Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ : Μαχητικό «παρών» στις απεργίες

Ο αγώνας συνεχίζεται για την ανατροπή του πολυνομοσχεδίου

Δυναμικό «παρών» έδωσε η εκπαίδευση στις απεργιακές κινητοποιήσεις της τελευταίας εβδομάδας. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε ολόκληρη τη χώρα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις διαδηλώσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις έχοντας να αντιμετωπίσουν συκοφαντίες χωρίς προηγούμενο και τρομοκρατία από την πλευρά του υπουργείου.
του Παντελή Προμπονά

Πυρπόληση ΜΑΡΦΙΝ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Κράτος και κυβέρνηση ωφελούν οι δολοφονικές πρακτικές τυφλής βίας

Θλίψη και οργή, κυριάρχησαν, την Τετάρτη το μεσημέρι, μεταξύ των απεργών διαδηλωτών. Αιτία η είδηση του θανάτου από ασφυξία τριών τραπεζοϋπαλλήλων στο υποκατάστημα της Μαρφίν Μπανκ, επί της οδού Σταδίου.
του Στράτου Βουραζέρη

Όργιο καταστολής της πρωτοφανούς κινητοποίησης

Χιλιάδες πάνοπλοι αστυνομικοί στους δρόμους! Ο υπουργός ŸΚαταδίωξης του Πολίτη έβαλε πάλι τα δυνατά του. Στη μεγαλειώδη απεργιακή πορεία της 5ης Μάη δεν εντυπωσιάζονταν κανείς μόνο από τον όγκο των διαδηλωτών, αλλά και από το πλήθος των αστυνομικών όλων των ειδών (ΜΑΤ, ομάδα Ζ, Δίας, ασφαλίτες κ.λπ.) που είχαν διαταχθεί στους δρόμους της Αθήνας. Το σχέδιο των κατασταλτικών δυνάμεων την Τετάρτη είχε ένα στόχο: Nα διαλύσει την πορεία, να σκορπίσει τους χιλιάδες διαδηλωτές, να αποτρέψει με κάθε τρόπο την «πολιορκία» της Βουλής από τα αγανακτισμένα πλήθη.
της Νατάσας Κεφαλληνού

Πρόβα εργατικής εξέγερσης


Ακόμα και οι πιο έμπειροι, αδυνατούσαν την Τετάρτη να εκτιμήσουν το πλήθος του κόσμου. Η πυκνότητα των συγκεντρωμένων που καταλάμβανε δρόμους και πεζοδρόμια ήταν πρωτόφαντη. Την ίδια στιγμή που οι πρώτοι διαδηλωτές διαλύονταν στη Συγγρού, στο εργοστάσιο Φιξ, ξεκινούσαν τα μπλοκ των απεργών από το Πεδίον του Άρεως, με τις ενδιάμεσες οδούς, Πατησίων, Ομόνοια, Σταδίου, Σύνταγμα να είναι γεμάτες από κόσμο.
του Γιώργου Λαουτάρη

Τροπολογία-Πραξικόπημα

Πραξικοπηματική τροπολογία κατέθεσε την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση στη Βουλή. Με τη νέα «μικροαλλαγή» ο υπουργός Οικονομικών θα υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα ακραίας λιτότητας, χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου!

Λαϊκός σεισμός

του Γιώργου Δελαστίκ

Συγκλονιστική ήταν η γενική απεργία της Τετάρτης, οι διαδηλώσεις και οι πορείες που επακολούθησαν. Πάνω από 160.000 άνθρωποι σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς συγκρότησαν στην Αθήνα τη μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει ποτέ για εργατικό ζήτημα. Aρκετά μεγαλύτερη και από εκείνη που είχε γίνει προ δεκαετίας εναντίον του νομοσχεδίου Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, επί ΠΑΣΟΚικής κυβέρνησης Σημίτη. Πέρα όμως από το κολοσσιαίο πλήθος, πρωτοφανείς ήταν η οργή και το μίσος εναντίον του αστικού πολιτικού κόσμου.

Εργατικό κίνημα: Η "πέμπτη εξουσία" σε πρώτη εμφάνιση

Μια νέα σελίδα της ιστορίας άνοιξε. Και σφραγίστηκε με τη μεγαλύτερη πολιτική εργατική απεργία και διαδήλωση της μεταπολίτευσης. Η ανεξάρτητη πολιτική παρέμβαση των εργαζομένων, αυτός ο πολιτικός γίγαντας που κοιμόταν, αφυπνίστηκε. Ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά το πρώτο, κρίσιμο βήμα έγινε. Η ελληνική εργατική τάξη και ο λαός της χώρας έστειλαν μήνυμα ελπίδας, αντίστασης και ανατροπής του νέου Μεσαίωνα, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο». Η εκτίμηση αυτή του Συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων αποτυπώνει με ακρίβεια τον πολιτικό χαρακτήρα της απεργιακής κινητοποίησης της 5ης Μάη.
του Κώστα Μάρκου

Η βία του κράτους και η δημοκρατία του κινήματος


Από το βήμα της Bουλής, μιας Bουλής σιδερόφρακτης από τις ορδές των ΜΑΤ και περικυκλωμένη από τον κυρίαρχο λαό, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ριπές κατά της βίας και υπέρ της δημοκρατίας. Τα ίδια και ο Α. Σαμαράς, ο ακροδεξιός Καρατζαφέρης, φυσικά επιχειρηματίες, βεβαίως και η Μαρφίν. Το ίδιο σκηνικό και στους τηλεοπτικούς άμβωνες, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης συσχέτισε το δολοφονικό εμπρησμό της τράπεζας με τους όσους ήθελαν «να μπουν στη Bουλή».