Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΡΙΝ 27 Ιουνίου 2010


Ολα τα μηνύματα δείχνουν ότι η πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τρίτης θα έχει το χαρακτήρα κοινωνικής έκρηξης μεγατόνων κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Ο Γιάννης Δερμεντζόγλου σχολιάζει


Πρωθυπουργός ο «Κανένας»

Φτύσιμο μέχρι ...καταποντισμού στη χλαπάτσα προς το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ –και ακόμη χειρότερο προς τον Αντ. Σαμαρά και τη ΝΔ– αποτύπωσε δημοσκόπηση της MRB για το Μέγκα. 

Κυβέρνηση των Βρυξελλών, δικτατορία του κεφαλαίου

Κάτω από την άμεση επιτήρηση του πιο άτεγκτου θεματοφύλακα των συμφερόντων του ευρωπαϊκού και πρωτίστως του γερμανικού κεφαλαίου μπαίνουν οι οικονομίες των χωρών - μελών της ΕΕ, μετά την απόφαση που έλαβε η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης. Πλέον, τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούν να εγκρίνουν ένα προϋπολογισμό μόνο εφόσον αυτός φέρει την πράσινη βούλα των Βρυξελλών.


Η κυβέρνηση να πάθει απεργιακό μπλακ άουτ

Στις 5 Μάη το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης -ΕΕ - ΔΝΤ ράγισε. Στο κρίσιμο δεκαήμερο που έρχεται η αντεργατική πολιτική μπορεί να θρυμματιστεί. 

Μιχάλης Ρίζος

Ανελέητος δήμιος

 Δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας όλων των εποχών που έχει περάσει από την Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς εφαρμόζει την ακριβώς αντίθετη πολιτική από αυτήν που είχε εξαγγείλει προεκλογικά για να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, ο οποίος όντως τον εξέλεξε θριαμβευτικά.
Γιώργος Δελαστίκ



Εργασιακός και ασφαλιστικός μεσαίωνας


Τερατώδες αντεργατικό πραξικόπημα στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό προωθεί η κυβέρνηση και μάλιστα με την αντιδημοκρατική μορφή του Προεδρικού Διατάγματος στο εργασιακό. 



Συνέντευξη Παπαρήγα: "Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος"



  Θολή στρατηγική για «άλλη εξουσία» αλλά και αδύναμη τακτική απάντηση στην τρέχουσα κρίση, χαρακτηρίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ, όπως τις παρουσίασε η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη. 

Ντίνα Χαριτάτου 

Ανανεωτική Πτέρυγα: Νέο κόμμα η...Αριστερά του ΔΝΤ;

Ντόρα και Κιλτίδης ψήφισαν Κουβέλη στην ομάδα ανεξάρτητων της Bουλής!

Ολοταχώς προς ίδρυση νέου φορέα αμέσως μετά το καλοκαίρι οδεύουν τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» που αποχώρησαν από το Συνασπισμό.
Γιώργος Λαουτάρης

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πολιτική εξόρμηση και συνελεύσεις


Ξεδιπλώνονται σιγά-σιγά οι δραστηριότητες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχουν να κάνουν με τη συμβολή στην οργάνωση και ανάπτυξη μαχητικών αγώνων την επόμενη περίοδο, αλλά και για την υλοποίηση των αποφάσεων της πανελλαδικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στον Κεραμικό. 


Θέμα: Κρίση πολύπλευρη και ιστορική

Με βάση όλα τα οικονομικά, πολιτικά και ιδεολογικά δεδομένα της τρέχουσας κρίσης του συστήματος είναι θεωρητικά «νόμιμο» και θεμελιωμένο να μιλήσουμε για ιστορική κρίση, για κρίση που σχετίζεται με ιστορικά «καθοδικές» - παρακμιακές τάσεις του καπιταλισμού – όχι ασφαλώς με την έννοια της αυτόματης κατάρρευσης ή της οριστικής εξάντλησης των εφεδρειών του. Το δεδομένο αυτό αλλάζει το γενικό στίγμα, το ιστορικό πρόσημο της εποχής που ανοίγεται μπροστά μας.

Βασίλης Μηνακάκης

Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αναγκαία ενότητα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΠΙΣΤΗΣ*

Κανείς δεν μπορεί πια να αμφισβητήσει το βαθιά δομικό χαρακτήρα του διεθνούς καπιταλιστικού - ιμπεριαλιστικού συστήματος στις μέρες μας.

Τελευταία λέξη: Η δόξα εν αναμονή

Οι ημέρες δεν έχουν δόξα. 


Θανάσης Σκαμνάκης 

Η υποβάθμιση τεκμήριο τηςαποτυχίας των μέτρων ΔNT-EE-ΠAΣOK


Τη γνωστή κινηματογραφική ατάκα, «αν είναι τόσο έξυπνος γιατί είναι νεκρός;», θύμισε η άτυπη διαβεβαίωση των ελεγκτών της τρόικας για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά την επίσκεψή τους την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισής της από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Μούντι’ς.




Λεωνίδας Βατικιώτης

Πολιτικό χρήμα: Από τη βρομιά στην κάθαρση

  Ως βασική επιδίωξη της «νέας διακυβέρνησης» Παπανδρέου έχει διακηρυχθεί η πάταξη της διαφθοράς εν γένει, και ειδικά η πάταξη του λεγόμενου μαύρου ή βρόμικου «πολιτικού χρήματος».


Κώστας Μάρκου

Κώστας Σημίτης: Για όλα φταιν'οι άλλοι

 Για τα πρότυπα των εγχειριδίων πολιτικής υποκρισίας είναι γραμμένο το άρθρο του Κώστα Σημίτη στο Έθνος της προηγούμενης Κυριακής, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Γιώργος Λαουτάρης

Η άλλη όψη: ¨Ολα στις εταιρείες, τίποτα στην υγεία


Σε βόμβα μεγατόνων, που απειλεί τη δημόσια υγεία, έχει μετατραπεί το λοκ αουτ των προμηθευτριών εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία. 




Νατάσα Κεφαλληνού

Ελλάς-Ελλήνων

Δεν αλλάζουν οι αποζημιώσεις!» δηλώνει με στόμφο ο υπουργός Εργασίας από το τηλεοπτικό του παράθυρο. «Μόνο ο χρόνος αλλάζει!» Ωχ, πέσαμε στα βαθιά νερά της φιλοσοφίας και της επιστημολογίας, γιατί κάποιοι σοφοί λένε ότι ο χρόνος δεν αλλάζει, δεν κυλάει –απλώς υπάρχει– και ότι οι άνθρωποι όπως και πολλά φαινόμενα μεταβάλλονται μες στο χρόνο.

Μαριάννα Τζιαντζή

Στρατευμένοι: Κονσέρβες αντί για μισθό!



Το ζήσαμε κι αυτό. Επί υπουργίας Βενιζέλου, του πολιτικού που υποσχέθηκε ότι θα εξαφανίσει του... παράλογου τη θητεία, ο παραλογισμός φτάνει σε άλλη διάσταση.



ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ


Ξεκινάει το χτίσιμο ενός σχολείου για τη Γάζα

Αποστολή αντιπροσωπείας από εκπαιδευτικούς

'Ηταν Δεκέμβρης του 2008 όταν οι σιωνιστές χτύπησαν τον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας. Χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα όπλα που τους παρέχει η αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία στράφηκαν ξανά ενάντια σε άοπλους Παλαιστίνιους, βγάζοντας την εκδικητική μανία τους. Μέσα σε έναν μήνα σκότωσαν πάνω από 1.500 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισαν ακόμη περισσότερους και κατέστρεψαν χιλιάδες κτίρια, ανάμεσά τους και 200 περίπου σχολεία.


Παύλος Αντωνόπουλος, Γιώτα Ιωαννίδου

Δίπλα από τους «επιθετικούς - σφαίρες», οι πλαστικές σφαίρες

Αντιμέτωποι με την αστυνομία βρέθηκαν οι εργάτες όταν πήγαν να πληρωθούν

Καλώς ήλθες κόσμε, στον πραγματικό κόσμο! Κόσμε που ευφραίνεσαι με τη λάμψη του Μουντιάλ, ρίξε μια ματιά και στις χειροβομβίδες κρότου και λάμψης του Ντέρμπαν. Κόσμε που ετοιμάζεσαι να απολαύσεις μέχρι τις 11 Ιουλίου ωραία γκολ, «σουτ - βολίδες» και επιθετικούς που ορμούν σαν «σφαίρες», κράτα στη μνήμη σου και τις πλαστικές σφαίρες του Ντέρμπαν. Κόσμε που θα σε αγγίξουν τα αυθεντικά συναισθήματα νικητών και ηττημένων, τα δάκρυα χαράς και λύπης παικτών και φιλάθλων, αφιέρωσε μερικές σκέψεις και στα δάκρυα τα οποία έτρεχαν εξαιτίας των χημικών της αστυνομίας – κι όχι λόγω καμίας αθλητικής φόρτισης.
Διονύσης Ελευθεράτος

Ανταγωνιστικότητα, σε φόντο πράσινο το μέλλον της Αθήνας

Στις αρχές της εβδομάδας, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, παρουσίασε το πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014», προσδοκώντας, το 2014 –δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας– «η Αθήνα να κερδίσει το έπαθλο» και να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του περιβάλλοντος και της ζωής στην Αθήνα. Εύκολα αναγνωρίζει κανείς την ουσία των έργων που εξήγγειλε. «Η ανταγωνιστικότητα των πόλεων βασίζεται στην καλή τους εικόνα», τόνισε η Τ. Μπιρμπίλη.


Στράτος Βουραζέρης

Αναιρέσεις 2010 Θεσσαλονίκη

Πάνω από 3.500 επισκέπτες στο Πάρκο της Παραλίας



Εκλεισε με τα φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Βόλο και τα Γιάννενα ο πρώτος κύκλος των πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση Αναιρέσεις 2010.

Επιτυχημένη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας οικονομολόγων



Θετικά ανταποκρίθηκε η Πρωτοβουλία Oικονομολόγων στην αγωνία να συζητηθούν οι προοπτικές της κρίσης, οι στόχοι του κινήματος κι οι πραγματικές δυνατότητες ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση και να αποτελέσει αυτή ευκαιρία αντεπίθεσης της Αριστεράς. 


Οι αιτίες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης

Αποτέλεσμα αναιμικής συσσώρευσης και υπερβολικής επέκτασης του χρηματοπιστωτικού τομέα


του Θανάση Μανιάτη*



Η πρόσφατη οικονομική κρίση δεν ήταν ένα ανεξάρτητο και απρόσμενο φαινόμενο. Τα αίτια, η φύση και τα χαρακτηριστικά της συνδέονται με την όλη ιστορία της μεταπολεμικής διαδικασίας συσσώρευσης του κεφαλαίου στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό και συγκεκριμένα τη «χρυσή εποχή» της συσσώρευσης του κεφαλαίου, την κρίση της δεκαετίας του 1970, τον τρόπο με τον οποίο «λύθηκε» ή αντιμετωπίστηκε η κρίση αυτή, την εμπειρία της «νεοφιλελεύθερης» περιόδου και ιδίως της τελευταίας της φάσης, όταν και εντάθηκε το φαινόμενο της χρηματιστικοποίησης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Μέση Ανατολή: Το καλοκαίρι ευνοεί τις.. φωτιές

Η Δύση επανεξετάζει τον αποκλεισμό της Γάζας


'Eντονη κινητικότητα, που προμηνύει ένα καλοκαίρι φορτωμένο με εξελίξεις, παρατηρείται σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, στον απόηχο των σημαντικών γεγονότων του τελευταίου δεκαπενθήμερου και ιδιαίτερα της φονικής, ισραηλινής επιδρομής στον «Στόλο της Ελευθερίας», της στήριξης του Ιράν από το μέτωπο Λούλα - Ερντογάν και της επιμονής της Αμερικής να επιβάλει, παρ’ όλα αυτά, στο Συμβούλιο Ασφαλείας νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.



Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Οι εθνικιστές κερδισμένοι των εκλογών στο Βέλγιο



Το Βέλγιο, η έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η χώρα που συμβολικά αποτελεί την «καρδιά» της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο ενδεχόμενο διάσπασής του.



Ματωμένη Συγνώμη

Περίπου 40 χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να συνταχθεί η έκθεση καταπέλτης για το βρετανικό στρατό, που στις 30 Ιανουαρίου του 1972 έπνιξε στο αίμα ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον –χωρίς δίκη– εγκλεισμό υπόπτων για συμμετοχή στον IRA στην πόλη Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας.


Ειρήνη Κοσμά

Αφύπνιση εθνικιστικών παθών στο Κιργιζιστάν

Θυσία στο βωμό αμερικανικών αλλά και ρωσικών επιδιώξεων στην κεντρική Ασία έπεσε για μια ακόμη φορά το Κιργιζιστάν. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις μεταξύ Κυργίζιων και μελών της ουζμπεκικής μειονότητας παραμένει αδιευκρίνιστος, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ενδέχεται να φτάσει τους 2.000 νεκρούς και να ξεπεράσει το ένα εκατ. εκτοπισμένους.


 Άρης Χατζηστεφάνου

Διαδηλώνει η άλλη Γερμανία

«Δεν θα πληρώσουμε την κρίση σας» είναι το βασικό σύνθημα ενός πλατιού συντονισμού δεκάδων οργανώσεων
της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αριστερών κομμάτων, εργατικών συνδικάτων, φοιτητικών ενώσεων και άλλων φορέων στη Γερμανία. Η αλληλεγγύη στον αγώνα του ελληνικού λαού και το κάλεσμα για κοινό πανευρωπαϊκό αγώνα των εργαζομένων αποτελούν βασικά στοιχεία της καμπάνιας.


Ειρήνη Ηλιοπούλου, Βερολίνο


Εκτός Ορίων: Η εργατική τάξη ξεσηκώνεται στην Κίνα

Στις 17 Μαΐου, περισσότεροι από 1.800 κινέζοι εργάτες σε εργοστάσιο της Χόντα στο Φοσάν, κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας αύξηση των μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την εκλογή δικών τους εκπροσώπων, καθώς το σωματείο ήταν υποχείριο της εταιρείας και των αρχών.

Μιχάλης Ψύλος