Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Επιτυχημένη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας οικονομολόγων



Θετικά ανταποκρίθηκε η Πρωτοβουλία Oικονομολόγων στην αγωνία να συζητηθούν οι προοπτικές της κρίσης, οι στόχοι του κινήματος κι οι πραγματικές δυνατότητες ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση και να αποτελέσει αυτή ευκαιρία αντεπίθεσης της Αριστεράς. 



Περισσότεροι από 350 αγωνιστές παρακολούθησαν την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Oικονομολόγων και Πανεπιστημιακών που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Ιούνη. Ταυτόχρονα, η μετάδοσή της μέσω του ίντερνετ από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.thepress-project.gr και την νέα σελίδα της Πρωτοβουλίας www.nomoneynodebt.gr συγκέντρωσε περισσότερους από 3.500 θεατές. Στη συνέχεια η μόνιμη ανάρτησή τους συγκεντρώνει ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών. Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης ήταν αποτέλεσμα της σοβαρής προσέλευσης κόσμου, των ξεχωριστών για τη βαρύτητά τους ομιλιών και του ενδιαφέροντος που υπήρχε όλη την ώρα. Κι αυτό μάλιστα παρά την αφόρητη ζέστη και τη μεγάλη διάρκεια των επτά συνολικά εισηγήσεων. Η επιτυχία της εκδήλωσης είχε επίσης προαναγγελθεί από τη μεγάλη απήχηση που συναντά η συγκέντρωση υπογραφών στο διαδίκτυο του κειμένου με τίτλο «Παύση πληρωμών – έξοδος από το ευρώ». Μέχρι χθες το κείμενο που είναι αναρτημένο στη σελίδα http://www.gopetition.com/online/36271.html είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 860 υπογραφές. 
Ο Κώστας Λαπαβίτσας (καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) που άνοιξε τη συζήτηση υποστήριξε ότι η πολιτική λιτότητας είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς επεκτείνει την ύφεση. Η διαφορά ανταγωνιστικότητας που παρατηρείται ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης και συγκεκριμένα σε αυτές του κέντρου και της περιφέρειας, εντείνοντας το πρόβλημα της κρίσης δημοσίου χρέους για τις τελευταίες, χαρακτηρίστηκε εγγενές στοιχείο του καπιταλισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι μια αντικαπιταλιστική πολιτική με έξοδο από την ευρωζώνη και παύση πληρωμών, βασισμένη στη διαφάνεια ώστε το λαϊκό κίνημα σε πρώτη φάση να μπορέσει να αποφασίσει ποιο κομμάτι του χρέους θα πληρώσει και ποιο όχι, δηλαδή ποιο θα χαρακτηρισθεί ως απεχθές. 
Ο Στάθης Κουβελάκης (καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) υπογράμμισε τις αντιθέσεις που συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με εκρηκτικό τρόπο. Η πρόταση για έξοδο από την ευρωζώνη είναι μια πολιτική επιλογή που δεν προτείνεται μόνο από την Αριστερά, αλλά και από διάσημους οικονομολόγους που καμία σχέση δεν έχουν μαζί της, όπως ο Στίγκλιτς ή ο Κρούγκμαν. Η έξοδος από την ευρωζώνη ή την ΕΕ, αφού η τελευταία λειτουργεί ως ένας μηχανισμός θωράκισης του νεοφιλελευθερισμού, δεν σημαίνει εθνική περιχαράκωση, τόνισε, αφού η πάλη σε εθνικό επίπεδο αποτελεί το πεδίο αναφοράς των πολιτικών υποκειμένων. 
Ο Λεωνίδας Βατικιώτης (οικονομολόγος - δημοσιογράφος) περιέγραψε την τρέχουσα κρίση, στην ουσία της, ως κρίση πτώσης ποσοστού κέρδους που οξύνει την αντίθεση μεταξύ παραγωγικών δυνάμεων και παραγωγικών σχέσεων. Η πολιτική διεξόδου που προκρίνεται από την αστική τάξη σηματοδοτεί την καταστρατήγηση των βασικότερων εργατικών κατακτήσεων και την επιστροφή στην εργασιακή βαρβαρότητα. Παρ’όλ’ αυτά η αποτελεσματικότητά της στην άνοδο του ποσοστού κέρδους δεν είναι εγγυημένη στο βαθμό που η άνοδος των ρυθμών μεγέθυνσης συνοδεύεται από ανεργία. 
Ο Σπύρος Μαρκέτος (επίκουρος καθηγητής ιστορίας ΑΠΘ) μέσα από ιστορικά παραδείγματα εστίασε στη στρατηγική της Αριστεράς ενόψει της κρίσης και τις επιλογές που έχει μπροστά του το μπλοκ εξουσίας. Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι ο χρόνος δουλεύει αναμφισβήτητα για μας στο βαθμό που οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συσπειρώνουν τον κόσμο εναντίον της και το ριζοσπαστικοποιούν. 
Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος - συγγραφέας) ανέφερε το παράδειγμα της Αιγύπτου για να δείξει τον κίνδυνο ραγδαίας υποβάθμισης και παρακμής που διατρέχει η Ελλάδα υπό το ΔΝΤ. Ανέδειξε τον κίνδυνο μετάλλαξης των κοινωνιών των μητροπόλεων, αφού ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός γίνεται πράξη και απειλεί να θανατώσει κάθε ριζοσπαστικό στοιχείο. Η σημερινή κατάσταση θυμίζει τον Απρίλη του ’41, όταν το συμφέρον της εργατικής τάξης συνέπιπτε με το εθνικό, χωρίς αυτό να σημαίνει με της αστικής τάξης, αφού όπως τότε έφευγε στο εξωτερικό ως φυσικά πρόσωπα έτσι και τώρα διώχνει τα κεφάλαιά της. Τέλος τόνισε την ανάγκη κοινής δράσης και ενότητας της Αριστεράς.
Ο Δημήτρης Καζάκης (οικονομολόγος - αναλυτής) ανέλυσε το πρωτοφανές πρόβλημα που δημιουργείται με τη σύναψη δανειακής σύμβασης (που δεν έχει ανάλογο διεθνές προηγούμενο) από την ελληνική κυβέρνηση στις 8 Μαΐου, καθώς αποδέχεται συνολικά την παραίτηση από την άσκηση της συνολικής εθνικής κυριαρχίας. Όχι μόνο ως προς τη δημόσια περιουσία αλλά και για τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ΕΑΜ. 
Ο Κώστας Σαρρής (δημοσιογράφος) υπογράμμισε την επιτάχυνση των εξελίξεων τους τελευταίους μήνες με αφορμή την όξυνση της κρίσης και την ανάπτυξη των εργατικών αντιδράσεων. Χαρακτήρισε ως στόχους αιχμής τα αιτήματα της στάσης πληρωμών και της αντικαπιταλιστικής αποδέσμευσης από το ευρώ. 
Το ενδιαφέρον των αγωνιστών που πλαισιώνουν την Πρωτοβουλία εστιάζεται στα επόμενα βήματα της που θα συζητηθούν τις ακόλουθες μέρες.