Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

H Ελλάδα δεν δίνει άσυλο

Oταν μιλάει κανείς για πληθυσμιακές μετακινήσεις, θα πρέπει να κάνει διάκριση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Αιτούντες άσυλο είναι εκείνα τα άτομα που έχουν δικαιολογημένο φόβο δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ορισμένη κοινωνική ομάδα ή λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, και εγκαταλείπουν τη χώρα διαμονής τους για να αιτηθούν άσυλο σε κάποια ασφαλή χώρα. Άρα η μετακίνηση τους προκύπτει λόγω του κινδύνου που διατρέχει η ζωή τους,
σε περίπτωση παραμονής τους στη χώρα προέλευσης τους, σε διάκριση με τα άτομα που μετακινούνται για οικονομικούς συνήθως λόγους.




ΧΡΥΣΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ελλάδα: Ίδια τραγωδία, διαφορετικά σενάρια

Θέμα: Οι ευθύνες των τραπεζών για την κρίση

Οι τράπεζες στρέφουν τη συζήτηση στη δημοσιονομική πειθαρχία επιδιώκοντας έτσι να αποφύγουν τις ευθύνες τους τόσο για το ξέσπασμα της κρίσης όσο και για την τρέχουσα υποτροπή της. Το ίδιο το μνημόνιο άλλωστε που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα ως βασικό ζητούμενο είχε τη διάσωση των γαλλικών και γερμανικών κυρίως τραπεζών που είχαν εκτεθεί στην ελληνική αγορά ομολόγων.

                                          (φωτό: Bank of England, Απρίλιος 2009, Σύνοδος G8)
                                        
ΓΟΥΩΛΝΤΕΝ ΜΠΕΛΟ

Απόδοση: Αγγελική Βάσιλα

Κερδοσκοπούν με το ψωμί οι βιομήχανοι

Κερδοσκοπικά παιχνίδια με την τιμή του ψωμιού στήνουν τις τελευταίες μέρες οι αλευροβιομήχανοι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων αλλά και με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του, Δημήτρη Τσιλιακούδη, «η αύξηση στις τιμές των αλεύρων κρίνεται επιβεβλημένη και δεδομένη ακολουθώντας τις τιμές του σίτου». Η προαναγγελία ανατιμήσεων στα άλευρα –έως και 20%– αναμένεται να προκαλέσει εκτίναξη και στην τιμή του ψωμιού, ενός είδους πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και ντόμινο ανατιμήσεων σε ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα, ζωοτροφές κ.ά. Μάλιστα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα κάποιες αλευροβιομηχανίες άρχισαν να πωλούν άλευρα σε αρτοποιεία και βιομηχανίες τροφίμων με νέες αυξημένες τιμές.



ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

'Ενα εκατομμύριο άνεργοι το 2011

Κρίση, απολύσεις και αντεργατικά μέτρα η αιτία

 Την εκτίμηση - σοκ ότι η ανεργία μπορεί να σκαρφαλώσει το 2011 ακόμα και στο 20%, που ισοδυναμεί με 1 εκατομμύριο ανέργους ενστερνίστηκε πρόσφατα και ο Σ. Ρομπόλης του ΙΝΕ /ΓΣΕΕ, με δεδομένη την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα και την εφαρμογή των πρωτοφανών αντεργατικών μέτρων του μνημονίου για τις εργασιακές σχέσεις, την απελευθέρωση των απολύσεων, το καθεστώς αποζημιώσεων κ.ά. 



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Αριστερή Παρέμβαση στην 'Ηπειρο

Οι εκλογές για τη λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματοποιούνται μέσα σε εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, αληθινά κοσμοϊστορική για τον εργαζόμενο λαό, τη χώρα αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης κι όλου του κόσμου.



ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΑΝΟΣ


Πρωτιά η ναυτιλία, «φούντο» οι ναυτεργάτες



Μπορεί να κλαίγεται το ελληνικό κεφάλαιο για την κρίση και να προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι «όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα», αλλά τελικά για τους πολλούς ισχύει το «σκάσε και κολύμπα» και για την αστική τάξη της χώρας η πρωτιά στη διεθνή ναυτιλία!

Η εποχή του γελοίου

Η εποχή του γελοίου

Πάνε τώρα σχεδόν δυο δεκαετίες, που η υποβάθμιση της πολιτικής ζωής παράγει πολιτικές ηγεσίες και μοντέλα διακυβέρνησης όλο και λιγότερο δημιουργικά. Και κυρίως όλο και λιγότερο σοβαρά. Η περίοδος Σημίτη εγκαινίασε την εποχή των ολίγιστων.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ

Τα διακυβεύματα στο Αιγαίο

Οι τουρκικές απαιτήσεις επί των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Τα προβλήματά μας με τους γειτόνους (εκτός του Κυπριακού και του πιθανού μελλοντικού περί τη Θράκη) καταγράφονται εν ολίγοις στη συνέχεια.



ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ*

Σε αναζήτηση «καλού πασόκου»

Η συνάντηση με το «σοσιαλιστικό χώρο» ακυρώνει τη συνολική κριτική στο ΠΑΣΟΚ


Στο κλίμα που διαμορφώνουν οι αλλεπάλληλες αρνήσεις για την αποδοχή υποψηφιότητας για το Δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής, η ονοματολογία διαμορφώνει το πλαίσιο με το οποίο θα δώσει τη μάχη των τοπικών εκλογών ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά ο ΣΥΝ διαμόρφωσε πρόταση για μέτωπο ενάντια στο μνημόνιο, δίνοντας διάσταση κεντρικής πολιτικής σύγκρουσης στις εκλογές του Νοέμβρη. Η πρόταση αυτή είχε και τη συναίνεση των συμμάχων στο ΣΥΡΙΖΑ.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΑΣΙΔΗΣ



Απευθείας ξεπούλημα του Παλαιστινιακού

Τι μέλλον μπορεί να έχουν οι συνομιλίες για το κλείσιμο μιας ανοιχτής πληγής που ρέει αίμα επί δεκαετίες, όταν καταδικάζονται εκ των προτέρων σε αποτυχία, ακόμα και από τα καθεστωτικά Μέσα των κυβερνήσεων που τις προωθούν; «Σκεπτικισμός για το αποτέλεσμα» ήταν η φράση που συνόδευε όλα ανεξαιρέτως τα ρεπορτάζ για τις απευθείας συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινιακής Αρχής, οι οποίες θα ξεκινήσουν στην Ουάσινγκτον στις 2 Σεπτεμβρίου.

                                           (Φωτογραφία από παλιότερη συνάντηση)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ

Πλημμυρίδα λαϊκής οργής στο Πακιστάν

Στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, φυσικές καταστροφές έπαιξαν αρκετές φορές το ρόλο του αποφασιστικού «τεστ κοπώσεως» ευάλωτων καθεστώτων. Η τραγική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού αναφορικά με την αντιμετώπιση μεγάλων σεισμών στη Νικαράγουα του Σομόζα και στο Ιράν του Σάχη γιγάντωσαν τη λαϊκή οργή, επιταχύνοντας τη νίκη των Σαντινίστας και την έκρηξη της μεγάλης, λαϊκής επανάστασης αντίστοιχα. Αντίθετα, η αποτελεσματική κινητοποίηση κόμματος και στρατού για την αντιμετώπιση τυφώνων στην Κούβα, πλημμυρών στο Βιετνάμ και σεισμών στην Κίνα κατέδειξε τις ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές εφεδρείες των εν λόγω μετεπαναστατικών καθεστώτων.



ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Ουγγαρία-ΔΝΤ: σημειώσατε 1

Ρεύμα απείθαρχων χωρών φοβάται το ΔΝΤ μήπως δημιουργήσει η Ουγγαρία, όπως αποκαλύπτει ο δυτικός Τύπος, μετά την απόφασή της να φορολογήσει τις τράπεζες παρακάμπτοντας τις οδηγίες του μισητού διεθνούς οργανισμού. Χωρίς αντίκρισμα αποδείχτηκαν οι απειλές για καταστροφή της χώρας.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

"Ο άνθρωπος μας στην Αθήνα"

Ωμά, χωρίς περιστροφές, η γερμανική έκδοση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου αποδίδει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου την υπέρτατη τιμή – κατά τη γερμανική νοοτροπία, φυσικά: «Ο άνθρωπός μας στην Αθήνα» τον αποκαλεί από τον τίτλο κιόλας άρθρου της. Για όποιον δεν το αφομοίωσε, το ξανατονίζει στο κλείσιμο του άρθρου: «Ένα πράγμα είναι καθαρό. Αυτός είναι ο άνθρωπός μας εκεί στην Αθήνα. Δεύτερη ευκαιρία δεν υπάρχει»!



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ο μετα-σκοταδόψυχος

Σαράντα χρόνια μετά την ταινία Ξύπνα Βασίλη, ο Σκοταδόψυχος (έτσι λεγόταν το ποίημα που απήγγειλε ο γραφικός έως γελοίος ποιητής Φανφάρας, που τον υποδυόταν ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος) έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, όχι όμως σαν ουσιαστικό αλλά σαν επίθετο. «Σκοταδόψυχο» χαρακτήρισε ένας αρθρογράφος το τραγούδι που εξέφραζε τον «λαϊκισμό» της πρώτης και ιδιαίτερα της δεύτερης μεταπολίτευσης.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

Ηττοπαθής λογική και διαχειριστική Αριστερά

Σε συνέντευξη του στην Αυγή (1/8/2010) ο Π. Λαφαζάνης, με χαρακτηριστική άνεση, εντάσσει τη συγκρότηση του ‘Αριστερού Bήματος Διαλόγου και Kοινής Δράσης στον πολιτικό στόχο της ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας επί λέξει: «Χρειάζεται να δώσουμε μια δεύτερη ώθηση στην υπόθεση της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της Aριστεράς και να αναζωογονήσουμε, στο πλαίσιο αυτό, τον ΣΥΡΙΖΑ. Σ' αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει το πρόσφατα συσταθέν Βήμα Διαλόγου και Kοινής Δράσης της Aριστεράς – και όχι μόνο αυτό!». Πέρα από την απαράδεκτη λογική του «καπέλου» που ρίχνει –που δεν είναι βέβαια χωρίς σημασία– αξίζει να σταθούμε στην πολιτική ουσία αυτής της συνοπτικής και μεστής παρέμβασης.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

Δομική, όχι συγκυριακή η υστέρηση εσόδων


Συγκυριακή, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την υστέρηση εσόδων που καταγράφτηκε πρόσφατα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, υποβαθμίζοντας τη σημασία της. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Δομική είναι η υστέρηση των εσόδων κι ας είναι σχετικά μικρή, ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ συγκυριακοί και βραχυπρόθεσμοι είναι οι τρόποι με τους οποίους επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει αυτές τις μαύρες τρύπες.

Θέμα: Τι κρύβει το φλερτ με το Ισραήλ

Στο... αρχείο τα εγκλήματα του σιωνισμού



Αθήνα και Λευκωσία ελπίζουν πως ό,τι δεν κατάφεραν τόσα χρόνια με τη διπλωματία του «γιες μεν» και την επίδειξη καλής διαγωγής απέναντι στις ΗΠΑ, θα καταστεί τώρα εφικτό με τη βοήθεια του εβραϊκού λόμπι. Και γι’ αυτό, δεν διστάζουν να «πουλήσουν» απροκάλυπτα τους Παλαιστίνιους, αλλά και να διακινδυνεύσουν να γίνουν προκεχωρημένες βάσεις σε ενδεχόμενη πολεμική επιδρομή κατά του Ιράν – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο η πραγματικότητα θα τις διαψεύσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μονόδρομος η ανατροπή του μνημονίου και της επιδρομής



Ξεχωριστή σημασία έχουν οι φετινές κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη


«…Η ανατροπή του μνημονίου και του προγράμματος σύνθλιψης κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ αποτελεί όχι απλά μονόδρομο, αλλά όρο επιβίωσης για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους. Η δραματική χειροτέρευση της ζωής δεν θα αφορά μόνο το μισθό και το εισόδημα, αλλά την εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλιση, το περιβάλλον, τα πάντα.»



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

To σημερινό εξώφυλλο