Επανήλθε στη θέση της για τον καταστροφικό χαρακτήρα που θα είχε το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ υπό τις παρούσες συνθήκες η Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή για τα σενάρια χρεοκοπίας και το χρέος. Όπως τόνισε στην εισηγητική της ομιλία, «κάθε ρήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ... με μια αστική κυβέρνηση», που «δεν το αξιοποιεί για να το διευρύνει το εργατικό κίνημα, δεν θα εξελιχθεί σε όφελός του», αλλά δεν έθεσε το ερώτημα εάν μπορεί να επιβληθεί τέτοιο ρήγμα από το εργατικό κίνημα που θα το αξιοποιήσει για την επαναστατική προοπτική. Μετά από ερώτηση του Πριν, αν συμβαδίζει η θέση αυτή με την πρόταση για «αποδέσμευση από την ΕΕ», η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έκανε κατ’ αρχάς λόγο για αποσπασματική αξιοποίηση των λεγομένων της στην επίμαχη τηλεοπτική συνέντευξη και διευκρίνισε πως μιλά για «αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία».
Περαιτέρω, υπογράμμισε πως «η έξοδος από την ΟΝΕ με μια κυβέρνηση αστική και με οικονομία η οποία είναι ενσωματωμένη στην ΕΕ, που κινείται στην ίδια τροχιά που κινείται η ΕΕ, βεβαίως θα πέσει στις πλάτες του λαού». Δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας, ως προϋπόθεση για κάθε αλλαγή με φιλολαϊκό προσανατολισμό, τόνισε ότι «με μια κυβέρνηση σαν αυτή που έχουμε που υπηρετεί το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την έξοδο από το ευρώ θα την πληρώσει ακριβά ο λαός». Η Αλέκα Παπαρήγα προχώρησε στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει μια μορφή ελεγχόμενης χρεοκοπίας. «Ο λαός δεν έχει να φοβάται τίποτα χειρότερο από αυτό που του έχει συμβεί», σημείωσε, τονίζοντας πως είναι στιγμή «να υποσκάψει το συσχετισμό δύναμης, να αποδυναμώσει το αστικό πολιτικό σύστημα και όχι γενικώς το πολιτικό σύστημα», μια αιχμή για το σημερινό χαρακτήρα του κινήματος λαϊκής αγανάκτησης των πλατειών. Η γενική γραμματέας είπε επίσης ότι το χρέος είναι αναπόσπαστο μέρος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, συμπεραίνοντας πως «το ζήτημα είναι η οικονομική καπιταλιστική κρίση αυτή καθεαυτή». Όπως άλλωστε αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου για την οικονομική κρίση, «το δίλημμα της διαδικασίας (σ.σ. για την αποπληρωμή του χρέους) δεν είναι πραγματικό για τις λαϊκές δυνάμεις».
Στο ίδιο κείμενο το ΚΚΕ επιτίθεται σε «συνιστώσες του οπορτουνιστικού ρεύματος, του ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ» πως η «λύση της εξόδου από την ευρωζώνη και της διαγραφής του χρέους» αφήνει «άθικτη την εξουσία του κεφαλαίου σαν φιλολαϊκή λύση και σαν κρίκος αντικαπιταλιστικής συσπείρωσης». Η ανακοίνωση του κεντρικού οργάνου του ΚΚΕ σημειώνει επίσης πως τα παραδείγματα του Ισημερινού και της Αργεντινής «αποδεικνύουν πως μετά τη στάση πληρωμών και την υποτίμηση του νομίσματος, ακολούθησαν νέες θυσίες εργαζομένων».