Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ψηφίσθηκε στη Γαλλία το αντι-ασφαλιστικό

ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ

Την επερχόμενη αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η ηγεσία του οποίου εκτός από τους εργαζόμενους και τους νέους φαίνεται ότι απογοήτευσε και την οικονομική ελίτ της χώρας, σηματοδοτεί η εν εξελίξει «βροχή» σκανδάλων με πρωταγωνιστές στελέχη της κυβέρνησης της χώρας.
Ο Κριστιάν Μπλαν, υφυπουργός Ανάπτυξης Μείζονος Περιοχής Παρισίων, υποχρεώθηκε σε παραίτηση επειδή χρέωσε το Δημόσιο με 12.000 ευρώ για... πούρα το 2009. Ο Αλάν Ζουαγιαντέ, υφυπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, έχασε τη θέση του επειδή νοίκιασε ιδιωτικό αεροπλάνο για να πάει στη Μαρτινίκα, ενώ παράλληλα έχει αποσπάσει παράνομη οικοδομική άδεια επέκτασης της βίλας του κοντά στο Σαιν Τροπέ. Ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, οικονομικός υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί, κατά τις προεδρικές εκλογές του 2007 που τον έφεραν στην εξουσία, παραιτήθηκε από ταμίας του κυβερνώντος κόμματος της Δεξιάς, μία θέση που κατείχε επί οκτώ χρόνια, επειδή κατηγορήθηκε από μία προ διετίας απολυμένη λογίστρια της πλουσιότερης γυναίκας της Γαλλίας για παράνομο χρηματισμό για πολιτικούς λόγους. Την Τετάρτη, ξέσπασε νέα πολεμική γύρω από τον πιστό συνεργάτη του γάλλου προέδρου, που πλέον κατηγορείται και για το ότι πούλησε σε χαμηλή τιμή σε γνωστούς του, κρατικό ιππόδρομο όταν ήταν υπουργός Προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Canard enchaine, πριν αποχωρήσει ο Βερτ από το υπουργείο Πολιτισμού τον Μάρτιο του 2010 για να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, «ξεπούλησε ένα τμήμα του δάσους της Κομπιέν (βόρεια του Παρισιού), με τον ιππόδρομο και το γκολφ του, σε μια φιλική ένωση», που ως τότε μίσθωνε τους χώρους αυτούς, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, τιμή σαφώς κατώτερη από αυτή της αγοράς, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα διαγωνισμό», προσθέτει η εφημερίδα, η οποία διαβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος της εν λόγω ένωσης είναι «οικείος» του Ερίκ Βερτ, ο οποίος εκλέγεται στην περιοχή.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, απέτυχε να πείσει τους Γάλλους με την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα, σε μία προσπάθειά του να βάλει τέλος στο σάλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με τις καταγγελίες. Άλλωστε, η δημοτικότητά του έχει πέσει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, που προωθεί το νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το οποίο προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια από τα 60, αύξηση του αριθμού των ετών εισφοράς που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη και αύξηση των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων στα επίπεδα αυτών του ιδιωτικού τομέα ως το 2020.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε την Τρίτη από τη γαλλική κυβέρνηση προκαλεί την έντονη αντίδραση των εργατικών συνδικάτων, τα οποία απηύθυναν κάλεσμα για γενική απεργία και διαδηλώσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Από τους πρώτους υπερασπιστές της αντεργατικής μεταρρύθμισης, είναι φυσικά ο Ερίκ Βερτ, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των παράνομων χορηγιών στο κυβερνών κόμμα και στο πρόσωπο του οποίου ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του, τονίζοντας ότι η πολιτική τάξη της Γαλλίας δεν είναι «διεφθαρμένη».

Πάντως, η ανάδειξη των σκανδάλων, που δεν είναι πρωτοφανή για τη γαλλική και ευρύτερα την ευρωπαϊκή πολιτική ζωή, αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι και οι νέοι στη Γαλλία δυσαρεστημένοι από τα αποτελέσματα της πολιτικής Σαρκοζί, αλλά και η οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας που θεωρεί ότι οι επιλογές του οδήγησαν στην υποβάθμιση της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας, καθώς και ότι απέφυγε να πάρει σοβαρά μέτρα ως εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα. Έτσι, οι ίδιοι μηχανισμοί που οδήγησαν στην εκλογή του πριν τρία χρόνια τέθηκαν ξανά σε λειτουργία προκειμένου να αποτραπεί επικράτησή του στην προεδρική αναμέτρηση του 2012.