Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ταμείο λεηλασίας δημοσίου πλούτου


Του Μάκη Γεωργιάδη

Ο κύβος ερρίφθη. Το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας τώρα αρχίζει καθώς και το πάρτι για τα κάθε λογής κοράκια της ελεύθερης αγοράς. Η ισοπέδωση κάθε έννοιας κοινωνικού αγαθού βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους, ωστόσο σε πρακτικό επίπεδο «δάνειες δυνάμεις», κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ δρουν με όρους πολιτικής μαφίας η οποία λυμαίνεται κάθε κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας.
Με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της άκρας Δεξιάς, η κυβέρνηση προχώρησε στο διορισμό του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του περιβόητου και κατ’ όνομα Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Ενός Ταμείου λεηλασίας και Εκποίησης ακόμη και των …μπακιριών της χώρας προς όφελος ασφαλώς κάθε γερακιού και σαπροφυτικού οργανισμού της ελεύθερης αγοράς.

Οι εγγυήσεις που παρέχει άλλωστε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου είναι αδιαμφισβήτητες. Τεχνοκράτες, μάνατζερ και άνθρωποι του χρηματιστηρίου και του «ρίαλ εστέιτ» με μακρά θητεία σε τράπεζες, υπερεθνικούς και κρατικούς οργανισμούς αναλαμβάνουν δράση. Πρόεδρος του Ταμείου, ο καθηγητής Eργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ, πρώην ευρωβουλευτής και υπουργός Ι. Κουκιάδης. Διευθύνων σύμβουλος –ο οποίος ουσιαστικά θα τρέξει όλο το πρόγραμμα– ο Κ. Μητρόπουλος, στέλεχος της Γιούρομπανκ του ομίλου Λάτση, η οποία σημειωτέον είναι από τις πλέον εκτεθειμένες ελληνικές τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα. Οι υπόλοιποι είναι o Ανδ. Τάπραντζης, πρώην διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Αντ. Βαρθολομαίος, πρώην διευθύνων σύμβουλος στην ΕΥΔΑΠ και Αν. Ζωηρού, οικονομολόγος και επιστημονική σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο εκτελεστικός βραχίονας του πολιτικού σχεδίου εκτεταμένης εκποίησης του δημόσιου πλούτου είχε ήδη συνάντηση με τον υπουργό οικονομίας Β. Βενιζέλο και τέθηκε το χρονοδιάγραμμα για έξι αποκρατικοποιήσεις και έσοδα 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλες 17 πωλήσεις με έσοδα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 2% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2011. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με μια αποκρατικοποίηση κάθε δέκα ημέρες κατά μέσο όρο, τι διαδικασίες διαφάνειας και διαύγειας που τόσο πολύ προάγει η κυβέρνηση θα τηρηθούν. Για να μην αντιμετωπίσουν μάλιστα ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου, η κυβέρνηση έχει προνοήσει και θα περνάει από τη Βουλή με τη μορφή νόμων τις εκποιήσεις των «ασημικών». Όλα αυτά στο …όνομα της μείωσης του χρέους και των ελλειμμάτων τα οποία διαρκώς διογκώνονται.

Το δε χρέος το 2012 θα αγγίξει το 172% του ΑΕΠ και δεν αναμένεται να επανέλθει σε επίπεδα κάτω του 130% πριν το 2020! Οπότε τι να πει και ο Ι. Κουκιάδης, ψέλλισε κάτι μισόλογα μετά τη συνάντηση με το Β. Βενιζέλο για τον τρόπο που θέτουν τα ζητήματα οι «δάνειες δυνάμεις»: «Πιέζουν με έναν τρόπο αρκετά εκβιαστικό και ανορθόδοξο», είπε. Το φαγοπότι ξεκινάει λοιπόν με τον ΟΠΑΠ, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και τα κρατικά λαχεία.