Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πίσω από τις κάμερες


Σε τρεις μέρες 1.047 συμβασιούχοι της ΕΡΤ χάνουν τις δουλειές τους.





 Την περασμένη Πέμπτη, οι αστέρες της κρατικής τηλεόρασης και πρόσωπα του μηχανισμού εξασφάλισαν την εργασία τους ως προσωπικό ειδικών θέσεων, μια βδομάδα μετά την ανανέωση της συνεργασίας της ΕΡΤ με την εταιρεία Cut Production για την εκπομπή «Στην υγειά μας» συνολικού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, με αμοιβή 9.000 ευρώ το επεισόδιο, ανά εκπομπή. Από την καταστροφική απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των 1.047, η πρώτη συνέπεια, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αδυναμία της εταιρείας να βγάλει το καλοκαίρι ενημερωτικές εκπομπές, αφού οι μόνιμοι απλώς δεν θέλουν να εργαστούν.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της αδυναμίας του καναλιού να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες της ενημέρωσης χωρίς τους συμβασιούχους» έγραφαν σε ανακοίνωσή τους οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ. «Δεν υπάρχει, επίσης, μεγαλύτερη απόδειξη για το γεγονός ότι, όλα αυτά τα χρόνια, οι συνάδελφοι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προσέφεραν την ίδια εργασία με τους μόνιμους συναδέλφους τους, αλλά ζούσαν σε καθεστώς διαρκούς αμφισβήτησης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον».

Οι συμβασιούχοι ζητούν σταθερή δουλειά με συμβάσεις αορίστου χρόνου, στη βάση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, σε αυτούς που έχουν δουλέψει πραγματικά και δεν κατέχουν άλλες (ασυμβίβαστες με τη θέση τους στην ΕΡΤ) θέσεις στο Δημόσιο (πολυθεσία - διπλοθεσία).
«Οι διοικούντες την ΕΡΤ καλούνται τώρα να αποκαταστήσουν την αδικία, να δείξουν ότι θέλουν την πραγματική εξυγίανση, προσφέροντας σταθερότητα και αξιοπρέπεια σ’ αυτούς που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια υπό εργολαβικό καθεστώς, με καθημερινή παρουσία στη δουλειά, χωρίς ωράρια, χωρίς επιδόματα, χωρίς καμία σιγουριά για την επόμενη μέρα», υπογραμμίζουν.

Στην πραγματικότητα παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, στην ΕΡΤ ελάχιστα έχουν αλλάξει εκτός από τις βαρύγδουπες δηλώσεις της κυβέρνησης για την ΕΡΤ. Τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να την ελέγχουν, χωρίς να πτοούνται, για παράδειγμα, από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 7 στελεχών της για κακουργήματα και πλημμελήματα. Πρόκειται για πρόσωπα που είχαν καθοριστικό ρόλο την εποχή της παντοδυναμίας του Θ. Ρουσόπουλου, τα οποία κατηγορούνται για τις συμβάσεις που υπέγραψαν για τηλεοπτικά προγράμματα, ενώ φαίνεται πως υπάρχει και εμπλοκή με εταιρεία δημοσίων σχέσεων που παρείχε υπηρεσίες στη Zίμενς.