Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αυτοί με το νόμο εμείς με το δίκιο

  ΕΛ.ΑΣ Ελλήνων Τροϊκανών 
Αντιδραστική επίθεση της κυβέρνησης απάντηση στο αυξανόμενο ρεύμα ανυπακοής και αγώνα



  Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε τη θητεία της εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας (και της πολιτικής απάτης) με εκφράσεις όπως όπεν γκάβερμεντ (ανοικτή διακυβέρνηση). Δεκαπέντε μήνες μετά ο κυβερνητικός λόγος ξαναγυρνά στα βασικά της ελληνικής άρχουσας τάξης, μιλώντας σπασμωδικά για την «επιβολή του νόμου και της τάξης». Ο Δ. Ρέππας κουνά απειλητικά το δάχτυλο σε απεργούς στις συγκοινωνίες και πολίτες που αρνούνται τα χαράτσια σε διόδια και εισιτήρια. O Γ. Ραγκούσης δηλώνει υπερήφανα ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν νομιμοποίησε κανέναν μετανάστη, ο Α. Λοβέρδος με ύφος Μαρίας Αντουανέτας δεν συναντιέται με απεργούς (κι ας του έχουν καταλάβει το υπουργείο) και οι δυνάμεις καταστολής είναι ο μόνος κρατικός τομέας, που δεν αγγίζει η λιτότητα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ 

Η εξέγερση μας εκπλήσσει υπέροχα


Εξέγερση στην Τυνησία και ανατροπή του προέδρου - δικτάτορα. Στις φλόγες η Αίγυπτος – «Δεν σε φοβόμαστε Μουμπάρακ, να παραιτηθείς»! Οι διαδηλωτές δεν υποχωρούν εύκολα με μικροπαραχωρήσεις. Νιώθουν τη δύναμή τους και θέλουν να φτάσουν μέχρι τέλους. Να τινάξουν από πάνω τους τη «σκουριά» που τους καταδικάζει – τους ίδιους και τα παιδιά τους. Συναγερμός στην Ουάσινγκτον και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι κοινωνίες αμφισβητούν ιερά και όσια, παραδοσιακές συμμαχίες, «άξονες» που δεν τους προσφέρουν τίποτε, απειλές που είναι χειρότερες και από τη φυλακή.



Το ιδιώνυμο της Αννούλας

Οκτώ δεκαετίες πίσω, στις σκοτεινές εποχές του «ιδιώνυμου» που ψήφισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για να περιορίσει στις φυλακές και τα ξερονήσια την Αριστερά και τις κομμουνιστικές ιδέες, μας γύρισε η Άννα Διαμαντοπούλου, με την ομιλία της στη Βουλή την Παρασκευή. Μιλώντας για την κατάληψη της Νομικής είπε ότι «ήταν σαφές κατά την άποψή μου ότι υπήρχε σχέδιο», στοχοποιώντας ρητά την Αριστερά και τις οργανώσεις της. Και συνέχισε: «Να το πω απλά: Να γίνει αίμα και άμμος η Αθήνα εκείνο το βράδυ»! Το παραλήρημα της υπουργού λίγο διέφερε από τη διατύπωση του περίφημου «ιδιώνυμου» του 1929, το οποίο επέσυρε ποινές για όποιον «επιδιώκει την εφαρμογή ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν τη διά βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος».
Άλλωστε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται να περιορίσει δραστικά την έννοια του ασύλου, το χώρο που καταλαμβάνει αλλά και τα πρόσωπα τα οποία θα αφορά. Η εικόνα των ΜΑΤ που περικυκλώνουν τα ιδρύματα και ορμούν μέσα με κλομπ, χημικά και χειροπέδες για να καταστείλουν κάθε ανατρεπτική δράση ή άκομα και ιδέα, δεν είναι μακριά, αν κρίνουμε από τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική αλλά και την ευκολία με την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για την άρση του ασύλου.
Μια δημοκρατική κατάκτηση, προϋπόθεση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και μέτρο για τις πολιτικές ελευθερίες, επιχειρείται να αρθεί, ως δήθεν ανορθογραφία της μεταπολίτευσης. Κι όμως, το άσυλο στην εποχή της πιο βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης, είναι πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ!

Οικονομικό Νταχάου κάνει η Μέρκελ την ΕΕ


Δραματική επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης των εργαζομένων στις χώρες - μέλη της ευρωζώνης θα επιφέρουν οι αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες τους προχθές στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο υποτίθεται της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας τυπικό υπαρχηγό της το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, επέβαλε κατ’ αρχήν στους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων αυτό που η ίδια αποκαλεί «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας». Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σχέδιο αφενός νομικής κατοχύρωσης της αιώνιας λιτότητας ως υποχρεωτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και αργότερα της ΕΕ. Αφετέρου διευκόλυνσης της επιβολής γερμανικής ηγεμονίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσω της διαρκούς εξώθησης των υπολοίπων κρατών της ΕΕ σε όλο και μεγαλύτερη φτώχεια και εξάρτηση από τα γερμανικά δάνεια. Το σχέδιο του Βερολίνου απαιτεί άμεση αναθεώρηση των Συνταγμάτων όλων των χωρών της ευρωζώνης προκειμένου να περάσουν άρθρα, που απαγορεύουν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος να υπερβούν συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ. Απαιτεί επίσης πλήρη αποσύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων από το επίπεδο του πληθωρισμού και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Μόνο οι ηγέτες του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αντέδρασαν στις γερμανικές θέσεις για τους μισθούς και της Αυστρίας για την ηλικία συνταξιοδότησης. Σ’ ένα μήνα θα γίνει νέα έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης για να αποφασιστούν οι οριστικές ρυθμίσεις του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα εγκριθεί στην εαρινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη. Η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο αστικός συνασπισμός εξουσίας θα επιχειρήσουν να εμφανίσουν τις νέες υπεραντιδραστικές ρυθμίσεις ως... σωτηρία για την Ελλάδα και το πρόβλημα δημόσιου χρέους, που αντιμετωπίζει. Στην πραγματικότητα αποτελεί καταδίκη του λαού σε μια βαρβαρότητα δίχως τέλος, σε άγρια εκμετάλλευση με μισθούς πείνας και σε εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη. Το σχέδιο αυτό δεν πρέπει να περάσει. Η διέξοδος είναι πλέον στη συνολική σύγκρουση και στην πάλη για έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ, που μετατρέπονται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους λαούς, για την άρνηση και διαγραφή του χρέους, με την ανατροπή του Μνημονίου, της επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.