Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Επαναδιαπραγμάτευση; Όχι! Μόνο λεηλασία!



Εμβρόντητους άφησε τους πάντες ο ...«σούπερ κωλοτούμπας» της πολιτικής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όταν διακήρυξε στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή τι εννοούσε προεκλογικά με τον όρο «επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου». Κάτι που φυσικά ούτε είχε διανοηθεί οποιοσδήποτε κοινός άνθρωπος: «Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στόχους. Πρέπει να αλλάξουν όσα εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους», δήλωσε. «Επαναδιαπραγμάτευση» δηλαδή κατά τον Σαμαρά σημαίνει ...επίτευξη των στόχων του Μνημονίου! Θα σκίσει τα πτυχία του και θα κάψει τα λεξικά του ο Μπαμπινιώτης, παρόλο που κι αυτός δεξιός είναι! «Δεν εκλιπαρούμε για ελαφρύνσεις!», δήλωσε αγέρωχα ο Σαμαράς. Απολύτως συντονισμένος με τον πρωθυπουργό και ο ...«ταλιμπάν του Μνημονίου», ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας: «Το πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους δανειστές μας πριν το επαναφέρουμε στην πορεία του», δήλωσε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου. 

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί στη χώρα μας ο Αντώνης Σαμαράς να έχει κατακτήσει δικαίως τον ανεξίτηλο τίτλο του «κωλοτούμπα» κατά την καρατζαφέρεια αντίληψη της πολιτικής, στο εξωτερικό όμως εδραιώνει χωρίς ταλαντεύσεις την εικόνα του ...μνημονιακού Τσολάκογλου. «Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ... είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πτυχές του προγράμματος. Θα επιταχύνω την εφαρμογή του προγράμματος με έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων», έγραφε ο Σαμαράς στην κατάπτυστη επιστολή δουλοφροσύνης που έστειλε στους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής τους προ δεκαημέρου. «Θα προωθήσουμε και αποκρατικοποιήσεις που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές μας υποχρεώσεις», υπογράμμισε όντως ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Ε, ρε, πλιάτσικο που έχει να γίνει! Πρόθεση της γαλάζιας, πράσινης και ροζ κυβέρνησης Σαμαρά είναι να προχωρήσει σε μια ανάλγητη και ανενδοίαστη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας σε εξευτελιστικές τιμές. Θα πλουτίσουν οι ιδιώτες που θα πάρουν τα λάφυρα (φως, νερό, τρένα, λιμάνια κ.λπ.) και φυσικά όλο και κάπως θα βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση και τα κόμματα και τα στελέχη τους που θα προσφέρουν αυτή την ευκαιρία στον υπέροχο κόσμο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας!

Ευρω-αποβολή και χρεοκοπία


Τσάμπα σκοτώνονται ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης και το υπόλοιπο κυβερνητικό τσούρμο να γλείφουν τις μπότες των Γερμανών! Παρά τους όρκους πίστης και υποταγής στο Τέταρτο Ράιχ, οι Γερμαναράδες είναι ανελέητοι απέναντι στην κυβέρνηση Κουίσλινγκ της Αθήνας, αν δώσει κανείς βάση στα όσα γάφει το δεξιό γερμανικό περιοδικό Φόκους.
Τι επιφυλάσσουν λοιπόν οι Γερμανοί στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατά το γερμανικό περιοδικό;

Οι ευρω-κράτες γυρνούν στον τόπο του εγκλήματος


Ο δολοφόνος γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Έτσι και η τρόικα και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών πολυεθνικών γυρίζουν ξανά και ξανά στην «αναγκαιότητα» να πέσουν κι άλλο οι μισθοί στην Ελλάδα! Κι αυτό παρά τις δραματικές περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια και φτάνει σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και το 50% ή και περισσότερο. 

Προγραμματικές: Μνημονιακότεροι των μνημονιακών


Κυβέρνηση αντεργατικής επίθεσης, με τακτική αστραπιαίας επίθεσης α λα Βέρμαχτ τις πρώτες 100 ημέρες, είναι η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπως αποκαλύφθηκε από τις προχθεσινές προγραμματικές δηλώσεις Σαμαρά. Άναυδοι πρέπει να έμειναν όσοι είχαν και τις τελευταίες αυταπάτες περί «επαναδιαπραγμάτευσης», όταν άκουσαν τον σούπερ «κωλοτούμπα» πολιτικό της Δεξιάς να λέει ότι «αυτό είναι το αντικείμενο της επαναδιαπραγμάτευσης. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στόχους! Πρέπει να αλλάξουν όσα εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας: Θέλουμε την καταπολέμηση της ύφεσης! Το λέμε “επαναδιαπραγμάτευση” για να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε να έλθουμε σε συνεννόηση, σε συμφωνία, με τους εταίρους μας. Απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες! Ζητάμε “τροποποιήσεις” του προγράμματος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που επιτείνουν την ύφεση, ακριβώς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του». Δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει επίτευξη των στόχων των μνημονίων! 

Του Γιάννη Ελαφρού

Αρχίζει το πλιάτσικο!


Πανέτοιμοι να πετάξουν στα πιράνχας του ιδιωτικού τομέα τη δημόσια περιουσία για να την κατασπαράξουν είναι οι πολιτικοί εγκληματίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά με την ευγενή χορηγία των «παρασίτων» της ΔΗΜΑΡ. Αφού οι πολιτικοί ληστές των δύο κομμάτων της κυβέρνησης Παπαδήμου λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το περιβόητο «κούρεμα» και ρήμαξαν τους μισθούς και τις συντάξεις και ο κόσμος τους ξαναψήφισε αντί να τους πετάξει στον εκλογικό Καιάδα, τώρα έχουν έρθει αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το έργο τους, ξεπουλώντας ηλεκτρικό, νερό, λιμάνια, σιδηροδρόμους και γενικά τα πάντα έναντι πινακίου φακής. Άξιος ο μισθός τους.

Του Γιώργου Δελαστίκ

ΣΥΡΙΖΑ: Η μεγάλη πορεία προς την κυβέρνηση


Στο σχέδιο για την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς προσανατολίζει τη δυναμική του ο μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ, επιταχύνοντας τα βήματα οργανωτικής συγκρότησης ενός νέου ενοποιημένου φορέα. Σταθμός σε αυτή την πορεία θεωρείται τόσο η συγκρότηση της «σκιώδους» κυβέρνησης, όσο και η πορεία προς ένα ενοποιητικό Συνέδριο, που σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετείται την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2013. 

Του Γιώργου Λαουτάρη

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Συνεχίζουμε ανατρεπτικά


Με μαζική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η πετυχημένη εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την προηγούμενη Δεύτερα στην Αθήνα, στο Πεδίο του Άρεως. Η μαζικότητα συνδέεται με το ενδιαφέρον για τις μετεκλογικές εκτιμήσεις στον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και με την αποφασιστικότητα για συνέχεια στην επιλογή της αυτοτέλειας της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Το κρίσιμο είναι ότι καθώς φαίνεται, αυτή η προσέγγιση δεν έχει σχέση με μια αίσθηση αυτάρκειας. Η επιλογή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνδέεται με τη συλλογική πεποίθηση για την ανάγκη πολιτικού βαθέματος, αλλά και κατάκτησης μιας επαναστατικής φυσιογνωμίας και κομμουνιστικής αναφοράς με μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος, που θα αξιοποιεί τις υπαρκτές δυνατότητες ενός μετώπου από διαφορετικές οργανώσεις και ρεύματα.

Του Γιώργου Κρεασίδη

Συνάντηση ΜΜΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Αδύνατες είναι οι θετικές εξελίξεις εντός Μνημονίου και ευρώ, εκτιμά το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής στη μετεκλογική ανακοίνωση αποτίμησης των αποτελεσμάτων που εξέδωσε. Όπως εκτιμά το ΜΑΑ, η «καθολική σχεδόν απουσία του οργανωμένου εργατικού κινήματος» σφράγισε την περίοδο ως τις εκλογές παγιώνοντας μια λογική ανάθεσης «που παρέπεμπε τα πάντα στις διεργασίες για το νέο κοινοβούλιο και τη νέα κυβέρνηση». Ως προς την προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο σημειώνει ότι συνέβαλε αρνητικά καθώς «οι συνεχείς διαβεβαιώσεις που δίνονταν ότι και στο Σύμφωνο Σταθερότητας μπορούμε να είμαστε και το Μνημόνιο να καταργήσουμε, εκ των πραγμάτων άφηνε έκθετο τον κόσμο στην κινδυνολογία».


«Ανασυστημένη» σούπα η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ


Πώς πραγματοποιεί συνδιάσκεψη ένα κόμμα που έχει κηρύξει «διάλυση», στην πραγματικότητα μια ιδιότυπη «προεδρική δικτατορία» και έχει καταργήσει όλα τα όργανα, τις επιτροπές και στελέχη; Δύο μέρες πριν τη διαδικασία, επικρατούσε ένα πρωτοφανές χάος και σύγχυση σχετικά με το ποιοι θα συμμετάσχουν, με ποια ιδιότητα, αλλά και με το πώς θα απευθυνθούν οι προσκλήσεις. Ο Θ. Πάγκαλος μέσω τουίτερ δεν έκρυβε τη δυσφορία του και αναρωτήθηκε δημοσίως αν «μπορεί να μας κάνει τη χάρη ο Βαγγέλης Βενιζέλος και οι περί αυτόν να μας πουν, έχουν κληθεί οι πρώην βουλευτές και τα πρώην μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που προσφάτως διαλύθηκε με απόφασή του;».

Του Δημήτρη Τζιαντζή

Η Γερμανία, ξανά, τα πήρε όλα


Αντίθετα με το κλίμα νίκης, περιορισμένης έστω, των νοτίων χωρών που μεταφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης την επομένη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 28 και 29 Ιουνίου, η αλήθεια είναι πως το Τέταρτο Ράιχ κατάφερε να επιβάλει για μια ακόμη φορά τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά του (όπως η επιβολή των μνημονίων λιτότητας) έστω κι αν δέχτηκε να κάνει δύο μικρούς συμβιβασμούς.


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Το διφορούμενο μετεκλογικό τοπίο


Τα εκλογικά αποτελέσματα της 17ης Ιουνίου και ο συνεπακόλουθος σχηματισμός κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αποκρυσταλλώνουν στην πιο συντηρητική του εκδοχή το νέο πολιτικό τοπίο, που προέκυψε από την εκλογική αποτύπωση της πολύχρονης πολιτικής και κινηματικής ρευστότητας που γνώρισε η χώρα μας από την έναρξη των πολιτικών του Μνημονίου μέχρι σήμερα.

Του Κώστα Παπαδάκη

Μια αναγκαία συνέχεια σε ένα λάθος


Την προηγούμενη Κυριακή έδρασε ο δαίμων του ηλεκτρονικού Τύπου κι έτσι αντί να στείλω το κείμενο που είχα ετοιμάσει –και το οποίο αναφερόταν στην περίφημη έκφραση του Αντρέ Μπρετόν («Καταφάσκω για να έχω την ηδονή να εκτεθώ»)– έστειλα ένα κείμενο δοκιμή, με ασκήσεις σκέψεων, που δεν είχα καν ολοκληρώσει. Έτσι με τον τίτλο του σωστού κειμένου (Επαγγελθείσα ηδονή) δημοσιεύτηκε άλλο. Αλλά όπως ήρθαν τα πράγματα, οφείλω να συνεχίσω το διάλογο με τον εαυτό μου (και όχι μόνο), συνεχίζοντας με το λάθος (ή συνεχίζοντας το λάθος;).

Του Θανάση Σκαμνάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση και ...ξερό ψωμί


Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη λυδία λίθο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: Όχι μόνο δεν διανοείται την έξοδο απ’ αυτήν, όχι μόνο διακηρύσσει ότι «πάση θυσία θα μείνουμε εντός της ΕΕ», όχι μόνον απαιτεί «περισσότερη» Ευρώπη, δηλαδή ενίσχυση του κυρίαρχου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και της γερμανικής δεσποτείας.

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Κύπρος: Κόκκινο χαλί στρώνουν στην τρόικα κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικάτα!


Στον ειδυλλιακό χώρο του αρχαίου θεάτρου του Κουρίου και υπό τους ήχους της Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου διεξήχθη μεσοβδόμαδα η επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η αίγλη που κάποτε πρόσφερε αυτός ο θεσμός της Προεδρίας έχει σβήσει με την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη. Η υπαγωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καθεστώς Μνημονίου χάλασε το όποιο κλίμα αισιοδοξίας που θα υπήρχε στο να αναδείξει το εθνικό της ζήτημα. Στα αξιοσημείωτα της τελετής ήταν μια αντιπροσωπεία Τουρκοκυπρίων από συνδικάτα και πολιτικούς φορείς των κατεχομένων που ανάρτησαν δύο πανό που έγραφαν «ΕΕ τι κάνεις εναντίον του αφανισμού των Τουρκοκυπρίων και της κατοχής;».

Του Πέτρου Κοσμά

Χρυσή Αυγή: Ρατσιστικό ...παντοπωλείο


Με νέα επεισόδια γενικευμένης γελοιότητας αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνης και ακραία φασιστικής συμπεριφοράς, συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα η παρουσία της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής που καθημερινά πλέον εδραιώνεται, με την «ευγενική» συνδρομή της πλειοψηφίας των ΜΜΕ.

Του Μάκη Βάσιλα

Διεθνής Αμνηστία: Κανόνας αίματος τα «μεμονωμένα»


Ου γαρ έρχεται μόνη ...η λιτότητα. Η εμπειρική παρατήρηση ότι η χρήση βίας από μεριάς των αστυνομικών δυνάμεων είναι ανάλογη της βιαιότητας των κυβερνητικών μέτρων, ότι με άλλα λόγια η επιβολή μέτρων λιτότητας συνοδεύεται από επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα, από τη Χιλή του Αουγκούστο Πινοτσέτ μέχρι την Ελλάδα του τραπεζίτη Παπαδήμου, έχει και την τεκμηρίωσή της. Τα αναλυτικά δεδομένα συνέλεξε η Διεθνής Αμνηστία και τα παρουσίασε με τη μορφή έκθεσης υπό τον τίτλο «Αστυνομική βία στην Ελλάδα, όχι μόνο μεμονωμένα περιστατικά». 

Του Γιώργου Λαουτάρη

Πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία


Η ομάδα ήταν έτοιμη για γκολ πριν ακόμη ο διαιτητής σφυρίξει την εκκίνηση. Άλλωστε το παιχνίδι ήταν στημένο και στα μέτρα της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λειάνει το γήπεδο από τη δεκαετία του ’90 και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, κατ’ εφαρμογή της Συναίνεσης της Ουάσινγκτον στη Γηραιά Ήπειρο. Οι ντόπιες ελίτ είχαν από καιρό φορέσει τη στολή της μαζορέτας, προσδοκώντας υπέρμετρα κέρδη από την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου πλούτου. Η κορύφωση της οικονομικής κρίσης προσέφερε την τέλεια δικαιολογία για να ζεστάνει, επιτέλους, ο αγώνας. Ευφημισμοί για το ξεπούλημα, όπως η λέξη «αξιοποίηση», ακούγονταν ρυθμικά, σαν σλόγκαν, από τα στόματα δεκάδων δημοσιογράφων, ως λύση για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Ένας καλολαδωμένος μηχανισμός προπαγάνδας στήθηκε για να δυσφημίσει τον αντίπαλο, που δεν ήταν μόνο οι οπαδοί του κρατισμού, αλλά κάθε υπέρμαχος των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και της πραγματικής διάσωσης της εθνικής οικονομίας.

Της Κατερίνας Κιτίδη

«Ζωή μισή δεν θέλω πια να ζω»


Ένας μισθωτός στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να έχει τα φωνητικά προσόντα της Άλκηστης Πρωτοψάλτη για να πει ότι με «εισόδημα μισό» δεν μπορεί (και όχι δεν θέλει) πια να ζει.
Στο 50% μειώθηκε το μέσο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών την τελευταία τριετία, όπως είπε τη Δευτέρα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη o καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Της Μαριάννας Τζιαντζή

Φροντιστήρια, εργασιακά Νταχάου


Σε κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των καθηγητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης έχει προβεί η εργοδοσία του κλάδου. Πρόσφατα, γνωστή αλυσίδα πρότεινε στους εκπαιδευτικούς ελάχιστο ωρομίσθιο 5,5 και μέγιστο 8,2 ευρώ, όταν το ελάχιστο που ορίζεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει έως το 2013 είναι 11,40 ευρώ, δηλαδή το «κούρεμα» υπερβαίνει το 50%!

Του Δημήτρη Σταμούλη

Φορολογία: Υφαρπαγή 1.500 ευρώ από κάθε οικογένεια


Τη χαριστική βολή στους ήδη πενιχρούς προϋπολογισμούς χιλιάδων εξαθλιωμένων εργατικών οικογενειών δίνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα που άρχισαν να στέλνονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση περίπου 1,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων, υπολογίζεται πως κάθε λαϊκό νοικοκυριό θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο φόρο ύψους 1.500 ευρώ, καθώς 2 στους 3 φορολογούμενους θα παραλάβει φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό, τη στιγμή που η αντίστοιχη περσινή αναλογία ήταν μόλις 2 στους 10.

Του Κυριάκου Νασόπουλου

Άρες - ΔΗΜΑΡες - κουκουνάρες


Ο ελέφαντας και το ποντίκι ανεβαίνουν σε μια κακοφτιαγμένη, μικρή γέφυρα. Αυτή καταρρέει, οι δύο φίλοι πέφτουν στο ποτάμι. Καθώς κολυμπούν προς την ακτή, το ποντίκι λέει στον ελέφαντα: «Έπρεπε να περάσουμε ένας - ένας»... Μοιραία θυμάσαι το παλιό ανέκδοτο, κάθε φορά που μια κεντροαριστερή «τσόντα» επιβεβαιώνει την καθεστωτική φύση της, συμμετέχοντας σε κυβερνητικά μπλοκ και ψελλίζοντας την ίδια, σκοροφαγωμένη δικαιολογία: «Έτσι επηρεάζουμε τις εξελίξεις». Το άκουγες, π.χ. όταν ο Ν. Μπίστης έσπευδε να «εγγυηθεί» τη ...φιλολαϊκή υφή της πολιτικής του Κ. Σημίτη. Το ακούς τώρα που η ΔΗΜΑΡ καμαρώνει επειδή, όπως διατείνονται –ανερυθρίαστα– τα στελέχη της, εκτελεί χρέη «αντιμνημονιακής συνιστώσας της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης».

Του Διονύση Ελευθεράτου

Κάμπινγκ των Αναιρέσεων, Χορευτό Πηλίου 20/7 - 5/8


Πραγματοποιείται φέτος για 6η χρονιά το Κάμπινγκ των Αναιρέσεων, που θα διαρκέσει από 20 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά κάτω από τους σκιερούς πλατάνους του δημοτικού κάμπινγκ του Χορευτού στο Πήλιο, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλεί κάθε νέο και νέα, κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια σε μια διαφορετική από τις άλλες πρόταση διακοπών. 

Του Ανδρέα Τσάδαρη

Πληθαίνουν οι προερχόμενοι από τον επίσημο πολιτικό κόσμο διανοούμενοι οι οποίοι χωρίς περιστροφές προκρίνουν την επανάσταση ως μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των περίπλοκων και χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν την ανθρωπότητα. Μεταξύ αυτών και ο Κάρνε Ρος, συγγραφέας του βιβλίου Επανάσταση χωρίς ηγέτες (εκδ. Ψυχογιός).

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Μποζόνιο Χιγκς: Νέα πεδία γνώσης


Σωματίδιο του Θεού, μποζόνια, κουάρκς... Ένα σύνολο περίπλοκων και απόμακρων εννοιών που ανατροφοδοτούν το φόβο μιας απρόσιτης δήθεν γνώσης. Την περασμένη Τετάρτη, στις 11 ώρα Ελλάδας, ερευνητές του CERN ανακοίνωσαν πως είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαίωνε ότι γνωρίζουμε το πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.

Του Αλέκου Αναγνωστάκη

Συρία: Προετοιμάζουν εισβολή


Σε γόρδιο δεσμό που τροφοδοτεί έναν εμφύλιο πόλεμο εξελίσσεται η συριακή υπόθεση, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και τις διεθνείς συναντήσεις κάθε τύπου που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα να αφήνουν πίσω τους ένα ομιχλώδες τοπίο. Μετά και την κατάρριψη του κατασκοπευτικού τουρκικού αεροσκάφους από τη συριακή αεράμυνα που δεν οδήγησε παρά σε μια άτολμη, για τις προσδοκίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, η κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο είναι εμφανώς αυξημένη.

Της Κατερίνας Σταυρούλα

Στροφή 180 μοιρών του Ολάντ


Γκρεμίζεται μεθοδικά το «γαλλικό όνειρο» που υπερασπιζόταν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την προεκλογική του εκστρατεία και τη θέση του παίρνει, εξίσου μεθοδικά, ο εφιάλτης της «δημοσιονομικής προσαρμογής», της «συγκράτησης δαπανών», της «μείωσης του ελλείμματος» και των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας».

Του Νικήτα Γεράνη

Μεξικό: Εξαγορά ψήφων με δωροεπιταγές!


Αφορμή για την ανάδειξη των πολιτικών διαστάσεων της βαθιάς κρίσης που βιώνει το Μεξικό αποτέλεσαν οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα την περασμένη Κυριακή: Καταγγελίες περί εκλογικής νοθείας, συλλήψεις και πολιτικοί εκβιασμοί ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι αδυναμίες του εκλογικού συστήματος, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες ακόμα και για εξαγορά ψήφων, αναδεικνύουν το δημοκρατικό τέλμα στη χώρα της φτώχειας και του πολέμου των ναρκωτικών.

Της Ειρήνης Κοσμά

Πύραυλοι σε πολυκατοικίες (!) για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

Έντρομοι κάποιοι Έλληνες φοιτητές που μένουν στο ανατολικό Λονδίνο τηλεφωνούσαν σε Έλληνες δημοσιογράφους: «Το μάθατε; Βάζουν συστοιχίες πυραύλων σε ταράτσες πολυκατοικιών, για να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολεμικά αεροσκάφη πετούν ήδη πάνω από τα …κεφάλια μας και κάνουν εικονικές αερομαχίες και ασκήσεις αναχαίτισης. Μήπως είμαστε σε πόλεμο;».


Του Μιχάλη Ψύλου