Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Επαναδιαπραγμάτευση μετά ...θάνατον!


Ναι σε όλα, λέει η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια ακόμα και τις προεκλογικές της εξαγγελίες, περί επαναδιαπραγμάτευσης. Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει και επισήμως το 22% (οι μισοί νέοι χωρίς δουλειά) και πλήθος κόσμου να μην μπορεί να πληρώσει τα φορολογικά χαράτσια και ακόμα πιο άμεσες υποχρεώσεις, η τρόικα εσωτερικού Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη ανάβει «πράσινο φως» για την υλοποίηση των περικοπών του Μνημονίου 2! Μέτρα 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυτά που είχαν υπογράψει από τον Μάρτιο Σαμαράς και Βενιζέλος, πρέπει να συγκεκριμενοποηθούν και να καταληχθούν με το κλιμάκιο της τρόικας από τις 24 Ιουλίου, που θα επιστρέψουν οι οικονομικοί δολοφόνοι στην Αθήνα. Δίπλα σε αυτά θα προστεθούν και όσα λείπουν από τις μέχρι τώρα «αστοχίες». Μιλάμε για σφαγή! Έχοντας καταλάβει την κοινωνική οργή που ωριμάζει, τρέχουν εκ των υστέρων να δώσουν μια προοπτική «επαναδιαπραγμάτευσης» στο αόριστο μέλλον. Για όποιον αντέξει...

Η άθλια συγκυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πρώτους τριγμούς. Ο Βενιζέλος κάνει τσαλιμάκια για να ρίξει το βάρος στον Σαμαρά. Απτόητος ο Φώτης Κουβέλης και η αφόρητα συστημική ΔΗΜΑΡ στηρίζει αναφανδόν την ...«προοδευτική» κυβέρνηση Σαμαρά, ακόμα και όταν δραπετεύουν τα στελέχη της λαϊκής Δεξιάς (όπως ο Νικολόπουλος) για να μη χρεωθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται. Βεβαίως, όλο το εγχώριο αστικό κατεστημένο, αλλά και οι επικυρίαρχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα στηρίξουν με κάθε μέσο τη συγκυβέρνηση για να εφαρμόσει τα μνημονιακά μέτρα, να προχωρήσει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και να κτυπήσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα, όπως απείλησε από το βήμα της Βουλής ο Σαμαράς. Η απάντηση δεν θα δοθεί από τα έδρανα του κοινοβουλίου, αλλά από το μαζικό κίνημα στο δρόμο του αγώνα. Για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, να μπλοκαριστεί κάθε προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση, για να διαμορφωθούν οι όροι για μια συνολική αντεπίθεση των εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων με στόχο την ανατροπή των μνημονίων και της εφιαλτικής πολιτικής του μαύρου μετώπου κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ.

Και ο Ραχόι έγινε ...Σαμαράς


Οδομαχίες στη Μαδρίτη ανάμεσα σε αστυνομικούς και ανθρακωρύχους. Πλαστικές σφαίρες από τις δυνάμεις καταστολής κατά των διαδηλωτών. «Ραχόι, το μέλλον σου είναι πιο μαύρο από το κάρβουνο!», φώναζαν οι ανθρακωρύχοι. Μέτρα λιτότητας, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει από το βήμα του κοινοβουλίου ότι η Ισπανία «δεν έχει δυνατότητα επιλογής» αν θα κάνει περικοπές ή όχι».

Νέες αιματηρές περικοπές κοινωνικών δαπανών


Στο σημείο που είχε μείνει η δημόσια συζήτηση κι η οικονομική ζωή πριν την προκήρυξη των εκλογών επέστρεψε ξανά την εβδομάδα που μας πέρασε: Ένα εθνικών διαστάσεων κυνήγι του χαμένου θησαυρού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τις κοινωνικές δαπάνες που θα περικοπούν με έπαθλο την επόμενη δόση. Το χρονικό ορόσημο έχει πλέον τεθεί για τις 24 Ιουλίου, όταν θα επισκεφθεί την Αθήνα η τρόικα για να συντάξει την έκθεση σχετικά με την πρόοδο στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αντεπίθεση του κινήματος


Με τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χθες το απόγευμα στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συζήτησης του μετώπου για την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, την κατάσταση που διαμορφώνεται μετεκλογικά και τα καθήκοντα της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς. 

Η κατάσταση χειροτερεύει


Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας, την ώρα που ο ελληνικός λαός έχει περιπέσει σε μια κατάσταση αδράνειας και τα κόμματα που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση προσπαθούν να επιλύσουν το καθένα τα προβλήματά του. Στο μεταξύ οι Γερμανοί, έχοντας απέναντί τους ως πρωθυπουργό τον «κωλοτούμπα» Αντώνη Σαμαρά και ως υπουργό Οικονομικών τον «ταλιμπάν» του Μνημονίου, Γιάννη Στουρνάρα, έχουν κυριολεκτικά αποχαλινωθεί, καθώς αισθάνονται ότι τώρα μπορούν να περάσουν τα πάντα αναφορικά με μέτρα οικονομικής εξουθένωσης των Ελλήνων.

Του Γιώργου Δελαστίκ

ΝΔ: Βελούδινες παραιτήσεις


Ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής του Α. Σαμαρά φέρνει στο προσκήνιο η παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας, Ν. Νικολόπουλου. Εκτός από κυβερνητικοί, οι τριγμοί μικρής εντάσεως για την ώρα, είναι και εσωκομματικοί. Ο παραιτηθείς υφυπουργός άλλωστε, δεν ήταν κάποιο τυχαίο υπερφιλόδοξο πρόσωπο που διαπίστωσε δώδεκα ώρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ότι του έλειπαν αρμοδιότητες.

Του Μάκη Γεωργιάδη

ΚΚΕ: Προσαρμογή χωρίς ανατροπή


Στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τα συμπεράσματα από την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που δημοσίευσε ο Ριζοσπάστης την Τετάρτη, γίνεται φανερή μια προσπάθεια να επικοινωνήσει με την κριτική που γίνεται στη γραμμή της προεκλογικής περιόδου.

Του Γιώργου Κρεασίδη

Έσονται στον ΣΥΡΙΖΑ εις συνιστώσα μίαν


Με ...φρούτο του καλοκαιριού μοιάζει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήθηκε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και εξελίσσεται μέχρι σήμερα: Σκληρός πυρήνας και πολύχρωμη περιφέρεια. Η εκλογική επιβράβευση των πολιτικών επιλογών της ηγεσίας του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνει τις βασικές επιλογές για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τη μεταρρυθμιστική στρατηγική, την ίδια ώρα που ετοιμάζεται ένα νέο πλαίσιο υποδοχής της λαϊκής συμμετοχής, που θα υπερβαίνει το παλιό μοντέλο των συνιστωσών, με τις δημοκρατικές ή μη δικλείδες ασφαλείας που αυτό είχε.

Του Γιώργου Λαουτάρη

Νεοφιλελευθερισμός και κράτος


Κατά την ανάδυση και κυριαρχία του σύγχρονου νεοφιλελεύθερου ή ολοκληρωτικού καπιταλισμού, το κράτος δεν αποτέλεσε εμπόδιο ή εχθρό του όπως μπορεί κάποιος να υποθέσει. Αντίθετα, ως όργανο ταξικής κυριαρχίας επέτρεψε να συντελεστούν όλες εκείνες οι προσαρμογές στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία που κρίθηκαν αναγκαίες.

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Για μια επαγγελθείσα ηδονή (στη σωστή εκδοχή)


Η ατυχία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν επέτρεψε τη δημοσίευση αυτού του κειμένου πριν δυο βδομάδες. Σήμερα ελπίζω να βρει το δρόμο προς τη δημοσιοποίηση.

Του Θανάση Σκαμνάκη

Μηνύματα από την Ισπανία στην Αριστερά


Εν αρχή ευφορία. Πρώτα η είδηση σε όλα τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ: Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δάνεισαν τις ισπανικές τράπεζες, χωρίς να αυξηθεί το δημόσιο χρέος της Ισπανίας(!). Ο Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει το ίδιο και για τη χώρα μας.

Του Τάσου Σταυρόπουλου*

Ρεζίλι έγινε ο γκαουλάιτερ


Την προηγούμενη Πέμπτη για πρώτη φορά ο Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, επισήμως ομοσπονδιακός υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας κι ανεπισήμως γκαουλάιτερ του Τέταρτου Ράιχ στην Ελλάδα ...τα χρειάστηκε.

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Για μια αντικαπιταλιστική επαναστατική απάντηση


Mετά τις εκλογές και παρά τις διαφορετικές ή και αντιφατικές εκτιμήσεις για το νέο συσχετισμό που διαμορφώνεται στο τέλος της πρώτης «μνημονιακής διετίας», όλες οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ευρύτερα της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς συμφωνούν σε δύο βασικές διαπιστώσεις.

Του Μιχάλη Ρίζου

Ελευθεροτυπία: Μετά την πτώχευση, έρχονται οι τράπεζες


Ένας χρόνος ακριβώς συμπληρώνεται από τότε που η Χ. Κ. Τεγόπουλος κήρυξε μονομερή στάση πληρωμών απέναντι στους 870 εργαζόμενούς της, ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι. Μόνο που η λιτή ανακοίνωση της διοίκησης δεν το περιέγραφε ακριβώς έτσι.

Της Αφροδίτης Πολίτη

Ανεργία: Κοινωνική μάστιγα


Περίπου οκτακόσιοι πενήντα άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους κάθε μέρα στη μνημονιακή Ελλάδα. Το συγκλονιστικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δείχνουν ότι από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2012 έμειναν αναγκαστικά εκτός εργασίας 308.000 εργαζόμενοι οι οποίοι προστέθηκαν στις μακρές λίστες των ανέργων...

Του Πέτρου Κοσμά

Ύμνος στο Μνημόνιο οι προγραμματικές


Το πραγματικό και παράλληλα άκρως νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της αποκάλυψε η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βουλή, όπου και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με τις 179 ψήφους των βουλευτών των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Του Κυριάκου Νασόπουλου

Βιολιστής ή πόλεμος στη στέγη


Η ταράτσα, το «λιακωτό» κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική μας μυθολογία. Ήταν η υπόσχεση ότι η βροχή δεν θα έμπαινε μες στο σπίτι, όπως συνέβαινε με τα ξεχαρβαλωμένα κεραμίδια. Ήταν ο τόπος για το άπλωμα της μπουγάδας, για τα μπουκάλια με το βύσσινο που λιαζόταν για να γίνει λικέρ. Ο τόπος της εφηβικής ονειροπόλησης, το κρυφό καπνιστήριο, το δίχως φυλλώματα δάσος με τις τηλεοπτικές κεραίες.

Της Μαριάννας Τζιαντζή

Η ΓΣΕΕ σε …κοινό μέτωπο με ΣΕΒ


Τον «διάλογο» με την εργοδοσία θέλει να ...ξαναζεστάνει η ΓΣΕΕ η οποία στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να προσεγγίσει τον ΣΕΒ και τους άλλους εργοδοτικούς φορείς, τους οποίους προτρέπει «να αποκαταστήσουμε τη θεσμική ισχύ και το περιεχόμενο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Στη συνέχεια θα καλέσει την κυβέρνηση «να δεσμευτεί ότι θα τη σεβαστεί».

Του Δημήτρη Σταμούλη

Βρε, κοίτα ποια ημέρα εκπνέει η προθεσμία τους...


Ευδιάκριτος δεν είναι ο σαρκασμός του ημερολογίου; Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η κυβερνώσα «τρόικα εσωτερικού», έως ότου κόψει το λαιμό της (δηλαδή το δικό μας) και σχεδιάσει από πού και πώς ακριβώς θα «τσεκουρώσει» άλλα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, εκπνέει στις 24 Ιουλίου. Ακριβώς στην επέτειο της κατάρρευσης –και της τυπικής κατάρρευσης– της χούντας!

Του Διονύση Ελευθεράτου

GR-EXIT Ευρώ, δραχμή ή διπλό νόμισμα;


Ένας οδηγός για το αύριο της κρίσης
Πάνος Παναγιώτου, Εκδόσεις Λιβάνη

Ο κανόνας θέλει τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να είναι απαγορευμένη, να αγγίζει τα όρια της ύβρεως. 

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Λουτσιάνο Βασαπόλο: «Ευρώ, το σούπερ - μάρκο»


Καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ρώμης Sapienza και σε πολλά ακόμη πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής, σύμβουλος πολλών αριστερών κυβερνήσεων στην αμερικανική υποήπειρο και συγγραφέας περισσότερων από 50 βιβλίων, ο Λουτσιάνο Βασαπόλο παρόλ’ αυτά ορίζεται ως μαχόμενος κομμουνιστής και συνδικαλιστής, καθώς συμμετέχει με πρωτοπόρο τρόπο στην οργάνωση Δίκτυο Κομμουνιστών (Rete dei communisti) και τα συνδικάτα βάσης USB. Στο τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο Η αφύπνιση των γουρουνιών ο λόγος γίνεται για τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Ισπανία, το αρκτικόλεξο των οποίων σχηματίζει την καθόλου τιμητική λέξη ...γουρούνια (PIIGS). Η πρόταση που καταθέτει ο Λουτσιάνο Βασαπόλο ξεκινάει από την έξοδο από το ευρώ και την δημιουργία μιας εναλλακτικής οικονομικής ένωσης που θα έχει και το δικό της νόμισμα. Στην αφετηρία όμως κάθε επεξεργασίας βρίσκεται ο προσδιορισμός του χαρακτήρα της υπό εξέλιξη κρίσης.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Βατικιώτης

Για τη συγκρότηση ενός μετώπου λαϊκής σωτηρίας


Θέλω να ευχαριστήσω τους οργανωτές αυτής της συνάντησης, που είχαν την κακή ιδέα να με καλέσουν. Η ευγένεια επιβάλλει τώρα να προτείνω στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προσκαλέσει και αυτή, έναν ή περισσότερους ομιλητές από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίστοιχη εκδήλωση*.

Από Θεού άρξασθε: Κρίση παγκόσμια, δομική. Ελληνική ιδιομορφία: Η χώρα εκποιείται από τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης μας (κομπραδόρικης, υποτελειακής, εθνοπροδοτικής). Τα γεγονότα είναι γνωστά. Λοιπόν προχωρούμε: Ποια δύναμη μπορεί να οργανώσει και να καθοδηγήσει το κίνημα αντίστασης στο νέο καθεστώς υποτέλειας, με προοπτική τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της χώρας; Προφανώς: Η Αριστερά! Ποια Αριστερά; Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες, διάσπαρτες αριστερές δυνάμεις.

Του Ευτύχη Μπιτσάκη

Ακόμα μια φορά: ρήξη ή ενσωμάτωση;


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλά για την ανάγκη ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος και μετώπου, το οποίο εμπεριέχει δημιουργικά την αντιιμπεριαλιστική και αντιΕΕ πάλη καθώς και τον αγώνα για πραγματική δημοκρατία, ενάντια στη νέα απολυταρχία και την κατάργηση της λαϊκής κυριαρχίας (το σύγχρονο «εθνικό ζήτημα»). Το πρόγραμμα αυτό είναι σε διαφοροποίηση και αντιπαράθεση με τη δεξιόστροφη λογική της κυβερνητικής διαχείρισης που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιάννη Ελαφρού

Οι συσχετισμοί μετά τις εκλογές, εκτιμήσεις


Στο πλαίσιο του εσωοργανωτικού και δημόσιου διαλόγου που διεξάγεται στο ΝΑΡ για το αποτέλεσμα των εκλογών και τα καθήκοντα της επόμενης μέρας, πέντε μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ κατέθεσαν κείμενο, το οποίο έχει ήδη κοινοποιηθεί στην οργάνωση. Στο φύλλο του Πριν δημοσιεύεται το μέρος που αφορά τους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς.

Γράφουν οι: Αλέκος Αναγνωστάκης, Χρήστος Καυκιάς, Πάνος Κοσμάς, Κώστας Μάρκου, Παναγιώτης Φραντζής

Στρατιωτικό υπερκράτος στην Αίγυπτο


Αντιμέτωπος με το βαθύ κράτος της Αιγύπτου το οποίο ελέγχεται ασφυκτικά από τον στρατό, βρίσκεται ο νέος πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μούρσι. Μέσα ενημέρωσης και Τύπος δεν χάνουν ευκαιρία για να δείξουν την υποτίμησή τους απέναντι στο πρόσωπο του προέδρου και την επιρροή που τους ασκεί ο στρατός.

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Αστυνομικό όργιο στην Ισπανία


Τουλάχιστον 250.000 - 300.000 λαού υποδέχτηκαν τους απεργούς ανθρακωρύχους οι οποίοι έκαναν μια πορεία 500 χιλιομέτρων σε 19 ημέρες για να καταλήξουν στην Πουέρτα δελ Σολ στη Μαδρίτη κατά τις 3 το πρωί. Η πορεία και συγκέντρωση υπήρξε μεγαλειώδης και απόλυτα ειρηνική. Την επομένη, οι προσυγκεντρώσεις έδειχναν ότι ο όγκος και παλμός της επομένης θα επαναληφθεί. Στην κύρια συγκέντρωση, που έγινε στη Λεωφόρο Καστελιάνα, έναν από τους γνωστότερους δρόμους της Μαδρίτης, δεν υπήρχε περίπτωση να δεις ταυτόχρονα την αρχή και το τέλος του συγκεντρωμένου κόσμου.

Του Αντώνη Χρυσού

Το Βερολίνο «καίγεται» για τους πολιτικούς των μνημονίων

Τα κανόνια του Τέταρτου Ράιχ ετοιμάζονται να «βομβαρδίσουν» το Βουκουρέστι. Αιφνιδίως, η Ρουμανία μπήκε στο στόχαστρο των γερμανικών «πάντσερ» μετά την καθαίρεση του δεξιού προέδρου της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου, από το ρουμανικό κοινοβούλιο και την επικύρωση της απόφασης αυτής από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Την πρωτοβουλία για την καθαίρεση του Ρουμάνου προέδρου είχε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, τέσσερις μόλις μήνες μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία. Αν και η καθαίρεση Μπασέσκου θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 29 Ιουλίου, το Τέταρτο Ράιχ απειλεί ήδη θεούς και δαίμονες, μήπως και διασώσει τον «άνθρωπό» του στο Βουκουρέστι, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ένταξη της Ρουμανίας σε καθεστώς μνημονίου.

Του Μιχάλη Ψύλου