Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πιο δύσκολα στην αρχή, πιο μακριά στον προορισμό


Και στην Αργεντινή η επιμονή στο ΔΝΤ, η αυστηρή προσαρμογή στη λιτότητα και η θηλιά του χρέους θεωρούνταν μονόδρομος και κάθε άλλη προοπτική συνώνυμη του θανάτου, της απομόνωσης και της εξαθλίωσης. Κι εκεί, ο συσχετισμός δυνάμεων φάνταζε αμείλικτος. Και όμως ήρθε η ορμή της εξέγερσης να επιβάλει το δικό της νόμο, τη δική της λογική για την ιστορία.


του Θάνου Ανδρίτσου

Εκλογές ΗΠΑ: Οι ρεπουμπλικάνοι δείχνουν τα δόντια τους

Εξτρεμιστές της Δεξιάς και της θρησκείας επενδύουν στην κρίση

ΟΜιτ Ρόμνι, εξηντατετράχρονος κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης, πήρε την πρώτη του νίκη στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβας για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων με προβάδισμα μόλις οκτώ ψήφων από το δεύτερο υποψήφιο, Ρικ Σαντόρουμ, πρώην γερουσιαστή της Πενσυλβανίας, καταγράφοντας ίσως το πιο οριακό αποτέλεσμα εκλογικής διαδικασίας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του πόσο διχασμένο φάνηκε το εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικάνων της πολιτείας, με τον Ρόμνι να κερδίζει 30.015 ψήφους και το 24,6% του εκλογικού σώματος, τον Σαντόρουμ 30.007 ψήφους. Ακολούθησαν ο τεξανός Ρον Πολ με 26.219 ψήφους και 21,4%, ο Νιούτ Γκρίνγκριτσ με 13,3%, ο κυβερνήτης του Τέξας Νικ Πέρι με 13,3% και η βουλευτής της Μινεσότα Μισέλ Μπάκμαν με 5%.


Της Κατερίνας Σταυρούλα

Διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων για το θεαθήναι


Στη δημιουργία εντυπώσεων αποσκοπεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης του Παλαιστινιακού καθώς επιχειρεί να σπάσει τη διεθνή απομόνωση και να δείξει ότι δεν αδιαφορεί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Έτσι, λίγο πριν τις συνομιλίες, το σιωνιστικό κράτος επικύρωσε την ανέγερση νέων εποικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.



της Κατερίνας Κιτίδη

Επανεκλογή Ομπάμα μέσω στενών του Χορμούζ;


Ηρθε η ώρα να επιτεθούμε στο Ιράν» γράφει στο τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού Φόρειν Αφέαρς ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, Μάθιου Κρένιγκ. Ειδικός σύμβουλος του αμερικανού υπουργού Αμυνας, ο καθηγητής Κρένιγκ διατυμπανίζει οτι «μια προσεκτικά σχεδιασμένη επίθεση εναντίον της Τεχεράνης θα μπορούσε να μετριάσει τις πιθανές επιπτώσεις και να απαλλάξει τον κόσμο από μια απαράδεκτη απειλή». Η άποψη αυτή φαίνεται πλέον να κερδίζει συνεχώς έδαφος και στο Λευκό Οίκο, σε βάρος εκείνων που πιστεύουν ότι η Αμερική θα πρέπει να μάθει να συμβιώνει με ένα πυρηνικό Ιράν, δεδομένων των κινδύνων της οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας που συνεπάγεται μια επιχείρηση βομβαρδισμού.


του Μιχάλη Ψϋλου


Μια δεκαετία μετά, ένα παγκόσμιο Αργεντινάζο


Η πτώχευση του 2001 δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη με διαρθρωτικούς όρους. Ως αποτέλεσμα των σοβαρών δομικών προβλημάτων η κυβέρνηση της Χριστίνα Κίρχνερ παρά τη θριαμβευτική εκλογή της αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κυβερνητική κρίση, ενώ ήρθε σε σύγκρουση με τα γραφειοκρατικά συνδικάτα και τους επαρχιακούς κυβερνήτες.



του Χόρχε Αλταμίρα