Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η μάχη για την επαναπρόσληψη του Ντ. ΠαλαιστίδηΣυνεχίζεται η πάλη για την ανάκληση της απόλυσης του Ντ. Παλαιστίδη από τις εκδόσεις Άγρα. Την Παρασκευή διοργανώθηκε νέα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία των εκδόσεων από το Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων. Ακολούθησε πορεία στο Μετρόπολις, που είχε προχωρήσει σε τρεις απολύσεις. Είναι πάρα πολλά τα σωματεία που ζητούν την ανάκληση της απόλυσης.Σαφή θέση έχει πάρει από την πρώτη στιγμή και το ΝΑΡ (βλ. www.narnet.gr).
Την «αναίτια και εκδικητική απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη από τον εκδοτικό οίκο Άγρα, μόνο και μόνο επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματά του», καταδικάζουν και 91 καθηγητές, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε μια περίοδο όπου οι απολύσεις έχουν πάρει επιδημικά χαρακτηριστικά, η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι καθημερινό φαινόμενο, η κυβέρνηση προχωράει σε συντριπτικό χτύπημα λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις Άγρα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη». Υπογράφουν: Αλεβίζος Άρ., Αλεξίου Θαν., Αλεξίου Θόδ., Αντωνόπουλος Π., Βαμβακάς Κ., Βαρελά Μ., Βασιλειάδης Β., Βογιατζής Κ., Βοργιάς Ν., Βουρεκάς Θ., Γαλιατσάτος Ν., Γαννιάρη Έ., Γεωργιάδου Ν., Γιασουρίδου Στ., Γκαρανέ Ντ., Γκίκα Έ.,.Γκούβας Γ., Γρηγοριάδου Λ., Δάμαλος Χρ., Δανιήλ Μ., Δασακλή Μ., Δεμερδεσλής Γ., Δημητούλης Δ., Δημόπουλος Β., Ζαγανίδης Χρ., Ζάρδας Ν., Ζούζουλα Ελ., Θεριανός Κ., Ιωαννίδου Γ., Καββαδίας Γ., Καλοφύρη Ά., Καπετανάκης Γ., Καπέτης Δ., Καραγιάννης Απ., Καρακώστας Κ., Καραμπάτσας Β., Καρυώτης Δ., Κάτσικας Χρ., Κονιδάρης Γ., Κορίτσογλου Μ., Κουγιουμτζόγλου Γ., Κουκάρα-Αλεβίζου Λ., Κρεασίδης Γ., Λαθήρα Γ., Λαθήρας Γ., Λένου Αλ., Μακρίδης Γ., Μαριάτου Ρ., Μαρίνης Στ., Μαυρέλης Μ., Μαχά Μ., Μιχαλόπουλος Π., Μιχαλοπούλου Χρ., Μιχολός Β., Μπάλας Α., Μπαλάσκας Λ., Μπάτρης Ά., Μπαχτή Ά., Μπέκης Ν., Μπέλλος Η., Μπιχάκης Φ., Μπογδάνου Μ., Μπούρδαλας Π., Ναξάκης Α., Νικολάου Σ., Ντούλας Π., Ξυδάς Α., Οικονόμου Δ., Πανοπούλου Φ., Παπαδόπουλος Γ., Παπαμιχαήλ Π., Παπαχατζής Η., Πέππα Ε., Πετράκης Β., Πέττας Α., Πλαγιανάκου Ρ., Ποταμιάνος Γ., Ρακόπουλος Κ., Σουλιώτης Κ., Σόφης Γ., Σόφης Χρ., Σπαχή Α., Στάικου Θ., Σταυρινάδης Στ., Στυλιανουδάκης Ζ., Σφαιροπούλου Α., Τζορτζιώτης Στ., Τσιγγίλη Π., Τσιλιμπάρη Ό., Τσιριγώτης Θ., Τσουκαλάς Χρ., Τσούμας Δ., Φατούρου Α., Φουσέκης Χρ., Φραγκεδάκη Τ., Φραγκόπουλος Κ., Φύτρος Π.
Κείμενο για την Άγρα υπέγραψαν και 18 διανοούμενοι: «Η κρίση που ξέσπασε στον εκδοτικό οίκο Άγρα, εξαιτίας της απόλυσης ενός εργαζόμενου, συνεχίζεται. Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο αισθανόμαστε την υποχρέωση να δηλώσουμε τα ακόλουθα: Πρώτο: Είμαστε εναντίον των απολύσεων. Η υπεράσπιση των μισθωτών είναι για μας θέμα αρχής. Δεύτερο: Η Άγρα δεν είναι μια οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση: Διακρίνεται για την ποιότητα των εκδόσεών της, και τα τριάντα χρόνια της ύπαρξής της δεν έχει προβεί σε απολύσεις. Οι εργαζόμενοι στην Άγρα έπαιρναν πάντοτε μέρος στης απεργίες ως σύνολο, χωρίς ποτέ να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της εργοδοσίας. Τρίτο: Λυπόμαστε για το ότι μια σχέση εργοδότη - εργαζόμενου με διαφορές και εντάσεις, κατέληξε σε απόλυση. Αλλά το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για να συζητηθεί το ευρύτερο πρόβλημα των συνθηκών εργασίας στο χώρο του βιβλίου. Αντί γι' αυτό, γίνεται, γραπτά και προφορικά, μια θορυβώδης και άδικη προσπάθεια απαξίωσης της Άγρας. Συνεπώς: Ελπίζουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με απευθείας συνεννόηση, και όχι από τα δικαστήρια. Με επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και με διάλογο με τους εργαζόμενους στην Άγρα. Η κρίση πρέπει να ξεπεραστεί προς το συμφέρον των εργαζομένων. Ταυτόχρονα πρέπει να σταματήσει η εκστρατεία απαξίωσης, εκστρατεία που εντέλει είναι σε βάρος και των εργαζομένων στην Άγρα, αλλά και της πνευματικής ζωής της χώρας μας, στην οποία τόσα έχει προσφέρει αυτός ο εκδοτικός οίκος».
Υπογράφουν: Χρ. Αλεξίου, Γ. Αγγέλης, Ν. Βαλαβάνη, Έ. Κακναβάτος, Άρτ. Καρδουλάκη, Κ. Κρεμμύδας, Μ. Κοκκίνου, Θ. Κουτσουμπός, Γ. Μανιάτης, Π. Μαρτινίδης, Κ. Μάτσα, Σ. Μιχαήλ, Ευτ. Μπιτσάκης, Α. Παγουλάτος, Γ. Πλάγγεσης, Κ. Σκορδούλης, Ε. Σταυροπούλου, Α. Χρύσης.