Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εκτός Ορίων : Σταματήστε την τρομοκρατία των ελλειμμάτων!


Πρέπει να περιορίσουμε τα ελλείμματα σε όλα τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ, αν θέλουμε να σώσουμε τιο ευρώ» διέταζε πριν λίγες ημέρες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαιτώντας να επιβληθούν σκληρά προγράμματα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.


του Μιχάλη Ψύλου 

Τάκης Φωτόπουλος: "Μονομερής έξοδος από ΟΝΕ και Ε.Ε"

Κοινοβουλευτική χούντα χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο διανοητής Τάκης Φωτόπουλος, διευθυντής του Διεθνούς Περιοδικού για την Περιεκτική Δημοκρατία και πρώην καθηγητής Οικονομικών στη Βρετανία. Ρεφορμιστική ουτοπία θεωρεί την αντίληψη ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί προς όφελος του λαού εντός ευρωζώνης - ΕΕ και συστήματος των απελευθερωμένων αγορών.


Κίνηση Ιδεών: Η παγίδα του "άμεσου πολιτικού προγράμματος"

Το επαναστατικό πρόταγμα και οι εργατικοί αντι-θεσμοί αποκτούν απόλυτη προτεραιότητα




του Κώστα Χαριτάκη

Οι ιδιαιτερότητες της σημερινής οικονομικής κρίσης

Στις αιτίες της σημερινής κρίσης βρίσκεται η αδυναμία του καπιταλισμού να εξασφαλίσει κέρδη και για τα τρία κέντρα της γνωστής τριάδας, μετά την ανάδυση της Κίνας και της Ρωσίας, υποστηρίζει ο γνωστός μαρξιστής Αμίν Σαμίρ,

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Δεκεμβρίου της διεθνής έκδοσης του περιοδικού Monthly Review το άρθρο του  Αμίν Σαμίρ με τίτλο «Seize the Crisis!». 




του Μάκη Ζέρβα

Kώστας Λαπαβίτσας: Έρχεται βαθιά ύφεση, μείωση εισοδημάτων

Συνολική αποτυχία ήταν το σχέδιο ένταξης της δραχμής στη ζώνη του ευρώ καθώς επιτάχυνε την πορεία καταστροφής του παραγωγικού ιστού της χώρας, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε τα χρέη, υπογραμμίζει στο Πριν ο καθηγητής Οικονομικών Κώστας Λαπαβίτσας. Στη συνέντευξή του αναφέρεται επίσης στις συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και τις δυνατόρητες διεξόδου από την κρίση, προς όφελος της εργατικής τάξης.


Αργεντινή: Εγχειρίδιο καταστροφής μιας χώρας

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ
Χρεοκοπία και παρακμή με τη βούλα του ΔΝΤ



Η Αργεντινή συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο το πλέγμα οικονομικών και πολιτικών επιλογών που, στο όνομα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, μπορούν να καταστρέψουν μια χώρα και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Η δικτατορία άφησε πίσω της ένα μεγάλο χρέος, το οποίο όμως τα δικαστήρια έκριναν παράνομο. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση (κεντροαριστερή, θεωρήθηκε τότε) επέλεξε να μη συγκρουστεί με τους τραπεζίτες.

του Κώστα Αθανασίου

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: Πανελλαδικό και οργισμένο «όχι»

Δημοτικοί σύμβουλοι της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς μιλούν στο Πριν


Πανελλαδικό και καθολικό είναι το «όχι» των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης στο νόμο για το σχέδιο Καλλικράτης. Εκτός από τις τοπικιστικού χαρακτήρα αντιδράσεις, υπάρχει μια καίρια επιχειρηματολογία που εξηγεί γιατί η αναδιάρθρωση αυτή θα πλήξει τα εργατικά συμφέροντα και γιατί πρέπει να ανατραπεί. Επ’ αυτών μίλησαν στο Πριν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Αττική, ο Σταύρος Τζιορτζιώτης, εκλεγμένος με την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, ο Κώστας Κωστόπουλος, από το σχήμα Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου και ο Γιώργος Μητροβγένης, εκλεγμένος με τη Μαχόμενη Αριστερή Δάφνη.

του Γιώργου Λαουτάρη

ΟΣΕ: «ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: Οι υπαίτιοι της κρίσης, εμφανίζονται ως σωτήρες


Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, αλλά και των επιχειρηματικών συμφερόντων –ελληνικών και διεθνών (βλ. Cosco)– τίθεται και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που ξεκινά άμεσα.

του Στράτου Βουραζέρη

Το «μαγαζί» ανεβαίνει, τα αφεντικά «σφάζονται»...




Το «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» του Ντίνου Ηλιόπουλου αδυνατεί  να αποδώσει –μα και να σατιρίσει– στο ελάχιστο την κατάσταση που επικρατεί τούτες τις ημέρες στον «πολυμετοχικό» Παναθηναϊκό. Ακόμη και εκφράσεις όπως «ξεκατίνιασμα» επιστρατεύει ο αθλητικός Τύπος, ο οποίος εν προκειμένω δύσκολα μπορεί να επικριθεί για μεγάλη υπερβολή, προκειμένου να περιγράψει το νέο –αγριότερο παρά ποτέ– γύρο διελκυστίνδας εξουσίας ανάμεσα στους ανταγωνιζόμενους επιχειρηματικούς πόλους, που δραστηριοποιούνται στον Παναθηναϊκό.
του Διονύση Ελευθεράτου

Προωθούν κατάργηση συμβάσεων και ΟΜΕΔ, απολύσεις άνευ ορίου, μαθητεία και καθίζηση μισθών

Νέο σάρωμα στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα μεθοδεύει η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, υλοποιώντας τον αντεργατικό μεσαίωνα του μνημόνιου με την ιερά συμμαχία ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Στο κάλεσμά του ο υπουργός Εργασίας ενόψει του αυριανού ραντεβού συνεννόησης για τις... λεπτομέρειες –τα «χοντρά» έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς «δολοφόνους» της «τρόικας»– προσδιορίζει τους άξονες των νέων αντεργατικών επιδρομών, που θα υλοποιηθούν με Προεδρικά Διατάγματα, δηλαδή με την παράκαμψη ακόμα και αυτής της τυπικής κοινοβουλευτικής συζήτησης...
του Δημήτρη Σταμούλη

Τύπος κι εξουσία: μια φωνή, μια καρδιά

Σύμφωνα με ένα ανέκδοτο, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μια ομάδα σοβιετικών δημοσιογράφων προσκλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής τους, ρωτήθηκαν για τις εντυπώσεις τους. «Πρέπει να παραδεχτώ», είπε ο επικεφαλής της ομάδας, «ότι αφού διαβάσαμε όλες τις εφημερίδες σας και είδαμε πολλές εκπομπές στην τηλεόρασή σας, εκπλαγήκαμε επειδή διαπιστώσαμε ότι οι απόψεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα είναι παντού, λίγο έως πολύ, οι ίδιες. Στη χώρα μας, για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, φυλακίζουμε τους δημοσιογράφους, τους βγάζουμε τα νύχια κ.λπ., όμως εσείς δεν αναγκάζεστε να καταφύγετε σε ακραία μέτρα. Ποιο είναι το μυστικό σας; Πώς τα καταφέρνετε;»

της Μαριάννας Τζιαντζή

Συνέντευξη Yπόγεια Ρεύματα: Θα υπάρξει στροφή στον πολιτικό στίχο

Το Πριν απευθύνθηκε στα Υπόγεια Ρεύματα για να μας μιλήσουν για τη μουσική τους παράσταση σε συνεργασία με τον Θ. Μικρούστσικο και τον Γ. Κούτρα, η οποία θα παρουσιαστεί στις Αναιρέσεις 2010 στην Αθήνα. Απ’ τα Υπόγεια Ρεύματα μας μίλησε ο Απόστολος Καλτσάς (μπάσο). Η συζήτηση επεκτάθηκε γύρω από ερωτήματα για τον πολιτισμό, την πολιτική, τη μουσική βιομηχανία.

Συνέντευξη στη Νατάσα Κεφαλληνού

Πλούσιο πρόγραμμα στις Αναιρέσεις 2010

Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει τις πύλες του στην Αθήνα το φετινό πανελλαδικό φεστιβάλ των Αναιρέσεων. Οι πολιτικο - πολιτιστικές εκδηλώσεις Αναιρέσεις 2010 ξεκινούν με το τριήμερο στο χώρο της Γεωπονικής (Ιερά Οδός) στις 4-5-6 Ιούνη.


της Νατάσας Κεφαλληνού

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ BANQUET: Για επιδόρπιο... εργασιακή βαρβαρότητα


Τα γεγονότα είναι γνωστά:  Στις  5 Απρίλη η εργοδοσία του εστιατορίου Banquet, στη Θεσαλονίκη, ενημερώνει τον ανασφάλιστο εργαζόμενο Βαγγέλη Κιτσώνη ότι πρέπει να επιστρέψει τα δυο πουκάμισα της εργασίας του. Ταυτόχρονα δεν τον ενημέρωσε αν και πότε θα ξαναδούλευε. 

της Αφροδίτης Πολίτη 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Η μεγάλη ανατροπή

Ένα χρόνο μετά, εφαρμόζεται το ακριβώς αντίθετο από όσα υποστήριζαν ΕΚΤ και κυβερνήσεις

του Γιάννη Αγγέλη 


Η απόφαση της ΕΕ να «ρίξει» ένα περίπου τρισ. ευρώ για να σβήσει τη φωτιά που άναψε αρχικά στην Ελλάδα και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο των ευρωπαϊκό Νότο, αποδείχθηκε λίγη για να ανακόψει την επέκταση της κρίσης του χρέους που χτυπάει πλέον ξανά στην καρδιά του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, προκαλεί αλλεπάλληλα σοκ στις αγορές κεφαλαίου και κάνει την υπόθεση της Ελλάδας να μοιάζει με... περιφερειακό πρόβλημα.

Στον Καιάδα οι φτωχοί!



Ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια και την εξαθλίωση καταδικάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρκετές «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι, έπειτα και από την υπογραφή του μνημονίου με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μια σειρά από επιδόματα και συντάξεις, τα οποία έτσι και αλλιώς αποτελούσαν πενιχρή ως και μηδαμινή βοήθεια για τους δικαιούχους, μειώνονται δραματικά ή ακόμα και καταργούνται οριστικά και αμετάκλητα.

του Κυριάκου Νασόπουλου

Ασφαλιστικό: Ενιαία έκφραση των εργατικών αναγκών

Mε ποιες διεκδικήσεις θα αντιπαρατεθούν το εργατικό κίνημα και η Αριστερά στον ασφαλιστικό Καιάδα που θα διαμορφωθεί αν περάσουν το έκτρωμα Λοβέρδου και τα συνολικότερα μέτρα της οικονομικής και πολιτικής χούντας κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ -κεφαλαίου;

του Βασίλη Μηνακάκη

Τελευταία Λέξη: Συνυπεύθυνοι και συμ-παθείς

του Θανάση Σκαμνάκη


Δυο πράγματα επαναλαμβάνουν, για να μας πείσουν να δεχτούμε τα μέτρα και την κατάσταση που διαμορφώνουν. Το ένα πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και το δεύτερο πως όλοι φταίμε καθώς περάσαμε την εικοσαετία όπου τρώγαμε με χρυσά κουτάλια χωμένοι, καθένας με το δικό του τρόπο και κατά που του αναλογούσε, στη διαφθορά ή τουλάχιστον στην ευκολία. Η απάντηση στο πρώτο επιχείρημα έχει ποικιλοτρόπως δοθεί, όσο για το δεύτερο, που ασκεί μια διαβρωτική επίδραση συνενοχής, έχουν ακόμα να δοθούν πολλές απαντήσεις, και κυρίως στους δρόμους.  

ΘΕΜΑ: Πτώχευση ή επαναδιαπραγμάτευση και έξοδος από το Ευρώ;

Αναπόφευκτο το  «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ

ΝΟΜΙΜΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του έλληνα πρωθυπουργού και το πέπλο σιωπής του ελληνικού Τύπου,  η προσφυγή στο μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ κατέστησε το (απίθανο μέχρι πριν λίγους μήνες) ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού κάτι παραπάνω από βέβαιο. Οι όροι ωστόσο της συζητούμενης αναδιάρθρωσης θωρακίζουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ξένων πιστωτών,
αντίθετα με την επαναδιαπραγμάτευση - διαγραφή που ζητούν οι εργαζόμενοι.

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Λάδι στη φωτιά από Ν. Κορέα-ΗΠΑ

Ψυχροπολεμικό κλίμα επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο, με τη συντηρητική κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, επικουρούμενη από τις ΗΠΑ, να ρίχνει λάδι στην ένταση με τους βόρειους γείτονές της, ευελπιστώντας ότι έτσι, θα βγει ενισχυμένη στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 2 Ιουνίου
της Ειρήνης Κοσμά

Η οικονομική κρίση και η στάση του ΚΚΕ


Τα καλά νέα είναι ότι το ΚΚΕ διαλέγεται τελευταία ολοένα και συχνότερα, έστω και μόνο μέσω του Ριζοσπάστη, με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, ιδιαίτερα αυτές που έχουν αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό. Τα κακά νέα είναι ότι ο διάλογος αυτός γίνεται υπό το πρίσμα μιας αφοριστικής πολεμικής, η οποία εμποδίζει, αντί να ενισχύει, την ενότητα δράσης των εργαζομένων και συσκοτίζει, αντί να φωτίζει, την ουσία των διαφωνιών. Παραμένει ωστόσο διδακτική για την αντίληψη του ΚΚΕ γύρω από την οξύτατη οικονομική κρίση και τη σοσιαλιστική στρατηγική.

Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Όλο λάδια τα γκρίζα κοστούμια του Σημίτη

Σεισμό στο πολιτικό σύστημα με ανεξέλεγκτες συνέπειες προκάλεσε η πρώτη ομολογία υπουργού ότι πήρε μίζα από τη Ζίμενς.
του Δημήτρη Τζιαντζή

Ομιλία Αλαβάνου: "Τέταρτος πόλος" αλλά εντός του ΣΥΡΙΖΑ

«Μέτωπο» κατά κυβέρνησης - ΔΝΤ, «μισή» ανατροπή για ΕΕ, θολός ο σκοπός



του Γιώργου Λαουτάρη

Κυβέρνηση απατεώνων

του Γιώργου Δελαστίκ

Εμετικός έχει γίνει αυτός ο υπουργός Εργασίας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, τον οποίον «φτύνει» όλη η εργαζόμενη Ελλάδα για το ρόλο του στην κατεδάφιση τόσο του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων. Τη μια δηλώνει ότι δήθεν «δίνει μάχες» για να αλλάξει αυτά που προ ...δεκαπενθημέρου έχει υπογράψει στο επαίσχυντο μνημόνιο υποτέλειας στην ΕΕ και στο ΔΝΤ! Την άλλη διοχετεύει φήμες ότι παραιτείται γιατί δεν αντέχει να προωθεί τόσο αντεργατικά μέτρα. Την παράλλη διακηρύσσει ότι τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση είναι άδικα και γι’ αυτό εφαρμόζει ...νέα πακέτα ακόμη πιο αντεργατικών μέτρων!

Κυβέρνηση: Στη «μάχη του ’40», ήταν με τους Γερμανούς

Ο Λοβέρδος υπέγραψε «καλά σαράντα», τώρα παζαρεύει για τα κόλλυβα

Για να ξηλώσεις ένα πουλόβερ πρέπει να αρχίσεις από έναν κόμπο. Ο πρώτος κόμπος στον αγώνα για να ξηλωθεί το μνημόνιο ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΔΝΤ και ΕΕ, είναι η «μάχη του ασφαλιστικού». Θα αρχίσει πράγματι από ’κει το ξήλωμα; Κανείς δεν ξέρει εκ των προτέρων. Αλλά, εάν δεν δοκιμάσουμε, δεν θα μάθουμε!
του Κώστα Μάρκου

Οικονομία και εσωτερικός εχθρός, το νέο δόγμα

Σαφείς αποστάσεις από την πολιτική Μπους παίρνει το νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, που εξήγγειλε η κυβέρνηση Ομπάμα. Χωρίς να εγκαταλείπει το βαθιά ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα των ΗΠΑ και τη φιλοδοξία τους να ηγεμονεύουν σε όλο τον πλανήτη, το δόγμα Ομπάμα αντικατοπτρίζει την αλλαγή των συσχετισμών και δεδομένων που έχει επέλθει μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να επιβληθεί δια της βίας η Παξ Αμερικάνα με τη δύναμη των όπλων, αλλά και εξαιτίας της επέλασης της πρωτοφανούς, εδώ και 80 χρόνια, οικονομικής κρίσης.