Σούβλισμα ...μισθών και επιδομάτων έρχεται μετά το Πάσχα με επτά αντεργατικά μέτρα, που προβλέπουν ψαλίδισμα κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις και παροχές και αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.Αυτό στοχεύει στην απόσπαση από τους εργαζομένους ενός σημαντικού κομματιού του παραγόμενου τους πλούτου, προκειμένου να συμπληρωθεί η πίτα των 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
Το νέο φορολογικό «ηλεκτροσόκ» περιμένει σύντομα εκατομμύρια εργαζομένους. Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να δεσμεύθηκε πριν λίγες μέρες στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, λίγο νωρίτερα, όμως, ο υφιστάμενός του, υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, προανήγγειλε φορολογικές επιβαρύνσεις για όλα τα φυσικά πρόσωπα από την... πίσω πόρτα. Μέσω δηλαδή της κατάργησης πολλών από τις φοροαπαλλαγές. Όπως και να το κάνουμε οι πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές ανακουφίζουν (έστω και ορισμένως) τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, κυρίως αυτούς που εμφανίζουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στα μέτρα αυτά, όπως αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, προβλέπονται μεταξύ άλλων εκπτώσεις και απαλλαγές φόρου από ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές δαπάνες, ενισχυμένο αφορολόγητο όταν υπάρχουν παιδιά. Επίσης, οι απαλλαγές ή μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και άλλοι ειδικοί φόροι σε συγκεκριμένα προϊόντα, που ισχύουν για τους κατοίκους νησιών, απαλλαγές στην πρώτη κατοικία και στους φόρους κληρονομιών κ.λπ., καθώς και τα μειωμένα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων, που απολαμβάνουν ανάπηροι, πολύτεκνοι και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το ψαλίδισμα ή η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τα πάσης φύσεως επιδόματα, εισοδηματικές ενισχύσεις και παροχές σε είδος και χρήμα για μισθωτούς θα γίνεται με βάση το εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισμένο ύψος θα χάνει μέρος ή και ολόκληρη την απαλλαγή για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια και άλλες δαπάνες. Όσοι διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία δεν θα δικαιούνται κανενός είδους κοινωνική παροχή, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών επιδομάτων ή του επιδόματος ανεργίας.
Από πότε όμως η ιδιοκατοίκηση μετατράπηκε σε πολλαπλασιαστή πλούτου; Και αν το σπίτι που διαμένει κάποιο νοικοκυριό το έχει αποκτήσει με στεγαστικό δάνειο; Την ίδια ώρα στο Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για περικοπή 500 εκατ. ευρώ στα επιδόματα ανεργίας, το οποίο θα χορηγείται μόνο στους ανέργους που στερούνται τα ελάχιστα μέσα διαβίωσης… Επίσης, θα καταργηθούν δεκάδες απαλλαγές, εξαιρέσεις, καθώς και μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν σήμερα στη φορολογία κεφαλαίου, στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενώ θα επανεξετασθούν από μηδενική βάση οι φόροι υπέρ τρίτων. Το σούβλισμα των φοροαπαλλαγών αποτελεί πλήγμα για τα λαϊκά στρώματα καθιστώντας με έμμεσο τρόπο τη φορολογική πολιτική των κρατούντων ακόμα πιο ταξική.