Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κόσοβο: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ διόρισε την… πρόεδρο!


Τόπο στα νιάτα αποφάσισε να κάνει η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στο προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, μετά την απόφαση του συνταγματικού του δικαστηρίου, ότι υπήρξαν παρατυπίες κατά τη διαδικασία εκλογής του Μπεντζέτ Πατσόλι, πολυεκατομμυριούχου με ελβετική υπηκοότητα, από τη Βουλή στο αξίωμα του προέδρου της χώρας. Μπροστά όμως στη διαφαινόμενη παράταση της πολιτικής αστάθειας, ο αμερικανικός παράγοντας που πάντα φροντίζει για αυτά τα ζητήματα, με αποφασιστική του παρέμβαση έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.




ΜΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ

Καταργούν τις φοροαπαλλαγές


Σούβλισμα ...μισθών και επιδομάτων έρχεται μετά το Πάσχα με επτά αντεργατικά μέτρα, που προβλέπουν ψαλίδισμα κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις και παροχές και αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.Αυτό στοχεύει στην απόσπαση από τους εργαζομένους ενός σημαντικού κομματιού του παραγόμενου τους πλούτου, προκειμένου να συμπληρωθεί η πίτα των 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.




ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

Μαύρες μέρες θα φέρει η αναδιάρθρωση του χρέους

Οποιοδήποτε σχέδιο πτώχευσης κι αν εφαρμοστεί θα συνοδευτεί από νέα μέτρα λιτότητας
Το θέμα δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά το πότε θα γίνει και επίσης η μορφή που θα πάρει! Αυτή είναι η πραγματικότητα έναν ακριβώς χρόνο μετά την επίσημη προσφυγή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου στον κατ’ ευφημισμό «μηχανισμό διάσωσης» ΔΝΤ – ΕΕ, κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα Μνημόνιο ή χρεοκοπία. Δώδεκα μήνες μετά και αφότου έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τέσσερα μνημόνια η κήρυξη χρεοκοπίας είναι προ των πυλών και θέμα λίγων εβδομάδων.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Η Αριστερά απέναντι στη μετανάστευση


Αμηχανία χαρακτηρίζει την Αριστερά μπροστά στο μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα της ιστορίας, που λόγω της κρίσης αποκτά νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Φαινόμενο αντιφατικό, η μετανάστευση στο έδαφος του καπιταλισμού αποκτά αντιδραστικό χαρακτήρα. Η πάλη υπέρ των μεταναστών δεν πρέπει να κρύψει την πάλη κατά τη μετανάστευσης, όπως ακριβώς ο αγώνας υπέρ των ανέργων δεν υποκαθιστά τον αγώνα κατά της ανεργίας.



                                                «Σεβασμό στο δικαίωμα της απεργίας» ζητούν 10.000 διαδηλωτές στο Παρίσι, σε απεργία των «χωρίς χαρτιά» τον Νοέμβριο του 2009. Πηγή:
Photothèque rouge


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 

Μια βασιλική γαμήλια φούσκα



Μες στην καρδιά της κρίσης, η βρετανική μοναρχία και η κυβέρνηση προχωρούν σε ένα όργιο σπατάλης, επίδειξης πλούτου και περιφρόνησης των αναγκών και της αγωνίας όχι μόνο των υπηκόων τους αλλά και όλης της ανθρωπότητας. Ενώ τα βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα «ραίνουν» με βόμβες τη Λιβύη, τα διεθνή ΜΜΕ προμοτάρουν και επιβάλλουν ένα πανάκριβο υπερθέαμα, μια βασιλική γαμήλια φούσκα.



ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

Ακροδεξιά άνοδος στην Φινλανδία

Τις ευρύτερες τάσεις αντιδραστικοποίησης του πολιτικού συστήματος λόγω της οικονομικής κρίσης αντανακλά η σημαντική άνοδος στις πρόσφατες εκλογές του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, οι οποίοι κατέκτησαν 39 έδρες από 5 που κατείχαν στην προηγούμενη Βουλή των 200 αντιπροσώπων.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Η πολλαπλή χρησιμότητα των βαρβάρων...

 Ποικίλο το «μενού» της ποδοσφαιρικής επικαιρότητας – κάτι σαν πλούσιο πασχαλινό τραπέζι... Σταχυολογούμε: Πρώτο, ο Ολυμπιακός γιορτάζει τον τίτλο του πρωταθλήματος κι οι τέσσερις επόμενες ομάδες της βαθμολογίας ετοιμάζονται για τα πλέι οφ – έναν θεσμό που «γεννήθηκε» μόνο και μόνο για να εισρεύσουν μερικά λεφτά παραπάνω στα ταμεία των ομάδων. Δεύτερο, ο περσινός πρωταθλητής Παναθηναϊκός προσπαθεί να βρει «όρεξη» εν όψει πλέι οφ, μαζεύοντας ταυτοχρόνως τα κομμάτια της θρυμματισμένης «πολυμετοχικότητας».


                                                       του Κ. Μητρόπουλου από Τα Νέα 
                                          
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ 

Σε ανεξάρτητη Πρωτομαγιά ανατροπής καλεί ο Συντονισμός Σωματείων


Στην πρώτη κρίσιμη πανεργατική αναμέτρηση μετά την εξαγγελία του νέου αντεργατικού πακέτου της κυβέρνησης Παπανδρέου, στο πλαίσιο της «Συμφωνίας για το ευρώ» εξελίσσεται η Εργατική Πρωτομαγιά την ερχόμενη Κυριακή, με τον κόσμο της εργασίας να ξεχειλίζει από θυμό και αγανάκτηση για την ανελέητη επίθεση που δέχεται η ζωή του και με διάθεση αυτά τα συναισθήματα να μεταφραστούν σε μια μεγάλη εργατική απάντηση, που θα ταράξει τα φαινομενικά «γαλήνια νερά» του καθεστωτικού συστήματος. Όλες οι μεγάλες πόλεις της χώρας, αναμένεται να ξεχειλίσουν από οργισμένα ποτάμια εργαζομένων, νεολαίας, άνεργων, απολυμένων, συνταξιούχων, στέλνοντας μήνυμα ανυπακοής και αποφασιστικού αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης και της πιο αντιδραστικής κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Η Συρία και το κουτί της Πανδώρας


Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, στα τέλη Ιανουαρίου, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσσαντ διαβεβαίωνε ότι η Συρία δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις λαϊκές εξεγέρσεις στις υπόλοιπες αραβικές χώρες. Δύο μήνες μετά, η χώρα του έχει εξελιχθεί σε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και χιλιάδες διαδηλωτές, με τη Διεθνή Αμνηστεία να κάνει λόγο για 200 νεκρούς και 1.000 τραυματίες. Αν και τα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων είναι αντιφατικά, «πολύ αίμα έχει χυθεί για μια εξέγερση, η έκβαση της οποίας παραμένει αβέβαιη», όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

Προς σίγουρη χρεοκοπία


Δεν υπάρχει περίπτωση πλέον η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, από τη στιγμή που οι Γερμανοί τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και τραπεζικής ηγεσίας φαίνεται ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν στο βήμα αυτό πριν από τον Ιούνιο του 2013, αλλάζοντας τη γραμμή που είχαν μέχρι τώρα. Το βέβαιο είναι πως η χρεοκοπία αυτή, τους όρους και τη χρονική στιγμή της οποίας θα καθορίσει το Βερολίνο, θα γίνει πιο οργανωμένα από όσο φαντάζονται πολλοί και σίγουρα όχι με ηλεκτρονικά μηνύματα διαφόρων αγγλοαμερικανών κερδοσκόπων σαν αυτή τη γελοία, αλλά χρυσοφόρα πιθανότατα για τους οργανωτές της, ιστορία που αναστάτωσε την Τετάρτη την Ελλάδα.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Πτώχευση και της κυρίαρχης αστικής πολιτικής

Πρωτοφανής λαϊκή οργή και απονομιμοποίηση των διαχειριστών της εξουσίας

Εικόνα διπλής κατάρρευσης παρουσιάζει το αστικό κέντρο διαχείρισης της κρίσης, το οποίο κυρίως είχε συσπειρωθεί γύρω από τη γραμμή του Μνημονίου. Πρόκειται για κατάρρευση οικονομική και πολιτική.
Την οικονομική διάλυση τη βλέπουμε όλοι, καθώς η ανοιχτή πτώχευση της χώρας (όπως και αν τη βαφτίσουν) θεωρείται πλέον δεδομένη, με μόνο σημείο διαπραγμάτευσης το χρόνο και τον τρόπο που θα εκδηλωθεί, έτσι ώστε να μη θιγούν τα συμφέροντα των πλέον ισχυρών πολυεθνικών κεφαλαίων. Το Μνημόνιο χρεοκοπεί μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων Ελλήνων.






ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Ιδιωτικοποιήσεις: Ο Ιούδας (ξε)πουλούσε υπέροχα!

  
Σε όργιο ιδιωτικοποιήσεων προχωρά η κυβέρνηση, που φαίνεται αποφασισμένη να εκχωρήσει σε ιδιώτες και τα... τελευταία ιμάτια των δημόσιων επιχειρήσεων με στόχο να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ. Εντυπωσιασμένο από το πρόγραμμα ξεπουλήματος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπεύθυνου της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Αντόνιο Μπόρχες. «Όταν είχαμε διαπραγματευθεί το πρόγραμμα βοήθειας, ούτε εμείς δεν είχαμε κατά νου ένα τέτοιο σενάριο αποκρατικοποιήσεων», σημείωσε ο Α. Μπόρχες!



Οι εργαζόμενοι εν τάφω Μνημονίου ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ

Από το σημερινό Πριν 

 Δεδομένη θεωρείται η ανοιχτή πλέον πτώχευση της χώρας, η οποία κατ’ ευφημισμό βαφτίζεται αναδιάρθρωση χρέους. Πρόκειται για μια επιλογή προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων, ενώ στο παρασκήνιο έχει οξυνθεί η διαπάλη μεταξύ των ανταγωνιζόμενων κεφαλαίων (διεθνών και ντόπιων) και των ιμπεριαλιστικών κρατών για τον τρόπο και το χρόνο χρεοκοπίας.