Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Debtocracy-Χρεοκρατία


Ένα ντοκιμαντέρ για την κρίση 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γυρίζεται ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το Debtocracy αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.
Από τους Α. Χατζηστεφάνου-Κ. Κιτίδη 

Ο Άρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη μιλούν με οικονομολόγους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους - τη χρεοκρατία. Το Debtocracy παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα. Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο Αλέν Μπαντιού κ.ά. Τη μουσική επένδυση προσφέρει ο Γιάννης Αγγελάκας και επιστημονική επιμέλεια έχει ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης.

Σε αυτή την προσπάθειά έχει ζητηθεί η βοήθεια του... κοινού. Οι δημιουργοί του Debtocracy εργάστηκαν αφιλοκερδώς αλλά τα έξοδα ανέρχονται ήδη σε χιλιάδες ευρώ. Προκειμένου να αποφευχθούν κάθε είδους εξαρτήσεις, οι δημιουργοί του έχουν απευθυνθεί σε συνδικάτα και σε πολίτες που θέλουν να γίνουν συμπαραγωγοί, με επιτυχία μέχρις στιγμής. Για παράδειγμα το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας προσέφερε 500 ευρώ. Όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν την παραγωγή ενός ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ, μπορούν να καταθέσουν όσα χρήματα επιθυμούν μέσω Paypal στην ιστοσελίδα (www.debtocracy.gr και www.xreokratia.gr) ή σε τραπεζικό λογαριασμό κι αν το επιθυμούν θα αναφέρονται ως συμπαραγωγοί.