Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Τo ΔΝΤ άφησε πείνα και εκμετάλλευση"


 Συνέντευξη Ουμίτ Καρτάλ, στέλεχος τουρκικού Κόμματος Εργασίας (ΕΜΕΡ) στον Παντελή Προμπονά

«Κάλπικος ο εκδημοκρατισμός του Ερντογάν», «διπλό πρόσωπο» απέναντι στο Ισραήλ



Το ΔΝΤ θα αφήσει και σε εσάς ότι άφησε σε εμάς: Πείνα, εκμετάλλευση, ανεργία και περισσότερη κερδοφορία για το διεθνές κεφάλαιο. Ιδιωτικοποιήσεις, χρεοκοπία, κατάργηση ασφαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων σε εκπαίδευση και υγεία»!


 Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο απάντησε ο Ουμίτ Καρτάλ, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Κόμματος Εργασίας (EMEP), ο οποίος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις των Αναιρέσεων 2010 στην Αθήνα, προσκεκλημένος της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, σε ερώτηση για το πέρασμα του ΔΝΤ από την Τουρκία. Γέλασε όταν του είπαμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει προπαγάνδα για πετυχημένο πείραμα. «Η σημερινή κατάσταση της Τουρκίας μας δείχνει πόση ανάπτυξη υπάρχει για τους εργαζομένους. Ο πλούτος συνεχίζει να πηγαίνει στις μονοπωλιακές εταιρείες». Ο Ουμίτ Καρτάλ απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις:

– Ποιες ήταν οι αντιδράσεις στην Τουρκία μετά την επίθεση των Ισραηλινών στο «Στόλο της Ελευθερίας»;

– Οι ριζοσπαστικές δηλώσεις Ερντογάν δεν σημαίνουν αντιιμπεριαλιστική στάση ή θέση υποστήριξης των αγωνιζόμενων λαών της Μέσης Ανατολής. Έχουν σχέση με την αντίδραση του τουρκικού λαού ενάντια στη βίαιη καταπίεση που δέχεται ο παλαιστινιακός λαός. Οι συμφωνίες της τουρκικής κυβέρνησης με το Ισραήλ, οικονομικές και στρατιωτικές, είναι σε ισχύ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχει ζήτημα διακοπής τους. Αυτό είναι το διπλό πρόσωπο της κυβέρνησης. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την ισραηλινή πειρατεία για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση. Μετά τη δολοφονία, ο λαός της Τουρκίας, από την Αριστερά ως τους ισλαμιστές, βγήκε και διαδήλωσε απαιτώντας να διακοπούν οι σχέσεις και οι οικονομικές συμφωνίες με το Ισραήλ. Αυτές οι διαδηλώσεις είχαν και αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Καθοριστικό θα ήταν αν ο Ερντογάν έκοβε τις σχέσεις με το Ισραήλ, πράγμα που δεν έκανε.

– Τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ελλάδα και την Ευρώπη μεταφέρουν θετική εικόνα για τον εκδημοκρατισμό της κυβέρνησης Ερντογάν. Ποια η δική σας άποψη;

– Ας θέσουμε μια σειρά ερωτήματα: Πόσο ελεύθερα οργανώνεται η εργατική τάξη, τι δικαιώματα έχει ο κουρδικός λαός; Στην Τουρκία σε σχέση με αυτά δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία χρόνια και η πολιτική του Ερντογάν δεν κινείται προς τον εκδημοκρατισμό. Δείτε τις δολοφονίες, το κουρδικό ζήτημα, τις παρακρατικές οργανώσεις, τις φυλακές, τα βασανιστήρια. Επιχειρήθηκε να γίνει ένα πολιτικό άνοιγμα προς τον κουρδικό λαό, αναγνωρίζοντας ορισμένα δικαιώματα, προσδοκία που διαψεύστηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα μέσα στα όρια του συστήματος. Όταν οι αντιστάσεις των εργατών τα ξεπερνούν, αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Για ποιον εκδημοκρατισμό να μιλήσουμε; Πριν λίγο διάστημα είχαν βγάλει ένα νόμο που παρέπεμπε τα μικρά παιδιά που πετούν πέτρες στους αστυνομικούς με τον αντιτρομοκρατικό νόμο! Καταδικάστηκαν 4.000 παιδιά και πέρασαν από τις φυλακές, ενώ εκατοντάδες παιδιά ηλικίας 11-17 ετών είναι ακόμη μέσα! Επίσης πρόσφατα εκατοντάδες κούρδοι διανοούμενοι οδηγήθηκαν στις φυλακές με την κατηγορία πως θέλουν το διαμελισμό του τουρκικού κράτους. Η κυβέρνηση άνοιξε ένα κουρδικό κανάλι, αλλά τα προγράμματά του ελέγχονται σκληρά από τη λογοκρισία και τα όργανα της κυβέρνησης, ενώ έχει αποκλειστεί η κουρδική γλώσσα! Δεκάδες εφημερίδες έκλεισαν, κόμματα απαγορεύτηκαν, απίστευτες πιέσεις δέχονταν οι κούρδοι βουλευτές, φυλάκισαν συνδικαλιστές των δημοσίων υπαλλήλων. Όλα αυτά φανερώνουν πόσο ψεύτικος είναι ο εκδημοκρατισμός του Ερντογάν.

– Και απέναντι στην Αριστερά;

– Το κόμμα μας και ολόκληρη η Αριστερά διώκονται λόγω της δράσης της ενάντια στο καθεστώς. Παλιότερα, είχαν κλείσει το κόμμα μας, απαγορεύτηκε η εφημερίδα μας, έκλεισαν επίσης ένα κανάλι, το Hyatt, που αποτελούσε τη φωνή των εργαζομένων. Υποχρεώθηκαν βεβαίως σε υποχώρηση, αλλά οι συνδικαλιστές μας διώκονται, υπάρχει τρομοκρατία σε βάρος τους.

– Θα βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα του εκδημοκρατισμού και των μειονοτήτων;

– Σήμερα κάποιοι υποστηρίζουν πως το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και η ΕΕ θα σώσουν τον ελληνικό λαό. Όσο αληθινό είναι αυτό, άλλο τόσο αληθινά είναι και τα οφέλη που μπορούν να έχουν οι λαοί της Τουρκίας από την ΕΕ. Όσο κι αν εμφανίζουν την ΕΕ ως τον ιερό ναό της δημοκρατίας, όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν πως αυτό δεν ισχύει. Ο χαρακτήρας του ιμπεριαλισμού είναι δικτατορία και καταπίεση. Όχι μόνο απλώς δεν ταυτίζουμε τους αγώνες μας με τους όρους της ΕΕ, αλλά αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτούς, ενάντια σε αυτή την ιμπεριαλιστική ενότητα που στόχο έχει μεγαλύτερη καταπίεση των λαών. Βεβαίως δεν πιστεύουμε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από το εάν έχει ανθρώπινα δικαιώματα. Κυρίως σχετίζεται με τον ανταγωνισμό του γαλλο-γερμανικού άξονα της ΕΕ από τη μια και τις ΗΠΑ από την άλλη. Όπως η Αριστερά της Ελλάδας βγάζει συμπεράσματα από τη δράση του ΔΝΤ στην Τουρκία, έτσι κι εμείς διδασκόμαστε από την πορεία της Ελλάδας στην ΕΕ και το πώς κατάντησαν οι έλληνες εργαζόμενοι λόγω των πολιτικών της. Δεν ξεχνούμε την κοινή αγροτική πολιτική, το Μαάστριχτ κ.ά.