Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η πιο μεγάλη πορεία δημοσίων υπαλλήλων


Χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων και εργαζόμενων σε οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου πλημμύρισαν την Τετάρτη την Αθήνα αλλά και πόλεις της περιφέρειας. Η οργή για τη διαρκώς ογκούμενη επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας των εργαζόμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκφράστηκε με την πρωτόγνωρη συμμετοχή τους στην απεργία και στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Πολλοί κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη δημοσιοϋπαλληλική απεργία των τελευταίων δεκαετιών και για 30.000 διαδηλωτές, αφού η εικόνα της συγκέντρωσης της Αθήνας, παρέπεμπε στις τελευταίες πανεργατικές απεργίες. Η απεργία της Τετάρτης ανέδειξε δύο σημαντικά στοιχεία, που αξίζει να σημειωθούν.



γράφουν: Στράτος Βουραζέρης
               Δημήτρης Σταμούλης 

Συνδιάσκεψη μελών, ΑΝΤΑΡΣΥΑ των αγώνων

Πρωτοφανής συμμετοχή σε επιτροπές και συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα

Πολιτικός «συναγερμός» έχει σημάνει στους αγωνιστές και τις οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενόψει της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του μετώπου, που ξεκινά στις 29 Οκτωβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο του Άλσους Περιστερίου. Πρωτοφανής συμμετοχή και αυτενέργεια χαρακτηρίζει τις τοπικές συνελεύσεις που οργανώνονται σε όλα τα σημεία του χάρτη, με συζήτηση για τα πολιτικά ντοκουμέντα της συνδιάσκεψης και με εκλογή αντιπροσώπων. Μόνο για αυτή την εβδομάδα, (09-16.10) έχουν προγραμματιστεί 25 τοπικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, την ίδια στιγμή που λαμβάνει χώρα μια πρωτόγνωρη για τα μέτωπα της Αριστεράς διαδικασία: Οι κάρτες μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυξάνονται θεαματικά. Μόνο στην τοπική επιτροπή σε Πατήσια Γαλάτσι Κυψέλη, η τελευταία συνέλευση είχε τριψήφιο αριθμό συμμετεχόντων, διπλασιάζοντας τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών! Η επίσημη αναγγελία της Συνδιάσκεψης έγινε με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απερχόμενο Συντονιστικό την Τρίτη, όπου διασαφηνίστηκαν βασικές πλευρές στη δράση και τις στοχεύσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.



του Γιώργου Λαουτάρη 

Καταλήψεις και εκπαίδευση


Κορυφαία στιγμή για την υπουργό Παιδείας και ...επίτευγμα της εκπαιδευτικής (κυβερνητικής) πολιτικής προς χάρη των δανειστών ήταν η ψήφιση του ισοπεδωτικού νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια - ΤΕΙ, στη βάση «θερινής κοινοβουλευτικής συναίνεσης» που σηματοδοτεί τη μετακίνηση του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή του ΛΑΟΣ. Γιατί μη μας πει κάποιος ότι το ΛΑΟΣ μετακινήθηκε από την ιδεολογική του πολιτική θέση!



της Αγγελικής Χρονοπούλου*

*Υπεύθυνη ύλης του επιστημονικού περιοδικού Σύγχρονη Εκπαίδευση

Στιβ Τζομπς: O άνθρωπος που άλλαξε στο σύστημα πολλά


Κάποιοι τον είπαν Aϊνστάιν και Έντισον της εποχής μας. Άλλοι, ανάμεσά τους ο αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, είπαν πως άλλαξε τον κόσμο προς το καλύτερο. Η σύγκριση με τον Aϊνστάιν και τον Έντισον είναι καθαρή κουταμάρα και μαρτυρά απλώς την περίοπτη θέση που δίνει στον Επιχειρηματία με «Ε» κεφαλαίο το χρεωκοπημένο αξιακό σύστημα ενός παραπαίοντος καπιταλισμού – εκτός από τη βλακώδη άγνοια των φορέων αυτού του αξιακού συστήματος.



του Νικήτα Γεράνη