Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Διήμερο διαλόγου στο Πάντειο

Θεωρητική και πολιτική συζήτηση με θέμα κρίση, χρέος, ΕΕ και Αριστερά

 Να πάει το βέλος αντίστροφα, καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με αφετηρία την απεργία της 23ης Φεβρουαρίου. Όλες οι δυνάμεις του μετώπου ρίχνονται τώρα για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, ενώ με το διήμερο διαλόγου που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ. στο Πάντειο και συνεχίζεται το Σάββατο, επιχειρείται μια σοβαρή παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις.






ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Απεργία: Ενάντια στην εικοσαετή μαζική εξαθλίωση που ετοιμάζουν

Για την αποτροπή και ανατροπή της ευρωσυνταγματικής λιτότητας


Από τότε που ο Γ. Παναγόπουλος δήλωνε, αρχές φθινοπώρου στο Λονδίνο, ότι δεν υπάρχει λόγος για νέες γενικές απεργίες, κύλησε πολύ νερό κάτω από τις... γέφυρες του Τάμεση. Ο ίδιος αναγκάστηκε να προκηρύξει δυο, ενώ αμέτρητες είναι οι κλαδικές, οι επιχειρησιακές, οι στάσεις εργασίας, οι διαδηλώσεις και πορείες που έλαβαν χώρα μετά τη 15η Δεκεμβρίου. Το ερώτημα είναι: Τι καινούριο μπορεί να φέρει η συμμετοχή στη γενική απεργία και τις διαδηλώσεις της ερχόμενης Τετάρτης 23 Φεβρουαρίου; Και τι νόημα έχει να χάσει κανείς ένα μεροκάματο και να κατέβει στη διαδήλωση, όταν η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και των συμβιβασμένων ομοσπονδιών, δίνει στην απεργία χαρακτήρα λιτανείας για τη χαμένη τιμή της εργατικής δύναμης;



ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ 

Όλοι στην απεργία, όλοι στους δρόμους




Χαρακτήρα συνολικής πανεργατικής και παλλαϊκής κινητοποίησης παίρνει η γενική πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 23 Φλεβάρη, καθώς η οργή για την πρωτοφανή αντεργατική κυβερνητική πολιτική έχει ξεχειλίσει. Λάδι στη φωτιά έριξαν η πρόκληση της τρόικας (η οποία κατηγόρησε και τον ελληνικό λαό για τις αντιδράσεις του), η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει την παραπέρα περικοπή των μισθών και το γενικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου για να δώσει 50 δισ. στους τραπεζικούς τοκογλύφους, αλλά κυρίως η συνειδητοποίηση ότι η πολιτική της «μνημονιακής χούντας» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ οδηγεί στην ταπείνωση και στη μαζική εξαθλίωση. Την Τετάρτη είναι η ώρα να μιλήσουν τα εκατομμύρια του κόσμου της δουλειάς. Να ενωθούν σε ένα ασυγκράτητο ποτάμι ανατροπής οι εργάτες, οι άνεργοι, οι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι απεργοί των συγκοινωνιών, οι μαχόμενοι για δημόσια - δωρεάν υγεία γιατροί, το κύμα της ανυπακοής σε διόδια και εισιτήρια, η Κερατέα της αντίστασης, οι φοιτητές και η νεολαία, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που αντιστέκονται στις συγχωνεύσεις των σχολείων (και ανοίγουν το... χορό των κινητοποιήσεων με απεργία την Τρίτη), οι μισθωτοί αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι των επαγγελμάτων που ανοίγουν στην ασυδοσία του κεφαλαίου, οι μετανάστες που παλεύουν για τη ζωή τους. Είναι μεγάλο στοίχημα για τον κόσμο της δουλειάς, η μεγάλη επιτυχία της απεργίας και το ξεχείλισμα των δρόμων της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων από τεράστιες διαδηλώσεις. Για ένα κίνημα ελπίδας, ανατροπής και προοπτικής, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Ένα κίνημα ενωτικό στη βάση, στηριγμένο στα πρωτοβάθμια σωματεία και στις επιτροπές αγώνα. Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, άλλα και σωματεία - συλλογικότητες, καλούν σε συγκέντρωση στο Μουσείο - Πολυτεχνείο στις 11 π.μ. Κατάληξη της πορείας είναι η Βουλή και η πλατεία Συντάγματος, όπου οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να την κατακλύσουν και να παραμείνουν εκεί όσο επιθυμούν. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν την κυβέρνηση και το υπουργείο ΠΡΟΠΟ να μην εξαπολύσει πάλι το χημικό πόλεμο, τους δίτροχους τραμπούκους και τους εκατοντάδες ασφαλίτες. 

Εθνικοποίηση και εργατικός έλεγχος στις τράπεζες




To Δ.Σ  της Άλφα, σε μακρά συνεδρίασή του το βράδυ της Παρασκευής, απέρριψε τελικά και τη δεύτερη πρόταση της Εθνικής για «φιλική συγχώνευση» (η πρώτη, το 2001). Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση, οι όροι της πρότασης «κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της Άλφα». Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η Εθνική Τράπεζα πρότεινε συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών που θα εξέδιδε η ίδια, με τους μετόχους της Άλφα να παίρνουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες της Άλφα. Με αυτή την πρόταση, οι μέτοχοι της Εθνικής θα έλεγχαν το 71% και της Άλφα, το 29% του νέου σχήματος, ενώ η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου θα ανερχόταν μόλις στο 0,9% και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε 12%.

 Τόσο η κυβέρνηση όσο και το τραπεζικό κεφάλαιο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η κρίση καθιστά πολύ πιο πιθανή την εκδήλωση επιθετικών κινήσεων εξαγοράς από την πλευρά ξένων ομίλων, οι οποίες καθυστερούν για δύο λόγους: Aφενός, επειδή το πιθανότερο είναι ότι η αξία των ελληνικών τραπεζών στην αγορά θα μειώνεται διαρκώς και, αφετέρου, καθώς πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί με τις επισφάλειες και την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Το επιχείρημα ότι οι τράπεζες πρέπει να σωθούν γιατί αλλιώς θα πεθάνει η οικονομία (για αυτό ταΐζονται με χρήματα του λαού, όπως πρόσφατα, τα 30 δισ. κρατικές εγγυήσεις), όχι μόνο δεν δικαιώνει την ακολουθούμενη πολιτική αλλά είναι και πλήρως αναντίστοιχη με τα λαϊκά συμφέροντα. Άλλωστε, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι τραπεζίτες δεν κρύβουν τον πραγματικό τους στόχο: Να δημιουργήσουν νέους ομίλους που θα μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στη νέα πραγματικότητα, διεκδικώντας έτσι σοβαρά μερίδια κερδοφορίας.

Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει καμία αυταπάτη: Το αίτημα της εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, με την επιβολή εργατικού - κοινωνικού ελέγχου στη λειτουργία του αποτελεί ώριμο και ταυτόχρονα πειστικό αίτημα της εποχής. Είναι δε ο μοναδικός δρόμος για να διασφαλιστεί, όσο αυτό είναι δυνατό, ότι οι τράπεζες θα εξυπηρετούν τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες.

Θέμα: Ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου

Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει το δημόσιο πλούτο, το νομικό εργαλείο φαστ τρακ, αναδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο για το κεφάλαιο. Ο Χρήστος Σελιανίτης, μέλος του Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων (NKA), αναλύει
την ταξική ουσία του φαστ τρακ. Το κείμενο βασίζεται στην ομιλία του σε πρόσφατη ημερίδα του ΝΚΑ με θέμα:
«Οι δημόσιοι χώροι ως κοινωνικό αγαθό σε κρίση».



                                  (Τα "αναξιοποίητα" Ανάβρυτα)
                                        


ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΕΛΙΑΝΙΤΗΣ

Το Eλληνικό ανήκει στους κατοίκους


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ*

Ο χώρος του αεροδρομίου του Ελληνικού είναι στενά συνδεδεμένος με κρίσιμες επιλογές του ελληνικού αστισμού. Ως τέτοια, η διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων θέλησε να αποτελέσει το «Δούρειο Ίππο» ώστε ο χώρος του πρώην αεροδρομίου –όπως και άλλοι στην Αττική– να αποδοθεί σε οικιστική και επιχειρηματική αξιοποίηση και να ενταχθεί σε ένα συνολικότερο αναπτυξιακό σχέδιο δημιουργίας πόλων και αξόνων ανάπτυξης, που θα αναδείκνυαν την Αθήνα ως μητροπολιτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και θα στήριζαν κυρίως την κερδοφορία του κατασκευαστικού κεφαλαίου.

* Μέλος της ΠΡΩτοβουλίας
ΚΑΤοίκων στα Νότια


Πίσω από τις κάμερες

Είναι φανερό πως είμαστε στο μέσο της επίθεσης των ιδιοκτητών προς τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Δεν είναι μόνο οι απεχθείς προτάσεις υποταγής που καταθέτουν στην ΕΣΗΕΑ, με μείωση αποδοχών κατά 15-20%, ενοποιήσεις τμημάτων, μη καταβολή της Συλλογικής Σύμβασης σε μη μέλη. Ταυτόχρονα απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα προς την υποστήριξή τους, ζητούν ό,τι μπορούν να φανταστούν. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο, εκτός από το αίτημα να μην πληρώνουν για τις συχνότητες, να ζητούν να μην καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσοστό για τους τυφλούς.



Ίσκιοι της εποχής

Κυκλοφορούν πολύ καιρό τώρα στις αγορές. Κάτι μεταξύ μοντέρνου στυλ και παλαιάς μαγκιάς, που ξέρουν λίγο απ’ όλα και σε βάθος τίποτα, χρησιμοποιούν με άνεση τα νέα γκατζετάκια και είναι σχεδόν πάντα απασχολημένοι, υποστηρίζουν κάποιο κόμμα, αλλά βρίζουν όλα τα κόμματα ως άχρηστα, και δεν τους ενδιαφέρει όπως λένε η πολιτική –πόσο παλιομοδίτική έννοια! Ξέρουν καλά πως είναι κορόιδο όποιος έχει άποψη και την υπερασπίζεται, λανσάρουν τις νέες μόδες του όλα ίδια είναι και τίποτα δεν αξίζει πραγματικά, ούτε το να ζεις γι’ αυτό, ούτε περισσότερο το να θυσιάζεσαι. Τρέφουν, λένε, έναν κάποιο σεβασμό για τους παλιούς ηρωικούς αγώνες αλλά καμιά συγκίνηση γι’ αυτούς, εξάλλου στο παρόν δεν χρειάζεται κανείς να θυσιάζει την καλή δουλειά, τον καλό μισθό και την καλή ζωή για πίστεις που είναι αμφισβητούμενες, καθώς όλοι, καθένας από τη μεριά του, κάποιο δίκιο έχει και κάποιο άδικο, κι οι αντάρτες κι οι δωσίλογοι, κι οι Μακρονησιώτες και οι αλφαμίτες, καθώς το δίκιο είναι ελαστική περίπτωση και δεν εντάσσεται σε σχήματα, που παραπέμπουν σε δογματισμό.





ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ

Κυβέρνηση-Τρόικα: Γενικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου

Κάτω η κυβέρνηση «πάρ’τα όλα», παύση πληρωμών-διαγραφή του χρέους, έξω από ΟΝΕ και Ε.Ε η απάντηση στην εκποίηση
  
Εικόνα περιδίνησης παρουσιάζει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Από την ανακοίνωση της… πιτζάμας, με την οποία ο Γ. Πεταλωτής «κατακεραύνωσε» την τρόικα, μέχρι το αλαλούμ με τους ημιυπαίθριους, η κυβέρνηση εμφανίζεται ζαλισμένη και αντιδρά σπασμωδικά. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε επικοινωνιακό, ούτε συντονισμού, όπως γράφει ο αστικός Τύπος. Είναι βαθιά πολιτικό. 

                                          (Παλιά "προφητική" αφίσα του ΠΑΣΟΚ
                                            
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ 

ΚΕΠΕ ΛΕΧΑΙΝΩΝ: Κροκοδείλια δάκρυα…

  
H αστική δημοσιογραφία έδωσε πάλι δείγματα φιλανθρωπίας. Η πρόσφατη αλλά και παλιά είδηση για τις άθλιες μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων - ατόμων με βαριές αναπηρίες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ν. Ηλείας, συντάραξε την ελληνική κοινωνία. Περισσότερο όμως συντάραξε τους έλληνες δημοσιογράφους τύπου Στάη, τα στελέχη των υπουργείων, τον ίδιο τον υπουργό Υγείας και το γραμματέα Πρόνοιας. Γραμματέα, βέβαια, άνευ αντικειμένου αφού ο τομέας της Πρόνοιας τείνει πλέον να καταργηθεί ή –για να ακριβολογούμε– να περάσει στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.



ΕΛΕΝΗ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ

Δικηγόροι: «Ανοιχτό» επάγγελμα στο κεφάλαιο και στην ανεργία

Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη διοικήσεων στους δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας σε ένα πεδίο έντονης κοινωνικής πόλωσης. Η κυβέρνηση και η ΝΔ με τα όργανα των διεθνών «τζαμπατζήδων» της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν σταματούν να απεργάζονται σχέδια για την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση όλης της κοινωνίας. Στο χώρο των δικηγόρων οι αλλαγές αυτές προωθούνται μέσα από το νόμο για το δήθεν άνοιγμα του επαγγέλματος και σηματοδοτούν το θάνατο του «εμποράκου», δηλαδή του αυτοαπασχολούμενου.



ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ: Καταλήψεις από… εκπαιδευτικούς!

Η Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται στον αστερισμό του Μνημονίου και μία από τις συνέπειες είναι οι μεγάλες περικοπές σε προσωπικό. Οι πιστώσεις συμβασιούχων διδασκόντων που εργάζονται με βάση το Π.Δ. 407/80 περικόπτονται κατά 15-20%, ενώ οι διορισμοί εκατοντάδων μελών ΔΕΠ είναι στον αέρα και μπορεί να πάρουν έως 3 χρόνια για να γίνουν. Οι προκηρύξεις νέων θέσεων «παγώνουν» έως ότου ολοκληρωθούν οι διορισμοί. Στα ΤΕΙ, όπου οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, θα γίνει πρόωρη εκταμίευση τμήματος του προϋπολογισμού του 2011 για να καλυφθούν τα δεδουλευμένα του 2010, αλλά μετά δεν υπάρχει περίπτωση έκτακτης χρηματοδότησης. Πριν το τέλος του εαρινού εξαμήνου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πιστώσεις για έκτακτο προσωπικό, αφήνοντας τα Ιδρύματα χωρίς το 80% των διδασκόντων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ


Έχει μέλλον η εξέγερση στην Αίγυπτο

Οι αλυσιδωτές αραβικές εξεγέρσεις, που ξεκίνησαν στις 14 Ιανουαρίου στην Τυνησία για να κορυφωθούν με την ανατροπή του τελευταίου Φαραώ και να εξαπλωθούν μέχρι τον Περσικό Κόλπο και το Άντεν, προκαλούν το θαυμασμό των αριστερών ανθρώπων, μαζί με την ενδόμυχη ευχή «και στα δικά μας» – κάτι που υποδηλώνει την προσμονή της μέρας που και ένας τρίτος αστέρας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετά τους Μπεν Άλι και X. Μουμπάρακ, θα εγκαταλείψει την εξουσία σε χώρα της Μεσογείου.



ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η εργατική ανάταση πριν και μετά την εκδίωξη του Χ. Μουμπάρακ

Ο λαός στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια δεν ήθελαν απλά τα αιτήματά τους να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση, αρνήθηκαν τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Δεν ήθελαν το καθεστώς Μουμπάρακ ως συνομιλητή, ήθελαν να φύγει ο Χ. Μουμπάρακ. Δεν ήθελαν απλά μία νέα κυβέρνηση που θα έπρεπε να ακούει τη γνώμη τους, ήθελαν να μετασχηματίσουν το κράτος. Δεν έχουν απλώς γνώμη, αυτή είναι η αλήθεια της κατάστασης στην Αίγυπτο» έγραφε ο Σλάβοϊ Ζίζεκ σε άρθρο του στον Γκάρντιαν λίγες μέρες πριν την πτώση του δικτάτορα.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Το Κάιρο πάει Μάντισον!




Δεκάδες χιλιάδες αμερικανοί εργαζόμενοι διαδηλώνουν αυτές τις μέρες στη Μάντισον, την πρωτεύουσα του Ουισκόνσιν, ενάντια στο σχέδιο νόμου που έφερε στην τοπική Βουλή ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας. Στο όνομα της μείωσης του ελείμματος, το νομοσχέδιο αυτό σχεδόν καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα και επιβάλλει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ 

Κουμπάλα, Κωφίδης, Φράνκο και Τρέμη...


Ίσως να το αγνοούν όσοι δεν είναι φίλαθλοι, αλλά το ανυπάκουο «ρεύμα» των διοδίων «καθιερώθηκε» χάρη σε έναν άνθρωπο του ποδοσφαίρου. Τον παλιό παίκτη και νυν προπονητή Κωφίδη, τον «αιρετικό» Σάββα που συμμετέχει στην κίνηση «Hasta La Victoria Siempre» η οποία, συνενώνοντας ανθρώπους του αθλητισμού και της τέχνης, έχει δραστηριοποιηθεί μεταξύ άλλων για την Κ. Κούνεβα και τη Γάζα.




ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ 

Οδηγοί ταξί: Δωδεκάωρο για 30 Ευρώ!

Πεσμένη η κίνηση, σαρώνουν οι αυξήσεις σε καύσιμα και υλικά



Το τελευταίο δωδεκάμηνο σημαντική μείωση έχει υποστεί η επιβατική κίνηση στα 14 χιλιάδες ταξί που κυκλοφορούν στην Αττική, επηρεάζοντας σημαντικά το εισόδημα των εργαζομένων - αυταπασχολούμενων σε αυτά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ταξί στην Αθήνα (70-80%) σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), είναι σε λειτουργία από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ αρκετοί είναι και οι οδηγοί, που τα νοικιάζουν για μια βάρδια, ως κύρια ή δευτερεύουσα απασχόληση.



ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ

Στρατευμένοι: Στο στόχαστρο της Ασφάλειας

Σε μια ακόμη βίαιη καταστρατήγηση των συνταγματικών δικαιωμάτων και πιο συγκεκριμένα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, προχώρησαν οι αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές της Κορίνθου. Την περασμένη Κυριακή 13 Φλεβάρη, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, που συμμετείχαν σε εξόρμηση ενημέρωσης των φαντάρων για τα δικαιώματα τους και την ανάγκη αγωνιστικής υπεράσπισης τους, καθώς μοίραζαν σχετικά φυλλάδια σε γονείς που επισκέπτονταν τα στρατευμένα παιδιά τους στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κορίνθου, δέχτηκαν την επίθεση της Κρατικής Ασφάλειας.


ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Εκδήλωση: Στο πλευρό της Κερατέας


Βήμα για να ακουστεί στο κέντρο της Αθήνας η φωνή των αγωνιζόμενων κατοίκων της Κερατέας, αλλά και συνολικά του κινήματος ενάντια στους ΧΥΤΑ, δόθηκε τη Δευτέρα, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία δεκαεφτά αριστερών οργανώσεων. Καλεσμένοι, στην κατάμεστη αίθουσα του ΣΥΤΕ, ήταν μέλη των Επιτροπών Αγώνα της Κερατέας, του Γραμματικού, της Λευκίμμης Κέρκυρας και της Φυλής.



ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ

Απεργία πείνας μεταναστών: Κίνδυνος-θάνατος η κυβερνητική στάση

Ανθρώπινη ασπίδα αλληλεγγύης στους μετανάστες από σωματεία και καλλιτέχνες




Ρέππα - Ραγκούση ακούστε το καλά κανένας μετανάστης χωρίς χαρτιά». Aυτό το σύνθημα ακούγονταν δυνατά στην πορεία της προηγούμενης Παρασκευής. Πάνω από 4.000 άτομα –η μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το θέμα– ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν, ύστερα από το κάλεσμα σε πορεία των ίδιων των μεταναστών. Οι 287 απεργοί πείνας μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήδη διανύουν την 27η μέρα της απεργίας τους και βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή του αγώνα τους. 

ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ 

Ανυπακοή α λα ιρλανδικά


ΜΠΡΑΪΑΝ ΚΑΡΤΥ, ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ (ΣΙΝ ΦΕΪΝ)


 Ισχυροποίηση των δυνάμεων της αντίθεσης σε ΕΕ-ΔΝΤ


Στις 4 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες η «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται», ακούσαμε πανομοιότυπο το σενάριο της εμπλοκής μας με το μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ από έναν Ιρλανδό. Είχαμε την περιέργεια να τον ρωτήσουμε μερικά πράγματα επιπλέον.



  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΡΑΝΤΖΗ

  

– Τι μέτρα έχουν ληφθεί στην Ιρλανδία και ποια η ρητορική του κυβερνητικού σχήματος και των συμμάχων του, ώστε να πεισθεί ο λαός να τα αποδεχθεί;

– Το μνημόνιο που υπογράφτηκε με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και την ΕΚΤ είναι παρεμφερές με αυτό που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση. Τι μέτρα περιλαμβάνονται; Ακρωτηριασμός δημοσίων επενδύσεων και δαπανών, μειώσεις μισθών και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, περικοπές επιδομάτων και συντάξεων, αυξήσεις στο ΦΠΑ και στη φορολογία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, μείωση κατώτατου μισθού. Και, όπως και σε άλλες χώρες που δέχτηκαν την επίσκεψη του ΔΝΤ, το σχέδιο προβλέπει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ιδιωτικοποίησή της.
Όλα τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στο κοινοβούλιο, με μόνη εξαίρεση το Σιν Φέιν, αποδέχτηκαν τη λογική ΕΕ-ΔΝΤ. Σταθερή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ήταν να ενισχύσει με πακτωλό χρημάτων τους μετόχους των τραπεζών, όπως και τους μεγαλοϊδιοκτήτες κατόχους ακίνητης περιουσίας – προχωρώντας σε μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος εις βάρος των φτωχότερων.

«Μας κλείνουν το σπίτι, βγήκαμε στο δρόμο και θα μείνουμε», λένε οδηγοί της ΕΘΕΛ, που συνεχίζουν τον αγώνα



  
Ηρωική έξοδος» …από τις κινητοποιήσεις, νόμιζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν οι κροτίδες και τα κορναρίσματα των απεργών στις συγκοινωνίες που διαδήλωναν έξω από τη Βουλή την Τρίτη. Προσκλητήριο για νέο γύρο κινητοποιήσεων, αποδείχθηκαν, λίγες ώρες αργότερα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το ΠΑΣΟΚ και την Ντόρα. Στη συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, την επομένη, η συντριπτική πλειοψηφία (80%) έστειλε μήνυμα αγωνιστικής ανυπακοής στην κυβέρνηση και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΠΑΣΚΕ - Πανεργατική, που πρότεινε παύση ...κινητοποιήσεων και επιστροφή στο «διάλογο» για την υπογραφή συμβάσεων.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ


Απαισιοδοξία και αισιοδοξία: η εμπειρία της Βενεζουέλας

Εξαιρετικά χρήσιμο το βιβλίο του Δημήτρη Καλτσώνη που αναλύει το κράτος 
και το δίκαιο στη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες

Στη χώρα μας, μετά τη σαρωτική επίθεση της τρόικας ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΔΝΤ, επικρατεί από αμηχανία και απογοήτευση μέχρι πανικός, σε αρκετούς πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς. Τι διδάσκει, όμως, η εμπειρία της Βενεζουέλας;






ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ 

Πρώτο μάθημα, συλλογικότητα

Ο Ρομέν Γκουπίλ μιλάει στον Παναγιώτη Φραντζή 

Στην καινούργια ταινία του Ρομέν Γκουπίλ, Ψηλά τα χέρια, κερδίζει η ενότητα και η αλληλεγγύη, καθώς νικούν οι αδύναμοι: Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά το νόμο του Σαρκοζί, η ευαίσθητη γυναίκα τους αποξενωμένους κι αδιάφορους άνδρες,
τα παιδιά τον άκαρδο κόσμο των μεγάλων.



Ο Ρομέν Γκουπίλ –σκηνοθέτης του Να πεθαίνεις στα τριάντα και παιδί του γαλλικού Μάη– μπορεί να δηλώνει ιδεολογικά συγγενής του Κον Μπεντίτ αλλά δεν μπορείς με τίποτα να παραβλέψεις ότι παραμένει αυτό: Ένα τρομερό παιδί στα εξήντα του (δεν του φαίνεται με τίποτα) που αν και απογοητευμένο από την κατάσταση του κόσμου, εξακολουθεί να μας δίνει συγκινητικές ταινίες και να ονειρεύεται ένα διαφορετικό μέλλον.

Θέατρο: Οι Δίκαιοι του Καμύ από την ομάδα Σημείο Μηδέν

O Aλμπέρ Kαμύ περί επαναστατικής ηθικής

Από την προηγούμενη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου σήκωσε αυλαία η παράσταση Οι Δίκαιοι του Αλμπέρ Καμύ, από την ομάδα Σημείο Μηδέν, στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης, Κοραή 4. Το έργο που έγραψε ο Αλ. Καμύ το 1949, έχει παιχτεί ελάχιστες φορές στην Ελλάδα. Ο νομπελίστας γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας των εμβληματικών μυθιστορημάτων Ο Ξένος και Η Πανούκλα και των δοκιμίων Ο μύθος του Σίσυφου και Ο επαναστατημένος άνθρωπος, τοποθετεί τη δράση των Δίκαιων στη Μόσχα του 1905. 




ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ 

Κύμα εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο

Λιβύη, Μπαχρέιν, Κουβέιτ και Υεμένη σε δίνη
   
Σε κάθε γωνία του αραβικού κόσμου έφτασε αυτή την εβδομάδα το κύμα εξεγέρσεων και επαναστάσεων που σαρώνει τα απολυταρχικά αλλά και φιλοαμερικανικά καθεστώτα της Αφρικής και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Από το μακρινό Κουβέιτ μέχρι τη μεσογειακή Λιβύη και από το Μπαχρέιν μέχρι την Αλγερία και την Ιορδανία εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, διεκδικώντας απομάκρυνση των ηγετών τους αλλά και ριζικές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές.




ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ 

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες στο Ιράν

 Xιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Τεχεράνης τη Δευτέρα, σε ένδειξη συμπαράστασης στις εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, σε μία κινητοποίηση που διοργανώθηκε απ’ την αντιπολίτευση κι άφησε πίσω της δεκάδες τραυματίες και δύο νεκρούς. Η κινητοποίηση αντιμετωπίστηκε με άγρια καταστολή απ’ την αστυνομία, που χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και γκλόμπ κατά των διαδηλωτών. 





KΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ

Αίγυπτος το Ουισκόνσιν!

ΗΠΑ: ΠOΛITEIAKO «MNHMONIO»


Πρωτοφανείς κινητοποιήσεις για τα αμερικανικά δεδομένα συνταράζουν την τελευταία εβδομάδα την πολιτεία του Ουισκόνσιν. Ο εικονιζόμενος νεοεκλεγείς κυβερνήτης της, ο Ρεπουμπλικάνος Σκοτ Ουόκερ, προωθεί σχέδιο νόμου που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα για αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, αφαιρεί από τα συνδικάτα το δικαίωμα να διαπραγματεύονται την περίθαλψη και τις συντάξεις και επιτρέπει τις απολύσεις όσων «συλλογικά και οργανωμένα παρακωλύουν την εργασία» ή απουσιάζουν δίχως την έγκριση του εργοδότη. Παράλληλα, το νομοσχέδιο καταργεί τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.



NPA: Με ποιον «αντικαπιταλισμό»;

Διχάζει η παρέμβαση στο κίνημα και η στάση απέναντι στο Μέτωπο της Αριστεράς



Πραγματοποιήθηκε το δεύτερο συνέδριο του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (ΝΡΑ) στη Γαλλία. Το συνέδριο χαρακτηρίστηκε από κρίση προσανατολισμού, αδυναμία αποφάσεων και αποχωρήσεις. Καμία πλατφόρμα από τις τέσσερις που κατατέθηκαν δεν απέσπασε την πλειοψηφία.




ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΣΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, Αποστολή στο Παρίσι

Συνέντευξη: Η εξέγερση της Τυνησίας έφερε νέες μορφές οργάνωσης


Αλέμ Ρεχάτζ


Η Αλέμ Ρεχάτζ (Ahlem Relhadj) είναι μέλος της Λίγκας της Εργατικής Αριστεράς στην Τυνησία και δραστηριοποιείται στο φεμινιστικό κίνημα. Σε μια συζήτηση που είχε με τους Κώστα Γούση και Ελένη Τριανταφυλλοπούλου για το Πριν, μετέφερε τις εμπειρίες από τη λαϊκή εξέγερση της Τυνησίας. 


ΠΕΡΙσκόπιο


Mεταλλάχθηκε ο Μπάρακ Ομπάμα


Τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο βράβευσε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναδεικνύοντας το τεράστιο πολιτικό χάσμα που τον χωρίζει από την περίοδο πριν την είσοδό του στο Λευκό Οίκο και τις εκλογές του 2008. Εκτός από τον Tζ. Μπους, ο Μπ. Ομπάμα βράβευσε και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και το δισεκατομμυριούχο επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ. Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας υποτίθεται πως απονέμεται σε πολίτες που έχουν να επιδείξουν εξαιρετική συνεισφορά στην ασφάλεια ή στα εθνικά θέματα των ΗΠΑ, στην παγκόσμια ειρήνη και στον πολιτισμό.



Εξεγέρσεις πεινασμένων και στην Ευρώπη


Ο διαβόητος Χένρι Κίσινγκερ είχε πει κάποτε ότι όποιος ελέγχει τα τρόφιμα ελέγχει και το λαό. «Όλοι παραδίνονται όταν βλέπουν τα παιδιά τους να λιμοκτονούν», είχε πει κυνικά ο αποκαλούμενος και «μάγος» της εξωτερικής πολιτικής. Η ιστορία λέει ότι στα μέσα του 18ου αιώνα οι Γιάνκηδες υπέταξαν τους Ινδιάνους εξολοθρεύοντας τους βίσονες που αποτελούσαν την τροφή τους και το 1900 οι Βρετανοί αποικιοκράτες τους Μπόερς στη Νότια Αφρική μετέφεραν τον πληθυσμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου τους άφηναν να πεθαίνουν από την πείνα.




ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ 

Φορολογικό Τζάμπα οι επιχειρηματίες, πληρώνουν οι εργαζόμενοι



Νέα προκλητικά προνόμια και φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, σκλήρυνση της οικονομικής τρομοκρατίας, με πρωτοφανείς διώξεις, ακόμα και φυλακίσεις για τους απελπισμένους και καταχρεωμένους οφειλέτες του κράτους, συνθέτουν το νέο, ακόμα πιο ταξικό φορολογικό νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.




ΠΑΣΟΚ: Ψευτοδιορθώσεις στον αντιλαϊκό καμβά

               Ασυμφωνίες και συμφωνίες

Σημάδια σήψης εμφανίζει το κυβερνών κόμμα, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι τέτοια η ρήξη συμφερόντων ακόμη και με μεσαία και ανώτερα στρώματα που μέχρι τώρα στήριζαν την πολιτική του Μνημονίου, που πλέον όλες οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών κινούνται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Δεν υπάρχει ίσως χαρακτηριστικότερη παρέμβαση από αυτή του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είπε: «Η χώρα είναι σε κατάσταση πολέμου. Αν συνεχιστεί η κατάσταση τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, να πάμε στο λαό». Προηγήθηκε σειρά παλινδρομήσεων της κυβέρνησης. Αν κάτι δείχνουν όλα αυτά, είναι πως η πλατιά λαϊκή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής πλέον έχει φτάσει ακόμη και στο κατώφλι του κοινοβουλίου.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 

Θίασος πολιτικών απατεώνων

Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι όταν είδε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την πιο ξενόδουλη κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ελλάδα μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και ταυτόχρονα την πιο επιθετική κυβέρνηση του κεφαλαίου που υπήρξε ποτέ σε αυτή τη χώρα, να βγαίνει στο... αντάρτικο κατά της τρόικας (!) και μάλιστα εκεί γύρω στις... τρεις τα ξημερώματα του Σαββάτου για να μην την πάρει χαμπάρι κανένας! Θίχτηκε, λέει, ο καπετάν Γιωργάκης γιατί οι «μαρτυριάρηδες» της ΕΕ και του ΔΝΤ κάρφωσαν ότι συμφώνησε μαζί τους να ξεπουλήσει κυριολεκτικά τη χώρα, εκποιώντας και δημόσια γη, χαλώντας τη δουλειά.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Νομοσχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ

  
Το πολυνομοσχέδιο για την ενέργεια που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και θα ψηφιστεί μέχρι τις 3 Μαρτίου, ανοίγει διάπλατα τον ήδη στρωμένο δρόμο για την πλήρη παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο και τη διάλυση της ΔΕΗ. Έρχεται δε μετά την πρόσφατη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ για πλήρη απελευθέρωση των τομέων της ενέργειας μέχρι το 2014 και σπάσιμο των κρατικών μονοπωλίων, καθώς και την απαίτηση ΔΝΤ - κυβέρνησης για «αξιοποίηση» - ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας , μεταξύ αυτών και τη ΔΕΗ.



ΡΙΤΣΑ ΣΙΜΑΤΟΥ

Ν.Δ : Ξεπούλημα με περισσότερη κομψότητα

           ¨Αλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε...

Με τις λέξεις πώληση - αξιοποίηση παίζουν αυτές τις μέρες τα δύο μεγάλα κόμματα με αφορμή την απαίτηση της τρόικας για τα 50 δισ. ευρώ, ενώ η ΝΔ αντιδρά με λεκτική σφοδρότητα, υποστηρίζοντας ότι η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, «αναγνωρίζει στους δανειστές της χώρας το δικαίωμα να προχωρούν σε κατάσχεση, όχι μόνον της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και κρατικής περιουσίας».  Ο Α. Σαμαράς επιμένει ότι αυτός μίλησε για «αξιοποίηση» και όχι για «σκότωμα» και «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας.   «Αξιοποίηση» ή αλλιώς παραχώρηση για 60 χρόνια π.χ στο ιδιωτικό κεφάλαιο των φιλέτων του ελληνικού δημοσίου  είναι απλά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.