Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τα καθόλου αυτονόητα του «λιγότερου κράτους»


Γενναιοδωρία και λιτότητα

Την πιο βάρβαρη επίθεση στα δημόσια αγαθά και τις κοινωνικές παροχές έρχεται να συγκαλύψει και να ωραιοποιήσει η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο «σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος». Οι νεοφιλελεύθεροι μύδροι για τις κρατικές σπατάλες δεν περιλαμβάνουν βέβαια τα 78 δισ. που έχουν τσεπώσει μέχρι στιγμής οι τραπεζίτες. Πού να περισσέψουν μετά χρήματα για συντάξεις ή προσλήψεις;

                                         (φωτό: Γιάννης Κολεσίδης) 
                                            

Συνειδητή πολιτική επιλογή η γραφειοκρατία

Η πίεση για ασύδοτη ανάπτυξη γεννά τις δυσλειτουργίες

Ισως δεν υπάρχει άνθρωπος στη χώρα μας που να μην έτυχε να ταλαιπωρηθεί στον γκισέ μιας δημόσιας υπηρεσίας, να μη βρέθηκε στην απελπισία του «περάστε αύριο» ή και να μην εκνευρίστηκε, δίκαια ή άδικα, με τη στάση κάποιου δημόσιου υπάλληλου. Και βέβαια, στα αυτιά των ανθρώπων αυτών, η επωδός της «καταπολέμησης της γραφειοκρατίας» ακούγεται ευχάριστη – των «αριστερών» αυτιών μηδέ εξαιρουμένων.



ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Διαφθορά: «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» άλλα όχι για όλους


«Έβλεπε τα όμορφα και φανταχτερά πράματα που οικονομούσαν απ’ το εξωτερικό όλοι εκείνοι που υπηρετούσαν στα τελωνεία. Αυτή την εποχή άρχισε ένα άγριο κυνηγητό για τις δωροδοκίες. Αυτό το κυνηγητό δεν τον φόβισε καθόλου. Απεναντίας το εκμεταλλεύθηκε καθώς πρέπει, αποδείχνοντας έτσι τη ρούσικη εφευρετικότητα που παρουσιάζεται στις δύσκολες στιγμές»
Ν. Γκόγκολ, Νεκρές Ψυχές, εκδόσεις Πέλλα



ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ 

Λιγότερες κοινωνικές παροχές φέρνει ο νεοφιλελεύθερος αντι-κρατισμός

Μνημόνιο: Νέα δημόσια διοίκηση και κράτος-στρατηγείο

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον «προβληματικό», «γραφειοκρατικό», «αναποτελεσματικό» δημόσιο τομέα, τον οποίο ξαφνικά το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης ήρθε η ώρα ναŸ εξυγιάνει.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ

H ανάγκη κοινωνικής ειρήνης επέβαλε τον πελατειακό χαρακτήρα του ελληνικού κράτους


"....Γιατί άραγε να πρέπει να δούμε τα –όντως εκτεταμένα– κομματικά-πελατειακά φαινόμενα της ημεδαπής κρατικής οργάνωσης ως αποτέλεσμα μιας «αυθαιρεσίας» κι όχι μιας «κανονικότητας» που έχει τις ρίζες της σε πραγματικά και ερμηνεύσιμα αίτια; Γιατί να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα όπως το ρουσφέτι και τη διαφθορά σαν «ανατολικού τύπου» στρεβλώσεις του «δυτικού προτύπου», κι όχι απλώς σαν τα εγχώρια παράγωγά του, τα οποία έχουν συγκεκριμένη ιστορική και κοινωνική καταγωγή;"


ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Το ΠΡΙΝ της Κυριακής 8 Αυγούστου


Μεταξύ άλλων διαβάστε:



Χαρίζουν τη ΔΕΗ στους Ιδιώτες

 Για χάρη των αεριτζήδων δουλεύουν τρόικα, κυβέρνηση, ΕΕ


Από τη στιγμή που η κυβέρνηση μαζί με την εργοδοσία και την καθοριστική συμβολή της κατοχικής τρόικας κατάφεραν να κερδίσουν τον πρώτο γύρο της αντεργατικής και αντιλαϊκής τους επίθεσης, ανοίγουν πλέον και το δεύτερο που περιλαμβάνει ξανά μείωση των μισθών, πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας.

* Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια "Εργατική Αλλληλεγγύη" 

Μη καλοκαιρινές περιγραφές

"..αίφνης η θάλασσα γινόταν κύματα αγανάκτησης, οι θερμές ιδέες μετατρέπονταν σε οργή και το καλοκαίρι γινόταν μια σκέψη για τον ερχόμενο χειμώνα." 


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ

Περικοπές και στις καλοκαιρινές διακοπές

Τα τελευταία χρόνια τα ...μπάνια του λαού έχουν μετατραπεί σε «πολυτέλεια» για μεγάλη μερίδα του εργατικού πληθυσμού και τις οικογένειές τους, καθώς το κόστος των καλοκαιρινών διακοπών έχει εκτιναχθεί στα ύψη: Τιμές - φωτιά στα καταλύματα, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων και της βενζίνης, αλλά και διαρκώς ακριβότερα διόδια καθιστούν απαγορευτικές τις πολυήμερες διακοπές.


ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

"Οι στρατιές των ημιαναπήρων"



  "Στην κούραση, την υπερένταση, την αγωνία του σήμερα, έχει προστεθεί η αγωνία για το κοντινό μέλλον. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι φεύγουν για διακοπές κλαίγονται και μοιρολογούν, αλλά ότι γαντζώνονται με πάθος στις λίγες σταγόνες δροσιάς και ανάπαυλας που μας προσφέρει ο Αύγουστος.   Οι άνθρωποι θα ξεφαντώσουν, θα το ρίξουν έξω, όπως συχνά συμβαίνει σε καιρό πολέμου, όταν ζεις μόνο για το σήμερα και δεν ξέρεις τι ξημερώνει το αύριο.  Άραγε πού θα κάνουν διακοπές το ένα εκατομμύριο των ανέργων του 2011;" 



Εξαθλιώνουν το λαό

Συγχαρητήρια! Καταφέρατε εσείς και η προχωρημένη σε ύλη εφημερίδα σας με μαχητικό πραγματικά αριστερό αληθινό και ουσιαστικό περιεχόμενο να με καθηλώσετε και να με κάνετε όχι να διαβάσω αλλά και μελετήσω για πρώτη φορά πολιτική εφημερίδα.

ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Η Τέχνη της γραφής

Συνεντεύξεις κορυφαίων συγγραφέων-Εκδόσεις Τόπος



Ένα από καλύτερα αναγνώσματα της περιόδου, είναι η Τέχνη της γραφής που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος. Στις σελίδες του δέκα κορυφαίοι συγγραφείς συζητούν για το έργο, τη ζωή, τα ερεθίσματά τους. Είναι οι ακόλουθοι: Τ. Σ. Έλιοτ, Τρούμαν Καπότε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Σολ Μπέλοου, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Γκρέιαμ Γκριν, Ουίλιαμ Φόκνερ, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Χάρολντ Μπλουμ. Πρόκειται για ιστορικής πλέον σημασίας συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Παρί Ριβιού. Η εισαγωγή του βιβλίου είναι του Ορχάν Παμούκ.

Εικαστικό και πολιτιστικό γεγονός στη Μήθυμνα της Λέσβου

Την ξεχασμένη δημοτική πινακοθήκη με έργα σημαντικών μοντέρνων ζωγράφων ανοίγουν ξανά στη Μήθυμνα της Λέσβου με την έκθεσή τους μια παρέα νέων ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι αποπειρώνται να συνομιλήσουν με την προηγούμενη γενιά αλλά και να σχολιάσουν το σημερινό καλλιτεχνικό τοπίο.

                                          (του Ασαντούρ Μπαχαριάν)
                                      
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Βαθαίνει το χάσμα του Ερντογάν με το στρατό

ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις στην εσωτερική ειδησιογραφία της Τουρκίας, το χάσμα της κυβέρνησης Ερντογάν και των στρατηγών βαθαίνει ολοένα και πιο πολύ. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνήθηκε να κάνει δεκτή την απόφαση που όριζε τον Ισγίζ ως το νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού.


ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ




Πολεμικές προκλήσεις από το Ισραήλ

Πίσω από τη δολοφονική επίθεση των ισραηλινών στο Λίβανο κρύβεται η οργή τους για το ξήλωμα του κατασκοπευτικού τους δικτύου στη μικρή χώρα κι επίσης ο ανταγωνισμός για τα ενεργειακά κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπου τα χωρικά ύδατα κάθε κράτους παραμένουν αδιευκρίνιστα.



Από τον «ηλίθιο πόλεμο» του Μπους στο «κυνήγι μαγισσών» του Ομπάμα

Τη διάλυση της Αλ Κάιντα παρουσιάζει πλέον ως στρατηγικό στόχο της αμερικανικο-νατοϊκής εκστρατείας στην Ασία ο Μπαράκ Ομπάμα. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε δραστικό περιορισμό της παρουσίας των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, παρόλο που η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει ασταθής και η βία δεν έχει εξαλειφθεί.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

Δημόσιο: «απολύειν διά των συγχωνεύσεων»

Συγχώνευση ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και Εργατικής

Τα εντατικά μαθήματα που παραδίδει η τρόικα στην κυβέρνηση πιάνουν τόπο, αφού από το «στρίβειν διά του αρραβώνος», φτάνουμε στο «απολύειν διά των συγχωνεύσεων»! Την κατάργηση και τη συγχώνευση 15 οργανισμών του Δημοσίου, εκτός από τους 50 για τους οποίους έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις, αποφάσισε ένα ειδικό σώμα «εξυγίανσης και απολύσεων» που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη υπό τον Θ. Πάγκαλο. 





Ληστεύουν και ξεπουλάνε

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Η πορτοκαλάδα που εκτοξεύθηκε εναντίον του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου δεν βρήκε το στόχο της. Άλλωστε, οι καμιά δεκαπενταριά(!) σωματοφύλακές του είχαν σχηματίσει ισχυρό κλοιό προστασίας.
(Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου 8/08/10)

Θέμα: Η «λέσχη» της πολιτικής συλλογικότητας




Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη της έκδοση, Η λέσχη του Στρατή Τσίρκα και ολόκληρη η τριλογία Ακυβέρνητες πολιτείες έχει καινούργια πράγματα να μας πει. Ειδικά πάνω στο θέμα της πολιτικής ένταξης και της σχέσης ηγεσίας, διανόησης, κομματικότητας. Πέρα από την τυπική λογική της αντιπαράθεσης διανοούμενων - κομματικών καθοδηγητών, υπέρ της επιλογής ενός συντροφικού επαναστατικού δρόμου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ





Υποψήφιοι σε δόσεις για τις δημοτικές

Επί ποδός εκλογών βρίσκονται ακόμη και μέσα στον Αύγουστο τα πολιτικά επιτελεία, ώστε στο τέλος του μήνα των διακοπών να είναι έτοιμες οι λίστες στα ψηφοδέλτια για τους δήμους και τις περιφέρεις. 


   (φωτό: Θα μπορέσει ο Π. Τατούλης να ενώσει ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Ντόρα και ΔΗΜ.ΑΡ;)

Χιροσίμα - Ναγκασάκι: Δεν ξεχνιούνται!

                                             (Η ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι ψηφιακά επεξεργασμένη)

Αυτές τις ημέρες, πριν από 65 χρόνια, συντελέστηκε το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Στις 6 Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα και στις 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι, αμερικανικά βομβαρδιστικά έριξαν από μία ατομική βόμβα, σκοτώνοντας ακαριαία από 70.000 ανθρώπους σε κάθε πόλη και προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων (νεκρούς, τραυματίες, ανάπηρους, παραμορφωμένους) για πολλές δεκαετίες.




Οδηγίες φωτιά άφησε πίσω της η τρόικα

Νέο μνημόνιο και έκτακτα μέτρα περικοπών από φθινόπωρο


Ποτέ άλλοτε από ιδρύσεως του καπιταλισμού δεν έχει ηγηθεί της οικονομικής μεγέθυνσης κλάδος που να είναι τόσο βαθιά χρεοκοπημένος, τόσο ανήμπορος να πορευτεί από μόνος του χωρίς κρατικά δεκανίκια και τελικά τόσο παρασιτικός όσο οι τράπεζες!



ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

1 εκατομμύριο άνεργοι!





1 εκατομμύριο άνεργοι!

Συγκλόνισε κυριολεκτικά η πρόβλεψη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ότι έως το τέλος του έτους οι άνεργοι στην Ελλάδα θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο, δηλαδή το 20% του εργατικού δυναμικού!

Λεφτά υπάρχουν, τα πήραν οι τράπεζες

Πρωτοφανές πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο αποτελεί η απόφαση του υπερ-υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, να εγκρίνει για τις τράπεζες το μυθικό ποσό των 25 δισ. ευρώ, το οποίο ανεβάζει στα 78 δισ. τα χρήματα που έχουν πάρει από το δημόσιο κορβανά οι τραπεζίτες την τελευταία διετία. Από το 2008 συγκεκριμένα, όταν επί Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν τα πρώτα 28 δισ. κάτω από την ηχηρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που διά στόματος του σημερινού πρωθυπουργού –και σε ένα όργιο δημαγωγίας και εξαπάτησης των εργαζομένων μέχρι να τους υφαρπάξει την ψήφο– δήλωνε πως «αποτελεί τεράστια κοινωνική πρόκληση, έγκλημα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου»!

Κατάργηση κουπονιών ενίσχυσης: Ανταρσία στο χαφιεδονόμο

Δημόσια όνομα και ΑΦΜ για 10 ευρώ ενίσχυση!


 Θέλετε να στηρίξετε την Αριστερά αγοράζοντας ένα κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης; Τότε περάστε από το αστυνομικό τμήμα ή την αμερικανική πρεσβεία και δώστε τα πλήρη στοιχεία σας! Εμείς απαντάμε: Με καμία κυβέρνηση!