Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σε ύψος ρεκόρ οι απώλειες των ΗΠΑ

Στους 531 νεκρούς έχει φτάσει ο απολογισμός των αμερικανο–ΝΑΤΟϊκών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν από την 1η Ιανουαρίου. Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε και τον αντίστοιχο του 2009 και αποτελεί τον υψηλότερο από την έναρξη του πολέμου το 2001, όταν δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανέτρεψαν από την εξουσία τους Ταλιμπάν.







 Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Πολλοί διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στο Πακιστάν ενίσχυσαν τη δύναμη τους. Οι περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες χαρακτηρίζονται από αυξημένη δράση των Ταλιμπάν, οι οποίοι από την πλευρά τους θεωρούν «απαράδεκτη» την παρουσία ξένων συνεργείων αρωγής εκεί. Η απουσία της κρατικής μέριμνας για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στην ιστορία της χώρας καθώς και η καταφυγή του πρωθυπουργού του Πακιστάν στον οικογενειακό του πύργο στη Νορμανδία, όταν οι νεροποντές κατέκλυζαν τη χώρα του, προκάλεσε την λαϊκή κατακραυγή των πληγέντων, σεβαστό μέρος της οποίας, απορροφήθηκε από τους Ταλιμπάν και αποτελεί βασικό τακτικό τους πλεονέκτημα στην ευρύτερη περιοχή.

Εδώ και ένα χρόνο, η κοινή γνώμη στις χώρες που απαρτίζουν την Διεθνή Δύναμη  για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF), με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της για την αποστολή στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Αυτή η στάση οδήγησε ορισμένες χώρες να αποσύρουν ή να ανακοινώσουν ότι θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από το Αφγανιστάν, εξέλιξη που δίνει αυτοπεποίθηση στους Ταλιμπάν, όπως δείχνουν οι επιτυχίες τους. Όπως φαίνεται λοιπόν, το αμερικανο–ΝΑΤΟϊκό μέτωπο στο Αφγανιστάν έχει υποστεί δύο βασικά πλήγματα: Το ένα είναι ο αριθμός ρεκόρ των νεκρών και το δεύτερο η διεθνής κριτική που επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις και αποδυναμώνει περαιτέρω το μέτωπο.

Την ίδια ώρα πάνω από 3.000 έχουν φτάσει οι προσφυγές για νοθεία κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στο Αφγανιστάν. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν πολύ χαμηλό, λόγω του ότι οι Ταλιμπάν κάλεσαν τον κόσμο να μην ψηφίσει για να μη νομιμοποιήσει έτσι την αμερικανικη κατοχή. Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Αφγανοί προσήλθαν στις κάλπες όταν δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 12 εκατομμύρια πολίτες.

Εν τω μεταξύ μία εσωτερική διαμάχη έχει ξεσπάσει στο κυβερνητικό επιτελείο του Ομπάμα, η οποία μαίνεται από πέρυσι. Το γεγονός αυτό επαληθεύεται στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, στέλεχος στη Washington Post, που έχει μείνει στην ιστορία με την αποκάλυψη του σκανδάλου του Γουότεργκεϊτ το 1974, το οποίο οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Με το βιβλίο του που έχει τον τίτλο Οι Πόλεμοι του Ομπάμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ περιγράφεται ως «πρόεδρος με τρόπους καθηγητή», ο οποίος ανέθεσε στους συμβούλους του «ασκήσεις για το σπίτι», αλλά δήθεν αντέδρασε επιθετικά στην προσπάθεια της στρατιωτικής ηγεσίας να υπάρξει τριπλασιασμός του επιπέδου των δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ φέρεται να είπε ότι η νέα στρατηγική «δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα». Όσο για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου, Τζέιμς Τζόουνς, αυτός δέχεται τα πυρά πολλών κυβερνητικών στελεχών, στους οποίους ο ίδιος απαντάει αποκαλώντας τους «μαφία» και «κατσαρίδες»… Επιπλέον, αναφέρει την ύπαρξη ενός «μυστικού στρατού» της CIA που φέρεται να απαρτίζεται κυρίως από Αφγανούς των οποίων αποστολή είναι η σύλληψη και η εξουδετέρωση Ταλιμπάν. Η αποκάλυψη του Γούντγουορντ γίνεται στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Οι πόλεμοι του Ομπάμα», το οποίο παρουσιάζει μια απόλυτα διχασμένη κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Εικόνα που αναδεικνύει την παγίδευση του Λευκού Οίκου σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί.

0 Τοποθετησεις: