Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Με ένα χτύπημα, εφτά!».

Ενας νέος θεσμός εγκαινιάζεται στην Ελλάδα: το ψηφιακό φροντιστήριο. Οι μαθητές της τρίτης λυκείου θα μπορούν να προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές μέσω ίντερνετ, καθώς οι φροντιστηριακές ιστοσελίδες του υπουργείου Παιδείας προσφέρουν βιντεοπαραδόσεις, ασκήσεις, σημειώσεις καθηγητών κ.λπ. Το πρόγραμμα περιορίζεται προς το παρόν σε τρία μαθήματα (Μαθηματικά, Φυσική, Αρχαία), αλλά μέχρι την επόμενη χρονιά θα έχει επεκταθεί και σε άλλα.



ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ 

Εργαζόμενοι στα λεωφορεία: Αγωνιστικός συντονισμός στις συγκοινωνίες


Μια συζήτηση εν θερμώ, με τέσσερις οδηγούς της ΕΘΕΛ. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα την προηγούμενη Τετάρτη, που χτυπήθηκε με ιδιαίτερη βαρβαρότητα από την αστυνομία, συναντηθήκαμε και συζυτήσαμε με τους Αβραάμ Άγγελο, Γρηγόρη και Κώστα Κανέλο και τον Σταύρο Μανίκα.



Συνέντευξη στο Στράτο Βουραζέρη

Στρατευμένοι: Οι γονείς πάνε χλωρίνη στο Ρέθυμνο

  
Η δημοσίευση της επιστολής καταγγελίας στην προηγούμενη ΕΣΣΟ συνέβαλε αποφασιστικά στη βελτίωση των συνθηκών. Σύντομα όμως εμφανίστηκαν οι πρώτες απειλές: «“Θα σας λιώσουμε στο βήμα και στην παρέλαση”. Το ημερήσιο πρόγραμμα εξαντλητικό, ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια.  Δεν επιτρέπει την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής. Πάμε για φαγητό με τις λάσπες χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας, πέφτουμε για ύπνο χωρίς μπάνιο. 280 άτομα σε ελάχιστο χρόνο πρέπει να βολευτούμε σε 12 ντουζιέρες, χωρίς ζεστό νερό για τους περισσότερους.




ΔΙΚΤΥO ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚOΣ

Τέταρτο μνημόνιο: Φρίκη χωρίς τέλος με νέα εξοντωτικά μέτρα

 
Θαυμάστε τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του έλληνα πρωθυπουργού: Ρωτήθηκε την Τρίτη στο Βερολίνο από δημοσιογράφο που συνόδευε την ελληνική αποστολή αν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα. Η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: «Δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα». Μια δήλωση άλλωστε που έχουμε ακούσει από τον ίδιο εκατοντάδες φορές μέχρι τώρα. Και δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών και άνθρωπος για όλες τις βρόμικες δουλειές της τρόικας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δίνοντας στη δημοσιότητα το τέταρτο Μνημόνιο εξήγγειλε, κατ’ εντολή της ΕΕ κυρίως αυτή τη φορά, ένα βαθιά αντιλαϊκό πρόγραμμα, χειρότερο όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής, καθώς τα έχει όλα: Από ιδιωτικοποιήσεις και νέο αντι-ασφαλιστικό μέχρι μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων και νέους φόρους.





ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Θέμα: Τρισδιάστατη επανάσταση στην παραγωγή


Αργά αλλά σταθερά οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές πραγματοποιούν μια συγκλονιστικών διαστάσεων τεχνολογική επανάσταση στις παραγωγικές δυνάμεις, που καθιστά εξαιρετικά φθηνό το κόστος κατασκευής όχι μόνο των καθημερινών προϊόντων, αλλά επιπλέον των τροφίμων ακόμη και των κτιρίων. Ως αποτέλεσμα η αγορά χειρωνακτικής εργατικής δύναμης τείνει να εκτοπίζεται από την αγορά πνευματικής εργατικής δύναμης.



ΝΙΚΗΤΑΣ ΓΕΡΑΝΗΣ

Οι αγωνιστές της Λαυρεωτικής σε πρώτο πρόσωπο

Το ΠΡΙΝ, μέσα από τις σελίδες του, δίνει το λόγο στους κατοίκους της Λαυρεωτικής.
Καλεί σε συζήτηση στο Μπλόκο ΒΙΟΠΑ την Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 8 μ.μ.




Το ΠΡΙΝ είναι μια κυριακάτικη εφημερίδα της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Από την ίδρυση της προσπαθεί να φέρνει στο κέντρο της ενημέρωσης την ιστορία που γράφεται με ανυπακοή, την έμπνευση και την ελπίδα των «κάτω», κόντρα στην προπαγάνδα και την μαζική τρομοκράτηση που επιχειρούν τα ΜΜΕ, υπάλληλοι της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Ιλαροτραγωδία σε πολλές πράξεις!


Το κωμικοτραγικό «στάτους» του ελληνικού επαγγελματικού  ποδοσφαίρου βρήκε μεγαλοπρεπή αντανάκλαση στο ντέρμπι των «αιωνίων» και στα... μεθεόρτια. Τραμπουκισμοί, «τσάμπα μαγκιές», λυσσώδη πρωτοσέλιδα, υστερικές δηλώσεις - με ελάχιστες ευεργετικές εξαιρέσεις, όπως ήταν τα λόγια του προπονητή του Ολυμπιακού Ερνέστο Βαλβέρδε και του παίκτη του Παναθηναϊκού, Κώστα Κατσουράνη. Το συνολικό σκηνικό μεταξύ άλλων πιστοποιεί για πολλοστή φορά ότι η Σούπερ Λιγκ, αυτή η δήθεν «σύμπραξη που βασίζεται σε αρχές», δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης πέραν της διεκδίκησης χρημάτων (από ΟΠΑΠ, τηλεόραση, κ.λπ.). Στην όλη υπόθεση δέσποσαν οι επαίσχυντες δηλώσεις του Β. Μαρινάκη: Όποιος τον άκουγε και δεν είχε δει τι συνέβη μόλις έληξε το ματς, θα μπορούσε να πιστέψει ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού που έτρεχαν προς τους παίκτες του ΠΑΟ αναζητούσαν αυτόγραφο ή ...φιλολογική συζήτηση για τη συνέχεια του πρωταθλήματος! Τι άλλο δέσποσε; Φυσικά η ποινή - χάδι που επιβλήθηκε στον Ολυμπιακό, καθώς και τα αμίμητα «επιχειρήματα» των νομικών εκπροσώπων των ερυθρολεύκων, οι οποίοι μίλησαν για «μεμονωμένα», «μη εκτεταμένα» περιστατικά.




ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Σύνοδος Πρυτάνεων: Προκαλεί η υπουργός Παιδείας

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη

Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου ψάχνοντας εναγωνίως να βρει συμμάχους από το καθηγητικό - πρυτανικό μπλοκ παραβρέθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο Πρυτάνεων που έλαβε χώρα στο Ναύπλιο. Μάλιστα η υπουργός με περισσό θράσος στις δηλώσεις της μίλησε για 12 σημεία με τα οποία υπήρξε μερική ή ολική συμφωνία με τους πρυτάνεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «σημεία συμφωνίας  που αφορούν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών και διδακτικών διαδικασιών στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που αφορούν δηλαδή σε πτυχία με αξία». Και συνέχισε με κυνικότητα λέγοντας πως «σταθερή συνιστώσα όλων των έως τώρα προτάσεων του υπουργείου είναι η προσήλωση στο “πρώτα ο μαθητής”. Για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σήμερα λέμε “πρώτα ο φοιτητής”».



ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΗ 
ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ

Τοξικά στην Καλντέρα



ΤΟΞΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΝΤΕΡΑ, εντόπισε έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης, που παρουσιάστηκε προ 10ημέρου στα Φηρά της Σαντορίνης. Αιτία το κουφάρι του Sea Diamond, που παραμένει βυθισμένο σε απόσταση αναπνοής από το παλιό λιμάνι του νησιού. Στην έρευνα τονίζεται ότι η διάβρωση έχει ήδη ξεκινήσει και αν δεν ανελκυστεί άμεσα θα συνεχιστεί με σταθερούς ρυθμούς, απελευθερώνοντας στο θαλάσσιο περιβάλλον πετρελαιοειδή, βαρέα μέταλλα και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Χρόνος για καθυστερήσεις δεν υπάρχει, μιας και η ενδεχόμενη ολίσθηση του ναυαγίου σε μεγαλύτερο βάθος θα καταστήσει την ανέλκυση πρακτικά ανέφικτη και την καταστροφή αναπόφευκτη, ορατή μάλιστα και σε ορίζοντα 10ετίας ή 20ετίας.


Μακροχρόνιες επιπτώσεις στον Κόλπο του Μεξικού




Μπορεί οι υποστηρικτές του καπιταλιστικού συστήματος, να επιμένουν μαχητικά για το ότι το χρήμα αποτελεί το φάρμακο διά πάσα νόσο, το φυσικό περιβάλλον φαίνεται όμως ότι δεν συμφωνεί…
Ο λόγος για τις προβλέψεις της BP, η οποία σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το πρόβλημα της ρύπανσης, που προκάλεσε την άνοιξη του 2010, στον Κόλπο του Μεξικού –με τη διαρροή εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από εξέδρα εξόρυξης– προέβλεπε ότι με τα 20 δισ. δολάρια που θα κατέβαλε ως αποζημίωση, το 2012, θα είχε αποκατασταθεί η ζημιά.


Κατάρ-α το πάρκο στο Ελληνικό

  
Στο Κατάρ παίζεται η τύχη του Ελληνικού και συνακόλουθα της τελευταίας ελπίδας του Λεκανοπεδίου να αποκτήσει έναν πνεύμονα πρασίνου και ένα πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου. Η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, στη Ντόχα, πρωτεύουσα του εμιράτου, τίποτε το θετικό βέβαια δεν προοιωνίζεται για το πράσινο στην περιοχή. Οι συζητήσεις με τους εμίρηδες που γίνονται σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου στα γραφεία της Qatar Investment Authority, ενός οργανισμού που σύμφωνα με το καταστατικό του, «ιδρύθηκε από το κράτος του Κατάρ το 2005 για να ενισχύσει την οικονομία της χώρας μέσω επενδύσεων σε νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων». Τι σχέση έχει αυτή η δραστηριότητα με το περιβάλλον; Απολύτως καμία, πρόκειται για επενδυτική εταιρεία και η επιλογή αυτή αντανακλά τις διαθέσεις της κυβέρνησης για το «ακίνητο», που λέγεται πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 

Ανεβαίνει ο ρόλος της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις εξελίξεις

Συνδιάσκεψη οργάνωσης Αθήνας ΝΑΡ
Νέες δυνατότητες και απαιτήσεις
  


Διεξήχθη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η τακτική συνδιάσκεψη των οργανώσεων της Αθήνας του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση στο μεγάλο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ. Η συνδιάσκεψη έγινε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και απαιτητική πολιτική περίοδο, στο κέντρο της καπιταλιστικής κρίσης και της νέας φάσης της ταξικής πάλης. Παράλληλα η συσσώρευση πληθώρας κινηματικών και πολιτικών εμπειριών από την οργάνωση της Αθήνας τα τελευταία χρόνια, από τον Δεκέμβρη του 2008, η διαμόρφωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι μεγάλες απεργίες ενάντια στο Μνημόνιο, την τρόικα και την κυβερνητική πολιτική, καθώς και οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, συνετέλεσαν ώστε η συζήτηση στις οργανώσεις και το ίδιο το διήμερο να είναι μαζική και πολιτικά αναβαθμισμένη διαδικασία. Πρόκειται για ένα στοιχείο που δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης των οργανώσεων του ΝΑΡ στο λεκανοπέδιο της Αττικής το επόμενο διάστημα.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ

Σε ποιoν ανήκει ο κόσμος;

  Μια αριστουργηματική και εξαιρετικά επίκαιρη ταινία σε σενάριο του Μπέρτολτ Μπρεχτ προβάλλεται στον κινηματογράφο Τριανόν. Θέμα της είναι η ανεργία στην Γερμανία του Mεσοπολέμου και η πολιτική δραστηριότητα των πρωτοπόρων εργατών και κομμουνιστών.




ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΙΤΑΣ, ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

Ιζαμπέλ Πάρρα: «Να στηρίξουμε τους θύλακες αντίστασης»

Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται ο κύκλος πολιτικού και κοινωνικού τραγουδιού στο Θέατρο Κάππα με μια μοναδική σύμπραξη. Η χιλιανή τραγουδίστρια Ιζαμπέλ Πάρρα και ο κιθαριστής Ρομπέρτο Τρένκα, συναντoύν το Duende της Ελένης Πέτα και του Παναγιώτη Μάργαρη. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό των λαών της Λ. Αμερικής και της Ελλάδας,
με σκοπό τα τραγούδια να ενώσουν τις διαφορετικές κουλτούρες κάνοντάς μας οικείες τις μουσικές του κόσμου.



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΠΑΓΚΑΛΙΑ

Βιβλίο: Καπιταλισμός ζόμπι του Κρις Χάρμαν

Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο 

Μια μαρξιστική συμβολή στην κατανόηση της κρίσης και τη διατύπωση της εργατικής απάντησης συνιστά το βιβλίο του Κρις Χάρμαν, Καπιταλισμός ζόμπι, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξ, που κυκλοφορεί από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Ο συγγραφέας υπήρξε
εκδότης του περιοδικού International Socialism, και με το βιβλίο του αυτό δείχνει το γιατί η αντίληψη του Μαρξ για τον καπιταλισμό αποτελεί τη βάση για κάθε ερμηνεία του κόσμου, όπως αυτός αναδύθηκε και εξελίχθηκε τον τελευταίο ενάμιση αιώνα. 



Μέση Ανατολή: Μέρα λαϊκής οργής


Σε ημέρα οργής μετατράπηκε και αυτή η Παρασκευή σε σχεδόν ολόκληρο τον αραβικό κόσμο καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν εναντίον των αυταρχικών καθεστώτων από το Ιράκ μέχρι την Υεμένη και από την Ιορδανία μέχρι το Μπαχρέιν. Στην Υεμένη δεκάδες χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσσα Σανάα υπό την επιτήρηση ισχυρότατων αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και απέναντι σε μεγάλες αντιδιαδηλώσεις του καθεστώτος. Η ένταση όμως μεταφέρεται τώρα στο νότο όπου οι συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις λαμβάνουν χαρακτηριστικά εμφυλίου. 


ΗΠΑ: Εξέγερση στις μεσοδυτικές πολιτείες

Ανυποχώρητοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, δυναμώνει η αλληλεγγύη


Σκηνές άγριου ροκ διαδραματίζονται τις τελευταίες 13 μέρες μέσα και έξω από το Καπιτώλιο του Ουισκόνσιν, καθώς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αντιστέκονται με νύχια και με δόντια στην ευθεία επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα από το ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της πολιτείας, Σκοτ Ουόκερ. Οι θυελλώδεις συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών για το σχέδιο νόμου του Ουόκερ, που προβλέπει την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συνοδεύονται από καθημερινές, δυναμικές πορείες. Παράλληλα, 400-600 άτομα έχουν κατασκηνώσει εντός του Καπιτωλίου, προκειμένου να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους, ενόσω δέχονται μηνύματα συμπαράστασης από την Αϊτή μέχρι το Κάιρο!



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ

Η Λιβύη θα γίνει Κόσοβο;

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επιχειρούσαν να εκμαιεύσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που θα τους επέτρεπε να επέμβουν στρατιωτικά στη Λιβύη στο όνομα της «ανθρωπιστικής κρίσης» – δικαιολογία με την οποία, ΗΠΑ και ΕΕ βομβάρδισαν και τη Γιουγκοσλαβία.
Η πρόθεση για στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση είναι δεδομένη. Σε ειδικό άρθρο του στην εφημερίδα Γκράνμα, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, προειδοποιούσε: «Για μένα είναι ξεκάθαρο πως την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν την ενδιαφέρει η ειρήνη στη Λιβύη και δεν θα διστάσει να διατάξει το ΝΑΤΟ να εισβάλει σ’ αυτή την πλούσια χώρα, ίσως μέσα σε λίγες ώρες ή και σε μερικές ημέρες».
Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνει, ερωτώμενος σχετικά, δήλωνε πως οι ΗΠΑ «δεν αποκλείουν κανένα μέσο, μηδέ της στρατιωτικής δράσης εξαιρουμένης».





ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Εκτός Ορίων

  
 Έφεση ασκήθηκε από την υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνς στην απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να εκδοθεί στη Σουηδία ώστε να εξετασθούν οι εις βάρος του καταγγελίες για βιασμό.  Να θυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες εντελώς…συμπτωματικά έγιναν όταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας του με τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου. ¨Ένα νέο κεφάλαιο στις βρώμικες μεθόδους της CIA.



Oι Γερμανοί αμφισβητούν την A. Μέρκελ και δεν λένε «ευχαριστώ»

  
Για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες ήταν ένα καταστροφικό ξεκίνημα στη λεγόμενη χρονιά των σούπερ εκλογών. Στην πρώτη από τις επτά τοπικές εκλογές, το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υπέστη σημαντική ήττα στην πόλη του Αμβούργου, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Τάιμ. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια στην αντιπολίτευση στο Αμβούργο, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σάρωσαν τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κερδίζοντας το 48,3% των ψήφων, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Χριστιανοδημοκράτες κατατροπώθηκαν αποσπώντας το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 21,9%. Πρόκειται για το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα από τον πόλεμο. Η δύναμή τους μειώθηκε στο μισό από τις τελευταίες εκλογές το 2008.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

ΚΚΕ: Ιδεολογική ηττοπάθεια

 «Δεν δίνει τίποτε το σύστημα»

Τρείς διαπιστώσεις περιλαμβάνει ομιλία της Α. Παπαρήγα, δημοσιευμένη στο Ριζοσπάστη στις 22 Φλεβάρη. Η πρώτη αφορά στην εκτίμηση του καπιταλισμού στην εποχή μας: «Η παραπέρα ανάπτυξη του καπιταλισμού σημαίνει ότι πια (...) όχι μόνο δεν δίνει κατακτήσεις, αλλά δεν κάνει και υποχωρήσεις».

Η δεύτερη καθορίζει τα όρια του κινήματος: «Βεβαίως, δεν έχουν εξαντληθεί τα όρια του κινήματος (...) θα μπορούσε ίσως να κερδίσουμε χρόνο, να δυσκολέψουμε. Και με αυτήν την έννοια εμείς κηρύσσουμε την ανυπακοή (...) Όπου μπορώ μάλιστα, αν μπορώ να ακυρώσω ένα νόμο στην πράξη, να το κάνω και αυτό».



ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Μετανάστες απεργοί πείνας: Προκλητική αδιαλλαξία Γ. Ραγκούση

Ραγίζει το «τείχος του ΠΑΣΟΚ» στη βάση του, δυναμώνει η αλληλεγγύη

Την 34η ημέρα απεργίας πείνας διανύουν οι αγωνιζόμενοι μετανάστες, παρουσιάζοντας εμφανή σημεία σωματικής εξάντλησης και έντονης καταβολής, σύμφωνα με την Ομάδα Ιατρικής Υποστήριξης που τους παρακολουθεί. Τα λιποθυμικά επεισόδια είναι πλέον συχνά, καθώς και η μεταφορά τους στα νοσοκομεία. Και ενώ η ζωή των μεταναστών απεργών πείνας παίζεται κορόνα γράμματα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται αδιάλλακτη.





ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

Ρημάζει τη χώρα ο Παπανδρέου


Θα επιτρέψει ο ελληνικός λαός στον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του να ρημάξουν κυριολεκτικά την Ελλάδα με την πολιτική που ακολουθούν ή θα τους διώξει από την εξουσία πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν το ολέθριο έργο τους, περιορίζοντας τις ζημιές στα όσα έχουν ήδη κάνει, τα οποία φυσικά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αναστραφούν; Το δίλημμα αυτό κυριαρχεί πλέον στην πολιτική ζωή του τόπου, καθώς έχει γίνει σαφές ότι ο πρωθυπουργός αδιαφορεί για κάθε είδους λαϊκή διαμαρτυρία και είναι αποφασισμένος να φέρει σε τέρμα την αποστολή που έχει αναλάβει – να «κινεζοποιήσει» την Ελλάδα.



 ΓIΩPΓOΣ ΔEΛAΣTIK

Η δύναμη του αδυνάτου και η αδυναμία του δυνατού

Πολιτική αντιπαράθεση 

Το αίτημα ανατροπής της επίθεσης, της κυβέρνησης και κάθε διαχειριστή ενοποιεί τις αντιστάσεις

  Η μεγάλη απεργία και οι πολύ μεγάλες διαδηλώσεις της Τετάρτης, οι οποίες ήταν ανάλογες ή και μεγαλύτερες της 15ης Δεκέμβρη, δείχνουν ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια και πάλη δεν κάμπτεται, αλλά αναπτύσσεται και βαθαίνει. «Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την κυβέρνηση και την κυρίαρχη πολιτική», σημειώνει εύστοχα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η απονομιμοποίηση της κυβέρνησης διευρύνεται διαρκώς και γι’ αυτό εκείνη απαντά με το «νόμο» και ένα αυταρχικό κρεσέντο, ολοκληρωτικού τύπου. Όλο και περισσότεροι όμως συνειδητοποιούν ότι το θέμα τίθεται με το ερώτημα «ποιος - ποιον;». Δηλαδή ή η κυβέρνηση, η τρόικα και το κεφάλαιο θα καταφέρουν να επιβάλλουν την κοινωνική βαρβαρότητα ή οι εργαζόμενοι θα ανατρέψουν την επίθεση. Η πραγματικότητα είναι ρευστή, καθώς σφραγίζεται από την ολοένα μεγαλύτερη αδυναμία του δυνατού (της χούντας κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ) και την ολοένα μεγαλύτερη δύναμη του αδυνάτου.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Μαζική και επιτυχημένη συγκέντρωση

   
Μια τεράστια απεργία και διαδήλωση συγκλόνισε την Τετάρτη την Αθήνα. Η οργή και η απελπισία έδωσαν τη θέση τους στον αγώνα για την ανατροπή της «χούντας κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ», όπως φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές, δημιουργώντας άλλη μια ημέρα - σταθμό, εφάμιλλη της ιστορικής απεργίας της περσινής 5ης Μάη. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας «νέκρωσαν», τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, οι συγκοινωνίες τράβηξαν χειρόφρενο, δεν πραγματοποιήθηκε κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Τα δημόσια νοσοκομεία και οι τράπεζες υπολειτούργησαν, τα φαρμακεία Αθήνας και Πειραιά έμειναν κλειστά, όπως και πολλά καταστήματα, ενώ «πάγωσε» και η ενημέρωση λόγω της απεργίας.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ 

Το Σύνταγμα ανήκει στον απεργό λαό!

                                            
                                   φωτό: Ο φωτογράφος του Πριν Κ. Τσουκαλάς
                                                           © Δημήτρης Σούλτας 


Αυτή τη φορά, η εικόνα στο Σύνταγμα ήταν κάπως διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες. Μετά το τέλος της νέας μεγαλειώδους πορείας που έγινε την Τετάρτη και παρά τις αλλεπάλληλες εφορμήσεις των ΜΑΤ και τον καταιγισμό των χημικών, πολλές χιλιάδες κόσμου παρέμεινε επί τουλάχιστον 2-3 ώρες στην πλατεία. Πρωτοβάθμια σωματεία, εκπαιδευτικοί, φοιτητικοί σύλλογοι, νεολαίοι, μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» και πολλοί άλλοι, απλοί και ανώνυμοι απεργοί και αγωνιστές, έστειλαν το μήνυμα ότι όχι απλώς δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, ένα σχεδόν χρόνο μετά την σύναψη του Μνημονίου, αλλά είναι αποφασισμένοι να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τη Βουλή και το αστικό σύστημα εξουσίας.



23 Φλεβάρη: Πλημμύρισαν οι δρόμοι της επαρχίας



                                  Φωτό από Γιάννενα 



Πολύ μαζικές ήταν και οι απεργιακές πορείες στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη το ποτάμι των 20.000 διαδηλωτών κατέκλυσε την πόλη. Μάλιστα ήταν τέτοια η μαζικότητα με αποτέλεσμα όταν οι τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις κατέβηκαν στο δρόμο να ενωθούν αναπόφευκτα. Στην Καμάρα η συγκέντρωση ήταν πολλή μεγάλη, με τη συμμετοχή της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων και φοιτητικών συλλόγων. Τον τόνο έδιναν τα μπλοκ των σωματείων, όπως του βιβλίου χάρτου, των μισθωτών - τεχνικών, των δασκάλων, των εκτάκτων από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, μεγάλο κομμάτι διαδηλωτών κινήθηκε προς το άγαλμα Βενιζέλου, όμως καθ’ οδόν δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ με δακρυγόνα και κρότου λάμψης. Μάλιστα ασφαλίτες που βρίσκονταν πίσω από τα ΜΑΤ, ντυμένοι με πολιτικά, συνέλαβαν απρόκλητα μέλος της ΕΑΑΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα περιφρούρησης των μπλοκ. Η σύλληψη του αγωνιστή φαίνεται ότι ήταν στοχευμένη, αφού σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι ασφαλίτες τον υποδείκνυαν. Τελικά του απαγγέλθηκαν ψευδείς κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής.

Ιρλανδικός κατακλυσμός


                                                         Σύνθημα γραμμένο πάνω σε τοίχο στο Δουβλίνο 


Πανικός επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το πρωί, μόλις γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των έξιτ πολς στις βουλευτικές εκλογές της... Ιρλανδίας! Το δεξιό κόμμα Φίανα Φαλ, το οποίο όπως και το ΠΑΣΟΚ υπήγαγε τη χώρα σε καθεστώς Μνημονίου που τσάκισε τον ιρλανδικό λαό, υπέστη εκλογική συντριβή κατακλυσμιαίων διαστάσεων: από 42% που είχε πάρει στις εκλογές του 2007, έπεσε τώρα στο... 15%!!! Στο Δουβλίνο, την πρωτεύσα, το κυβερνών κόμμα πήρε το απίστευτο ποσοστό του... 8%!!! Η υποστήριξη του Μνημονίου βύθισε το κυρίαρχο κόμμα της ιρλανδικής Δεξιάς στο χειρότερο ποσοστό της σχεδόν 90χρονης ιστορίας του. 

Πετυχημένη συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 Διήμερο διαλόγου   
«Μπορούμε να διαγράψουμε το χρέος»

                                          Φωτό από τη δεύτερη μέρα

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μαζική ήταν η πρώτη μέρα της συζήτησης που οργάνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Πάντειο με θέμα: «Η κρίση, η ΕΕ και η Αριστερά. Μπορούμε να διαγράψουμε το χρέος».

Πλημμύρισαν οι δρόμοι, τέλος ο μονόδρομος



Σε ταξική σύγκρουση μέχρις εσχάτων έχουν μπει οι δυνάμεις της εργασίας και του κεφαλαίου. Από τη μια: Η σύγχρονη «χούντα» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, με το νέο πρόγραμμα κοινωνικού ολέθρου, το Μνημόνιο 4, μαζί με το πρόγραμμα άγριας λιτότητας μέχρι το 2015 και βάλε. Νέες μειώσεις μισθών, κατάργηση κοινωνικών υποδομών, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου για 50 δισ., νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, ανεργία και φτώχεια για εκατομμύρια εργαζόμενους. «Δε θα χάσετε ούτε σεντ», είπε ο Γ. Παπανδρέου στη Γερμανία, απευθυνόμενος βεβαίως στους τραπεζικούς τοκογλύφους του χρέους, που ρουφούν το αίμα του λαού. Για να περάσει αυτή η άθλια πολιτική, η κυβέρνηση καταφεύγει σε ένα ντελίριο αυταρχισμού και καταστολής, πνίγοντας στα χημικά τις διαδηλώσεις, επεμβαίνοντας παντού με τα ΜΑΤ, διώκοντας ακόμα και τους μετανάστες απεργούς πείνας (!), απαντώντας με καθαιρέσεις σε κάθε διαφωνία. Μια αποκρουστική κυβέρνηση δικτατορίσκων, του αποφασίζομεν και διατάσσομεν, που πρέπει να ανατραπεί από το κίνημα το συντομότερο. Από την άλλη: Το εργατικό και λαϊκό κίνημα, που κατέκλυσε τους δρόμους της χώρας σε μια εντυπωσιακή απεργιακή ημέρα. Με πάνω από 100.000 διαδηλωτές στην Αθήνα, πολιτικά συνθήματα ανατροπής και μαχητική διάθεση, που έσπασε την απαγορευμένη ζώνη στην πλατεία Συντάγματος, έδειξε ότι η αναταραχή διευρύνεται και ριζοσπαστικοποιείται. Το ζητούμενο σήμερα είναι να αναδειχθεί ένα ενοποιητικό πολιτικό πλαίσιο, που θα στοχεύει στην ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης Παπανδρέου που την υλοποιεί, στην ήττα κάθε επίδοξου διαχειριστή και στο άνοιγμα ενός άλλου δρόμου ελπίδας για τα εργατικά συμφέροντα, σε ρήξη με την ΕΕ και το σύστημα. Απαιτείται σήμερα η κλιμάκωση της πάλης, με προωθημένο πολιτικό πλαίσιο και ανεβασμένες μορφές πάλης, που θα ξεπερνούν το τελετουργικό του υποταγμένου συνδικαλισμού και θα ανταποκρίνονται στην οξύτητα ενός ανένδοτου αγώνα για την ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας. Αναγκαία η ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος και η ανάδειξη οργάνων που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να συμβάλει η Αριστερά και με την κοινή της δράση. Ανάγκη μιας δημιουργικής αγωνιστικής αντικαπιταλιστικής τομής στην Αριστερά.