Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

"ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ": Πορείες και 24ωρες κλαδικές απεργίες




H ερχόμενη Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, που ορίστηκε ως ημέρα πανευρωπαϊκής απεργιακής και αγωνιστικής δράσης από πολλά συνδικάτα στην Ευρώπη, αναδεικνύεται στο πρώτο μαζικό απεργιακό ραντεβού στη χώρα μας μετά τον πρώτο γύρο κινητοποιήσεων, καθώς μια σειρά κλάδοι απαντούν με 24ωρη απεργία στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας και των ληστρικών κοινωνικών περικοπών, αλλά και στην εργοδοτική αδιαλλαξία και τρομοκρατία.
Από την άλλη, βέβαια, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ διάλεξε το δρόμο της απεργοσπασίας, αφού περιορίστηκαν σε πρωινή «παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας» στα γραφεία της ΕΕ και σε απογευματινή συγκέντρωση κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Τον άλλο δρόμο, αυτόν της αναζωπύρωσης και της κλιμάκωσης της εργατικής δράσης διάλεξαν μια σειρά κλάδοι. Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισαν να πλαισιώσουν την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση αντιδρώντας στην «πλήρη απαξίωση της δημόσιας υγείας και την παράδοση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στην κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα». Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε πέρα από την απεργία τη Τετάρτης, την «οργάνωση συντονισμένων και δυναμικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα» εάν η κυβέρνηση δεν εξοφλήσει τις εφημερίες που οφείλει ή τις μετατρέψει οι διοικήσεις των νοσοκομείων.
Την ίδια μέρα έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και η ομοσπονδία των σιδηροδρομικών ΠΟΣ-ΟΣΕ, αντιδρώντας στο ξεπούλημα του ΟΣΕ και τη δραματική ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων τους καθώς και για δημόσιο σιδηρόδρομο. Δευτέρα και Τρίτη θα πραγματοποιηθούν κυλιόμενες στάσεις εργασίας στις οποίες θα λάβουν μέρος διαδοχικά και τα 14 σωματεία της ΠΟΣ ΟΣΕ. Κλαδική απεργία την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν επίσης η ΟΜΕ-ΟΤΕ αντιδρώντας στη σαρωτική για τα εργατικά δικαιώματα πρόταση της διοίκησης για τη νέα κλαδική σύμβαση, και ο Σύλλογος Yπαλλήλων Bιβλίου - Xάρτου.
Θα ήταν μια κρίσιμη εξέλιξη για την πορεία των αγώνων, οι διαφορετικές αυτές κινητοποιήσεις να συμπορευτούν. Σημαντική από αυτή την άποψη θα είναι και η συνεισφορά του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας που θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα στο σύλλογο βιβλιοϋπαλλήλων (6μμ. Λόντου 6, Εξάρχεια).

0 Τοποθετησεις: