Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΝΤΑΡΣΥΑ με γραμμή ρήξης και ανατροπής





Μια Αριστερά που σηκώνει το γάντι και απαντά αποφασιστικά στον εκβιασμό για το ευρώ με το «έρχονται μάχες μη δειλιάσεις» έφερε στο προσκήνιο η προεκλογική εκστρατεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με επιχειρήματα και στοιχεία ενάντια στην κινδυνολογία… Με την αποκάλυψη ότι η αποδοχή του ευρώ, έστω και με τη λογική του μικρότερου κακού, είναι δρόμος υποταγής στα Μνημόνια. Η εκδίκηση του μνημονιακού μπλοκ…

Γράφουν οι Χρήστος Αβραμίδης
                    Στράτος Βουραζέρης
                    Γιώργος Κρεασίδης

Η σκιά του Μνημονίου πάνω από την Κύπρο


Τις πιο κρίσιμες ώρες της σύντομης ιστορίας της διανύει αυτή την εποχή η κυπριακή οικονομία. Πλέον το εφιαλτικό σενάριο για υπαγωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καθεστώς Μνημονίου φαντάζει ολοένα και περισσότερο αληθινό.
Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αυτό που διαφαινόταν ήταν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Δ. Χριστόφια δεχόταν ισχυρές πιέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της προκειμένου να εντάξει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Βασική επιδίωξή τους είναι η χώρα να τεθεί υπό καθεστώς Μνημονίου τις αμέσως επόμενες ημέρες. Δηλαδή πριν από τις 30 Ιουνίου, καθότι την αμέσως επόμενη ημέρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία. 

                                          
                               Φωτό: 'Ένας μετά τον άλλο δήμοι και κοινότητες προχωρούν σε κινήσεις "ανακούφισης" των προβλημάτων και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, οι οποίες όσο περνά ο καιρός, επηρεάζουν όλο και περισσότερο τους πολίτες και ειδικά τους άνεργους" 

του Πέτρου Κοσμά

Ισπανία και Ιταλία δοκιμάζουν τις αντοχές της ευρωζώνης



Εκ θεμελίων τρίζει το οικοδόμημα της ευρωζώνης, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει στη σημερινή του μορφή μετά κι από τρεις μήνες. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν επιλέγεται τυχαία. Αναφέρθηκε πρώτη φορά ως η τελευταία προθεσμία για την ευρωζώνη να επιδιορθώσει τις αδυναμίες της από τον μεγαλο-χρηματιστή Τζορτζ Σόρος προ ημερών και την επανέλαβε στη συνέχεια η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN (σε κάποιο διάλειμμα να υποθέσουμε των απαρηγόρητων οδυρμών της για τα παιδιά του Νίγηρα που υποφέρουν από πείνα). Σχετίζεται δε πολύ πιθανά με τον δύσκολο μήνα Σεπτέμβρη που ανέκαθεν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Σεπτέμβρη του 2008 όταν κατέρρευσε η Λίμαν Μπράδερς, αποτελούσε «ώρα της κρίσης» για τα χρηματιστήρια κι ευρύτερα τις αγορές...



του Λεωνίδα Βατικιώτη

Τα άμεσα μέτρα της αντικαπιταλιστικής απάντησης

Το εκλογικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
για να νικήσει ο λαός


Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι ένα άθροισμα στόχων. Είναι μια λογική που ξεκινάει από τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού σε σύγκρουση με το ταξικό μπλοκ του Μνημονίου. Τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, την ΕΕ, το ΔΝΤ. Είναι στόχοι που έγιναν αγώνας και σύνθημα, αίτημα και απεργία. Στο σύνολό τους αποτελούν ένα πρόγραμμα, που για την υλοποίησή του απαιτείται η επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων.



του Αντώνη Δραγανίγου

Αναζητώντας αποχρώσεις σε σκληρό φόντο


Φορτωμένο τοπίο, γεμάτο ενέργεια, ένταση και περίεργες απειλές. Όσο πλησιάζει η Κυριακή υποχωρεί η οργή κι αρχίζει ο σπαρμένος φόβος να βλασταίνει. Παράξενο μείγμα σε μια ανεπανάληπτη πραγματικότητα που κανείς δεν ξέρει πώς θα πορευτεί και πώς θ’ αλλάξει. Έχει όμως σημασία, καθώς ακούγεται η βουή των επερχομένων γεγονότων, να μη χάσει η Αριστερά την ικανότητά της να σκέφτεται, μην απαλλοτριώσει για χάρη της στιγμής το μέλλον, μην εγκαταλείψει για χάρη μιας ψήφου τη σοβαρότητά της. Μπορείς να γυρίσεις στο αλήστου μνήμης «τι Πλαστήρας τι Παπάγος», μπορεί να καταγγείλεις τον ΣΥΡΙΖΑ πως κάνει διαρκείς παλινδρομήσεις, πως δεν είναι αρκούντως αριστερός, πως ορκίζεται στην ευρωζώνη και πως το πρόγραμμά του είναι τόσο λίγο επαναστατικό ώστε το περισσότερο που υπόσχεται είναι η επαναφορά των προ μνημονίων κατακτήσεων.



του Θανάση Σκαμνάκη

Η κατάργηση του Μνημονίου όρος επιβίωσης


Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου υπήρξε καταδικαστικό για τα κόμματα του Μνημονίου. Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν πέτυχε την αυτοδυναμία αλλά περιορίστηκε σε ένα ποσοστό κατά πολύ μικρότερο από αυτό που είχε λάβει στις εκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ του Β. Βενιζέλου και των ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού καταποντίστηκε, ενώ ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη δεν κατόρθωσε να εισέλθει στη Βουλή.

                                          (φωτο: Πέτρος Γιανακούρης, υπάλληλοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) 

του Σπύρου Κότσια

Θέμα: Οι προεκλογικές θέσεις του μνημονιακού στρατοπέδου

Εσωτερικός εχθρός και μνημονιακός νεοφιλελευθερισμός

Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν απομακρύνεται από τα μνημονιακά μέτρα και τις αντίστοιχες πολιτικές. Η μοναδική απόκλιση αφορά θολές υποσχέσεις για οριακές βελτιώσεις σε ορισμένα από τα πιο οξυμένα προβλήματα που προκάλεσαν θύελλα κοινωνικών διαμαρτυριών. Σε ό,τι αφορά δε τα νέα μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ το μοναδικό που υπόσχεται είναι επιμήκυνσή τους.




του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Κόκκινη κάλπη με ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η ώρα της κάλπης έφτασε πάλι, λοιπόν. Σαράντα μόλις μέρες μετά τις προηγούμενες εκλογές, ξαναψηφίζουμε. Το διαλυμένο από τη λαϊκή ψήφο στρατόπεδο του Μνημονίου των δοσίλογων «Γερμανοτσολιάδων» του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ανασυντάσσεται όπως μπορεί και συσπειρώνεται γύρω από τη ΝΔ. Ο αρχηγός της, ο Αντώνης Σαμαράς, αναγορεύεται σε επονείδιστο συνεχιστή του Γιώργου Παπανδρέου, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Λουκά Παπαδήμου. Φορέας της ίδιας ξενόδουλης, ακραία επιθετικής πολιτικής του ελληνικού κεφαλαίου και του διεθνούς τραπεζικού συστήματος που προωθούν η ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Σαμαράς δεν συγκεντρώνει ούτε το ένα τρίτο των ψήφων.



του Γιώργου Δελαστίκ

Ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα


Τον Οκτώβριο του 2009 το ΠΑΣΟΚ επέστρεφε στην εξουσία με ένα θριαμβευτικό ποσοστό 44%, ενώ η Νέα Δημοκρατία κατέγραφε τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κόντρα στο κλίμα της ευφορίας περί δήθεν ανάκλησης των αντιλαϊκών πολιτικών της ΝΔ, μιλούσε για την καταιγιστική επίθεση που ερχόταν από την «χούντα του κεφαλαίου και της ΕΕ». Πολλοί, και εντός Αριστεράς, μιλούσαν για μικροψυχίες και Κασσάνδρες. Ποιος το φανταζόταν τότε, ότι σήμερα, ούτε τρία χρόνια μετά, θα είχαμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 500.000 να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, 25% καταγεγραμμένη πτώση των μισθών, πλήρη κοινωνική καταστροφή;



του Παναγιώτη Μαυροειδή

Τάγματα εφόδου σε νοσοκομεία, νηπιαγωγεία


Mόνο την κατασκευή θαλάμων αερίων και κρεματορίων για την καύση των λαθρομεταναστών δεν ζήτησε ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, στην ομιλία στο Παλαιό Φάληρο τη Δευτέρα. Ζήτησε όμως να δημιουργηθούν τάγματα εφόδου που θα πετάξουν έξω από τα νοσοκομεία τους Ασιάτες και Αφρικανούς ασθενείς που νοσηλεύονται δωρεάν, ενώ οι Έλληνες πληρώνουν! Το ίδιο είπε ότι συμβαίνει στους δημοτικούς και δημόσιους παιδικούς σταθμούς, όπου τα μεταναστόπουλα καταλαμβάνουν τις θέσεις των Ελληνόπουλων. Έτσι, υποσχέθηκε ότι οι χρυσαυγίτες θα συγκεντρωθούν έξω από τους σταθμούς και θα βάλουν με το ζόρι μέσα τα βρέφη των Ελλήνων – εννοώντας ότι τα ξένα παιδιά θα πεταχτούν στα σκουπίδια.



Το Πριν κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο


Η σφοδρότητα των τυφώνων


Επέρχονται γεγονότα και καιροί διαφορετικοί. Για το καλύτερο και για το χειρότερο. Τα μέτρα με τα οποία ζήσαμε και εκπαιδευτήκαμε αυτά τα χρόνια δεν φτάνουν για να υπολογίσουν όσα πρόκειται να ζήσουμε. Οι ονειροπόλοι μπορούν να αισθάνονται τον εαυτό τους δικαιωμένο, αν αυτό δεν είναι εν τέλει ματαιοδοξία. Αλλά κι εκείνοι δεν μπορούν να φανταστούν την πολλαπλή βιαιότητα που περιέχει η συγκεκριμένη πραγματικότητα.



του Θανάση Σκαμνάκη

Ω, ναι, τώρα έφριξαν όλοι με τη Χρυσή Αυγή...


Οποία συγκίνησις! Αίφνης όλοι ανατρίχιασαν με τους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής. Κι όταν λέμε «όλοι» εννοούμε «όόόλοοιιιι», για να θυμηθούμε τη γνωστή διαφήμιση. Ανατρίχιασε, λεει, η Νέα Δημοκρατία. Τι κι αν ακόμη ηχούν στα αφτιά μας οι φωνές του Α. Σαμαρά, στο Ζάππειο; Συλλήβδην «τυράννους» αποκαλούσε τους μετανάστες, αλλά τώρα ανατριχιάζει... Ανατριχιάζει και ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια διατεινόταν ότι το «δημοκρατικό παιχνίδι» θα έπρεπε να αγκαλιάσει τη Χρυσή Αυγή (λίγο πριν από τη «διεύρυνση» προς τον Ψινάκη, λίγο αργότερα ή περίπου τότε – θα σας γελάσουμε).



του Διονύση Ελευθεράτου

Το εργατικό κίνημα μπροστά

Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή στα αντιλαϊκά μέτρα


Tο εργατικό και λαϊκό κίνημα θα αποτελέσει το κρίσιμο βαρόμετρο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Όποια κυβέρνηση κι αν υπάρξει, είτε του σκληρού μνημονιακού μπλοκ της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τους λοιπούς νεοφιλελεύθερους, είτε η λεγόμενη «προοδευτική κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ», τα δρακόντεια και βαθιά αντιδραστικά μέτρα των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης θα είναι εδώ.



Ν. ΓΟΥΡΛΑΣ, Σ. ΚΟΙΛΑΚΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ Δ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ

Ανταρσύα για τη ριζοσπαστικοποίηση των κινημάτων


Η εκρηκτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτήθηκε από μια σειρά υποχωρήσεων, που δεν νομίζω ότι είναι της ώρας να συζητήσουμε, καθώς οι πιέσεις και οι επιθέσεις από τα δεξιά που δέχονται οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες. Πολύ φοβάμαι όμως ότι οι μετατοπίσεις αυτές, τουλάχιστον για ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές. Θεωρώ λοιπόν σημαντική και αναγκαία την πολιτική απόφαση ύπαρξης ενός οργανωμένου αριστερού αντικαπιταλιστικού αντίβαρου σε επίπεδο εκλογών, αλλά κυρίως για τη δημιουργία, συνέχιση και ριζοσπαστικοποίηση των κινημάτων στα πρωτοβάθμια σωματεία, στους ανέργους, στις γειτονιές.

                                                       για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών


Ελπίδα Αλεβίζου, υποψήφια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α’ Αθήνας


Τάσος Σταυρόπουλος*: Μαζί στις 18 η αντιΕΕ Αριστερά



«Σαν χάρτινος πύργος» εκτιμά ο Τάσος Σταυρόπουλος ότι θα καταρρεύσουν την επομένη των εκλογών οι υποσχέσεις για κοινωνικό κράτος, αν γίνονται με γνώμονα την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Προτείνει την επομένη των εκλογών
η Αριστερά που βλέπει τη λύση μέσα από τη σύγκρουση με την ευρωζώνη να βρεθεί στις ίδιες γραμμές, στη βάση ενός επείγοντος προγράμματος




Συνέντευξη στο Γιώργο Λαουτάρη

*Συντονιστής Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής

ΚΚΕ: Στρατηγική της απομόνωσης


«Άλμα» προς τη λαϊκή εξουσία

Το διμέτωπο αγώνα ενάντια στο «νέο δικομματισμό» των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το ΚΚΕ σε μια προεκλογική παρέμβαση που γίνεται όλο και περισσότερο αυτοαναφορική. Μια στρατηγική της απομόνωσης και της μοναχικής πορείας προς τη λαϊκή εξουσία διαγράφεται εκ νέου, χωρίς να δίνονται άμεσες απαντήσεις πάλης για τα λαϊκά και εργατικά στρώματα.



του Γ. Λαουτάρη

ΣΥΡΙΖΑ: Βάδην προς τη σοσιαλδημοκρατία


Με τη δύναμη της ...πειθούς και όχι του κινήματος η διαπραγμάτευση με ΕΕ και κεφάλαιο

Στην ισπανική υποχώρηση στο σκάκι, η θυσία ενός κομματιού οδηγεί στη νίκη. Η ελληνική πολιτική εκδοχή της υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, αν μείνει στην ιστορία, αυτό θα είναι γιατί η νίκη θα είναι πύρρειος. Ο λόγος; Η σταδιακή μετάπτωση των αιτημάτων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί την ερχόμενη Κυριακή την πρωτιά στις εκλογές, διευρύνει μεν το πολιτικό ακροατήριο λόγω των αμφίσημων και γενικόλογων τοποθετήσεων, όμως περιορίζει δραστικά κάθε δυνατότητα για κατακτήσεις υπέρ των εργαζομένων.



του Γιώργου Λαουτάρη

ΣΥΡΙΖΑ: πρόγραμμα διαχείρισης και ήττας


Με εξαίρεση την επαναφορά του κατώτατου μισθού, του επιδόματος ανεργίας, της μετενέργειας και το να δίνεται το επίδομα ανεργίας για 2 χρόνια, για τα άλλα μέτρα των μνημονίων ή του ΠΑΣΟΚ (π.χ. Καλλικράτης, νόμος Διαμαντοπούλου) η λογική είναι πάγωμα, ανακοπή και όχι ανάκληση. Με βάση αυτά, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόγραμμα ανακούφισης του λαού και αριστερής ρήξης.



του Βασίλη Μηνακάκη

Συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις


Συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας προγραμματίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την επόμενη εβδομάδα. Η αυλαία των συγκεντρώσεων ανοίγει αύριο στην πρωτεύουσα. Η συγκέντρωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επί της οδού Πανεπιστημίου (μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη), στις 7.30 το απόγευμα. Στην συγκέντρωση θα μιλήσουν υποψήφιοι - μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ανασύνταξη.
Την ίδια μέρα στη Λάρισα, η τοπική επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους και τους νέους της πόλης σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στις 8 μ.μ. Ομιλητής της συγκέντρωσης θα είναι ο Α. Δραγανίγος, μέλος του κεντρικού συντονιστικού οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.




Σωτηρία του λαού ή του ευρώ, η πρόκληση για την Αριστερά


Ιδιαίτερα κρίσιμος ο ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 18 Ιούνη

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, εν αρχή είναι το δίλημμα. Από τα περισσότερα ΜΜΕ αναδεικνύεται το «Σαμαράς ή Τσίπρας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Α. Τσίπρας λανσάρει το «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», προωθώντας ένα νέο δικομματισμό - διπολισμό, όπως με το κουραστικό και απωθητικό παιχνίδι με το ντιμπέιτ. Είναι όμως αυτό το δίλημμα;



του Γιάννη Ελαφρού

Το ευρώ είναι ο Τιτανικός του ευρωπαϊκού κεφαλαίου


Η επιδείνωση της κρίσης στην Ισπανία έχει άμεσες και δραματικές επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Ελλάδα. Μετά τα χαστούκια που δέχτηκαν στις 6 Μάη, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να αναδείξουν ως δίλημμα των εκλογών της 17 Ιούνη το «ευρώ ή δραχμή». Υπολόγιζαν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ανακόψουν το ρεύμα του κόσμου προς τα αριστερά, εμφανίζοντας την Αριστερά ως το «κόμμα της δραχμής» και κινδυνολογώντας ασύστολα.




του Πάνου Γκαργκάνα*

Σχόλια στο ημιΦΩΣ


Επικροτούν την «αυτοδικία»

Εν μέσω χειροκροτημάτων οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο 24χρονος φοιτητής που πυροβόλησε και σκότωσε έναν Αλβανό διαρρήκτη στην Παιανία, ενώ εν μέσω πανηγυρισμών αφέθηκε ελεύθερος λίγο αργότερα(!), μόνο με περιοριστικούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν οι δύο επίδοξοι διαρρήκτες έγιναν αντιληπτοί, κυνηγήθηκαν από μεγάλο αριθμό κατοίκων, ενώ ο νεαρός δεν δίστασε να ρίξει στο ψαχνό κι όχι στον αέρα για εκφοβισμό, παρά τις γνωστές δικαιολογίες περί εκπυρσοκρότησης του όπλου επάνω στην καταδίωξη... Η αυτοδικία πλέον γίνεται αποδεκτή από όλο και περισσότερους, ενώ το γεγονός ότι βγήκε ο δήμαρχος Παιανίας και στήριξε το δράστη αντανακλά και την «επίσημη» αποδοχή και νομιμοποίηση της πρακτικής αυτής.

Στον κοινό αγώνα, με τη δική μας σημαία!


  
Η σύσταση διατυπώθηκε προ ετών από έναν άνθρωπο που έκανε καριέρα ως διευθυντικό στέλεχος ιδιωτικών καναλιών: «Μην αφήσετε ποτέ τα γεγονότα να σας χαλάσουν μια ωραία ιστορία»! Παρά τη χρονική απόσταση, κάθε φορά που τη θυμάμαι μου προκαλεί την ίδια ανατριχίλα, όχι τόσο για τον κυνισμό των χειραγωγών που αποκαλύπτει, όσο για την ευπιστία των χειραγωγούμενων που υπονοεί.
Τούτες τις μέρες καλούμαστε να αναμετρηθούμε με μια άλλου είδους «ωραία ιστορία», που δεν κατασκευάστηκε από τα κέντρα των κυρίαρχων, αλλά από την αγωνία, την ελπίδα και την αδημονία για λύτρωση των κυριαρχούμενων: Στις 17 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει κυβέρνηση, στις 18 καταργεί το Mνημόνιο, οι Ευρωπαίοι γκρινιάζουν, αλλά το καταπίνουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς κι αρχίζει η σταδιακή ανόρθωση της Ελλάδας, με την Αριστερά επιτέλους, για πρώτη φορά στην ιστορία της, δικαιωμένη και νικηφόρα. Όποιοι εξ αριστερών τιμητές επικαλούνται υπαρκτά μεν, αλλά δευτερεύοντα «γεγονότα», υποβαθμίζοντας τον ιστορικό χαρακτήρα αυτής της μάχης, επωμίζονται βαριά ευθύνη απέναντι στον λαό, καθώς ρισκάρουν την ήττα της Αριστεράς για χάρη της κομματικής τους καταγραφής και επιβίωσης.



του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Δεν κάμπτονται οι απεργοί στην Χαλυβουργία


Αφού απέτυχαν παταγωδώς όλες οι άλλες μέθοδοι των απειλών, της τραμπούκικης απόπειρας απεργοσπασίας, των μηνύσεων σε βάρος συνδικαλιστών και της προβοκάτσιας με τους ...Κασιδιάρηδες, το μπλοκ Μάνεση, κυβερνήσεων και μίντια έθεσε σε εφαρμογή ένα ακόμα σχέδιο για την κάμψη των ανυπότακτων απεργών χαλυβουργών.



του Δημήτρη Σταμούλη

Το ευρώ των δούλων


Υποδουλώνουν τη μια χώρα της ΕΕ μετά την άλλη οι Γερμανοί, με όπλο το ευρώ. Η Ελλάδα έπεσε πρώτη. Ακολούθησαν Ιρλανδία και Πορτογαλία. Έρχεται από στιγμή σε στιγμή η ώρα της Ισπανίας. Μέχρι τέλος του μήνα σχεδιάζουν να έχουν βάλει σε καθεστώς υποτέλειας και την Κύπρο. Με μοναδική εξαίρεση τον Γιώργο Παπανδρέου, το πιο αδίστακτο πολιτικό κάθαρμα που έχει κυβερνήσει αυτή τη χώρα, ο οποίος οδήγησε οικειοθελώς και περιχαρής την Ελλάδα σε καθεστώς Μνημονίου, όλες οι άλλες κυβερνήσεις των υπόδουλων χωρών αντιστάθηκαν ή αντιστέκονται όσο αντέχουν για να αποτρέψουν τη μνημονιακή κατοχή των κρατών τους από το Τέταρτο Γερμανικό Ράιχ.



του Γιώργου Δελαστίκ

Ισπανική υποχώρηση


Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitsch έδωσε τη χαριστική βολή στην ισπανική οικονομία με την υποβάθμισή της σχεδόν στο επίπεδο των σκουπιδιών, που ουσιαστικά την έβγαλε εκτός αγορών, παρότι το δημόσιο χρέος της ανέρχεται μόλις στο 68,5% του ΑΕΠ, χαμηλότερα δηλαδή κι απ’ αυτό της Γερμανίας που βρίσκεται στο 68,5% του ΑΕΠ!




του Λεωνίδα Βατικιώτη

Θέμα: Υπεραντιδραστική αστική επίθεση




Η υπεραντιδραστική αντεπίθεση των αστών συνιστά τρομακτική απειλή για την ανθρωπότητα. Η νικηφόρα αναμέτρηση μαζί της απαιτεί τεράστια συγκέντρωση και συστράτευση εργατικών και διανοητικών δυνάμεων. Κι όμως στις δεκατρεις χιλιάδες λέξεις του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικοί όροι, καπιταλισμός, καπιταλιστική κρίση, εργατικό κίνημα, κίνημα νεολαίας, λείπουν. Υπάρχει μόνο «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ήρεμη δύναμη». Χρειάζεται επειγόντως μια άλλη αριστερή απάντηση.



του Αλέκου Αναγνωστάκη

Απλά μαθήματα εκφασισμού



Πίσω από την εξάπλωση του νεοφασισμού βρίσκεται το πολιτικό «κέντρο». Στα ρημαγμένα κάστρα της μικρής ιδιοκτησίας φωλιάζει το φίδι της αντι-πολιτικής βίας.

 «Καλά της έκανε», ψέλλισαν κάποιοι από αυτούς που τίποτα δεν τους σοκάρει ή κάτι σαν «ναι, αλλά κι αυτές τον προκάλεσαν…». Η Ρένα Δούρου και η Λιάνα Κανέλλη. Γιατί τόλμησαν να αντιμιλήσουν αντί να κάτσουν στην άκρη σαν φοβισμένες γυναικούλες. Και σηκώθηκε η μια θαρραλέα να υπερασπιστεί την άλλη· ανθρώπινα, ίσια. Ξεπερνώντας τις διαχωριστές γραμμές ανάμεσα στα δύο αριστερά κόμματα.



του Παναγιώτη Φραντζή

«Αδελφές» η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή, λέει ο Ψωμιάδης!




Εμετικό έχει καταντήσει πλέον το πρόσωπο της ΝΔ του Σαμαρά, στην απεγνωσμένη προσπάθεια του προέδρου της να γίνει πρωθυπουργός πάση θυσία, έστω και για δύο - τρεις μήνες. Έτσι που πάει το κόμμα του ο Σαμαράς, σε λίγο η μετεμφυλιοπολεμική ΕΡΕ του εκλογικού πραξικοπήματος του 1961 θα φαντάζει ...αριστερίστικη οργάνωση σε σχέση με τη σημερινή ΝΔ!

Ισχυρή ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ρήξη με ευρώ-ΕΕ


Ανεβάζουν στροφές οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα, με δεκάδες εξορμήσεις, εκδηλώσεις και συσκέψεις. Μια βδομάδα πριν τις εκλογές, η επαφή με τον κόσμο αποδεικνύεται αναζωογονητική για τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς οι εργαζόμενοι και οι νέοι αναζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και συζητούν πολύ θετικά το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα του μετώπου.


Σχόλια




Ο ΣΚΑΪ ανακάλυψε ποιος φταίει για τον ξυλοδαρμό της Λιάνας Κανέλλη από τον νεοναζιστή τραμπούκο Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής: Ο ...Γιώργος Ρούσης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Όχι δεν πρόκειται για παραλογισμό. Ένας δημοσιογράφος της ...«Φωνής του ΔΝΤ» ονόματι Μπογδάνος προσπάθησε να συνδέσει τη χυδαιότητα του χρυσαυγίτη βουλευτή με τον ...εμπρησμό του Ράιχσταγκ και αυτή την πράξη του Χίτλερ με το σύνθημα που ακούστηκε στο Σύνταγμα πριν δύο χρόνια «να καεί, να καεί το μπορντέλο η Βουλή»! Στη συνέχεια βρήκε και ένα άρθρο του Γ. Ρούση πριν δύο χρόνια αναφερόμενο στο σύνθημα αυτό οπότε ...όπερ έδει δείξαι για τον φωστήρα του Νέου Φαλήρου! Άξιος ο μισθός του