Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΔΕΗ: Μεσαιωνικό καθεστώς στις εργολαβίες

Το θέμα των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους εργολάβους, που εκτελούν έργα για τη ΔΕΗ, φέρνει εκ νέου στην επικαιρότητα, με επιστολή του το Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», την οποία απευθύνει προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της επιχείρησης, Α. Ζερβό. Στην επιστολή του το Συνδικάτο, περιγράφει μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, οι οποίες θα πρέπει να τονίσουμε ότι προϋπήρχαν της κρίσης και αναμένεται να επιδεινωθούν εξαιτίας της.

του Στράτου Βουραζέρη




Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι οι εργαζόμενοι στους εργολάβους, αμείβονται με ωρομίσθιο, αντί για ημερομίσθιο, κατά παράβαση της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Επίσης δεν λαμβάνουν δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα καλοκαιρινής άδειας. Καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, καταγγέλλει το Συνδικάτο και στην καταβολή των προσαυξήσεων για υπερωριακή απασχόληση, αλλά και για την εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Εξάλλου κυρίαρχη μορφή εργασίας, τείνει να γίνει η Ÿμαύρη, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Δυτ. Μακεδονία, στην οποία ισχύει ο νόμος τουŸ εργολάβου. Το σωματείο καταγγέλλει «κλοπή» ενσήμων, ανασφάλιστη εργασία σε επιδοτούμενους άνεργους, όπως επίσης μεικτά ένσημα, για εργαζόμενους σε βαριές - ανθυγιεινές εργασίες. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η μη καταβολή χρονοεπιδομάτων (τριετίες, πολυετίες), με αποτέλεσμα εργαζόμενοι με δεκαπέντε και πλέον χρόνια δουλειά στον ίδιο εργολάβο, να μη λαμβάνουν ούτε μία τριετία.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και η επιθεώρηση εργασίας στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας, γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στις εργολαβίες και παρ’ όλα αυτά δεν έχουν προβεί στα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να επέλθουν αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων. Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στην περιοχή ο Α. Ζερβός, τόνισε ότι αποτελεί «ύψιστη ευθύνη» για την εταιρεία και τον ίδιο προσωπικά «η διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε εργολάβους και υπεργολάβους».