Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πολύ πιο σκληρό από το Μάαστριχτ το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Λιτότητα για πάντα


Η συζήτηση για το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει στο εκβιαστικό δίλημμα που θέτει η ελληνική ελίτ, οι πολιτικοί της διαχειριστές και τα ΜΜΕ: ναι ή όχι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ναι ή όχι στο ευρώ. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη που λέει πως αυτό το δίλημμα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη. Η εκλογή Ολάντ μάλιστα δημιούργησε σοβαρές ελπίδες στους υποστηρικτές μιας ενδιάμεσης λύσης (ακύρωση των μέτρων λιτότητας με παραμονή στο ευρώ). Για να αξιολογήσουμε το κατά πόσον αυτές οι ελπίδες είναι βάσιμες πρέπει να εξετάσουμε τις εξελίξεις στο επίπεδο της δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το τοπίο θα κληθεί να λειτουργήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου, στο βαθμό που δεν θα υιοθετήσει πολιτική ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.



του Δημήτρη Παυλόπουλου*

Πολιτικός πραγματισμός, η πραγματικότητα της συγκυρίας, ο ρεαλισμός της επανάστασης

 «Βλέπω ό,τι έχω μπροστά μου, ούτε το πριν ούτε το μετά»


Η πραγματικότητα και μάλιστα η κοινωνικοπολιτική της διάσταση δεν είναι στατική. Κι αν ο πολιτικός πραγματισμός την τεμαχίζει κατά το δοκούν, ο πολιτικός ρεαλισμός οφείλει να ανακαλύπτει, να φέρνει στο φως και να αξιοποιεί τη δυναμική της. Ο ρεαλισμός της επαναστατικής πολιτικής για την κομμουνιστική προοπτική συγκροτείται όχι υποκλινόμενος στη συγκυρία, ούτε όμως και αγνοώντας την.



του Γιώργου Μανιάτη

Δημήτρης Γράψας*: ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις μάχες που έρχονται



Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατεβαίνει στη μάχη των εκλογών και ζητάει την υπερψήφισή της προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις που ετοιμάζονται για τις μάχες που έρχονται. Ο Δημήτρης Γράψας, στέλεχος της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τονίζει ότι σήμερα από τα άμεσα αιτήματα ανακούφισης ως τα πιο προωθημένα βήματα για τη χειραφέτηση, πρέπει να αναμετρηθούμε με τις θεμελιακές επιλογές του κεφαλαίου.




Συνέντευξη στο Στράτο Βουραζέρη



Το λιοντάρι, ο ψύλλος και ο ελέφαντας


«Ο ΣΥΡΙΖΑ γρυλίζει σήμερα σαν φαφούτικο ...λιοντάρι και μόλις κλέψει την ψήφο σου θα μετατραπεί σε αρνάκι στην αντιδραστική ΕΕ και τους επιχειρηματίες», διαβάζουμε σε μια προκήρυξη της ΚΝΕ που δημοσιεύτηκε στον χθεσινό Ριζοσπάστη και απευθύνεται στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα ψηφίσουν στις 17 Ιουνίου.
Ένα εκατομμύριο Έλληνες διάλεξαν πριν ένα μήνα την «αριστερή μάσκα του εκμεταλλευτικού συστήματος»; Mήπως η εκτίμηση αυτή υποτιμά την κρίση και τη νοημοσύνη του λαού; Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κάθε πολιτική οργάνωση και κάθε κόμμα, δεν είναι γενετικά προσδιορισμένος να γρυλίζει ή να βρυχάται: Την ένταση των αντιστάσεών του την επηρεάζει, την καθορίζει «και» το λαϊκό κίνημα και η στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

της Μαριάννας Τζιαντζή

Κινδυνολογίες και ψέματα υπέρ του ευρώ

Μελέτη Εθνικής Τράπεζας

Μια ακόμη προσπάθεια για να εμφανιστεί η σημερινή οικονομική πολιτική, στο βασικό της περίγραμμα, ως μονόδρομος, αποτελεί η ειδική έκδοση της Εθνικής Τράπεζας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 29 Μαΐου 2012, με θέμα «το κρίσιμο δίλημμα» για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τις συνέπειες της εξόδου από το ευρώ και καταλήγει ότι η έξοδος ισοδυναμεί με κοινωνική καταστροφή. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να στοιχίσει τους εκλογείς πίσω από το ευρώ και κατ’ επέκταση τα φιλο-μνημονιακά κόμματα, υπερβαίνοντας έτσι τη διαχωριστική γραμμή που έχει διαμορφωθεί με επίκεντρο το Μνημόνιο και κατ’ επέκταση το κοινωνικό ζήτημα. Μια διαχωριστική γραμμή που, περιττό να ειπωθεί, διευκολύνει την άμεση καταδίκη της λιτότητας και τη μακροπρόθεσμη αμφισβήτηση του ευρώ, επιτρέποντας μετατοπίσεις σε βάρος της αστικής πολιτικής.



του Λεωνίδα Βατικιώτη

Βομβιστής ο Μιχαλολιάκος


Ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, παρά τις συνεχείς και πρόσφατες προσπάθειες του κράτους και των μηχανισμών του να τον «ξεπλύνει», αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Πέρα από τις καθόλου αμελητέες συνεχείς επιθέσεις των μελών της κοινοβουλευτικής πλέον συμμορίας σε μετανάστες που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά, με τα κρούσματα να καταγράφουν συνεχή αύξηση, ήδη από τη γέννηση του φαινομένου και των πρώτων ακροδεξιών ομάδων που δρούσαν στα μεταπολιτευτικά χρόνια η πορεία τους, ιστορικά, συνοδευόταν από τη χρήση ανεξέλεγκτης εγκληματικής βίας απέναντι και στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

                                                         Γιαννόπουλος και Μιχαλολιάκος μαζί σε ένα διάλειμμα της δίκης,

της Κατερίνας Σταυρούλα

Εκκαθαριστικά εφορίας: Είσαι άνεργος; Πληρώνεις


Με απανωτά «εγκεφαλικά» αντιμετώπισαν οι πολίτες τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των φορολογικών τους δηλώσεων. Χάρη στην ηλεκτρονική υποβολή –η οποία είναι υποχρεωτική από φέτος για όποιον έχει ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ– με τη συμπλήρωση των στοιχείων γίνεται αυτόματα και η εκκαθάριση. Το αποτέλεσμα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι χρεωστικό και μάλιστα ύψους πολλών εκατοντάδων ευρώ.




του Μάκη Βάσιλα

Μικρές σκέψεις για μεγάλους καιρούς



Πολλή είναι η σκόνη που σηκώνεται στα μπαλκόνια των πολιτικών, στα παράθυρα των καναλιών, στις ατέλειωτες «γιγαντομαχίες» για το μέλλον. Το οποίο μέλλον εν τω μεταξύ έχει εισβάλλει απειλητικά και διεκδικεί ανελέητο τη θέση του παρόντος. Σχέδια καταστρώνονται και ποικιλοτρόπως εκτίθενται, εκθέτοντας μαζί τους σκέψεις, πολιτικές και ανθρώπους.




Του Θανάση Σκαμνάκη

Θέμα: Πολιτική και κομματική ανασυγκρότηση

Επιχείρηση αναδιάταξης του κυρίαρχου σκηνικού

Η αστική τάξη με το μαστίγιο της κεντροδεξιάς και το καρότο της κεντροαριστεράς επιδιώκει να περιθωριοποιήσει τις αντικαπιταλιστικές τάσεις που αναπτύχθηκαν στο έδαφος των κοινωνικών συγκρούσεων την τελευταία διετία. Πλήγμα μάλιστα δέχονται και οι πιο ανυπόταχτες τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος των πιο δεξιών - συντηρητικών.



του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

«Δαγκωτό» ΑΝΤΑΡΣΥΑ!



Δύο μόλις εβδομάδες μας χωρίζουν από την ώρα της κάλπης, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη οριστικά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει κεφάλι αυτή την εβδομάδα. Έχει πολύ ισχυρό ρεύμα υπέρ του και όλα δείχουν ότι δεν αποκλείεται καθόλου να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις 17 Ιουνίου. Για να είμαστε ακριβέστεροι, αν οι αστοί με τους μηχανισμούς επηρεασμού που έχουν στη διάθεσή τους δεν κατορθώσουν να τρομοκρατήσουν εκ νέου τον κόσμο με κάποιο εύρημα πιο αποτελεσματικό από το ...χαζοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή», ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει – και ενδεχομένως πιο άνετα από όσο φαντάζεται ο πολύς κόσμος.




του Γιώργου Δελαστίκ

ΣΥΡΙΖΑ: Η σκιώδης μεταμνημονιακή κυβέρνηση



Μεταξύ του ευρω-πραγματισμού και των αντιμνημονιακών διαθέσεων βρίσκεται η μέση οδός του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Αν με λίγες φράσεις περιέγραφε κανείς τις εξαγγελίες Τσίπρα από την Αθηναΐδα την Παρασκευή αυτές θα ήταν: Κατάργηση μνημονιακών νόμων, επιστροφή μισθών και συντάξεων στο 2010, αποδοχή των δανείων της τρόικας για χρηματοδότηση κοινωνικής πολιτικής και επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής τους.


του Γιώργου Λαουτάρη

Τρία σαθρά επιχειρήματα υπέρ ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί δυστυχώς μια δεξιόστροφη πορεία, η οποία γίνεται όλο και σαφέστερη όσο εκτιμά ότι πλησιάζει προς την κυβερνητική εξουσία. Και αν φέρεται έτσι ως αντιπολίτευση, είναι λίαν πιθανό όταν πια το δάκτυλο θα είναι μέσα στο βάζο με το μέλι της εξουσίας, να οδηγηθεί ακόμη δεξιότερα.



του Γιώργου Ρούση*

Ραντεβού στις Αναιρέσεις και σήμερα



Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις των Αναιρέσεων 2012 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Λιμάνι αντίστοιχα. Μετά τη μεγάλη επιτυχία των δύο πρώτων ημερών χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι αναμένεται να δώσουν και σήμερα το «παρών», συμμετέχοντας στις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. 


ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ: Χιλιάδες στο φεστιβάλ της ανατροπής


Επιτυχημένο ήταν το ξεκίνημα για το Φεστιβάλ των Αναιρέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που άνοιξαν την Παρασκευή τις πύλες τους και υποδέχτηκαν χιλιάδες νέους και εργαζόμενους. Στην Αθήνα οι επισκέπτες άγγιξαν τους τρεις χιλιάδες και το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη σύντομη παρουσίαση από τον Παναγιώτη Σωτήρη του νέου βιβλίου του Πίτερ Τόμας, Η γκραμσιανή στιγμή. O εισηγητής και ο συγγραφέας ανέδειξαν τη διαστρέβλωση που έχει υποστεί το έργο του Γκράμσι από την κυρίαρχη πολιτική φιλοσοφία και μας έδωσαν μια πρώτη γεύση για την πλούσια κουβέντα που θα ακολουθήσει την Κυριακή.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΝΩΤΑΚΗΣ,
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ

Δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ετοιμοπόλεμο μαζικό κίνημα

Το δίλημμα διακυβέρνησης «Σαμαράς ή Τσίπρας» και η τάση της ανατροπής


Εχουμε μπει σε μια σκληρή πολιτική και κοινωνική αναμέτρηση, της οποίας οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν μόνο μια σημαντική στιγμή και όχι το τέλος της. Με βάση αυτό, τόσο τα αριστερά πολιτικά σχέδια όσο και η ψήφος των εργαζομένων, δεν μπορεί να έχουν ημερομηνία λήξης την 17η Ιουνίου, αλλά πρέπει να τοποθετούνται στην ανάγκη να αποκρουστεί και να ανατραπεί συνολικά η επίθεση του κεφαλαίου, ελληνικού και διεθνούς, να ανακοπεί η πορεία εξαθλίωσης του λαού, να τσακιστεί το μαύρο μέτωπο και να κλονιστούν οι πυλώνες της Ιερής Συμμαχίας πλουτοκρατών, ΕΕ, ΔΝΤ για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος προς όφελος των εργαζομένων.

του Γιάννη Ελαφρού

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έφεραν την καταστροφή



Μας απειλούν με κοινωνική κόλαση και καταστροφή, εάν δεν ψηφίσουμε «σωστά», αλλά ο μηχανισμός της καταστροφής έχει ήδη ενεργοποιηθεί και η γενικευμένη εξαθλίωση προχωρά σαν αποτέλεσμα ακριβώς της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της τρόικας και της συμμορίας κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ. Μετά την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, του νέου τεράστιου ασφαλιστικού ταμείου, όπου είναι ασφαλισμένοι οι περισσότεροι Έλληνες, έρχεται τώρα η σειρά του ΕΣΥ.



ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ανατροπή και όχι «διαπραγμάτευση»


Ούτε βήμα πίσω, ούτε σημειωτόν! Ανατροπή! Να μη φοβηθεί, να μην πισωγυρίσει ο λαός, να μην εγκλωβιστεί σε λογικές διαχείρισης και υποταγής. Να κάνει και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και στον καθημερινό αγώνα το αποφασιστικό βήμα για να σαρωθούν πραγματικά τα μνημόνια και τα επαίσχυντα μέτρα που επέβαλαν, η δανειακή σύμβαση και το χιλιοπληρωμένο ιμπεριαλιστικό χρέος, η ευρωχούντα των γκαουλάιτερ της ΕΕ πάνω στο δικαίωμα της λαϊκής κυριαρχίας και ελευθερίας.