια άκρως νεολαιίστικη πρόταση. Οι Δάρνακες με το βαλκανικό τους fusion, οι Mode Plagal  με την τζαζ προσέγγιση τους στη παράδοση  και οι Yannies με το πολύμορφο πρόγραμμα τους προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα μουσικών προτάσεων. 



Από τις φετινές Αναιρέσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Active Member, ένα συγκρότημα που δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο B.D.Foxmoor  και η Sadahzinia, αυτή τη φορά μαζί με μια πλήρη μπάντα και 2 djs θα βάλουν φωτιά στη σκηνή του φεστιβάλ.
Στις Αναιρέσεις θα συμβούν και δύο σπουδαίες καλλιτεχνικές συναντήσεις: Η πρώτη αφορά –τη μετά από αναμονή πολλών χρόνων για τους θαυμαστές τους– συνάντηση της Μελίνας Κανά με τη Λιζέτα Καλημέρη, οι οποίες μαζί με τον Μιχάλη Παπαζήση μας επιφυλάσσουν μία απολαυστική και πολύ ξεχωριστή συνεργασία.



Αναιρέσεις 2011: Διεθνής συνάντηση των μουσικών της αντίστασης


Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στην παρουσίαση ενός πλούσιου προγράμματος, αλλά φιλοξενεί για πρώτη φορά μια διεθνή συνάντηση μουσικών της αντίστασης. Αυτή η ιδέα, που μας απασχολούσε τα τελευταία 2 χρόνια στο πλαίσιο μιας φιλοσοφίας υπέρβασης της λογικής που χαρακτηρίζει σχεδόν όλα τα φεστιβάλ νεολαίας, δηλαδή των καλών συναυλιών από αξιόλογους δημιουργούς, παίρνει σάρκα και οστά στη φετινή διοργάνωση.








ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ

Αναιρέσεις 2011: Πλούσιο και επίκαιρο το πρόγραμμα

Συζητήσεις και ομιλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  
Εξαιρετικά αναβαθμισμένο και ενδιαφέρον θα είναι και φέτος το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων - συζητήσεων των Αναιρέσεων. Στην Αθήνα, η συζήτηση που θα ανοίξει στο πρόγραμμα στις 7 μ.μ. καταπιάνεται με τα κινήματα και τις εξεγέρσεις σε ολόκληρο τον κόσμο: Από τις αραβικές εξεγέρσεις μέχρι το Ουισκόνσιν και από την πλατεία Ντελ Σολ της Μαδρίτης στο Σύνταγμα και σε όλη την Ελλάδα. Θα τοποθετηθεί ο Jallouli Ali εκ μέρους του ΚΚ Εργατών Τυνησίας με προσωπική συμβολή στην εξέγερση, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος και μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ, που βρέθηκε μέσα στη φωτιά των εξεγέρσεων και η Σοφία Τσάδαρη από το ΚΣ της νΚΑ, που θα αναδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο της νέας γενιάς. Οι Ισπανοί Boikot θα μοιραστούν την εμπειρία τους από το κίνημα των Indignados.




ΘΑΝΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ

Μιλτιάδης Πασχαλίδης: «Υπάρχει μια πυριτιδαποθήκη που κάποια στιγμή θα εκραγεί»

Σπούδαζε στην Κρήτη όπου συνάντησε τους Χαΐνηδες και συμμετείχε στον πρώτο τους δίσκο το 1991. Το 1995 ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, το Παραμύθι με λυπημένο τέλος. Από «τα μπλουζ της άγριας νιότης» στα φοιτητικά ροκ και, σιγά σιγά, μέσω της κρητικής παράδοσης, στο έντεχνο. Στα τραγούδια του συνυπάρχουν το κλασικό ροκ με την ελληνική ποίηση και οι κρητικές δοξαριές με τα ηλεκτρικά σόλα. Πλέον υπάρχει και θυμός, αφού «έχουμε πόλεμο» όπως λέει. Ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης θα εμφανιστεί στις Αναιρέσεις, μαζί με τους Χαΐνηδες, το Σάββατο 4 Ιούνη.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΕΛΕΒΑΝΗ


Θέμα: Στον ιστό του νέου Μνημονίου

Όργιο ωμών εκβιασμών από ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΔΝΤ

Zητούμενο η συναίνεση

Ποτέ άλλοτε τόσοι κυνικοί εκβιασμοί δεν είχαν διατυπωθεί από τόσα διαφορετικά κέντρα σε πλήρη συντονισμό. Την αρχή έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός – εντολοδόχος βιομηχάνων, ΕΕ και ΔΝΤ, με το υπονοούμενο που άφησε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο – ένα εφιαλτικό πακέτο μέτρων λεηλασίας και ξεπουλήματος, για την διενέργεια δημοψηφίσματος. Το μήνυμά του ήταν, ή το δέχεστε ή στήνω κάλπες.



ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ 

Ο ποιητής θα αδράξει το λυγμό των ατίμων, των σκλάβων το μίσος*

Η Κομμούνα του Παρισιού δεν ενσάρκωσε μόνο ένα νέο τύπο κράτους, αλλά αποκάλυψε κι ένα ιστορικά πρωτόγνωρο τύπο δημοκρατίας, την εργατική δημοκρατία των αυτοκυβερνόμενων μαζών. Η Κοµµούνα εγκαθίδρυσε µια ριζικά καινούργια στην ιστορία µορφή διαλεκτικής συνάρθρωσης της άµεσης µε την αντιπροσωπευτική εργατική δηµοκρατία.





ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΟΥΛΗΣ

Το ανέκδοτο του «κράτους δικαίου» στις ΗΠΑ


Ο διασυρμός του Στρος Καν και η «αμερικανολάγνα» αρλουμπολογία.



Ακόμη ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την ελληνική κοινωνία: ο θαυμασμός για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης των ΗΠΑ! Από την τηλεοπτική προβολή των πρώτων εικόνων διασυρμού του Στρος Καν μέχρι σήμερα, άφθονα χείλη αναμασούν την ανόητη επωδό: «Εκεί υπάρχει νόμος και όλοι είναι ίσοι απέναντί του- την πληρώνουν και οι ισχυροί». 



ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Αδίστακτοι εκβιαστές


Φιάσκο αποδείχθηκε τελικά για τους κυβερνητικούς στόχους η φαιδρή φαρσοκωμωδία της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία συγκλήθηκε κατ’ απαίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Μοναδικός στόχος αυτής της σύσκεψης ήταν αφενός να πιεστεί περισσότερο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς να συναινέσει φραστικά στο Μνημόνιο και στην πολιτική που απορρέει από την εφαρμογή του και αφετέρου να δώσει κάποια προπαγανδιστικά επιχειρήματα στον πρωθυπουργό ότι δήθεν αυτός επιδιώκει τη συναίνεση, αλλά φταίει ο Α. Σαμαράς που την αρνείται.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Θ. Μπαλασόπουλος: Ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής


Συνέντευξη στο Γιώργο Λαουτάρη


Στο επίκεντρο βαθύτερων διεργασιών και ανακατατάξεων βρέθηκε η ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ μετά την ανακοίνωσή της, στην οποία δήλωνε την απόσχισή της από το ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής της παράταξης και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής στην ΠΟΕ-ΟΤΑ εξηγεί στο Πριν πώς οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, δηλώνει ότι δεν ψάχνει για πολιτική στέγη και καλεί άλλους φορείς σε ένα κοινωνικό μέτωπο ενάντια στο Μνημόνιο και όσους υπηρετούν την πολιτική του.


Όταν οι «αγανακτισμένοι» έγιναν κίνημα


«Νεολαία χωρίς μέλλον, χωρίς σπίτι, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σύνταξη, χωρίς φόβο» είναι τα δικά τους λόγια και περιγράφουν τις ρίζες μίας κινητοποίησης που μόνο αταξική δεν μπορείς να τη χαρακτηρίσεις.


Οι «Indignados» μεταφράστηκαν από όλα τα ελληνικά Μέσα ως αγανακτισμένοι. Και η ονομασία αυτή επικράτησε και στο διαδίκτυο. Όμως αυτό που δεν είναι εύκολο να μεταφέρει στην μετάφραση όποιος γνωρίζει τις λέξεις, είναι ότι η λατινική ρίζα της ονομασίας τους έχει σαν συνθετικό της τη λέξη αξιοπρέπεια.




                                     
                                               Φωτό:  Κυριακή 29 Μαϊου 
                                             

Γράφουν οι: Θάνος Ανδρίτσος
                      Κατερίνα Σταυρούλα 

Ο κόσμος στις πλατείες και το ερώτημα της Αριστεράς

Ούτε απόρριψη, ούτε καπέλωμα 

Άλλο πάλι και τούτο! Nα κατεβαίνουν στο δρόμο τον Μάη του 2011 δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις ελληνικές πόλεις. Χωρίς να καλούνται με «υπεύθυνο τρόπο» από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Χωρίς να «διευκολύνονται» από τη συνεργασία και τη σύμπραξη των οργανωμένων φορέων της Αριστεράς, μαζί με ολίγον αριστερό ΠΑΣΟΚ. Κοίτα να δεις που εκτός από τα ίδια και τα ίδια πολιτικά πρόσωπα, τους παραδοσιακούς ή ανακυκλωμένους πολιτικούς σχηματισμούς, η κοινωνία μπορεί και συγκροτεί νέους πόλους αντίστασης στο δρόμο και στον αγώνα.




ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

Ανατροπή των εκβιασμών και της μνημονιακής πολιτικής


Το μέλλον θα κριθεί στους δρόμους και όχι στους διαδρόμους

Οι υστερικές κραυγές της τρόικας και του αστικού Τύπου περί «ναυαγίου» της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, όπως και οι μύδροι κατά του «ανεύθυνου» Α. Σαμαρά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κρύψουν από τα μάτια του λαού το γεγονός ότι το «πλοίο της αγάπης» μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, Ντόρας και πιθανόν Φ. Κουβέλη, ναυπηγείται με δυσκολίες μεν, αλλά μεθοδικά πίσω από τις κουρτίνες του Προεδρικού Μεγάρου. Η τρόικα και οι αδίστακτοι τραπεζίτες, φυσικά και τα θέλουν όλα, εδώ και τώρα.



ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Σπέρνοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό

   «Υπάρχουν και καλές κινητοποιήσεις, και τις θέλουμε». Αυτό θα μπορούσε να είναι το σύνθημα των καθεστωτικών ΜΜΕ στη γενναιόδωρη κάλυψη των συγκεντρώσεων των «Αγανακτισμένων», που ξεκίνησαν την Τετάρτη 25 Μαϊου, με καλέσματα μέσω ίντερνετ, που βρήκαν μαζική ανταπόκριση σε όλη την Ελλάδα, γέμισαν τον κόσμο με αισιοδοξία και δημιούργησαν ελπίδες.

«Οι πλατείες ήταν γεμάτες» κολάκευε τους «αχρωμάτιστους» πολίτες ο Πρετεντέρης στην εφημερίδα Τα Νέα, επιβραβεύοντας τα α-κομμάτιστα, α-καπέλωτα, α-καθοδήγητα αντανακλαστικά του πλήθους. Την ίδια στιγμή εξήρε την πολυδιάσπαση, την εξατομίκευση, τον κοινωνικό αυτοματισμό, αποδίδοντας εύσημα ανεξαρτησίας σε όσους γιουχάισαν τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ το βράδυ της Τετάρτης. 


Φιάσκο στο Προεδρικό ανατροπή στο δρόμο!





Ολος ο θίασος βγήκε επί σκηνής αυτή την εβδομάδα: «Δραματική» σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, Κομισιόν, ευρωομάδα, ΣΕΒ, Ντοροκουβελοκαρατζαφέρηδες – μέχρι και η... «Εδώ ΔΝΤ! Εδώ ΔΝΤ!» εκφωνήτρια της Κομισιόν Μαρία Δαμανάκη, ως και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αυτοπροσώπως! Όλο αυτό το «τσούρμο» επιστρατεύθηκε ή κινητοποιήθηκε πρωτοβουλιακά υπερασπιζόμενο τα συμφέροντά του προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση Παπανδρέου να περάσει το νέο κύμα άγριων αντιλαϊκών μέτρων και να ξεπουλήσει έναντι πινακίου φακής ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία.


Είδες η ΕΟΚ; Μας χρεοκοπεί!


Δεν τη γλιτώνει πλέον με τίποτα τη χρεοκοπία η Ελλάδα. Τα κατάφερε ο Γιώργος Παπανδρέου! Πήρε το δημόσιο χρέος από την κυβέρνηση Καραμανλή στο 115% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβρη του 2009 και μέσα σε ενάμιση χρόνο, με την πολιτική του Μνημονίου το εκτίναξε στο... 154% του ΑΕΠ στο τέλος Μαρτίου του 2011!