Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντικαπιταλιστική Αριστερά Δυναμικά σε Αττική και Αθήνα



Την Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη, στη Σίνα 16, μεγάλη συνάντηση για την Περιφέρεια
  
  Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση της παρέμβασης των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το μέχρι τώρα άνοιγμα των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς αναδεικνύουν τις σοβαρές δυνατότητες που έχουμε για μια πλατύτερη από ποτέ επίδραση σε αυτήν τη μάχη, αλλά και την ανάγκη να κάνουμε πολύ γρήγορα βήματα, άλματα θα έλεγε κανείς, στην πολιτική και οργανωτική μας ικανότητα. 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΣ





Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα τα αγωνιζόμενα τμήματα, αναζητούν απαντήσεις γύρω από το πώς θα μπορέσει να υπάρξει ένας νέος γύρος αγώνων ικανών να ανατρέψει τη χούντα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Με ποιους στόχους και σε ποια προοπτική; Με ποιο κίνημα μπορούμε να παλέψουμε πραγματικά ενάντια στην επίθεση, ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ ( που, όπως δήλωσε και ο πρόεδρός «δεν σχεδιάζει» πανεργατικές απεργίες για το επόμενο διάστημα); Ποια Αριστερά μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος στο σύγχρονο καπιταλισμό; Σε αυτά τα μεγάλα ερωτήματα καλείται να απαντήσει η αντικαπιταλιστική Αριστερά, αν θέλει να αξιοποιήσει την εκλογική μάχη γα την πολιτική ωρίμανση και το δυνάμωμα ενός ρεύματος ικανού να συνεισφέρει αποφασιστικά και πρωτοπόρα στην κοινωνική αναμέτρηση.
Πολύ περισσότερο που όσο οξύνεται και εμπεδώνεται η κρίση τόσο φαίνονται τα όρια των απαντήσεων που δίνει η ρεφορμιστική Αριστερά, όπως αυτά αποτυπώνονται και στην εκλογική τακτική, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Αττικής και τους μεγάλους δήμους. Γιατί πράγματι, ενώ η ανάγκη της περιόδου είναι η ριζοσπαστικοποίηση των θέσεων και της πρακτικής της Αριστεράς, η πάλη για την ανατροπή της «χούντας» κυβέρνηση - ΕΕ, η απόρριψη του αστικού πολιτικού συστήματος και του «Καλλικράτη» από αντικαπιταλιστικές, αντι-ΕΕ θέσεις, βλέπουμε δυνάμεις της Αριστεράς να μετατοπίζονται σε σοσιαλδημοκρατικές και διαχειριστικές θέσεις και υποψήφιους, προκειμένου να «συναντήσουν το σοσιαλιστικό χώρο». Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα Aλ. Μητρόπουλου. Από αυτά τα όρια δεν ξεφεύγει η υποψηφιότητα Aλ. Αλαβάνου. Αυτό εκφράζει με τον τρόπο της και η υποψηφιότητα Γ. Δημαρά στην Αττική. Το ΚΚΕ από την πλευρά του επενδύει κυρίως σε μια «ψήφο διαμαρτυρίας», χωρίς αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και με λογική κοινοβουλευτικής καταγραφής και όχι ζωντανής διεργασίας μέσα στον αγωνιζόμενο κόσμο.
Έτσι δημιουργείται η δυνατότητα στην πορεία αυτής της εκλογικής μάχης να υπάρξουν διεργασίες που θα ενισχύσουν αποφασιστικά την υπόθεση μιας άλλης Αριστεράς. Με την πανελλαδική εμφάνιση στις περιφέρειες και σε βασικές πόλεις του αντικαπιταλιστικού ρεύματος, σαν ένα ανεξάρτητου, υπολογίσιμου, και ανερχόμενου πόλου μέσα στην κοινωνία, ικανού να παίξει ρόλο την επόμενη μέρα των αγώνων, και των ανακατατάξεων μέσα στην Αριστερά. Με την ενίσχυση βαθύτερων διεργασιών επικοινωνίας της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς με τις πολυποίκιλες διαφοροποιήσεις και προβληματισμούς που αναπτύσσονται στον αριστερό κόσμο, ανοίγματος της συζήτησης για την αναγκαία προγραμματική τομή, για την Αριστερά που είναι αναγκαία για το κίνημα και τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το αν οι διεργασίες αυτές εκφραστούν μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα δώσουν τη μάχη όλες οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής - επαναστατικής Αριστεράς. Γιατί η κάθε δύναμη θα κριθεί τελικά από το πόσο συντάσσεται και υπηρετεί με συνέπεια μια πολιτική λογική, υπερβαίνοντας τα όποια προβλήματα μπορούν να βάλουν φρένο στην κοινή προσπάθεια, όπως αυτά που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα και με ωριμότητα απάντησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ελπιδοφόρο στοιχείο επιπλέον αποτελεί η συμπόρευση και με άλλες δυνάμεις της ευρύτερης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, είτε γενικότερα (ΚΟ Ανασύνταξη), είτε έστω της κοινής υποστήριξης σχημάτων πόλεων (ΕΕΚ), παρά τις υπαρκτές διαφορές.
Σε αυτήν την κατεύθυνση πολύ ελπιδοφόρα είναι τα βήματα από τη συγκρότηση της πρωτοβουλίας για την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας (με επικεφαλής τον Πέτρο Κωνσταντίνου). Η Πρωτοβουλία αυτή, που σαν σημείο αφετηρίας είχε τη μαζική συγκέντρωση που έγινε την προηγούμενη Τρίτη στο Πολυτεχνείο, έχει ήδη εκδώσει τα βασικά της υλικά και οργανώνει την εξόρμησή της. Στόχος είναι το κάλεσμα να φτάσει πλατιά στους αγωνιστές του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και των κινημάτων πόλης σε κάθε γειτονιά και στέκι στην Αθήνα. Παράλληλα συγκροτήθηκε ανοιχτή οργανωτική επιτροπή και επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιο μαζική ένταξη αγωνιστών σε αυτήν. Όλη αυτή πλούσια δραστηριότητα θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες με την οριστικοποίηση της ίδρυσής της σε μεγάλη ανοιχτή συνέλευση στην Αθήνα.

Σταθμός στην παρέμβασή μας θα αποτελέσει η ίδρυση κίνησης για την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Περιφέρεια Αττικής, την επόμενη Πέμπτη, 30 Σεπτέμβρη, στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας (Σίνα 16). Η κίνηση αυτή (με προτεινόμενο από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ επικεφαλής τον Άγγελο Χάγιο) επιδιώκουμε να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο συνάντησης δυνάμεων και αγωνιστών, που θέλουν να συμβάλουν σε μιαν άλλη Αριστερά, να αποτελέσει έναν ουσιαστικό δρόμο συνάντησης τους και για την εκλογική μάχη και για το μετά.

0 Τοποθετησεις: