Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πρώτη σελίδα 13/06/2010

  

To μεγαλύτερο σκάνδαλο της εποχής μας είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης, μαζί με τους «επιτηρητές» ΔΝΤ και ΕΕ να σαρώσουν με μιάς τα εργατικά δικαιώματα στην ασφάλιση και στην εργασία και μάλιστα με θερινά κοινο βουλευτικά «πραξικοπήματα». 

Παρά την κτηνώδη βία, η Γάζα θα ελευθερωθεί!

Είχε περάσει σχεδόν μισή ημέρα από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης και η μαρίνα Ζέας παρέμενε δεμένη στο επιβατικό «Σφενδόνη».



Αποστολή: Κατερίνα Κιτίδη, Άρης Χατζηστεφάνου

Αξιοθρήνητη και γκανγκστερική επίθεση του Ισραήλ

Στη μια πλευρά είναι η Ελλάδα της πρασινογάλαζης μίζας, των αντιλαϊκών εκβιασμών, της καταστολής, του ΔΝΤ και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το Ισραήλ. Στην άλλη πλευρά, την από ’δω, είναι η Ελλάδα των απεργών, του αγώνα, της συλλογικότητας, της ιδεολογικής αναζήτησης και του διεθνισμού!



Δημήτρης Πλειώνης: 31 Μάη στην πορεία για τη Γάζα

Οταν ξεκινάγαμε πριν έξι μήνες, κανείς δεν περίμενε, ούτε είχε μπορέσει να φανταστεί ότι αυτό το ταξίδι αλληλεγγύης και βοήθειας των έξι πλοίων του Στολίσκου της Ελευθερίας προς τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό λαό της Γάζας θα ανέτρεπε το πολιτικό κλίμα για το Παλαιστινιακό σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, γιατί δεν είχε μπορέσει να φανταστεί την απύθμενη εγκληματικότητα και συνάμα ηλιθιότητα του μιλιταριστικού κράτους του Ισραήλ.


Το μίσος της Οικουμένης προκαλούν οι σιωνιστές

Τεράστιος ο πολιτικός αντίκτυπος από την πειρατική επιδρομή κατά του Στόλου της Ελευθερίας, που οδήγησε στο θάνατο εννέα αγωνιστών. Ακόμη κι από το εσωτερικό των ΗΠΑ πληθαίνουν οι φωνές για αποστασιοποίηση της Ουάσινγκτον από το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ.


του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Κύμα καταδίκης της κυβέρνησης Χριστόφια



 Πέτρος Κοσμάς, Λεμεσός

Την απόλυτη κατακραυγή συνάντησε από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού η κυπριακή κυβέρνηση , η οποία υλοποιώντας το ισραηλινό σχέδιο αποτροπής της αποστολής στη Γάζα, αρνήθηκε τον ελλιμενισμό των πλοίων στα κυπριακά λιμάνια και την επιβίβαση σε αυτά βουλευτών και ευρωβουλευτών, που είχαν καταπλεύσει στο νησί με σκοπό να ενσωματωθούν στην αποστολή του στόλου της ελευθερίας. Έτσι, κατάφεραν να αποδυναμώσουν την αποστολή από μια επιπλέον «ανθρώπινη ασπίδα».


ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ: Απαντάμε στη βαρβαρότητα ζητώντας το αδύνατο

Συνέντευξη στο Γιώργο Λαουτάρη


«Να ανταλλάξουμε ξανά τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνά μας», προτρέπει ο Θάνος Μικρούτσικος
που εμφανίστηκε την Κυριακή το βράδυ στη σκηνή των Αναιρέσεων, μαζί με τον Γιάννη Κούτρα και τα Υπόγεια Ρεύματα για να παρουσιάσουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά, Τους έχω βαρεθεί, που περιέχει τα καλύτερα πολιτικά τραγούδια τριών δεκαετιών με σύγχρονο ήχο.




Οι ήρωες και τα κτήνη

Μεγαλειώδη ηθική και πολιτική νίκη σημείωσε ο Στόλος της Ελευθερίας που προσπάθησε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.


του Γιώργου Δελαστίκ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Κινδυνολογεί για νέα μέτρα το ΔΝΤ

Κοινωνική αναταραχή προβλέπουν οι ελεγκτές - ας τους δικαιώσουμε...
του Δημήτρη Σταμούλη


Η υγεία του λαού στα σκυλιά του ΔΝΤ

Κατεδαφίζονται και οι τελευταίες κολόνες του όποιου δημόσιου χαρακτήρα απέμεινε στο ΕΣΥ, με τους άξονες των νομοσχεδίων που χάραξε το Yπουργικό Συμβούλιο, την περασμένη Τετάρτη.

Φιάσκο του ΔΝΤ στην Ουγγαρία

Το ΔΝΤ μαζί με την ΕΕ πήγαν να σώσουν την Ουγγαρία και το αποτέλεσμα ήταν πέρα από κοινωνικά ερείπια να αφήσουν και Ÿμαγειρεμένα οικονομικά στοιχεία, σαν κι αυτά που –πάντα εκ των υστέρων– ανακάλυπταν στην Ελλάδα οι Βρυξέλλες, η Νέα Υόρκη και η (κάθε φορά επόμενη) ελληνική κυβέρνηση.


Ιδιωτικοποιήσεις: Γενικό πωλητήριο σε τιμή ευκαιρίας

Ιδιωτικοποιήσεις παντού και πάντα είναι το σύνθημα της κυβέρνησης, που με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης υλοποιεί τις συμφωνίες της με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

του Κώστα Μάρκου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πολιτική εξόρμηση και εγγραφές μελών

Πολιτική καμπάνια για μια αντικαπιταλιστική πολιτική απάντηση στο μονόδρομο της ΕΕ και του ΔΝΤ ξεκινά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το επόμενο διάστημα, καθώς οι μήνες που έρχονται αναμένονται «καυτοί» από πολιτικά και κινηματική γεγονότα.


Με τους Μητσοτάκηδες το 60% των επαφών του κύριου Μίζενς

Μέρες του ’89, σε πιο ανεξέλεγκτη εκδοχή, θυμίζει το πολιτικό σκηνικό μέσα σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς σήψης και παρακμής με τα δύο κόμματα εξουσίας να αξιοποιούν τις Εξεταστικές Επιτροπές και ειδικά αυτή για το σκάνδαλο της Ζίμενς, προκειμένου να πετύχουν το πολιτικό ξέπλυμα του παρελθόντος τους και κυρίως να επιβάλουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το μεγάλο έγκλημα διαρκείας που συντελείται σήμερα σε βάρος των εργαζομένων.

του Δημήτρη Τζιαντζή

ΘΕΜΑ: Ταξική απάντηση στην κρίση

Η ταξική αναμέτρηση για την προώθηση ή την απόκρουση - ανατροπή της συνολικής βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου έχει έντονη ιδεολογική πλευρά. Μια σειρά από αστικά ιδεολογήματα χρησιμοποιούνται για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ότι φταίνε οι ίδιοι για την κρίση. Απαραίτητο στοιχείο για τη θεμελίωση μιας αριστερής πολιτικής είναι η αντίκρουση των αστικών μύθων και η διαμόρφωση ισχυρών ταξικών κριτηρίων.

Βασίλης Μηνακάκης 

ΑΠΟ σπόντα

••• Μα δεν ντρέπονται καθόλου; • Τόση δουλικότητα; • Και τόση ιδιοτέλεια;

Πίσω από τις κάμερες

Το κύμα των απολύσεων συνεχίζει να χτυπάει και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά μετά από καιρό υπήρξε μια αντίδραση.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΑΡΑΝ: Αγώνες και ανασύνθεση της Αριστεράς

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 28-30 Μάη η Δ’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Αριστερής Ανασύνθεσης, με συμμετοχή περισσότερων από 400 μελών της οργάνωσης, πλούσια συζήτηση και γόνιμη αντιπαράθεση.

Τελευταία λέξη: Συγγραφείς και ευαισθησία

Η ισραηλινή αλητεία ξεπέρασε όλα τα όρια που ο κόσμος, ο «πολιτισμένος» μας κόσμος, είχε θέσει. Το έγκλημα δεν ήταν πρωτοφανές. Διεξάγεται πολλά χρόνια τώρα εναντίον Αράβων, Παλαιστινίων και πρωτίστως εναντίον των κατοίκων της Γάζας. Αλλά πολλοί στη Δύση δεν έβλεπαν ή έκαναν πως δεν έβλεπαν.
του Θανάση Σκαμνάκη

σχόλια στο ημιΦΩΣ

Ελαστικά ταχυδρομεία

Για να πουλήσεις πιο εύκολα κάτι, πρέπει να το καταστήσεις πρώτο προβληματικό.

Κρίση και Αριστερά: Απαιτείται στρατηγικός επαναπροσανατολισμός

Στο φόντο της οικονομικής κρίσης, φουντώνει η κρίση των κομμάτων εξουσίας. Το μπαράζ εξελίξεων για τα σκάνδαλα αποτελεί και προσπάθεια να αποδοθούν κάποιοι ένοχοι στο λαό και να κορεσθεί έτσι σε ένα βαθμό η οργή του. Αλλά όλα αυτά αποτελούν ένα επικίνδυνο παιχνίδι: Ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος. Οι εξελίξεις δεν ελέγχονται εύκολα. Οι εργαζόμενοι είναι αυστηροί, διότι απειλείται η ίδια η κοινωνική τους υπόσταση. Και πιο αυστηροί θα είναι με την Aριστερά και τους σχηματισμούς της, διότι περιμένει και απαιτεί από αυτούς.

Παναγιώτης Μαυροειδής

ΑΚΕΛ: Κυπριακή σοσιαλδημοκρατία

Στην ιστορία θα μείνει η αχαρακτήριστη απόφαση του προέδρου Χριστόφια να απαγορεύσει κάθε απόπλου από την Κύπρο, για συμμετοχή στο Στόλο της Ελευθερίας, που πήγαινε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.
του Θανάση Κάππου

ΚΑΜΠΟΤΑΖ: Βουλιάζουν τα δικαιώματα των ναυτεργατών

Υπό όρους και προϋποθέσεις επήλθε συμβιβασμός της κυβέρνησης με τα συνδικάτα των ναυτεργατών για την άρση του καμποτάζ στα ξένα κρουαζιερόπλοια.
του Κυριάκου Νασόπουλου

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Εισβολή σε γραφεία του ΚΚΕ!

Ένα πρωτοφανές περιστατικό αυταρχισμού σημειώθηκε στη Μυτιλήνη την προηγούμενη Τρίτη με αφορμή την κινητοποίηση συμπαράστασης του ΠΑΜΕ στην απεργία των ναυτεργατών.
του Γιώργου Κρεασίδη

ΜΑΤ στην υπηρεσία του Ισραήλ

Ακρωτηριασμός φυλακισμένου

Τραγική κατάληξη είχε η υπόθεση του Σίμου Σεϊσίδη την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς ο χτυπημένος από σφαίρα αστυνομικού και νοσηλευόμενος κρατούμενος έχασε το πόδι του. Ο Σ. Σεϊσίδης συνελήφθη στις 3/5 στο Κεραμικό μετά από αστυνομική επιχείρηση που επακολούθησε ληστεία στο Πράκτικερ.

ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ διαλύουν το δημόσιο σύστημα

Μπορεί η πάγια απαξίωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να είναι γνωστή, όμως πλέον ο οδοστρωτήρας δικαιωμάτων που οδηγούν ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΔΝΤ στοχεύει στην πλήρη εκθεμελίωση του.
της Νατάσας Κεφαλληνού

Μοντέρνες μορφές

Ενας από τους πιο ύπουλους τρόπους όχι ακριβώς για τη διαστρέβλωση της αλήθειας, αλλά για την απομάκρυνσή μας απ’ αυτήν είναι το να θέτουμε ένα προβοκατόρικο ή δευτερεύον ή γελοίο ερώτημα και, στη συνέχεια, να απαντάμε σε αυτό με ουδέτερο, σοβαρό και αμερόληπτο τρόπο. Π.χ., σε ένα άρθρο των Νιου Γιορκ Τάιμς της περασμένης Τρίτης για την πασίγνωστη πειρατεία του Ισραήλ, τίθεται εξαρχής το ερώτημα «ποια πλευρά επιτέθηκε πρώτη;», οι Ισραηλινοί ή οι ακτιβιστές;
της Μαριάννας Τζιαντζή

Φλας αριστερά, στροφή δεξιά

Σε ολοσέλιδες αναλύσεις, ακόμα και στο Ριζοσπάστη (πάντα φειδωλού σε αναφορές στην επαναστατική Αριστερά), υποχρέωσε το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, που προβάλλει το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ένδειξη της συζήτησης που έχει προκαλέσει και της απήχησης που παρουσιάζει. Αν και τα δημοσιεύματα σε Ριζοσπάστη, Προλεταριακή Σημαία και Λαϊκό Δρόμο προσπαθούν να βγουν «από τα αριστερά» αποτυπώνεται μια λογική καθήλωσης του μαζικού κινήματος.
του Γιάννη Ελαφρού

Eco-news

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΛΕΙ Ψωμιάδη, για εκπτώσεις και καθυστερήσεις στην επίδοση των προστίμων σε μονάδες που γειτνιάζουν με τη λίμνη Κορώνεια, την οποία και ρύπαιναν με τα απόβλητά τους.

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Το περιβάλλον στο απόσπασμα της κρίσης

Σε ναυάγιο κινδυνεύει να οδηγηθεί και η νέα προσπάθεια –μετά την Κοπεγχάγη– των Ηνωμένων Εθνών, να δημιουργηθούν οι όροι για μία παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα.

«Καταραμένος» ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας

Με ρυθμούς εξπρές, προχωρά η επένδυση των πετρελαιάδων του Κατάρ, στο Πλατυγιάλι Αστακού, του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
του Στράτου Βουραζέρη

Μουντιάλ: οι σκοτεινές πλευρές της λαμπερής γιορτής

H προετοιμασία περιλάμβανε «παραδειγματικές» απολύσεις και μειώσεις κατά 5,4% των εργατικών μισθών στα εργοτάξια - γήπεδα, στο ίδιο χρονικό διάστημα οι αποδοχές των διευθυντικών στελεχών των κατασκευαστικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 41%! Στο 1,1 δισ. ευρώ τα διασφαλισμένα κέρδη της ΦΙΦΑ.

του Διονύση Ελευθεράτου

Aνοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Τη Δευτέρα 31-5-2010 πληροφορηθήκαμε για τη δολοφονική επίθεση ισραηλινών στρατιωτών σε μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής του Στόλου της Ελευθερίας που κατευθυνόταν προς την Γάζα. Οργή και αγανάκτηση ένοιωσαν πολλοί πολίτες αυτής της χώρας και όσοι μπορούσαν να ξεφύγουν από τις υποχρεώσεις της σκληρής καθημερινότητας, έκαναν το αυτονόητο: Τρέξαμε να διαμαρτυρηθούμε στη συγκέντρωση που γινόταν μπροστά στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα. Γιατί λοιπόν, υπουργέ, επιτρέψατε να μετατραπεί μία ειρηνική εκδήλωση συμπαράστασης προς το λαό της Παλαιστίνης, σε επίθεση δυνάμεων καταστολής ισραηλινού τύπου, εναντίον των ελλήνων πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά;

Αντιστέκονται οι Ρουμάνοι στο ΔΝΤ

Καθημερινές και μαζικές είναι οι διαδηλώσεις που γίνονται από τη μια άκρη της Ρουμανίας ως την άλλη ζητώντας να μπει ένα τέρμα στην αντιλαϊκή πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης, που εφαρμόζεται κατόπιν οδηγιών του ΔΝΤ και της ΕΕ.

της Ειρήνης Κοσμά

Κατά συρροή εγκλήματα της BP στις ΗΠΑ

Εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου εξακολουθούν να διοχετεύονται στον Κόλπο του Μεξικού με ευθύνη της BP και της κυβέρνησης Ομπάμα που ανέθεσε στο βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό την επιχείρηση αποκατάστασης της τεράστιας ζημιάς που ο ίδιος προκάλεσε με την εκμετάλλευση πετρελαιοπηγής στην περιοχή.

Εκτός Ορίων: Ο Κέλερ έφαγε το κεφάλι του λόγω βιασύνης

Οι παλιές πληγές είναι μερικές φορές οι βαθύτερες» λέει μια γερμανική παροιμία. Ο δεξιός πρόεδρος της Γερμανίας, Χερστ Κέλερ, το αγνόησε και το πλήρωσε ακριβά.

του Μιχάλη Ψύλου